uplny zaciatocnik a jednorotor?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
silcom

Re: uplny zaciatocnik a jednorotor?

#46 Příspěvek od silcom »

OPR píše:Veliký souhlas :wink:

:D no vidíš to, a ja furt čakám, kedy ma niekto zjebe a nič...
Jiri

#47 Příspěvek od Jiri »

Přátelé, ten člověk je začátečník, možná sám neví, jestli u modelů zůstane, určitě na začátku do toho nechce dát moc peněz a přesto by si to rád zkusil. Proto nevidím nic špatného na tom, aby začal de fakto s levnou hračkou, kterou hned nerozbije, a sám se přesvědčil, jestli to bude do budoucna myslet vážně, nebo jestli to byl jen pokus. Pokud nikdy nc nelítal, i tři kanály na něj pro začátek budou dost. Doporučovat takovému člověku šestikanál je hovadina - tpo bych (a velmi opatrně) zvažoval, pokud by měl praxi třeba s letadly a chtěl zkusit vrťase - pak by mu hodně pomohl i ten simulátor.
Když začne s koaxem, který ho po pár karambolech bude víceméně poslouchat, a po pár měsících bude nudit, je mnohem větší pravděpodobnost, že si pak už vybere opravdovější vrtulník a že ho tenhle koníček chytne a bude pokračovat. A pokud ne, nevyjde ho zkušenost draho.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
croatoan

#48 Příspěvek od croatoan »

no takze v prvom rade vam VSETKYM moc dakujem za vase rady, nazory atd...ste super :) celkom pekne sa to tu rozbehlo co som vobec necakal :) mam uz v tom trochu jasnejsie ale ako pise Jiri tu nado mnou - nechystam sa tomu nejak naplno venovat a pod. ale len sa mi to paci a chcem sa proste sem-tam pohrat a nechcel som si kupit len nejaky smejd tak som sem napisal...po precitani vsetkych prispevkov som si uvedomil ze asi bude pre mna vhodnejsi nejaky ten dvojrotor lebo od tych jednorotorov ma trochu odradilo to ze by som sa s tym asi len tak lahko nenaucil v dome lietat tak aby to vyzeralo aj nejako efektne a asi by som musel castejsie zhanat nahradne diely ako na dvojrotor :D takze sa momentalne rozhodujem medzi COLIBRI v4,COLIBRI SHERIFF,MJX F27/627 (udajne extremne odolny?),GT MINIFLIER 5888, ESKY NANO, LAMA 4 a viac si uz asi nepametam lebo je toho strasne vela takze kludne mi mozete navrhnut aj nejaky iny...o DOUBLE HORSE som sa vacsinou docital same negativa takze od tych som asi upustil...a inak myslite si aj vy ze bude pre mna vhodnejsi dvojrotor?
Fakir

uplny zaciatocnik a jednorotor?

#49 Příspěvek od Fakir »

baui píše:Jinak na okraj, toliet bowl efekt nemá nic do činění s úhlem pádel k listům. Je to vrozená charakteristika vrtulníků s pevným úhlem náběhu a projevuje se pádem po straně do zatáčky. Nejedná se o kruhy ve visu. To je pouze důsledek toho, že vrtulník ve visu neřídíš a na místě ho aktivně nedržíš.

Tady bych si dovolil nesouhlasit. Chápu to tak (a tím nechci nijak machrovat, jen jsem to z více zdrojů slyšel/četl a přijde mi to logicky v pořádku), že TBE, tedy neustále se zvětšující kruhy ve visu, jsou způsobeny právě špatným úhlem padel k rotoru. Jakmile ve visu na vrtulník zapůsobí nějaká síla, která způsobí jeho náklon na libovolnou stranu, padla, coby mechanický gyroskop, mají tendenci držet rovinu rotace, takže se vychýlí proti rovině rotoru. Tím v podstatě dojde k automatickému zásahu do cyklického řízení ve smyslu opačném proti síle, která vrtulník bez dovolení vychýlila. Pokud jsou ale ve spojení padel a rotoru vůle, tak táhla tahají více či méně "za roh" a tedy změna nastavení rotoru přijde o pár stupňů později, než kdy diktují padla, takže korekce nejde přímo proti směru vychýlení vrtulníku, ale trochu jiným směrem, takže místo přesné korekce se vrtulník vydá trochu jiným směrem. Padla na tuto výchylku začnou samy reagovat, ale jelikož se to opakuje s každou otáčkou rotoru a korekce vždycky přijde trochu pozdě, vrtulník se začne pomalu pohybovat do kruhu proti směru otáčení rotoru, přičemž čím větší je ten pohyb, tím větší je i (chybná) autokorekce, takže má tento efekt (pokud není korigován pilotem) zvětšující se tendence.

