Vlnění videa

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
Boby110

Re: vlnění videa

#16 Příspěvek od Boby110 »

martinre píše:To bude tím, že tam máš CMOS snímač, ten tohle při vibracích dělá. Musíš ty vibrace lépe odtlumit nebo vem kamerku s CCD a vlnění bude pryč.

Ahoj nevím sice jak se projeví změna CMOS a CCD technologie na vlnění v tomto případě, ale rád to vyzkouším. Teď mám na stole rozebranou a upravenou CCD kameru SONY. Ještě ji trochu vytuním udělám zkušební záznam a zítra pokud nebude pořád ten silný vítr vzlétnu a uvidíme.
Ale co jsem se díval na rozdíl v technologii CMOS a CCD , bojim bojim, že to nepomůže.
Boby 110, OK2BOW
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Dejfak »

No já vyvažuji na vyvažovačce s přesnou indikací na osciloskopu (lisajusovy obrazce).
A z vrtule opatrně odbrušuji materiál, čímž docílím absolutní vyvážení.

No podle toho videa to moc nevypadá.
Trup letadla ty vybrace pohltí
Tady máš tyčku s motorem která se rozvibruje
V tomto případě je lepší vyvažovat komplet
Jestli máš čínské motory a třeba ještě zadní montáž tak jen vvážení vrtule nepomůzě.
Také jsem řešil různé vyvažovačky, blikací ledka atd...
Nepomohlo nic, jen ruce a cit a mám pokoj
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Boby110

#18 Příspěvek od Boby110 »

Boby110 píše:
martinre píše:To bude tím, že tam máš CMOS snímač, ten tohle při vibracích dělá. Musíš ty vibrace lépe odtlumit nebo vem kamerku s CCD a vlnění bude pryč.

Ahoj nevím sice jak se projeví změna CMOS a CCD technologie na vlnění v tomto případě, ale rád to vyzkouším. Teď mám na stole rozebranou a upravenou CCD kameru SONY. Ještě ji trochu vytuním udělám zkušební záznam a zítra pokud nebude pořád ten silný vítr vzlétnu a uvidíme.
Ale co jsem se díval na rozdíl v technologii CMOS a CCD , bojim bojim, že to nepomůže.

Tak jsi měl pravdu, s kamerou CCD vlnění zmizelo. Viz video. Zatím tam mám DVR s malým rozlišením, ale to se vychytá. Hlavně , že zmizelo to vlnění.
http://www.youtube.com/watch?v=QllAOwWV ... e=youtu.be
Boby 110, OK2BOW
martinre
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od martinre »

Je to známý problém cmos snímačů, tzv. rolling shutter. Pokud máš ale dobře vychytané vibrace tak tě tohle trápit nemusí.
Lark

#20 Příspěvek od Lark »

Ten objektiv ale nějak špatně ostří, je to ostré jenom ve středu spodní části obrazu .
Boby110

#21 Příspěvek od Boby110 »

Lark píše:Ten objektiv ale nějak špatně ostří, je to ostré jenom ve středu spodní části obrazu .

Jo jo jednalo se pouze o test. Kamerka poskládaná: pajšl Sony, objektiv 3,6mm bezpečnostní kamera Burle, to vše v plastové trubičce zalepeno silikonem. Napájení upraveno na 9V Nimh baterii, záznam samostatné DVR s malým rozlišením.
¨Naplácáno a nalepeno páskou na Quada viz. foto :D
Ale výzkumný účel to splnilo. :lol:
[album]1335[/album]
Boby 110, OK2BOW
Lark

#22 Příspěvek od Lark »

Pěknej výzkum :D V tom se vyznáš? Držim palce ve vývoji.
OrDa

#23 Příspěvek od OrDa »

CMOS snímač není na vibrace o nic citlivější, než co jiného. Prostě jen nefotí snímek najednou, ale snímá řádky shora dolů.
Na každém řádku je vidět, kam v okamžiku snímání kamera koukala. Použití CCD snímače problém většinou odstraní proto, že kamera s ním je těžší a tedy tolik nevibruje.
martinre
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od martinre »

OrDa píše:CMOS snímač není na vibrace o nic citlivější, než co jiného. Prostě jen nefotí snímek najednou, ale snímá řádky shora dolů.
Na každém řádku je vidět, kam v okamžiku snímání kamera koukala. Použití CCD snímače problém většinou odstraní proto, že kamera s ním je těžší a tedy tolik nevibruje.

Jo, CMOS snímá po řádkách a proto se obraz vlní, protože vibracema-pohybem se mění poloha kamery a tudíš jsou ty řádky různě posunuté. CCD to vezme celé najednou. Hmotnost vliv má, ale že by CCD byla o tolik těžší aby se to projevilo.....
OrDa

#25 Příspěvek od OrDa »

Taky je možné, že ta MD80 má v krabičce desku se snímačem volně nasypanou.
coro

#26 Příspěvek od coro »

OrDa píše:Taky je možné, že ta MD80 má v krabičce desku se snímačem volně nasypanou.

Dobrá poznámka, ja som v kľúčenke ten snímač podkladal, lebo sa mi strácal vnútri mimo dierku na "objektív". Za pokus to stojí.
Trinom

#27 Příspěvek od Trinom »

některé ty klíčenky mají snímač s objektivem volně, některý ho maj přilepený tavným lepidlem.
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Boby110

#28 Příspěvek od Boby110 »

OrDa píše:CMOS snímač není na vibrace o nic citlivější, než co jiného. Prostě jen nefotí snímek najednou, ale snímá řádky shora dolů.

Moje homodomo CCD kamera vážila stejně jako MD80.
Boby 110, OK2BOW
Boby110

#29 Příspěvek od Boby110 »

OrDa píše:Taky je možné, že ta MD80 má v krabičce desku se snímačem volně nasypanou.

MD80 - tek mám více, všechny před použitím prošly rozborkou a důkladnou prohlídkou.

Jedna byla utopena v moři v zapnutém stavu a po vysušení dodnes funguje perfektně.

Na quadu jsem přehodil vrtule za APC vše vyvážil ale bohužel stále to nestačí a s kamerou CMOS se to mírně vlní.
¨S CCD čkem je to v pohodě.
Nevím čím to je (ale můj Vizír na to nestačí) :lol:
Boby 110, OK2BOW
Hapa

#30 Příspěvek od Hapa »

Veltšina vibrací je způsobena uchycením a letem koptru. Vlněni způsobuje frekvence motorů v kombinaci s počtem snímků za sekundu. 25-30fps vlní. Rychlejší kamera, nebo foťák to nedělá. Jde jen o to, že jsou to dražší mašinky a pustit je do vzduchu je pak trochu adrenalin:)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“