heli začátek - Mini Titan E325 SE super combo
Re: heli začátek - Mini Titan E325 SE super combo
Při pádu obvykle zařvou převody v servu, případně páčka. A tady je úplně fuk, jestli je servo schované anebo ne. Proto serva v rámu nejsou špatná věc , ale není to žádná extrémní výhoda.
BTW, ten setový motor funguje, letí to s tím docela dobře. Pro začátek naprosto postačující, motor vyměň, až to budeš potřebovat. Teď bych to vůbec neřešil.
BTW, ten setový motor funguje, letí to s tím docela dobře. Pro začátek naprosto postačující, motor vyměň, až to budeš potřebovat. Teď bych to vůbec neřešil.
- vylizplech
Tak jsem do toho dnes naházel elektroniku,nastavil náběh listí +10,-10,to setové gyro ujíždí hned od první chvíle(do trimu jsem nezasahoval),bohužel počasí mi dnes nepřeje abych to venku vyzkoušel a dochytal mouchy,snad bude vše fungovat jak má 
- vylizplech
A ještě jedna věc mě zaráží,koupil jsem si k tomu uhlíkové listy tarot,ale když jsem je chtěl nasunout i s vložkou unašečů,jak je v návodě,tak jsem je do unašečů listů nedal ani omylem,pokud jsem je dal bez vložky unašečů,tak to tam zas létalo jak špagát ve studni,jediné co mě napadlo říznout tu vložku napůl a dát jen půlku z horní strany listů,nebude to dělat nějakou neplechu?
vylizplech píše:A ještě jedna věc mě zaráží,koupil jsem si k tomu uhlíkové listy tarot,ale když jsem je chtěl nasunout i s vložkou unašečů,jak je v návodě,tak jsem je do unašečů listů nedal ani omylem,pokud jsem je dal bez vložky unašečů,tak to tam zas létalo jak špagát ve studni,jediné co mě napadlo říznout tu vložku napůl a dát jen půlku z horní strany listů,nebude to dělat nějakou neplechu?
http://www.fast-lad.co.uk/store/radix_spacers_325mm_mian_blades_yei-yb-shim1-p-13886.html
Tom
ještě dotaz k nabíječce myslíte, že bude dostačující http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ories.html
DX6i DSMX, Phoenix 3,0, minititan325, blade msrx, blade cx2, sky surfer 1400, e-revo 2.0
- vylizplech
Ta nabíječka stačí,mám ji taky už přes rok a funguje bez problémů,jinak mám opět dotaz,seřizoval jsem servo vrtulky běžný postup posouváním serva po trubce v normál mode,než jsem dostal vrtulky vyrovnávacího náhonu při sklopení horní vrtulky,tak aby směřovala mírně doprava a spodní mírně do leva nastavil limit gyra a přepnul do AVSC modu a tady mám problém v tom,že mi už páka ovládání naráží do unašeče listu vyrovnávacího rotoru a servo stále tlačí do táhla,kdežto při pohybu na druhou stranu se unašeč listu až na konec nedostane,kde dělám chybu?Když chci snížit limit gyra v AVSC mode tak je to pořád málo a servo na jednu stranu stále tlačí do táhla a prohýbá se.
Nemáš náhodou dorazy serva v normal modu gyra nastaveny na vysílači omezením dráhy?
Jináč, třeba takové laciné gyro ASSAN GA 250 si umí zapamatovat oba dorazy zvlášť.
Jináč, třeba takové laciné gyro ASSAN GA 250 si umí zapamatovat oba dorazy zvlášť.
- vylizplech
Jediné co jsem nastavil bylo v menu travel adjust-RUDD a tam jsem na jednu stranu hodnoty snížil,aby mi v normál modu gyra servo na jednu stranu tlačilo míň,právě s toho důvodu ohýbání táhla.A ještě jedna věc,nemělo by mi když zkouším vrtulník na zemi točit na levo nebo na pravo gyro v AVSC režimu kompenzovat protipohybem na vrtulku?Já s tím točím a nic to nedělá,smykátko vrtulky je tam kde ho nechám,zkoušel jsem ho i venku zvednout,ale hrůza,hned jsem musel přistát,točí se dokola,bud na jednu stranu,když trošku hýbnu kniplem naopak,tak zase hned na druhou stranu.
- vasek
- Kontaktovat uživatele:
vylizplech píše:Jediné co jsem nastavil bylo v menu travel adjust-RUDD a tam jsem na jednu stranu hodnoty snížil,aby mi v normál modu gyra servo na jednu stranu tlačilo míň,právě s toho důvodu ohýbání táhla
Takhle, myslím, ne. Na rádiu na kanálu serva vrtulky by nemělo nic takového být nasteveno (tedy žádné omezení dráhy, žádný subtrim). Rozsah pohyby smykátka se nastavuje na gyru.
