Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
eleven
Kontaktovat uživatele:

Re: Tricopter

#1531 Příspěvek od eleven »

to Trinom:
Máš to pěkný...! letu zdar :wink:
Měl sem postavenou tuhle z kanalizačních trubek s hmotnosti 1100g.

http://www.youtube.com/watch?v=nfHnDfp5o-c
Troll

#1532 Příspěvek od Troll »

Trinom píše:Tak taky přispěju svou troškou do mlýna. Balíček jsem vysvobodil v pátek, včera jsem byl na cestách a dneska jsem se k tomu trošku dostal.
Když jsem si procházel Davidovo návod, tak tam používá jiný servo. Když jsem to objednával, tak to, co tam má on, bylo backorder a nešlo vůbec strčit do košíku (kdoví proč). Tak jsem hledal něco s podobnejma parametrama a krapíček jsem přehlídl, že jsem objednal 50g servo namísto 17g. Takže jsem otevřel SolidWorks a začal si hrát. Výsledkem je zhruba toto.
Obrázek
Držák serva a yaw mechanismu by měl jít snadno udělat z 1,5mm tlusté FR4ky, který tu mám dost a dost. Držák yaw-u bude mít dvě vrstvy, aby se srovnala výška osy naklápění a osy serva. Spoje desek budou pájený. FR4ku použiju i na tělo tricoptera. Na ramena použiju nejspíš hliníkový U profily z Ferony. Jsou levný, lehký a celkem bytelný.
Baterku jsem vzal radši větší, 4 Ah Turnigy 3S 30/40C. Pro tu budu muset ještě vymyslet nějakej domeček, aby nebyla otloukánek.
Fotky budu dávat k sobě na picasu. U fotky dílů jsem zapomněl baterku, ale to je drobnost. Jinak vysílačku mám prozatím půjčenou od kámoše, kterej teď nemá čas na letadýlka. Je to postarší Hitec Flash 5x. Vypadá, že by měla stačit, vzhledem k tomu, že mám KKboard. Když se mi povede z přijímače dostat pátej kanál, tak budou i dálkově ovládaný světla. Ale na to je času dost.
Zítra půjdu koupit posledních pár kravin, vyřežu desky základny a zkusím něco málo složit a pozapojovat.

Pokračování brzy :D

Máš to udělané krásně. :) Tohle je systém, kdy se dají maximálně eliminovat vůle v řízení zadního motoru. Ale přesto si dovolím jednu poznámku. Nebo spíš námět k zamyšlení. Tricopteru bohatě stačí na ovládání směru vychylka zadního motoru asi tak 45°. To značí, že v takovém uspořádání jak to máš bude mít servo v reálu hodně omezenou výchylku.Tím bude mít i omezenou rozlišovací schopnost . Gyro s tím motorem za letu neustále pohybuje, a bude nim pohybovat ve velice malém rozsahu. Prostě jezdec v potenciometru bude běhat furt na stejném místě v maém rozsahu. To povede k rychlejšímu opotřebení dráhy potenciometru než by bylo nezbytně nutné. Další věc je, že servo bude přímo naklánět motor, k tomu je třeba i nějaká síla. Pokud to servo nebude dostatečně silné, bude pohyb motoru pomalejší a tudíž bude muset gyro pracovat více a držení směru nebude tak snadné. Podle mého názoru je lepší udělat ovládání zadního motoru od serva přes páku. A převod zvolit tak, aby při maximální výchylce na servu byl nákon motoru práve takový, jako potřebujeme. Pak se maximálně využije rozlišovací schopnost serva, potenciometr vydrží běhat delší dobu než se vydře a taky získáme vyšší ovládací sílu na motor - i slabší a lehčí servo odvede dobrou práci. Nevýhodou zase je, že se tím převodem pohyb motoru zpomalí.Další věcí co stojí za úvahu je tohle. Při Tvé konstrukci při každé jenom trošku větší ráně odejdou převody v servu. Pokud tam dáš páku a uděláš to rozumně, dá se v převodu vytvořit slabší místo ( destrukční zóna) která praskně a ty ušetříš převody, vymění se jenom třeba páka, anebo uložení kulového čepu n a destičce u motoru.
Jinak, fungovat to určitě bude tak jak to máš , o tom žádná. :) Tak držím palce k záletu a ať to lítá . :D
Troll

