Z-37 Čmelák (Šad) - neletí - Help

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dawie
Kontaktovat uživatele:

Z-37 Čmelák (Šad) - neletí - Help

#1 Příspěvek od Dawie »

Zdravím,

sem si po večer postavil Čmeldu (Šad - eco verze; časem hodím fotky), ale asi jsem něco zprasil, neb to vůbec neletí; padá čumákem dolů. Je fakt, že jsem to trošičku přepískl s váhou (600g + nějaké závaží do čumáku) - v návodu uvádějí okolo 385g :-( .

Výbava je následující (použil jsem, co jsem měl doma):
V+S - 2x GWS Naro Pro
K - 2x Carson mini
Motor - Permax 400 + MPJ převod 3:1 (regl Jeti 12A)
Batery - 2S E-Tech 1700
Přijímač - REX 5 MDP
Vrtule - Graupner Slim Prop 9x6, GWS 10x8

S gruapnerkou to neletělo vůbec, s GWSkou pár metrů a pak šupem čumákem dolů. To při startu hodem z ruky. Po zemi jezdí hezky, ale vůbec ne nechtěl zvedat.
Trošičku mě mate těžiště. Dle návodu 5cm +- 5mm od náběžky. Pro vyvážení jsem musel dát kus olova na čumák :-( Pokud bych volil těžiště na 1/3 hloubky křídla, vycházelo by na 6,5 cm od náběžky.... :?:
Nevím, jestli je ta váha vzhledem k nosné ploše křídla tak tragická, či motor výkonově nestačí.... Asi by to spravil výkonný stříďák, ale do toho se mi u tohedle modelu nechce investovat :-(
Zkusím ještě posunout to těžiště na tu 1/3 hloubky a uvidím. Pak už vytahuju vybavení a model odkládám na výstavku (vzhledově je krásný) 8) s vědomím, že chybami se člověk učí. Jen na ni přijít :roll:

Netušíte někdo co jsme mohl zprasit?
Máte někdo zkušenosti s tím to modelem?
Jakou vrtuli (příp. převod. poměr) použít pro daný motor na 2S?
Miki
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Miki »

Zdravím. Zkušenost s tímhle modelem nemám, ale myslím si že bude problém v té tvojí hmotnosti. Tebou uváděná hmotnost je skoro o polovinu víc než doporučovaná a to je docela hodně. Ti co jí doporučují, jí asi i vyzkoušeli. Zkus teda něco udělat s tou hmotností.
A mimochodem kolik teda vychází to plošné zatížení?
http://www.miki-rcletani.wbs.cz/
http://marekrc.rajce.idnes.cz/
Abu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Abu »

Mam Cmelaka staveneho z depronu podle planku od Libora Masika
http://www.lm-model.cz/cmelak.htm
http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=66
Letova hm. 350 - 380g (podle baterek) motorek je cerveny stridak od Bela (China) za 360,-, dvojclanek lipol a vykonu je az nechutne hodne, na plny plyn stoupa nemaketove pod uhlem 45-60st.
Teziste mam kousek pred nosnikem kridla - asi 5-6cm od nabezky, neni to zase tak smrtelne kriticke. Je to trosku potvora na rizeni, zatacky je treba litat kridylkama i smerovkou, precejen je to dolnoploch s pomerne velkym odporem trupu, pro uplneho zacatecnika asi ne moc vhodne. Ale litats e s tim da pekne, pomalu nizko a maketove :wink:
Myslim ze hlavni problem je ta vaha, 600g je fakt cihla a ten motor tomu neda dost rychlosti. A i kdyby nahodou dal, tak to bude litat jako stihacka a ne jako praskovaci letadlo :(
Kovboj

Re: Z-37 Čmelák (Šad) - neletí - Help

#4 Příspěvek od Kovboj »

Dawie píše:Zdravím,
sem si po večer postavil Čmeldu (Šad - eco verze; časem hodím fotky), ale asi jsem něco zprasil, neb to vůbec neletí; padá čumákem dolů. Je fakt, že jsem to trošičku přepískl s váhou (600g + nějaké závaží do čumáku) - v návodu uvádějí okolo 385g :-( .

Co jsi s tím vůbec udělal že ti to tak strašně nabobtnalo? Nedělal jsi i nějaké změny, které můžou mít vliv na aerodynamiku?
Dawie
Kontaktovat uživatele:

Re: Z-37 Čmelák (Šad) - neletí - Help

#5 Příspěvek od Dawie »

Kovboj píše:Co jsi s tím vůbec udělal že ti to tak strašně nabobtnalo? Nedělal jsi i nějaké změny, které můžou mít vliv na aerodynamiku?

