Futaba FX-14

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Pajas
Kontaktovat uživatele:

Re: Futaba FX-14

#16 Příspěvek od Pajas »

Ta nabídka je cca 800Kč (rádio použité; baterky, přijímač nový).
blembondo

#17 Příspěvek od blembondo »

FX-14 má hodně omezení.Tak třeba dvě serva na výškovku.Je to trochu oříšek ale jde to nastavit tzv. X-mixem ale hodně krkolomě.Ten vysílač má 3 volné mixy ovšem ty jsou prakticky nepoužitelné protože neumí přenášet hodnoty trimů.Zůstávají tak jen vestavěné mixy a ten X-mix který trimy přenáší.Mám ji jako druhý vysílač.Stála mě hooodně málo.Na nenáročné modely to je stále použitelné.Ovšem nečekej od toho moc.
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Pajas »

Myslíte že Optic 6 má lepší vybavení? Jako firmware? Není to s mixováním oříšek jako s FX-14?
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kaplik »

Ja jsem ted koupil FX-18 sice v1 (vrtulniky nelitam), ale za neodolatelnou cenu :D
Sehnal jsem si k ni 6k. PCM prijimac Futaba a verim, ze s tim chvili jeste vydrzim!
caleb

#20 Příspěvek od caleb »

Zdravím majitele vysílače FX-14.Má někdo v tomto vysílači zabudovaný modul od FrSKY?

http://www.frsky-rc.com/ShowProducts.asp?id=85
Pokud ano,zajímalo by mě zapojení.
Děkuji Boban :wink: :wink:
Futaba T-12FG 2,4GHzJumper T16F3F CohenApis 100"Nimbus 100RunnerHottWing EVO 1200
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od lubo1 »

Pajas píše:JJ to už jsem četl :-). Má s ní někdo praktické zkušenosti? Umí to třeba pojmenovat model a drží se pěkně v ruce? :)

Mal som ju týždeň a bol som šťastný, že sa mi ju podarilo vôbec predať..... Čo sa týka softu - aj keď Futaba, ale tragédia.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
caleb

#22 Příspěvek od caleb »

lubo1 píše:
Pajas píše:JJ to už jsem četl :-). Má s ní někdo praktické zkušenosti? Umí to třeba pojmenovat model a drží se pěkně v ruce? :)

Mal som ju týždeň a bol som šťastný, že sa mi ju podarilo vôbec predať.....

No,já ji koupil z druhé ruky a zatím jsem s ní maximálně spokojený!Jelikož jsem ji kupoval jako druhé rádio pro dceru na učení a k simulátoru,nedám na ní dopustit.Zatím ji mám jen na pásmu 35MHz a chci ji překopat na 2,4GHz s FrSKY modulem,ale už jen na ten 2,4GHz modul,už né na 35MHz.A co se týče programování,no není to zrovna jednoduché,ale lítám elektrovětroně se 4servovým křídlem,převážně motýlem na ocase a umím ten vysílač naprogramovat dle potřeby,aby mi chodil i butterfly.Takže,rádio je to dobré. :wink:
Teď sháním návod jak ten modul zapojit a vyřadit stávající.
Boban :wink:
Futaba T-12FG 2,4GHzJumper T16F3F CohenApis 100"Nimbus 100RunnerHottWing EVO 1200
bitovod

#23 Příspěvek od bitovod »

FX-14 mám a momentálně používám jen pro simulátor, ale měl jsem v ní Assana, takže podobný "bastl", jako budeš dělat s FrSky - vcelku nebyl žádný problém.

Jestli hledáš signál PPM, tak je na prostředním pinu přepínače Trainer - Student (na té samé desce, kde je VF díl, nad paticí pro připojení trimů). Nevím, jak se FrSky popere s polaritou, já jsem pro Assana (naprosto zbytečně, jak jsem později zjistil) dělal invertor signálu s jedním tranzistorem, mám to nabastlené právě na té desce zespodu. Napájení pro Assana jsem vzal z té spodní, procesorové desky (ale nevidím odkud, musel bych to rozpitvat), z VF modulu jsem vyhodil krystal, konektor antény Assana jsem zafouknul do smršťovačky tak, aby šla nafest do díry po původní anténě, a bylo vymalováno. Modul Assana mi ležel na pomocné plastikové destičce uprostřed, nad oběma tahovými potenciometry. Jo a ještě jsem dodělal na kladném přívodu k Assanovi vypínač (šoupací, schovaný uvnitř), aby se dal VF díl vypnout při lítání na simu.

