Walkera V200D01 FL, 2.4Ghz, RTF

Vrtulníky do velikosti 450
Zpráva
Autor
Kio

#46 Příspěvek od Kio »

Zdravim,
nechtěl jsem zakládat nové vlákno, ale jako oběť kvalitního marketingu walkery a jejích prodejců se doma snažim rozchodit taky tohle bezpádlo.

Jedna z věcí na kterou jsem narazil je velká citlivost gyra na stabilitu napájecího napětí. V moment, co jsem byl nucen vyměnit regulátor, z důvodu vadného BEC se řídící jednotka stala stabilnější. Minimálně zmizely úlety řídící jednotky v podobě pomalého přesunu serv cykliky do krajní polohy a jiných náhodných jevů. Přesvědčil jsem tak vrtulník aby začal aspoň viset.
Jediný co mně zaráží a nevim kde hledat chybu je to, že při visení není rovina rotoru vodorovná a celkově působí za letu "zkrouceně" - je nakloněný, ale drží.
Zkoušel jsem jestli je správně vyvážený i laborovat s délkou táhel na cyklice, ale žádný problém, nebo cestu ke zlepšení jsem neobjevil.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od JirkaA »

To je u jednorotoru přirozené. Mírný náklon nosného rotoru proti tahu vrtulky být musí, jinak by to vrtulka táhla na bok ;)
OK2WY
jirakus

#48 Příspěvek od jirakus »

Nevím co a jak se dá nastavit po přepnutí mikro přepínače na přijímači z polohy WK na ADJ. Ten druhý je mi jasný,dám na off-tím vypnu gyra a nastavuju potenciometry citlivost třech gyr,a dalšímí dále pak výchylky serv. Ale na co je ten druhý? V návodu stojí ..můžete nastavovat swashplate do vodorovné polohy pomocí struktury serv.... No nevím co to znamená. Vysvětlí někdo?
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
marshalx
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od marshalx »

Je velký rozdíl v lítání pro začátečníka mezi
Walkera V200D01 FL - tuning edice
(výkonější motor,...)
a
Walkera V200D02 tuning
?
jirka125

#50 Příspěvek od jirka125 »

Dobrý den,mohl by mi někdo prosím poradit zda se dají nahradit serva na tento vrtulník nějakými jinými?Díky..
prikrylm

Re: Walkera V200D01 FL, 2.4Ghz, RTF

#51 Příspěvek od prikrylm »

Taky jsem oběť. Potvrzuju je to hračka (V200D01), mechanicky nic moc. I když střídavý motor a náhon zadní vrtule vypadá efektně. Po rozbalení to nelítá, nevisí. Po seřízení to visí v celku solidně.
První, co jsem udělal, tak jsem to vybalil, a zkusil vzlítnout v místnosti. Nábytek je tvrdší jak celý vrtulník (první list). Protože jsem už před tím něco přečetl, nezkoušel jsem další pokusy. Lehce to očesalo hlavní kolo. Tady vřelé doporučení: Z výroby je motor možná ve správné poloze, ale je na plastu, je málo dotažený a je pod ním louže oleje => zaberete a motor se změní ve frézu. Strčil jsem pod motor papír a zdravě dotáhl. Vůle na kancl papír plus dotlačit funguje výborně. Od té doby hobluju hlavní kolo jen v opravdu výjimečných případech (teď už dlouhou dobu nic, mám tam třetí kolo - z Číny se dá pořídit asi za 60Kč). Dál jsem potřeba seřídit táhla a serva. Rozsahy serv na přijímači. Pak to vcelku lítá.
Mám k tomu dvě baterky. Když se dobíjí rozebírám, seřizuji a skládám (na mou náturu ideální hračka). Vymezil jsem vůle v hnacím soukolí na zadní vrtuli. Opět se projevilo méně častým "bzuknutím", když se vrtulka někde zapře. Zatím jsem vyměnil jenom jeden malý převod a musím zaklepat, zatím to drží.
Po jednom pádu jsem ustřelil závěs mezi držákem ocasu a hlavním plastem, co nese motor a rotor. Takové dva malinké čudlíy, co snad ani držet nemohly. Vzhledem k tomu, že to drží na dalších 4 šroubech a poměrně dlouhé odlítané době s tímto defektem jsem usoudil, že je to tam k ničemu. Je to hračka nečekám, že to bude pořádně navržené.
Listy. Původní jsou fakt křehké (asi). Když listem praštíte do hrany nábytku, tak asi praskne (i když můj koax práská do kde čeho a listy nepraskají). Zkoušel jsem nasadit pružné Airy (jakási sada právě na koaxy - použil jsem ty pravé). Listy jsou ale pružnější a prakticky se mi s tím nepodařilo lítat. Do vzduchu jsem to dostal, ale pak se to nedá udržet. Listy se asi kroutí a "lítá" to jak postřelený vrabec. Po rozbití náhradních listů jsem koupil za pusu jakési Scorpio listy (údajně naprosto stejný vrtulník ze stejné továrny dodávany do Itálie). Lítá to pěkně, už si jenom občas malinko škrtnu o zem nebo trávu, tak nevím, jestli jsou odolnější nebo ne. Původní listy jsem ustřelil hned u závěsu, tak jsem je zkoušel trochu obrousit navrtat nové dírky a takto zkrácené ještě použít. Ku podivu to s nimi jde vcelku dobře. Nemá to ten výkon ale jde to.

