Test dosahu FrSky D8R-II
Test dosahu FrSky D8R-II
Nezkoušel jste někdo test dosahu vysílače DJT a přijímače FrSky D8R-II ? Nemyslím tím při řízení, ale myslím tím test, kdy se podrží na cca 4 vteřiny tlačítko na vysílači a celé se to přepne na 30ti násobně nižší výkon. Ptám se proto, že jsem si to koupil pro hotliner Slim a při druhém letu jsem měl totální výpadek a následně letadlo šlo kolmo do země, bohužel na asfalt, takže totálka. Když jsem pátral po příčině, tak došlo právě na tenhle test. Dosah jsem měl asi 8 metrů, ale při přepnutí na plný výkon to bylo donevidím. Dal jsem jinou anténu na vysílač a při testu mám dosah asi 80 až 100 metrů. Můj závěr je tedy ten, že jsem dostal vadnou anténu na vysílači a proto mě to stálo krásný model. Proto se ptám, jestli to někdo už zkoušel a nebo nemohl vyzkoušet, nikdo v mém okolí to nemá a tak nemám srovnání.
Díky. Letu zdar.
Díky. Letu zdar.
Re: Test dosahu FrSky D8R-II
To je dost zvláštní. Ten modul by měl mít snad telemetrii, ne? Ten přijímač ji umí určitě. Pak by ti při blbém signálu mělo rádio pípat. Pípalo?
Rádio začalo pípat až v momentě, kdy už letadlo padalo kolmo dolů, do té doby bez výstrahy cca 30 minut ve vzduchu. Je ale možné, že jsem si ty alarmy nějak špatně nastavil, to nemůžu vyloučit.
Treba si nastavit vhodnu uroven kontroly poklesu signalu. Mne to dnes zachranilo trenera 60. Tiez som vyletel, vsetko sa tvarilo ze je v poriadku a po 100-150 metroch zacalo radio pipat. Tak som otocil a pristal. Setrenim som zistil, ze sa mi poskodila antena v mieste ohybu toho klbu. Nastastie som si nastavil alarm pri poklese kvality signalu(nie stratu signalu), takze mi to signalizovalo, ale signal bol dostatocne silny na to, abu model spravne reagoval a bezpecne som pristal.
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
S Olisoftom sme skusali tak viac ako rok dozadu dosah s D8R ( vtedy este nebola dvojka) a chodilo to cca 2 km podla goglemaps ( dalej sme neskusali). Lietam FrSky odkedy to vyhodili na trh, momentalne 5 modelov/ prijimacov ale zatial som nemal ani raz vypadok. Ale mozno bola dneska nejaka slnecna anomalia, lebo mi zhucal mCP X a DX5ka k tomu vyhravala melodiu, ktoru som z nej v zivote nepocul 
Edit: Ten test dosahu som robil dvakrat ( ked som si prerabal TG9x) a dosah cca 5m to malo len prvykrat, ked som nadpajal antenu a nevidel som, ze je to koax, toz som to pripajkoval len tak B-) Ale ked som si na to potom zobral silnu lupu a zistil, co za koninu som spravil a prepajkoval to, tak to uz chodilo tak na dlzku zahrady ( ? 50m), dalej som neskusal.
Edit: Ten test dosahu som robil dvakrat ( ked som si prerabal TG9x) a dosah cca 5m to malo len prvykrat, ked som nadpajal antenu a nevidel som, ze je to koax, toz som to pripajkoval len tak B-) Ale ked som si na to potom zobral silnu lupu a zistil, co za koninu som spravil a prepajkoval to, tak to uz chodilo tak na dlzku zahrady ( ? 50m), dalej som neskusal.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Zdravím. Já jsem dělal range test na zemi a došel jsem do 180m a pořád nenastal failsafe režim (sice už vysílač pípal jako zběsilý, ale ovládání pořád reagovalo). Lítám dost vysoko, plachtím a zatím bez problému. Zatím mi vysílač pípl jen jednou a to bylo kvůli nízkého napětí baterky. Takže jak bylo zmíněno, zkontrolovat antény, ověřit že nic neruší příjem (třeba motor nebo regulátr moc blízko přijímačových antén) , jinak reklamace.
