Hobbyking Altimeter

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
bitovod

Hobbyking Altimeter

#1 Příspěvek od bitovod »

Zdar, nemáte někdo nějakou zkušenost s tímhle (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__22630__Hobbyking_Altimeter_.html) výškoměrem? Původem je to samozřejmě čistokrevný číňan (http://www.fd-rc.com/Showcpzs.asp?id=893), ale tak jsem se do něj zakoukal, že jsem ho dneska objednal :)

Na netu moc informací není (tedy kromě toho, že se to někomu nepodařilo rozchodit na Win 64b, ale s aktuální verzí SW už i to snad vypadá rozumně), v podstatě by to asi mohlo být řešení i pro všechny, co chtěli výškoměr do F3K, tohle má 1.3g a s tím už se asi dá lítat i v házedle.

Kdyby ho někdo měl, hodně by mne zajímala nějaká ukázka logu, ono to zřejmě používá nějaký svůj formát a já bych k tomu chtěl zkusit napsat konvertor do CSV.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

Re: Hobbyking Altimeter

#2 Příspěvek od Nakadah »

Az vykoumas co a jak, tak se podel o info. Taky sem na nej koukal, do Daidala by se mi hodil. Nak
bitovod

#3 Příspěvek od bitovod »

No ted už to záleží jen na číňanech. Jinak jsem napsal výrobci, jestli by nebyli té lásky a dobroty a nezveřejnili přenosovej protokol, bylo by možná docela užitečný ovládat to něčím kapesnějším, než je notebook a widle - třeba mi tu leží PalmPilot s kartou, ten sériák umí, nebo Win Mobile, nebo jednoduchý modul s bluetooth a ovládat to z androida, nebo... nebo... a nebo třeba něco jiného. Každopádně to vypadá na zajímavou mašinku.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Ticcino

#4 Příspěvek od Ticcino »

Před dvěma týdny mi říkal kamarád, že ho koupil. Nevím, jestli už ho má doma nebo teprve na cestě. Pozeptám se nebo jestli si přečte tohle vlákno, tak vám sám napíše.
bitovod

#5 Příspěvek od bitovod »

Ticcino píše:Před dvěma týdny mi říkal kamarád, že ho koupil. Nevím, jestli už ho má doma nebo teprve na cestě. Pozeptám se nebo jestli si přečte tohle vlákno, tak vám sám napíše.

To by bylo fajn, já bych se do toho logu docela rád podíval a zkusil z něj něco vykonvertovat, ať si mám aspoň s čím hrát, než to z HK dorazí. Bohužel na netu jsem nikde žádnou ukázku nenašel, všude jen screenshoty v .bmp, a to opravdu není ideální formát pro další zpracování dat :)
sramy
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od sramy »

Ahoj co potřebuješ?
Výškoměr mám doma.
Zkouším ho měl jsem ho už dvakrát v modelu.
Rozdíl oproti Altíku 2 v naměřených hodnotách je 0 - 3m.
třeba porovnání na foto z grafu zde
http://lmk-chotebor.rajce.idnes.cz/Podh ... 28.4.2012/
http://lmk-chotebor.rajce.idnes.cz/RCVS_HB_14.4.2012/

Trochu mě potrápil při instalaci ovladače USB a přiřazení COM z jejich prográmku,
pak mě mrzí, že neumí zapsat poznámky a následně uložit.
Měří v nad. výšce, ale lze v grafu zadat nula m jako start, na což jsem zvyklej z Altíka.
V porovnání s Altíkem to není špatné.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
bitovod

#7 Příspěvek od bitovod »

No kdybys mi mohl poslat nějaký log, docela by mne zajímalo, jak tam jsou seřazená data. Jestli jsem to dobře pochopil, tak to má pouze proprietární formát nebo výstup v bmp, já bych chtěl zkusit nějakou konverzi třeba do csv, aby se s tím dalo dál pracovat. Stačí cokoli i párvteřinového, ideálně mailem na service zavináč aaweb tečka cz (mail z mého profilu). Jsem zvědavej, jestli to půjde nějak znásilnit...

To že se odlišují výškoměry bych možná přičítal rozdílnému samplerate, absolutní přesnost by měla být srovnatelná, ale při rozdílnám samplingu se jeden výškoměr trefí do špičky a druhý ji přehlédne, protože je v mezeře mezi samply (a nebo to může být i úplně jinak :) ). Každopádně maximální rozdíl 3m není nic, s čím bych si nějak moc lámal hlavu.