Vašek
- vylizplech
tak už jsem to opravil ve vysílačce a hodnoty nastavil na výchozí,na vrtulce jsem sice po sklopení vrtulky nastavil jedno mírně do leva a druhé mírně doprava ale sklopil jsem si je naopak,v tom případě nebyla ani vidlice ovládání úhlu náběhu uprostřed hřídele,myslel jsem že to tak má být,na HK 450 taky nebyla uprostřed.
Tak si říkám, neměl bys nejdříve nastudovat aspoň základy aerodynamiky, když nevíš kam vrtulka s konkrétním úhlem náběhu a smyslem otáčení "fouká"?
- vylizplech
Mikelo píše:Tak si říkám, neměl bys nejdříve nastudovat aspoň základy aerodynamiky, když nevíš kam vrtulka s konkrétním úhlem náběhu a smyslem otáčení "fouká"?
Mně to bylo divné,jsem trochu zbrklý,já vím,že to k modelařině nepatří,ale jiný už nebudu,prostě jsem se spletl,snažím se číst o vrtulnících co nejvíc,trochu dýl mi trvá než něco pochopím.
- vasek
- Kontaktovat uživatele:
vylizplech píše:tak už jsem to opravil ve vysílačce a hodnoty nastavil na výchozí,na vrtulce jsem sice po sklopení vrtulky nastavil jedno mírně do leva a druhé mírně doprava ale sklopil jsem si je naopak,v tom případě nebyla ani vidlice ovládání úhlu náběhu uprostřed hřídele,myslel jsem že to tak má být,na HK 450 taky nebyla uprostřed.
Jsem v helinách začátečník, MT mám 2x a nastavení vrtulky jsem dělal následovně (někdo zkušenější mne určitě opraví a doplní):
- páka na servu vrtulky co nejvíce kolmo na ocasní trubku (mechanicky, zkusit různé páky - žádný subtrim)
- páka ovládání smykátka přímo na vrtulce taky kolmo na ocasní trubku (už tímhle nastavením je na MT dán +- "střih" vrtulky
- zkusit v Normal módu nadzvednout a zjistit kam ocas zatáčí
- posunout servo na trubce (nebo upravit délku táhla) tak, aby se zatáčení ocasu zmenšilo
- opakovat tak dlouho, až bude ocas +- držet na místě (pak si případně pohrát se ziskem gyra v Normal módu)
- přepnout do HH módu a ocas by měl držet (a zase ladit zisk gyra pro HH mód)
Vašek
Vašku, dělal jsi to přesně tak, jak se má.
Já to dělám velice podobně. Jenom bych doplnil na začátku ladění - na gyru nastavit limity na MAX, ve vysílači výchylky na 100% a pak se snažit naladit délku páčky na vrtulkovém servu tak aby smykátko chodilo spolehlivě na oba dorazy.Když to bude malý kousek přes, nevadí. Ale nemá to být méně, pak by gyro nevyužívalo celý chod vrtulky. Obvykle to znamená dost krátkou páčku na servu. Pak se doladí pohyb smykátka na oba dorazy Limitem na gyru .Gyro musí vědět kam až může chodit s výchylkou na vrtulce. Pak přesně ten postup co jsi popsal. Pokud se to točí moc rychle ( moc citlivé na vrtulku) tak rychlost rotace snížit zmenšením výchylky vrtulkového serva ve vysílači.( ATV, travel adjust anebo i jiné označení, to dle vysílače) . Gyro pak bude využívat celý chod vrtulky , ale odezva na vrtulku bude omezena přesně tak, jak pilot požaduje.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
smykátko vrtulky je tam kde ho nechám,zkoušel jsem ho i venku zvednout,ale hrůza,hned jsem musel přistát,točí se dokola,bud na jednu stranu,když trošku hýbnu kniplem naopak,tak zase hned na druhou stranu.
No v HL modu ti smykatko zustane tam kde ho nechas. To je normalni. V normal modu se vraci do stredu. Pokus de ti heli toci dokola, tak mas zrejme obraceny smysl kompenzace gyra. Je treba nastavit reverz v gyru. Nemyslim ted smysl vychylky na kniplu.
No v HL modu ti smykatko zustane tam kde ho nechas. To je normalni. V normal modu se vraci do stredu. Pokus de ti heli toci dokola, tak mas zrejme obraceny smysl kompenzace gyra. Je treba nastavit reverz v gyru. Nemyslim ted smysl vychylky na kniplu.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16