Toto ale přece není normální chování přestabilizovaného čtyřkanálového vrtulníku. Ten, pokud není ve visu aktivně řízen, začne po chvilce někam cestovat a ve srovnání s koaxiální "vzducholodí" je poněkud jankovitější, ale v podstatě taky visí sám a člověk ho jen musí trochu usměrňovat, aby mu někam neutekl. Ale rozhodně to nevyžaduje neustálé řízení, jako dospělý šestikanál, který by bez řízení sklouznul po vrtuli, nebo podnikl jinou podobnou sebevražednou akci.

Pokud by mohl tuto úvahu někdo potvrdit, nebo vyvrátit, byl bych rád. :)

Jen k mé kritice Blade 120 SR: neříkám, že je to nutně špatný vrtulník, jen ten můj je prostě rozbitý. Ještě to s ním párkrát zkusím, ale pokud ho nerozlítám, tak půjde z domu na náhradní díly.
Mikelo

#50 Příspěvek od Mikelo »

Padla žádné nechtěné výchylky zpět nevracejí. Zjednodušeně řečeno, jen uklidňují běh rotoru a trochu eliminují nechtěné druhotné aerodynamické síly, které by jej nakláněly mimo chtěný směr.
zdzd

#51 Příspěvek od zdzd »

croatoan píše:no takze v prvom rade vam VSETKYM moc dakujem za vase rady, nazory atd...ste super :) celkom pekne sa to tu rozbehlo co som vobec necakal :) mam uz v tom trochu jasnejsie ale ako pise Jiri tu nado mnou - nechystam sa tomu nejak naplno venovat a pod. ale len sa mi to paci a chcem sa proste sem-tam pohrat a nechcel som si kupit len nejaky smejd tak som sem napisal...po precitani vsetkych prispevkov som si uvedomil ze asi bude pre mna vhodnejsi nejaky ten dvojrotor lebo od tych jednorotorov ma trochu odradilo to ze by som sa s tym asi len tak lahko nenaucil v dome lietat tak aby to vyzeralo aj nejako efektne a asi by som musel castejsie zhanat nahradne diely ako na dvojrotor :D takze sa momentalne rozhodujem medzi COLIBRI v4,COLIBRI SHERIFF,MJX F27/627 (udajne extremne odolny?),GT MINIFLIER 5888, ESKY NANO, LAMA 4 a viac si uz asi nepametam lebo je toho strasne vela takze kludne mi mozete navrhnut aj nejaky iny...o DOUBLE HORSE som sa vacsinou docital same negativa takze od tych som asi upustil...a inak myslite si aj vy ze bude pre mna vhodnejsi dvojrotor?

Je to jen a jen na tobě. Ujasni si co od toho chceš a pak nakupuj.

- Jestli si chceš jen tak občas pohrát, kup nějakou tu hračku. A moc to neřeš. Při troše štěstí bude mít životnost odpovídající těm několika hodinám, než tě přestane bavit.

- Jestli ale chceš vrtulník, který si to jméno opravdu zaslouží, tak se připrav na dřinu, dlouhý trénink a mohutnou díru v peněžence. Kup simulátor, cvič a pak kup třeba Trex 450 pro combo. Je to těžké je to drahé, ale výsledek ti dá nepřekonatelné zážitky. Je to výzva, se kterou stojí za to se poprat.

Rozhodně ale nedělej první možnost, pokud chceš dospět k té druhé. Ztráta času, peněz i motivace. Často opakovaná myšlenka "Na vyzkoušení jestli mě to chytne." je v tomto připadě úplně mimo.

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne lyžování, pořídím dřevěné práskačky bez hran a s kandaharem?

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne cykloturistika , pořídím bycikl Ukrajina?

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne horolezectví, pořídím prádelní šňůru?

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne muzika, pořídím foukací trubku v hračkárně?

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne rally, pořídím šlapací autíčko?

Když chci vyzkoušet, zda mne chytne parašutismus, pořídím čtyři prostěradla?

Samý nesmysl, že? Přitom je to totéž jako chtít osahat pocity z řízení vrtulníku na Walkeře, dvourotou, FixPich hračce a podobných zpotvořeninách.
zdzd

#52 Příspěvek od zdzd »

Mikelo píše:Padla žádné nechtěné výchylky zpět nevracejí. Zjednodušeně řečeno, jen uklidňují běh rotoru a trochu eliminují nechtěné druhotné aerodynamické síly, které by jej nakláněly mimo chtěný směr.

http://zd.wwwcity.cz/zd/TeorieLetuHeli.htm
zdzd

#53 Příspěvek od zdzd »

tomasvrx1 píše:Souhlasím na 100%!! jen né každý tu vůli má, proto to nedoporučuji. A víc lidí to odradí než přiláká Bohužel :-( taková je praxe v mém okolí.