Ještě to moc řídit neumím, ale zdá se mi, že do lítání ty eGyra moc kecají. Zkouším postupně snižovat jejich vliv.
Po několika baterkách visení a ploužení se ocasem k sobě i v jiných polohách jsem zkoušel i odvážnější kousky. Malá kolečka OK. U rychlejších se vrtulník (podle mě - zkušenosti mám akorát s modely v X-Plane a to pouze z pozice pilota) chová trochu splašeně. Ale mé zkušenosti říkají že jinak se chová Seahawk od Sikorského (těžká potvora) a jinak Bell 206 (lehký semirigid dvoulist). V podstatě mi přišlo, že se to chová jako ten Bell. Jak budu "přeškolen" (zaletím něco, co chci, ne to co chce vrtulník), napíšu další postřehy.
Musím zaklepat, elektronika, motor a serva fungují. Vysílačka mě skoro překvapila (příjemné na řízení).

Jiní zkušení tvrdí, že tento model umí viset, ale neumí lítat. Musím s nimi souhlasit, že elektronika není nic moc, mechanika je hračková, ale co chcete za ty peníze :). Já zase tvrdím, že i tupá elektronika může být donucena ke spolupráci. Byť se bude obsluha potit. Je to taky jakási zábava pokořit tupou elektroniku :) .

Pro ty, co přemýšlí o tomhle modelu bych doporučil být opatrný. Jestli ano nebo ne říct nemůžu, nemám moc srovnání. Někteří tvrdí vyhnout se velkým obloukem, jiní ho nezavrhují. Žádná špička to ale určitě není. Od majitelů V200D02 jsem slyšel, že při havarijních situacích se elektronika snaží cosi dělat se zadní vrtulkou a při pádu třeba do křoví ocasem vrtí a vrtí, pak praskají vrtulky a pálí se motory. Tohle vám po stažení plynu u D01 nehrozí. Zadní vrtulka je u tohoto modelu vcelku odolná věc.

Hezký den a vrtulema sekejte jenom vzduch. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
prikrylm

#52 Příspěvek od prikrylm »

Ještě jedna zkušenost ze včerejška. Po příchodu z venku jsem chtěl zkusit poladit trimry. Nevšiml jsem si, že baterka není zaklapnutá v klícce, takže vrtulník měl těžší ocas jak čumák. No neletělo to. Ihned se klopil na čumák (asi zabrala gyra) a nedalo se to odlepit od země. Takže před polítáním vyvážit.
Baterka jako taková se tam kvedlá, takže je dobré ji přiskřípnout za fousky, co z ní trčí, případně celý strojek dovážit. Je to pak celé mnohem klidnější.
prikrylm

#53 Příspěvek od prikrylm »

Ještě náklady navíc. Náklady na náhradní díly zatím nepřesáhly cenu simulátoru a to si troufám říct, že už to jakš takš ve vzduchu udržím. Nejdražší byla nedočkavost (dvoje listy a dvě hlavní kolečka - takže spotřebák :) ) Teď tam už docela dlouho mám třetí listy a třetí kolečko. Záseky v kolečku ani v listech zatím nejsou. Takže sumasumárum, kdybych to kupoval v drahém kšeftě, tak bych za opravy zaplatil asi 800 Kč. Zatím. Když jsem to tak rozebíral, koukal jsem se, že z ložisek teče podezřele černá kapalina. Asi pomleté kuličky. Nová sada, koukám vychází na $4.10 - v Číně to je třetina toho, co u nás, akorát se toho musí koupit více, páč za poštovné dáte skoro $30. Takže tak.
Možná je dobré, aby se domluvilo více lidí, pak by to mohlo vyjít na půlku toho, co u nás. Asi by se mělo dávat bacha na balíčky nad $200. Tam pak nastupují celníci. Ale i po zdanění by to nemuselo přijít nijak extra víc jak na půlku toho, co se to dá na tyhle hračky pořídit u nás. Ale to už tady určitě všichni ví a dělají. Takže zase amerika. :D
prikrylm