Jestli budeš potřebovat víc, tak holt budu muset to rádio rozložit na prvočinitele a čmuchat, ale je to fakt velice jednoduché.

Jo a kdyby ses FX-14 nějak za rozumně malé peníze chtěl zbavit, pro jednu bych asi našel využití, nějak se mi rozrůstá modelářská rodina, chtěl bych jednu jako žákovské rádio pro dceru, tu svojí jí nedám, jen půjčím :)
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od lubo1 »

caleb píše:.A co se týče programování,no není to zrovna jednoduché,ale lítám elektrovětroně se 4servovým křídlem,převážně motýlem na ocase a umím ten vysílač naprogramovat dle potřeby,aby mi chodil i butterfly.Takže,rádio je to dobré. :wink:

Na štvorservové krídlo s motýľom, zakrivením profilu a Crow-om je to len problematicky použiteľné.....
caleb

#25 Příspěvek od caleb »

[/quote]
Na štvorservové krídlo s motýľom, zakrivením profilu a Crow-om je to len problematicky použiteľné.....[/quote]
ale jde to. :wink:
JMalik

#26 Příspěvek od JMalik »

Pajas píše:Ahoj, dostal jsem velice výhodnou nabídku na 35 mhz Futabu FX-14 :D. K tomu taky nabídku na Hitec Optic 6 SPORT. Jelikož o Futabě FX-14 nemohu najít téměř pražádné informace, tak se chci zeptat, co toto rádio všechno umí? Umí například namixovat butterfly? A jelikož mi přijde taková starší, tak se chci zeptat, jestli má cenu ji v dnešní době ještě vzít? Budu rád za jakékoliv informace :-). Díky moc.

Jestli chceš v budoucnu létat např. velké větroně, tak tohle není vhodný TX.
Představ si např. že ten motýlek funguje např. správně tak, že kniplem plynu to plynule otvíráš a zavíráš, máš nastavenou diferenciaci křidélek, máš možnost nastavit poměr vztlakování klapek a brždění křidélek, každé servo je samozřejmě na zvlášť kanálu a podle toho jak jsi zvyklý ovládat motor, to můžeš vyžadovat s motorem na jednom kniplu.
Teď vezmi tu FX14, nějak to nastav a buď se smíříš s kompromisy, nebo posoudíš ,že je to nevhodné.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
caleb

#27 Příspěvek od caleb »

JMalik píše:
Pajas píše:Ahoj, dostal jsem velice výhodnou nabídku na 35 mhz Futabu FX-14 :D. K tomu taky nabídku na Hitec Optic 6 SPORT. Jelikož o Futabě FX-14 nemohu najít téměř pražádné informace, tak se chci zeptat, co toto rádio všechno umí? Umí například namixovat butterfly? A jelikož mi přijde taková starší, tak se chci zeptat, jestli má cenu ji v dnešní době ještě vzít? Budu rád za jakékoliv informace :-). Díky moc.

Jestli chceš v budoucnu létat např. velké větroně, tak tohle není vhodný TX.
Představ si např. že ten motýlek funguje např. správně tak, že kniplem plynu to plynule otvíráš a zavíráš, máš nastavenou diferenciaci křidélek, máš možnost nastavit poměr vztlakování klapek a brždění křidélek, každé servo je samozřejmě na zvlášť kanálu a podle toho jak jsi zvyklý ovládat motor, to můžeš vyžadovat s motorem na jednom kniplu.
Teď vezmi tu FX14, nějak to nastav a buď se smíříš s kompromisy, nebo posoudíš ,že je to nevhodné.

Naprosto souhlasím s tím,že pokud bych se rozhodoval pro koupi nového rádia pro každodenní lítání,tak určitě né FX-14.Já ji třeba koupil jen jako druhou pro dceru(snad ji to chytne) a na simulátor,nerad bych mlátil na simu.T-12FG.A co se týče Optica,nevím,taky bych asi do něj nešel.Určitě bych se poohlédl po rádiu na 2,4GHz.Myslím,že graupner,futaba a JR se dá taky pořídit starší za pěkný peníz.
Nekupuj starší FX-14. :wink:
Boban 8)
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od lubo1 »

caleb píše:ale jde to. :wink:

Ak tým myslíš, že serva sa hýbu - na to stačí aj setovka a Vkábel.... :wink:
Na zmysluplné ovládanie potrebuješ rozumný soft..... O "kvalite" FX14 svedčí aj to, že sa nepredávala ani rok a bola nahradená FX18kou
Novú ju nekúpiš a ak už z druhej ruky, tak by som išiel aspoň do FX18. Cenovo to nebude až tak veľký nárast - funkčne významný.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“