Jenže o tom to je. Vrtulník je o motivaci, vůli, cílevědomosti, chuti překonávat překážky a o investovaném úsilí. A uspokojení z každé prolomené bariéry, z každého zdolaného krůčku. Pokud to někdo takto nevnímá a chce se jen tak trochu pobavit, tak vrtulník pro něj není dobrá volba a je jen dobře, je-li co nejdříve odrazen. Ušetří mu to stresy, frustraci a vyhozené prachy.

http://zd.wwwcity.cz/zd/IRCHA.htm
corona

#54 Příspěvek od corona »

croatoan píše:...sa momentalne rozhodujem medzi COLIBRI v4,COLIBRI SHERIFF,MJX F27/627 (udajne extremne odolny?),GT MINIFLIER 5888, ESKY NANO, LAMA 4 ...

Koax, jo?
Do bytu z těchle Colibri V4, nejsáz seženeš díly.
Lama V4 má 340 mm rotory, to je tak na zahradu, když bude vítr = 0.
blade120
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od blade120 »

Pokiaľ by sa nevedel vôbec byciklovať, tak udržať rovnováhu ho naučí aj Ukrajina.
Ak nemá niekto žiadnu skúsenosť s RC modelmi a nevie ani ako nabiť baterku,
tak mu nedoporučujem veľký vrtulník. Hračka za 30-60 Eur nikoho finančne nezruinuje na to,
aby zistil či ho to naozaj bude baviť. Ak by to bol trebárs letecký modelár, ktorý už má
nejaké zručnosti a vedomosti s ovládaním a nastavovaním modelu, programovaním RC,
zapájaním elektroniky, tak tam je opodstatnené doporučiť 450ku.
Všeličo sa dá naštudovať na nete, ale na začiatok je toho príliš veľa a bez pomoci by 450-ku
nováčik nerozchodil v tom lepšom prípade, v tom horšom by si mohol ublížiť.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od OPR »

Fakir píše:....
Tady bych si dovolil nesouhlasit.........

Je to ještě malinko jinak. Tam veliký význam onoho efektu způsobuje fakt, že se jedná o FP mechaniku.
baui

#57 Příspěvek od baui »

blade120 píše:...bez pomoci by 450-ku nováčik nerozchodil v tom lepšom prípade, v tom horšom by si mohol ublížiť.

450ku rozchodíš, opravíš, zalétneš a naučíš se na ní i bez pomoci typu "udělej tohle a tamto". Nesmíš být ale líný si přečíst spoustu informací, například ty výše zmíněné odkazy a nesmíš dělat blbosti a zbytečně riskovat. Než jsem se poprvé na něco takto zeptal, točil jsem za barákem první loopingy a několikrát helinu přestavěl po pádech s vědomím, že je správně seřízená. Je to opět o přístupu. Výsledky si patřičně užiješ ;)

Fakir: Přečti si ty odkazy, co se tu objevily. Mícháš několik věcí dohromady, bohužel do koktejlu, který ti nebude chutnat :wink: Konkrétně u 120SR se projevuje několik konstrukčních konceptů a i neduhů, jejichž přirozeným symptomem je tohle kroužení.
Tom
zdzd

#58 Příspěvek od zdzd »

blade120 píše:

Pokiaľ by sa nevedel vôbec byciklovať, tak udržať rovnováhu ho naučí aj Ukrajina.
Ak nemá niekto žiadnu skúsenosť s RC modelmi a nevie ani ako nabiť baterku,
tak mu nedoporučujem veľký vrtulník. Hračka za 30-60 Eur nikoho finančne nezruinuje na to,
aby zistil či ho to naozaj bude baviť. Ak by to bol trebárs letecký modelár, ktorý už má
nejaké zručnosti a vedomosti s ovládaním a nastavovaním modelu, programovaním RC,
zapájaním elektroniky, tak tam je opodstatnené doporučiť 450ku.
Všeličo sa dá naštudovať na nete, ale na začiatok je toho príliš veľa a bez pomoci by 450-ku
nováčik nerozchodil v tom lepšom prípade, v tom horšom by si mohol ublížiť.

Eh... Řeč není o naučení rovnováhy (mimochodem k tomu je koax úplně na nic), ale o tom, zda ho to bude bavit. A na tanku typu Ukrajina rozhodně nelze docílit takového pocitu z jízdy, jako na slušném kole. Nezjistíš nic.

