tip na termický větroň/elektrolet ze špejlí

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
-jv-

tip na termický větroň/elektrolet ze špejlí

#1 Příspěvek od -jv- »

Dobrý den,

rád bych si postavil ještě na jaro něco na večerní lítání: pohodový termický větroň s lenivým elektromotorem (= čistě pro výtah na nebe), rozpětí kolem 2,5 m, ideálně křidélka + klapky. Opravdu žádný hotliner, víc akrobacie než co předvede Easy Star I také netřeba... :wink:
Zamiloval jsem se po letech zase do balsy, překližky a spol. - tedy neměl byste někdo šikovný tip na plán, případně stavebnici v rozsypu?
(hledal jsem, ale většinou ta éra ze starých Modelářů jsou jen jedno, příp. dvoupovelová, křidélka natož klapky nemají ani stavebnice tipu SIG RISER 100 [100palcový]...

Děkuju všem!

j
honzisk
Kontaktovat uživatele:

Re: tip na termický větroň/elektrolet ze špejlí

#2 Příspěvek od honzisk »

zdravím, nevím jestli tě to zaujme, ale můžu poskytnout plán na blaníka od Fary zmenšený na rozpětí 2,6m.
-jv-

#3 Příspěvek od -jv- »

honzisk píše:zdravím, nevím jestli tě to zaujme, ale můžu poskytnout plán na blaníka od Fary zmenšený na rozpětí 2,6m.

Moc děkuju za nabídku - to je samosebou sen, ale na žádnou polomaketu ani maketu si netroufám - potřebuju něco ušatého, spíše raději přestabilizovaného.
Asi bych to postavil, velice bych si to stavění užil, ale zaručeně bych to rozsekal...

j
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

Ahoj, jestli chceš stavět, prober si např. nabídku RC Revue - http://eshop.rcrevue.cz/index.php?optio ... 3&Itemid=1 na plánky. Jsou zde jak staré v reedici Modelář, tak nové. Jinak i ostatní modelářské časopisy mívají nějaký plánkový servis.
Hitec Aurora 9X
-jv-

#5 Příspěvek od -jv- »

DAF píše:Ahoj, jestli chceš stavět, prober si např. nabídku RC Revue - http://eshop.rcrevue.cz/index.php?optio ... 3&Itemid=1 na plánky. Jsou zde jak staré v reedici Modelář, tak nové. Jinak i ostatní modelářské časopisy mívají nějaký plánkový servis.

Já jsem je procházel celou zimu... :mrgreen:
Líbí se mi modely typu Portáš http://eshop.rcrevue.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=40&category_id=9&option=com_virtuemart&Itemid=1 od L. Walka, podobné modely ale většinou nemají křidélka nebo mají jenom klapky.
Možná už blbnu - láká mě vyzkoušet si plně mechanizované křídlo, ale možná to u těchto rozměrů není na místě...?

j
jardah62

#6 Příspěvek od jardah62 »

Požadavek na ušaté, přestabilizované éro a křidélka nejde dohromady. Ušatých stabilních větroňů bylo v řadě Modelář asi 12 počínaje Štírem a konče Diamantem. Většina je ale jen dvoukanálová (SOP+VOP). Jediný termický větroň s křidélky byl Tau od M. Musila (2395mm). Kdyby se líbil, dokážu zajistit jeho kopii.
Přílohy
117s Tau_náhled.jpg
Jardah
Earl
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Earl »

Teď stavím tohle http://www.lmkstr.cz/ardea.php možná by tě to zajímalo.
cvrk

#8 Příspěvek od cvrk »

Earl píše:Teď stavím tohle http://www.lmkstr.cz/ardea.php možná by tě to zajímalo.

Ještě kdyby to tak chtělo mít bedničkový trup, že? :mrgreen: Krásný éro!
-jv-

#9 Příspěvek od -jv- »

Earl píše:Teď stavím tohle http://www.lmkstr.cz/ardea.php možná by tě to zajímalo.

