The Folly
- slunek1
- Kontaktovat uživatele:
Re: The Folly
Dovolím si trošku oživit toto téma.Trubku s Folly mám asi dva roky a teď jsem se jal to dostavět
Více fotek na http://slunek1.rajce.idnes.cz/The_Folly_stavba/
Naposledy upravil(a) slunek1 dne čtv 05.01.2012 19:20, celkem upraveno 1 x.
Hezká práce. Doporučuju ještě vyztužit VOP další příčkou. Já to udělal zdála se mi příliš chatrná a i po vystužení se kroutí. http://kroxigor.rajce.idnes.cz/The_Folly/#P1080661.jpg
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
- slunek1
- Kontaktovat uživatele:
Ještě ji nemám vybroušenou a nemám odříznuté kormidlo,tak se jeví pevná dostatečně.Uvidím,jak to bude vypadat,až bude hotová a případně vyztužím.Díky za radu
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Chlapi...jedna technická. Mi přijde ,že podélný nosníček (lišta) vsazená mezi příčné rozpěrky (žebra) tuhost v kroucení nezvýší.Těžko zachytí a přenese smykový tok od krutu, když je umístěna prakticky v neutrální ose namáhaného dílu.
Pokud máte pocit že je to jinak , skuste mi to nějak rozumně zdůvodnit.
Pozn. pro zvyšování tuhosti v krutu se používají jiné konstrukční prvky. Např. zaprofilování konstrukčního dílů ( nepoužívat tenkou rovnou desku,nebo v ní použít aspoň diagonální výztuhy) ,nosníky tvořící uzavřený dutý profil, Dboxy a dostatečně tuhý potah schopný částečně, nebo úplně přenášet zatížení (vylakovaný papír, dřevo , laminát ) ,...
veka1
Pokud máte pocit že je to jinak , skuste mi to nějak rozumně zdůvodnit.
Pozn. pro zvyšování tuhosti v krutu se používají jiné konstrukční prvky. Např. zaprofilování konstrukčního dílů ( nepoužívat tenkou rovnou desku,nebo v ní použít aspoň diagonální výztuhy) ,nosníky tvořící uzavřený dutý profil, Dboxy a dostatečně tuhý potah schopný částečně, nebo úplně přenášet zatížení (vylakovaný papír, dřevo , laminát ) ,...
veka1
Nekroutí se při letu, ale postupně. Jak mi to tu stojí teď v zimě tak pozoruju jak se postupně prohýbá a lehce kroutí. Prostě velká plocha a málo materiálu. Mám podezření, že originál byl ze smrku nebo jiného dřeva a né z balsy jak je to u této stavebnice. Zřejmě budu muset na jaře dělat novou VOP 
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
kroxigor píše:Nekroutí se při letu, ale postupně. Jak mi to tu stojí teď v zimě tak pozoruju jak se postupně prohýbá a lehce kroutí. Prostě velká plocha a málo materiálu. Mám podezření, že originál byl ze smrku nebo jiného dřeva a né z balsy jak je to u této stavebnice. Zřejmě budu muset na jaře dělat novou VOP
Smrk , balsa ...nelámej si s tím hlavu, bude se kroutit taky. Kroutí se jakákoli tenká deska už z princípu. Prostě není nic, co by ji tvarově stabilizovalo.Krajní vlákna konstrukce jsou moc blízko neutrálné osy ( ve smyslu tlouštky ).
Stačí když ji na delší dobu opřeš šikmo o stěnu ( podívej se někdy na kus překližky co koupíš v krámě , jak je prohlý a zkroucený . Venkovní vlivy a vnitřní pnutí v materiálu udělají své.
Platí to i pro deskovitou konstrukci ze špejlí, potaženou podajným potahem (pokud ji neuděláš trochu 3D) .
A věř že se kroutí i tenké (cca 2mm tlusté ) laminátové sendvičové výškovky ,které mají jádro z balsy , nebo herexu. Stačí, když budou vlákna skelné tkaniny vůči sobě trochu nesymetricky.
Jediná šance je udělat vop profilovou s Dboxem, nebo použít uzavřený nosník, schopný přenášet krut ( použít trubka, nebo nosník zložený z pásnic , oboustranně uzavřený stojinou).
U velkých letadel se takové deskovité ocasky svařené s tenkostěnných trubek obvykle vzájmně vyztuží dvojiceni rovnoběžných ocelových lanek (nebo se lanka natáhnou ve tvaru V ) . Lanka pak zachytí síly od ohybu i kroucení .
veka1