Pokud Drondyse nebo další zajímá jak dopadla akce "vrácení neoprávněně napařených poplatků", tak zde je resumé... (Pro osvěžení paměti jsem na konec příspěvku překopíroval příslušnou část diskuse ze zamčeného vlákna.)
Takže dnes, po bezmála pěti měsících, přišlo vyjádření z celnice. Oskenované je na konci příspěvku.
Vyplývá z něj, že došlo k neoprávněnému vyměření DPH.
Nejvíc mě zaráží, jak se to mohlo stát - respektive, čí to je chyba. Pošty (celního deklaranta) nebo celnice? Pokud udělal chybu celní deklarant, tak mě to irituje dvojnásobně.
Vůbec nejde o těch pár korun, ale o princip. Já zaplatím poště 180 korun za to, že za mě rychle a bezchybně vyřídí celní deklaraci. Místo toho ze mě vytáhly 180 za zpackanou službu a dalších 200 za DPH, které nemělo být vyměřeno.
Co dál? Zkusit od pošty získat zpět poplatek za službu kterou nezvládli adekvátně provést?
(vloženo 12.11.2011) Drondys píše:Je to možné a celkem běžně se to u deklarantů České pošty i stává.Powder píše:Po delší době mám opět dotaz (zřejmě) na Drondyse
1)
Přišel mi balíček s hodnotou zboží $29,58. Podle přiloženého poplatkového lístku (viz příloha) celní hodnota byla stanovena na 532 Kč. To přesně odpovídá kurzu uvedenému na stránkách celní správy pro měsíc listopad (17,985 Kč/$).
Nerozumím ale, jak se dál celník dostal na částku převyšující 22 €ček...!?
Podle toho co umím já dohledat, je kurz pro listopad 24,870 Kč/€ - tedy 532 / 24,87 = € 21,39 a to je < € 22
Co dělám blbě? Fakt mě irituje, když je ten proces proclení takhle netransparentní. V důsledku jsem totiž za zboží v ceně 532 Kč zaplatil dalších 202 Kč DPH a 180 Kč výpalné poště - to už je slušné procento navrch...
2)
DPH bylo stanoveno na 202 Kč. To odpovídá ceně zboží + poštovnému ve výši Kč 1009,- Ale přitom cena zboží (532) plus poštovné (297) činí jen 829 Kč...
Takže opět, co počítám blbě?
Přece není možný, že by v tak rutinní činnosti udělali tak zásadní přehmaty...?
Nejspíš došlo k chybě. Postupujte dle popisu viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně. Vyřízení žádosti u celníků může trvat cca jeden až dva měsíce, ale ve většině případů jsou peníze vybrané neoprávněně na základě vzniklé chyby nakonec vráceny.
Není to ani zdaleka první a určitě ne ani poslední podobný případ. Chyby celních deklarantů se dějí a budou se dít i nadále. Nikdo není neomylný. Předejít se tomu dá nejlépe osobním vyřízením odbavení zásilky na poště Praha 120. Pokud někdo tu možnost nemá a nemá ani jinou známou osobu, která by to tam za něj mohla vyřídit, tak holt může jen doufat, že zrovna u jeho zásilky k chybě nedojde.