Už jsem o ní taky načetl kdeco, vlastně mě fakt odrazuje jen ten laminátovej trup - laminuješ sám nebo objednals u autorů?
Větroňů s laminátovým trupem je i u Wal[e]ka víc (walek.ic.cz) - Georgina, Tuareg...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od DAF »

Ono na 2x lomené křídlo se křidélka relativně blbě implantují. Tam se přetahuje stabilizační prvek dvojitého lomení s klopným momentem křidélek. Neříkám ovšem, že to nejde. Ideální je křídlo rovné. Tam "namastíš" jak řidélka, tak případně klapky. V tomto směru by bylo dost prostoru na seberealizaci např. u modelu Orion (myslím č. 91). Má cca 2,4 m a křídlo není až tak titěrně úzké. Ale záleží jen na tobě, co tě zaujme.
Hitec Aurora 9X
Earl
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Earl »

-jv- píše:

Už jsem o ní taky načetl kdeco, vlastně mě fakt odrazuje jen ten laminátovej trup - laminuješ sám nebo objednals u autorů?
Větroňů s laminátovým trupem je i u Wal[e]ka víc (walek.ic.cz) - Georgina, Tuareg...

Objednal jsem vše u autorů výřezy, trup, spojky křídla. Bohužel stavba komplet od začátku by pro mě trvala strašně dlouho. Dělám na tom od února a teď budu teprve lepit spojky a vlastně dávat křídlo dohromady. Potom vrchní potah, negativy. Počítám, že v květnu by mohlo být hotové. Prostě není čas.
-jv-

#12 Příspěvek od -jv- »

DAF píše:Ono na 2x lomené křídlo se křidélka relativně blbě implantují. Tam se přetahuje stabilizační prvek dvojitého lomení s klopným momentem křidélek. Neříkám ovšem, že to nejde. Ideální je křídlo rovné. Tam "namastíš" jak řidélka, tak případně klapky. V tomto směru by bylo dost prostoru na seberealizaci např. u modelu Orion (myslím č. 91). Má cca 2,4 m a křídlo není až tak titěrně úzké. Ale záleží jen na tobě, co tě zaujme.

Rozumím - jen zkouším jestli někdo nemá v šupleti/na skříni něco co jsem ještě nenašel - klidně třeba i nějaký rozsyp ze zahraničí: u nás je toho poskrovnu...

j
-jv-

#13 Příspěvek od -jv- »

Objednal jsem vše u autorů výřezy, trup, spojky křídla. Bohužel stavba komplet od začátku by pro mě trvala strašně dlouho. Dělám na tom od února a teď budu teprve lepit spojky a vlastně dávat křídlo dohromady. Potom vrchní potah, negativy. Počítám, že v květnu by mohlo být hotové. Prostě není čas.

Tedy stavebnice! Můžu se zeptat nač to přišlo?
DAF
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od DAF »

Mám doma plánek na "špejlovací" model Asterix. Trup je vlastně přihrada, křídlo 2x lomené. Je to bývalá stavebnice myslím Igry (musel bych pohledat a okem shlédnout) Nejsi-li zdaleka, můžeš se ozvat a půjčil bych. Dnes už poměrně netradiční model. Nebo mám plán na Astria, od Modely. Tam je ale v origu laminátový trup, ten by se musel udělat z balsy. No a pak bude třeba interpolačně orašplovat hromada žeber :evil: . Křídlo je také poměrně široké, takže celkem vhodné pro nějaké experimenty s křidélky, případně s další mechanizací.
Hitec Aurora 9X
-jv-

#15 Příspěvek od -jv- »

Rašplování, pilování a broušení by mi ani tak nevadilo, spíš naopak! :D
Asterix je legenda (http://rc-model.rajce.idnes.cz/Stare_do ... GRA_8_.jpg), ještě si ho pamatuju z kdysivá.
Omlouvám se že pořád přebírám - nerad bych nějak zásadněji sahal do konstrukce - hledám něco vyzkoušeného...
Odpovědět

Zpět na „Větroně“