#54 Příspěvek od prikrylm »

Vy, kdož si stěžujete, že vám V200D01 (a nejspíš i V200D02) pokaždé lítá jinak a že se deska cykliky při roztočení rotoru stáčí do nesmyslného směru, tak pro vás tu mám řešení. Stalo se mi to totiž taky. Ale jenom někdy. Většinou se celý strojek choval slušně (co se týká klopení cykliky).
Je potřeba, aby vrtulník v době párování s vysílačkou stál rovně! A to minimálně v době od druhého pípnutí vysílačky po dobu, kdy vrtulník zahýbe servama. Pak je cyklika taky rovně.
Z asi 20-ti pokusů mi vyplynulo, že se to klopí (špatně zkalibruje), když se s vrtulníkem v kritické době hýbe. Provedl jsem málo pokusů, ale mám pocit, že když v kritické době vrtulník není rovně, ale neklepe se, tak to taky nevadí. Lepší ale asi bude, když bude stát rovně, pokud možno bez hnutí.

Tož tak..

Zkoušeli jste někdo tento model lítat v mode NORMAL? Tedy vypnout balance mode? Jde to vůbec? Není to pak lepší? Pokud nikdo nezkoušel, zkusím. Ale pokud to někdo zkoušel, možná mi ušetří nějaké koruny za opravu po havárii. :D
Tsisters

#55 Příspěvek od Tsisters »

Ahoj,mněl jsem V200D02 a moje skušenosti:párování jsem dělal tak,že jsem položil vrťas na podložku zapl vysílač a pak spojil kontakty baterky ve vrťasu,ale tak abych s ním nepohnul.Tak že se spároval v pohodě a cyklika byla v rovině.Lítání s ním bylo v pohodě pokud jsem se jen posouval v klidu po obloze,když jsem chtěl letět trošku rychleji,tak se ozvalo 3-osé gyro a snažilo se mně stabilizovat,vypadalo to jako by se chtěl vzepřít směru ve kterém jsem letěl,šlo to vyrovnat tím,že jsem kmitak kniplem,tudíž si gyro stále myslelo,že ten směr pořád udávám.Taky jsem laboroval s citlivostí gyra,ale jak jsem ho ubíral tak to bylo jen horší.Vrťas byl velice nestabilní a třepal se ve velkém rozptylu jak se gyro spamatovávalo a snažilo se najít správnou polohu.Ještě perlička :-) podařilo se mi s ním udělat proti větru nechtěný přemet.Tak že jsem ho mněl na chvíli ve vzduchu v invertu,jak to dopadlo je asi všem jasné přímý pád na zem,ale odnesla to jen kabinka :-)
AGILE 7,2/ AGILE 5.5/ DEVIL 420/ T-REX 500PRO-Sportline/ RJX X-TRON 500/ EXTRA 300/ FPV QAV 210/
prikrylm

#56 Příspěvek od prikrylm »

Ještě stále trpím představou, že se i tento model dá nějak rozletět. Třeba pomalinku zrychlovat, aby si toho gyra nevšimla nebo tak něco. Nebo se nebát prostě mít tu páčku dešlí dobu vpředu, aby se to gyro přepralo, cokoli... Jak bude příležitost zase zkusím. Jestli to dřív neprodám...
prikrylm

#57 Příspěvek od prikrylm »

Po rovném letu vpřed se po nějaké chvilce vzepne jako koník. Není to tím, že letí moc rychle, pravá strana ztratí vztlak, padá dolů a tudíž jde čumák nahoru? Takže kdyby se s tím lítalo pomaleji, tak je to OK? Alias, byla překročena max. konstrukční rychlost, neboli hlavní rotor se točí moc pomalu na vyšší rychlosti.. Co?
OPR
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od OPR »

No spíš bych si vsadil na špatnu práci toho co hlídá aby se to nedělo.
Tsisters

#59 Příspěvek od Tsisters »

Na stejnou věc jsem se kdysi ptal jednoho servisáka heli a to mi odpověděl cituji:No tuhle, pro někoho, nepříjemnou funkci dělá to tříosé gyro.
Zkuste snížit citlivosti AILE a ELEV, ale pak ta stabilizace nebude
uplně fungovat
AGILE 7,2/ AGILE 5.5/ DEVIL 420/ T-REX 500PRO-Sportline/ RJX X-TRON 500/ EXTRA 300/ FPV QAV 210/
prikrylm

#60 Příspěvek od prikrylm »

OPR píše:No spíš bych si vsadil na špatnu práci toho co hlídá aby se to nedělo.

Na to zatím spoléhám. Ale dá-li bůh, v sobotu už se o to starat nebudu...
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“