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Ja to skúšam na dvore pred domom. Po zapnutí testu prejdem z jedného rohu domu k druhému, čo je zhruba 35 metrov. To by zodpovedalo cca 1 km (35x30) skutočného dosahu za zemi. Vo vzduchu to bude viac.
Ešte samozrejme rozhoduje poloha modelu. Ak leží na zemi, je ten dosah (aj v teste) kratší. Ak leží okolo metra nad zemou, je dosah podstatne lepší.
Počas testu je samozrejme dôležitá aj vzájomná poloha antén - aj tienenie telom je cítiť.
Je vhodné si zvoliť akýsi etalón testu - rované miesto, poloha a výška modelu a smer antén. A podľa toho postupovať.
Ešte samozrejme rozhoduje poloha modelu. Ak leží na zemi, je ten dosah (aj v teste) kratší. Ak leží okolo metra nad zemou, je dosah podstatne lepší.
Počas testu je samozrejme dôležitá aj vzájomná poloha antén - aj tienenie telom je cítiť.
Je vhodné si zvoliť akýsi etalón testu - rované miesto, poloha a výška modelu a smer antén. A podľa toho postupovať.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
mior píše:Ja to skúšam na dvore pred domom. Po zapnutí testu prejdem z jedného rohu domu k druhému, čo je zhruba 35 metrov. To by zodpovedalo cca 1 km (35x30) skutočného dosahu za zemi.
Miore jseš si skutečně jist, že 30x vyšší výkon znamená 30x vyšší dosah? Výkon je ve vzorci pro výpočet intenzity elektormagnetického pole pod odmocninou
OK2WY
- mior
- Kontaktovat uživatele:
JirkaA píše:Miore jseš si skutečně jist, že 30x vyšší výkon znamená 30x vyšší dosah? Výkon je ve vzorci pro výpočet intenzity elektormagnetického pole pod odmocninou
Ak si si dobre všimol, ja v príspevku nehovorím o výkone (to TY!), ale dosahu.
V manuáli sa píše: ......"1/30 full of range" ....
to jest, ak ma angličtina neklame, že sa jedná o tridsatinu dosahu, nie výkonu!
Čiže mnou uvedený výpočet aj moje vyjadrenie je správne.
Či nie?
P.S:
Jirko, Jirko! Tak silno ma chceš nachytať na hruškách, že mi vkladáš do úst slová, ktoré som nikdy nenapísal, že? Ale tentoraz si sa nachytal sám.
Prvotní chybu udělal garant když v úvodním příspěvku napsal mimo jiné toto.
Chybně si totiž odvodil patrně z popisu FrSky, který je mimo jiné uveden pro přijímač D8R-II viz tento odkaz, že se jedná o snížení výkonu ve stejném poměru jako je snížení dosahu.
FrSky však v popisu Range check zmiňuje pouze snížení dosahu na cca 1/30 plného což znamená takové snížení výkonu, aby původní efektivní dosah ve volném prostoru byl zhruba 30 krát menší.
Na tuto chybu, kterou udělal garant ovšem předtím nikdo neupozornil a tak si JirkaA ve svém příspěvku naběhl tím, že namísto toho, aby zareagoval na chybu garanta tak zareagoval na příspěvek miora jelikož se patrně domníval, že v tom co napsal mior viz toto:
má na mysli stejnou chybu jako zmínil garant tedy i ono 30-ti násobně snížení výkonu. Faktem je, že mior se o 30-ti násobném snížení výkonu vůbec nezmínil a zmínil se jen o přepočtu dosahu což je v souladu s popisem FrSky.
Na doplnění lze zmínit to, že 900m je u zmíněného přijímače FrSky bráno z hlediska plného dosahu ve volném prostoru jako naprosté minimum, a proto se v popisu Range check zmiňuje, že by při zkráceném dosahu na 1/30 plného mělo vše fungovat na vzdálenost minimálně 30 metrů.