No, baterka 1700 je asi už dost velká a těžká, serva Naro pro jsou taky asi zbytečně těžká, motor 400 váží taky o něco víc než 280, pár uhlíkových výztuh.... a tak se ty gramy sčítají a sčítají.... A dorazil jsem to asi povrchovkou :-( Celé éro je přetřené a vybroušené One Timem a na to kydlý Balakryl. Aspoň už vím, že pro příště si to víc hlídat. Je to mé první letadlo, co jsem stavěl sám jen z výřezů.
No s váhou toho asi moc nenadělám a pokud to má teda lítat, tak to asi bude chtí ten stříďák, pak už to ale bude Čmelák-raketa :roll:

Jo fotky jsou na RCServeru
ARNOLD
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ARNOLD »

No nevím,já ho postavil tak jak byl.Pouze jsem vytmelil one timem trup.osadil jsem ho belem CF2822 + GWS9/5 hd + 3s 800mah hyperion.A ještě místo týhle baterky používám 2s450,a sní to lítá ještě líp.A není to znát ani na těžišti,páč tu baterku mám danou přímo v těžišti.Podle těch fotek to chce dát baterku víc dopředu.Podle mě máš těžiště moc v zadu,proto to neletí.
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Dawie »

To ARNOLD:

A jakou máš letovou váhu?
A jaké letové časy na ty baterky?
Ten motor se mi líbí :-) Tah ku váze cca 1:1. Komplet s regulátorem cca 1000Kč. Jak budou volné finance, asi zkusím.
Ta baterka je opravdu asi dost velká. Zřejmě budu muset zainvestovat do menší. A říkáš, že s s to letí líp jak s 3S ? A zkusím ji posunout víc dopředu.
Těžiště vzadu určitě nemám. Dovažoval jsem na čumák, aby to vyšlo podle návodu.
ARNOLD
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ARNOLD »

Dawie píše:To ARNOLD:

A jakou máš letovou váhu?
A jaké letové časy na ty baterky?
Ten motor se mi líbí :-) Tah ku váze cca 1:1. Komplet s regulátorem cca 1000Kč. Jak budou volné finance, asi zkusím.
Ta baterka je opravdu asi dost velká. Zřejmě budu muset zainvestovat do menší. A říkáš, že s s to letí líp jak s 3S ? A zkusím ji posunout víc dopředu.
Těžiště vzadu určitě nemám. Dovažoval jsem na čumák, aby to vyšlo podle návodu.

Váhu nevím,ještě jsem ho nevážil :lol: Ale zítra v práci ho zvážím.
Na 3s 800 mah lítám tak 15 min a na 2s 450mah okolo 6 min.Tento typ baterek jsem použil,protože jsem je měl doma.Dal bych tam třeba 2s1350 rcsystem nebo 2s 1500 hyperion.Letové časy se tím výrazně zvýší
Dvoučlánek je vhodnější pro maketový let.Na čtvrt plynu letí maketově pomalu.Na plný plyn je to raketa :D
Jo a nemám zapojená křidélka.Lítám pouze na směrovku a výškovku.
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Dawie »

To ARNOLD:

No jak jsem koukal, tak co se týče hmostnosti baterek, tak už není až taký rozdíl mezi 2S RCsystem 1350 (79g) a E-Tech 1700 (86g). Hyperiony 1200 (1500 jsem nikde nenašl) by vyšly trochu lehčí (67g), ale jsou zas o kus delší....
Kde máš dané těžiště? Podel návodu?
A mohl bys když tak mailem poslat fotky uspořádání elektroniky v trupu?
ARNOLD
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ARNOLD »

Těžiště mám dle návodu,zítra to nafotím a pošlu ti to.
jwolf

Z-37A ŠAD Model

#11 Příspěvek od jwolf »

Můj Čmelák má 415g, těžiště dle návodu(50mm od náběžky), 1. let boj o udržení výšky cca 6m. Dal sem trojčlánek Li-pol a těžší vrtuli, podařilo se mi nastoupat cca 40m, vypnu motor a úplně to stejný co popisuje Dawie, prudce klesá pod úhlem 30° dolů. Při pokusu posunout těžiště dozadu a při motorovém letu, prudké vzpínaní, nestabilita, zkrátka nedalo se lítat vůbec. Až ho dám znovu dohromady :D tak začnu laborovat z vyosením motoru. Pak uvidím.

Moje konfigurace:

Serva - 2x Carson micro (VOP, SOP)
Motor - MIG 280 Racing + MPJ převod 5:1 BB
Baterky - 2S E-Tech 1250, 3S E-Tech 1000
Přijímač - Hitec HFS 05MS
Vrtule - FSK 9x6", GWS 10x4,7", Graupner SlimProp 9x6", FSK 245x170mm
Regulátor - JES 020
wolf
ARNOLD
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ARNOLD »

Tak jsem dnes zvážil ,nafotil i natočil krátké video.Bohužel dnes v poledne byla vzdušnina docela prohnilá,takže čmelda sebou mlel jako koza,ale i tak jsem se snažil letět co možná nejníže a nejpomaleji,ale moc to nešlo.Výkon jsem využíval max do půl plynu.Všiměte jsi zvláště jednoho průletu kolem kameramana.Trochu jsem mu učesal pěšinku.:lol: :roll:

Takže váha s vybavením bes baterky 336g.

Obrázek

Váha s baterkou 3s 800mah 406g.

Obrázek

Foto vybavení.
Obrázek

Foto motoru a regulátoru.
Obrázek

A zde krátké video. 12mb AVI .

http://www.presneletani.cz/pracovni/Z37v.avi :lol:
Naposledy upravil(a) ARNOLD dne stř 29.08.2007 15:14, celkem upraveno 1 x.
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Dawie »

Hmmm, perfektní, Dík. Mám mnoho co dohánět :(
tks
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od tks »

Můj Čmelák z depronu podle L.Mašíka vážil nějakých 450g, motor byl 2208/26 a potom ten červený BEL, 2xLiIon. Lítal suprově, než spadl na rušení...
http://kupcata.blogspot.com/2007/08/mel ... smrti.html
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“