Mám Funtica a Floater Jet, nejdřív jsem dostal Funtica a po pár měsících koupil FloaterJet. Chci se podělit o jejich srovnání z pohledu začátečníka.
Výhody Funtica:
- transportovatelnost - i s krabicí se vejde do naloženého auta, dáte ho do většího batohu nebo tašky. FloaterJet se vejde do auta jen bez krabice, zabere dost místa a bojím se o něj, že se poškodí.
- odolnost - s Funticem jsem začínal a na začátku skoro každý let skončil pádem na čumák, musely jich být desítky, lezl jsem pro něj na strom i do za plot. Všechno přežil a pořád zůstal letuschopný, nikdy jsem nemusel jet domů opravovat. Když už bylo potřeba něco opravit, tak to bylo doslova na pár minut, stačilo trochu vteřinového lepidla. Největší závada bylo zlomení uhlíkové spojky křídel. Přikládám to tomu, že je tak lehký. Zato s FloaterJetem je to o hodně horší. Už padám výjimečně, ale když spadnu na čumák, tak se vždycky něco zlomí, zdeformuje se předek, už dvakrát jsem musel měnit servo, opravovat přepážku v kabince, opravovat přichycení krytu kabiny atd. V součtu to jsou hodiny práce a v terénu to většinou neuděláte.
- spolehlivost - Funtic jsem koupil jako RTF, stačilo nabít baterku a jít létat.
Elektronika je na jedné desce, není tam co by člověk mohl zapojit špatně. Nikdy se mi nestalo, že by se něco rozbilo. EasyJet jsem koupil jako ARF, něco jsem musel dodělávat a jako začátečník jsem to asi neudělal napoprvé optimálně, měl jsem smůlu na vadný regulátor atd. Jednou jsem spadl zřejmě na selhání elektroinstalace (nevím co přesně), jednou na vysunutí křídel za letu.
- cena - Funtica máte cca za 2tisíce opravdu vše. U Floatera jsem kupoval zvlášť vysílačku, přijímač, baterie, nabíječku... Ve výsledku to je tak trojnásobek ceny Funtica.
Výhody FloaterJeta- létání ve větru - FloaterJet je čtyřikrát těžší než Funtic, lze s ním létat i když trochu fouká. To s Funticem se i při slabém větru létá špatně, vítr s ním pohazuje, letadlo si dělá co chce a pilot vlastně neřídí, jen bojuje, aby model neuletěl, nebo někam nevrazil.
- křidélka - je možné se učit ovládání modelu s křidélky, zkoušet nějaké akrobatické obraty atp. Pro začátečníka to ale jako výhodu nevidím, protože ten má problém koordinovat dva ovládací prvky, natož tři.
- velikost - FloaterJet je dvakrát větší než Funtic, takže je na stejnou vzdálenost vidět lépe. Na druhou stranu zase potřebuje víc místa na obraty, takže většinou létám dál a výš, takže nakonec to není velký rozdíl. Je pravda, že FloaterJet reaguje trochu pomaleji, takže na reakci je trochu víc času. Ale taky mi to nepřipadá jako velký rozdíl, zase rychleji zjistíte, jestli páčkujete na správnou stranu
- doba letu - FloaterJet vydrží létat na jednu baterku dvakrát až třikrát déle, než Funtic. Ale není problém přistát a baterku vyměnit...
- telemetrie - v FloaterJetovi mám telemetrii (FrSky), takže vím, jak mám vybitou baterii a kdy přistát. Funtic nic takového neunese, takže buď si musíte nechat opravdu velkou časovou rezervu a létat jen pár minut, nebo přistáváte po vypnutí motoru regulátorem, které může nastat v dost nevhodných chvílích.
- nosnost - pokud bych to někdy chtěl, tak FloaterJet by měl unést třeba FPV vybavení, nebo osvětlení, Funtic ne.
Takže to nevidím nijak jednoznačně. Pro trpělivého začátečníka, který neví, jestli bude s RC letadly pokračovat a kterému nebude vadit, že za větru nebude létat, bych doporučil Funtica nebo podobné malé letadlo kvůli ceně a hlavně opravdu neuvěřitelné odolnosti. Kdo chce univerzální letadlo i trochu do větru, které mu vydrží (morálně) trochu déle, a kdo počítá s tím, že využije samostatně koupenou vysílačku, a nevadí mu strávit trochu času v dílně, tomu doporučuji něco většího, jako třeba FloaterJeta. V každém případě nedoporučuji motor vpředu, protože ten začátečníka snad nemůže přežít.
Honza
Funtic, Floater Jet, Mini Vertex, Mini Vertex E, HobbyKing Mini DLG, EasyCopter Colibri V4.5 Pro