Obvykle se bude plný dosah ve volném prostoru pohybovat někde v rozmezí od 1.5 km až do cca 4 km v závislosti na podmínkách samozřejmě za předpokladu, že nebude nevhodné osazení přijímače v modelu, že nebude poškozena anténa atd.
garant píše:...Nemyslím tím při řízení, ale myslím tím test, kdy se podrží na cca 4 vteřiny tlačítko na vysílači a celé se to přepne na 30ti násobně nižší výkon...
Chybně si totiž odvodil patrně z popisu FrSky, který je mimo jiné uveden pro přijímač D8R-II viz tento odkaz, že se jedná o snížení výkonu ve stejném poměru jako je snížení dosahu.
FrSky však v popisu Range check zmiňuje pouze snížení dosahu na cca 1/30 plného což znamená takové snížení výkonu, aby původní efektivní dosah ve volném prostoru byl zhruba 30 krát menší.
Na tuto chybu, kterou udělal garant ovšem předtím nikdo neupozornil a tak si JirkaA ve svém příspěvku naběhl tím, že namísto toho, aby zareagoval na chybu garanta tak zareagoval na příspěvek miora jelikož se patrně domníval, že v tom co napsal mior viz toto:
garant píše:...Po zapnutí testu prejdem z jedného rohu domu k druhému, čo je zhruba 35 metrov. To by zodpovedalo cca 1 km (35x30) skutočného dosahu za zemi. Vo vzduchu to bude viac...
má na mysli stejnou chybu jako zmínil garant tedy i ono 30-ti násobně snížení výkonu. Faktem je, že mior se o 30-ti násobném snížení výkonu vůbec nezmínil a zmínil se jen o přepočtu dosahu což je v souladu s popisem FrSky.
Na doplnění lze zmínit to, že 900m je u zmíněného přijímače FrSky bráno z hlediska plného dosahu ve volném prostoru jako naprosté minimum, a proto se v popisu Range check zmiňuje, že by při zkráceném dosahu na 1/30 plného mělo vše fungovat na vzdálenost minimálně 30 metrů.
FrSky píše:...confirming that all controls operate normally to a distance of at least 30 meters...
Obvykle se bude plný dosah ve volném prostoru pohybovat někde v rozmezí od 1.5 km až do cca 4 km v závislosti na podmínkách samozřejmě za předpokladu, že nebude nevhodné osazení přijímače v modelu, že nebude poškozena anténa atd.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Veď hovorím - nič v zlom!
JirkaA má v podstate pravdu - s tým výkonom a odmocninou - upresním s druhou odmocninou. A myslel to dobre! Ja som len využil toho, že ja som o výkone nehovoril.
My (ja s Jirkom) sa len tak škádlime - aby reč nestála...
P.S:
Co se škádlivá - to se rado míva...(asi to nie je napísané úplne gramaticky po česky správne, ale pravdivé)

JirkaA má v podstate pravdu - s tým výkonom a odmocninou - upresním s druhou odmocninou. A myslel to dobre! Ja som len využil toho, že ja som o výkone nehovoril.
My (ja s Jirkom) sa len tak škádlime - aby reč nestála...
P.S:
Co se škádlivá - to se rado míva...(asi to nie je napísané úplne gramaticky po česky správne, ale pravdivé)
mozno neskoro, ale lepsie teraz ako nikdy
test: dosah 2,86 km podla google earth - dalej sa nedalo, nedovolil to teren
pri otoceni sa chrbtom k Rx uz pipal alarm, ale funkcie fungovali ok.
v ceste stalo len vysoke a velmi vysoke vedenie (stlpy).
inak priamy vyhlad - no priamy, nevidel som co ovladam, nedovidel som, ale mobil isiel
a kolega na strane prijimaca tiez.
test robeny so zabudovanou antenou vo vnutry !!!, frsky telemetricky modul Tx a Rx, er9x soft, baterky v tx 3S lipol
test: dosah 2,86 km podla google earth - dalej sa nedalo, nedovolil to teren
pri otoceni sa chrbtom k Rx uz pipal alarm, ale funkcie fungovali ok.
v ceste stalo len vysoke a velmi vysoke vedenie (stlpy).
inak priamy vyhlad - no priamy, nevidel som co ovladam, nedovidel som, ale mobil isiel
test robeny so zabudovanou antenou vo vnutry !!!, frsky telemetricky modul Tx a Rx, er9x soft, baterky v tx 3S lipol
http://bobo.matej.name
Ja mam D8R-II plus a dosah mam v porovnani s Assanom asi polovicny. Nejakych 700m a uplny vypadok. Testovane na zemi bez prekazok.