Díky moc.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od sramy »

Klasika po stažení je to v jejich formátu FDA, lze to uložit do csv i bmp.
Pošliu ti na email jejich verzi fda s čtyřmi měřeními, z modelu jsou jen 03 a 04.
03 jsem převedl do csv.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
sramy
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od sramy »

Máš to v emailu. :wink:
www.lmkchotebor.cz
DavidB
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od DavidB »

Ticcino píše:Před dvěma týdny mi říkal kamarád, že ho koupil. Nevím, jestli už ho má doma nebo teprve na cestě. Pozeptám se nebo jestli si přečte tohle vlákno, tak vám sám napíše.

..už ho mám doma, byl trošku problém s instalací i do XP, zatím se mi nepodařilo rozchodit převod dat do csv. Ale nějak nemám čas to řešit. Váhu bohužel neověřím, protože nemám doma tak přesnou. Přesnost k použití do RC modelů podle mě více než dostačující. Jinak v podstatě vše už to bylo napsané. Jo, ještě nemám tolik nalítáno s "káčkem" abych dal vědět jak to ovlivňuje spotřebu.
bitovod

#11 Příspěvek od bitovod »

sramy píše:Klasika po stažení je to v jejich formátu FDA, lze to uložit do csv i bmp.
Pošliu ti na email jejich verzi fda s čtyřmi měřeními, z modelu jsou jen 03 a 04.
03 jsem převedl do csv.

Díky, dorazilo, koukám do toho. Čím jsi to převáděl?

EDIT: Už to vidím, ono to umí "save as .csv", jednoduché. Tak to nic psát nebudu - tedy možná až něco k té komunikaci s něčím jiným, než s Windows.
StanleyP
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od StanleyP »

dnes mi prišiel výškomer z HC. funguje dobre, len programík čo je k nemu dodávaný sa mi zdá byť príliš jednoduchý. Napr. neponúka skoro žiadne možnosti úpravy grafu.
DavidB
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od DavidB »

...jakou používáte verzi programu, že vám to jde uložit do csv, mě to nabízí jen fda - mám verzi FD_Altimeter_v12.03.06.08
bitovod

#14 Příspěvek od bitovod »

DavidB píše:...jakou používáte verzi programu, že vám to jde uložit do csv, mě to nabízí jen fda - mám verzi FD_Altimeter_v12.03.06.08

Jednoduché, taky jsem na ten "trik" ze začátku nepřišel:

Otevřeš ten .fda soubor, v levém okně máš seznam letů, klikneš na něj pravým myšítkem a vyexportuješ.

P.S.: Můj výškoměr sice dorazil z HK někdy minulý týden, ale jako na potvoru nechodil. Po několik hodinách usilovného hledání závady jsem zjistil, že nejede procesor ve výškoměru, protože nejspíš při montáži kdosi připekl krystal, s jiným mi to naběhlo, s originálem asi dvakrát taky. No každopádně zejtra koupím jinej a snad to bude OK. Jo a ozvali se mi číňani a poslali popis protokolu přenosu. Nesliboval jsem nic o tom, že ho nebudu šířit a oni to taky nevyžadovali, takže kdo by měl zájem si naprgat nějaký udělátor, který s tím bude komunikovat přímo (nebo jinou aplikaci na PC), tak soukromě, oni byli z té myšlenky docela nadšení ale já teď řeším nějaký kšeft a moc se tomu nevěnuju.
walter2

#15 Příspěvek od walter2 »

Pokud byste cekali, ze Altimeter bude dodan s presnym navodem a fungovat uplne napoprve na vsech pocitacich a OS, tak se tomuto vyrobku vyhnete. Dorazi pouze altimeter s USB konektorem (viz foto na HK) a papirovy navid (http://www.fd-rc.com/pdf/manual_1314492989.pdf) a jinak nic. SW je treba postahovat svepomoci....

SW je zde http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 179&page=4 nebo lepe zde je posledni verze http://www.fd-rc.com/smsrjxz.asp?boardid=215

Pokud vam nebeha driver, tak zkuste zde: http://www.silabs.com/products/mcu/page ... ivers.aspx (mě se odtud podařilo zprovoznit altimeter na Windows 7 64 bit)

Ovladani SW neni vubec intiitivni,ale to staci jednou projit a clovek si zvykne.
V grafu se zobrazuje krome nadmorske vysky i teplota. Na zkusebnich hodech s F3K jsem behem 20ti minutoveho hazeni vyskomer ukazoval pristani na 17ti letech +-4 metry. POčasí se přiliš neměnilo, tak přesnost beru +-4 metry
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“