Neštěstí těch vrtulníkových hraček je, že se snačí vypadat jako vrtulník, ač jím nejsou. Pak dochází k nekonečným omylům a debatám. Přitom u letadel nikoho ani nenapadne vyzkoušet si jak by ho chytlo létaní s jetem na cvičném větroni. Nebo vyzkoušet si na sáňkách pocity ze snowboardu a podobně. To prostě nejde.
mirkol

#59 Příspěvek od mirkol »

Jsem několikaměsíční začátečník. I když důvěřuji radám ostřílených borců zde, přece jen jsem nekoupil jako první Rexe450.
Vycházel jsem několika předpokladů, hlavní byly moje zkušenosti a prostory ku letání.

Jasně že zkušenosti byly nula.
První prostor ku létání je obývací pokoj v paneláku, 3,5 x 5m, nábytek, visící lustr, manželka, zvěř.
Na naučení pravá, levá, dopředu, dozadu, dostrany adt. mi musel stačit koupil jsem mCX2 a od podzimu si s ní spokojeně kroužím kolem lustru. Pokouším se zvládnout i krizové situace, protože např při přiblížení ke zdi nebo v jiných krizovkách stále zmatkuji. holt také nejsem nejmladší. Prostě si tyto prostorové návyky natlouci do palice a zautomatizovat je. Na nějaké rychlé létání to tady není, spíš zde mi jde o přesnost. Z rexe 450, jež je můj další cíl, bych akorát oprašoval prach.
DAlší výhodou je, že si prostě zalítám, (i když někteří budou říkat že to létání není, ale mne to zatím stačí) kdy se mi zachce.
Druhý prostor je zahrádka - 220m2, chatka, pergola, pár stromků, 10m od pozemku řeka. Zde se mi práší na již zmíněnou 120 SR. bude to rovněž skromné polétání, ale když tak sedím na zahrádce v podvečer, pokuřuji dýmku a najednou se utiší vítr, řeknu "teď by to šlo" a během dvou minut jsem ve vzduchu. rex450 ale tady asi taky nikdy nevzlétne. možná jen ukázka - kousek nahoru a hned zase na zem :-)
Další prostory jsou louky nebo modelářské letiště. Ale to znamená vhodné počasí + čas, posbírat fidlátka do auta a vyrazit. když je volná jedna hodina, je to málo. když se povede 2x do týdne, bude to zázrak.
Stejně bych ale větší helinu chtěl a pokud mi to nic neznechutí, což se zatím nestalo, bude po 450 i 750.

Simulátor jsem koupil rovněž (Phoenix) a trénuji i na něm. reálné létání by mi ale chybělo. je to přece jen něco jiného, i když jenom zimní létání s "opovrženíhodným" koaxem.
BLADE 120
DX6i
Phoenix 3.0
RadekCe

#60 Příspěvek od RadekCe »

croatoan píše:ahojte...takze ziadny vrutlnik som nikdy nemal a prestudoval som si viac for ale mam z toho vsetkeho uz riadny zmatok pri vybere :D docital som sa ze s trojkanalovym je po case nuda, ze treba 4 kanalovy, potom ze jednorotory su rychlejsie a sviznejsie atd. ako dvojrotory ale zase ze s jednorotorom je to strasne tazke pre zaciatocnika a nema to vyznam...poradte mi prosim teda nejaky vhodny vrtulnik pre mna do nejakych 60 EUR...v tejto cenovej hladine sa mi pacil double horse 9100 kde v obchodoch pisu ze je vhodny aj dnu aj von a aj pre zaciatocnikov ale potom som sa docital na forach ze vobec to tak neni tak neviem...rozmyslal som aj o colibri 4.5 ale to je zas jednorotor tak neviem ci by to bolo pre mna vhodne...poradte prosim...dakujem

Ahoj,
pokud jsi žádný "vrtulník" nikdy neměl, tak ani jeden z nich není ze začátku nuda :-). Je to jen na tobě, jestli si chceš tu cestu projít od začátku a nebo něco přeskočit. Jeden můj známý modelář mi necelý rok zpátky, když jsem s tím začínal, řekl větu: "Ale bude to dlouhá cesta" ... a měl pravdu :D.
Protože tu ještě nikdo nedal foto pro zpestření, tak jedno přikládám. Až dnes po necelém roce jsem je viděl všechny dohromady 8O :D.
Někdo by mohl namítnout, že to byly vyhozené peníze, ale není to pravda. Každý mě naučil hodně věcí (nejen praktických, ale i teoretických) :wink:.
Přílohy
moje_heli.jpg
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“