Rovnako som skusal signal aj vo vnutri cinziaku zo 7. poschodia po prizemie. Assan nemal problem celych 7 poschodi a Frsky vypadol uz pri tretom poschodi.
Iny prijimac nemam aby som mohol vylucit bud problem v Tx alebo Rx. Bol by nejaky napad alebo rada co este vyskusat ?
Rovnako som skusal signal aj vo vnutri cinziaku zo 7. poschodia po prizemie. Assan nemal problem celych 7 poschodi a Frsky vypadol uz pri tretom poschodi.
Iny prijimac nemam aby som mohol vylucit bud problem v Tx alebo Rx. Bol by nejaky napad alebo rada co este vyskusat ?
skiner píše:Ja mam D8R-II plus a dosah mam v porovnani s Assanom asi polovicny. Nejakych 700m a uplny vypadok. Testovane na zemi bez prekazok.
Pro lepší test by to chtělo vyzkoušet s druhým FrSky Rx/Tx. Jen orientačně můžeš ještě zkusit sledovat jak se budou měnit hodnoty RSSI samostatně pro Rx a pro Tx při testu s plným výkonem postupně se vzrůstem vzdálenosti mezi Rx a Tx.
FrSky telemetrický modul poskytuje obě hodnoty RSSI samostatně.
RSSI Rx je vyhodnocení úrovně přijatého signálu od Tx na straně přijímače a hodnota se přenáší do VF modulu v rámci telemetrických dat z přijímače a modul ji pak poskytuje na svém komunikačním výstupu v rámci telemetrických dat.
RSSI Tx je vyhodnocení úrovně přijatého signálu od Rx na straně vysílače Tx a hodnota se vyhodnocuje přímo ve VF modulu a je poskytována na komunikačním výstupu modulu v rámci telemetrických dat.
Pokud nemáš LCD, na kterém je to možné zobrazit tak si zkus telemetrický FrSky modul připojit třeba k notebooku a v něm použij ke čtení aktuálních hodnot RSSI pro Rx a Tx program od maďara Istvána Magiho viz tento odkaz.
Nedalo mi to a isli sme dnes s kamosom testovat dosah aj Assanu a hlavne Frsky. Vyledok bol 2km a modul sem tam pipol.
Chybu asi vidim v predlzovacom kabli od Assanu, ktory mam vyvedeny na vrch vysielacky. Antena priamo na module isla o poznanie lepsie.
Ja som len chcel vyuzit pristup obom modulom k jednej antene, teda aby som nemusel antenu davat zakazdym na modul, pretoze jej vyzarovanie je v tom pripade skor do zeme ako do vzduchu.
Ale Assan a Frsky pouzivaju odlisne konektory, tak som tam dal SMA to RP SMA adaptery.
http://www.ebay.co.uk/itm/150533163588? ... 1439.l2648
http://www.ebay.co.uk/itm/160518465507? ... 1439.l2648
Ale pravdepodobne je tam bud nejaky utlm signalu, alebo nieco s kablom.
Chybu asi vidim v predlzovacom kabli od Assanu, ktory mam vyvedeny na vrch vysielacky. Antena priamo na module isla o poznanie lepsie.
Ja som len chcel vyuzit pristup obom modulom k jednej antene, teda aby som nemusel antenu davat zakazdym na modul, pretoze jej vyzarovanie je v tom pripade skor do zeme ako do vzduchu.
Ale Assan a Frsky pouzivaju odlisne konektory, tak som tam dal SMA to RP SMA adaptery.
http://www.ebay.co.uk/itm/150533163588? ... 1439.l2648
http://www.ebay.co.uk/itm/160518465507? ... 1439.l2648
Ale pravdepodobne je tam bud nejaky utlm signalu, alebo nieco s kablom.