#1533 Příspěvek od Troll »

eleven píše:to Trinom:
Máš to pěkný...! letu zdar :wink:
Měl sem postavenou tuhle z kanalizačních trubek s hmotnosti 1100g.

http://www.youtube.com/watch?v=nfHnDfp5o-c

Ahoj, pěkne Ti to svítí. :) . Jak moc silný byl ten vítr? Ta deska co máš, umí lítat o hodně stabilněji,i ve větru, zvláště v takovém obrovi. Buď to bylo hodně turbulentní, anebo ještě nemáš dost dobře naladěno . Co z toho platí , nevím. Pokud máš nějaké pochybnosti, zavolej. Třeba to půjde ještě vylepšit. :wink:
eleven
Kontaktovat uživatele:

#1534 Příspěvek od eleven »

to Troll:

je to psaný v minulém čase páč tri je už minulostí... :(
Foukalo dost kolik přesně nevim ?
Jak si tu psal to servo přímo na motor neni nejštastnějčí řešení
při pádu dostalo servo přes motor ránu a je na dva kousky!!!
Jediné co vydrželo byli ramena... :D
Trinom

#1535 Příspěvek od Trinom »

Díky za reakci. Uložení je přesně to, co má RCexplorer a nemá s tím problémy (respektive se o nich nikde nezmiňuje). O servo se zas tak moc nebojím, protože má kovový převody a je silný, jako kráva. Na tricopteru ho nemám nakonec uložený napevno, ale jen zip páskama, takže když se servo dostane na doraz, tak se má možnost pohnout. Když by s ním byl přece jen nějakej problém, tak to budu řešit jinak.
Obrázek
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Trinom

#1536 Příspěvek od Trinom »

Ještě se zeptám na pár drobností - kdo jakej firmware používáte a kdo jste tu někdo z okolí Brna? Rád bych se s někým, kdo se zajímá o podobné létající stroje, setkal osobně.

//EDIT: Teď jsem si tu řádně zanadával. Mám KK board z HK v2, nahranej firmware 2.5 a nefunguje mi žádnej návod na reverz ocasního serva (yaw gyra). Původně jsem chtěl reverzovat gyro, ale to prostě nejde. Pak jsem si vzpomněl, že jsem někde viděl, že u tricoptra je výstup z desky na 5 kanálů s tím, že 5ka je reverzovaná 4ka. Opravdu to tak bylo.
Další věc se týká nastavení zisku. Chtěl jsem zkusit nastavit zisk pro klopení do stran (roll), ale ať nastavím ten trimr kamkoliv, nedovedu to rozhoupat. Zkouším to na laně, aby mi neutekl. Venku prší, takže s tím ven nemůžu a doma nemám dostatečný prostory pro zkoušení.
Snaha o reverz potenciometrů byla taktéž bezúspěšná.
Jimmies

#1537 Příspěvek od Jimmies »

Zdravim, stavim tricopteru a chtel jsem poridit desku z HK http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... &111Smula11161689 ale tu ted nemaj tak uvazuju nad deskou KK http://www.ebay.com/itm/KK-Multicopter- ... 19c87d8e7a .Tak se chci zeptat je mezi nima nejakej rozdil? podle obrazku vypadaj stejne.Jen nevim jestli ta KK deska jde preprogramovat jako ta deska z HK.Moc diky za odpoved.
Trinom

#1538 Příspěvek od Trinom »

Koukám, že ta cena letí strašně rychle dolů. Když jsem to kupoval cca před měsícem, tak stála 21 babek.
Každopádně na HK doskladňujou hodně často, takže bych si pár dní počkal. Rozhodně doporučuju tu objednávku odeslat, i když je zboží BK - může se totiž stát, že naskladněné množství sotva pokryje požadavky na backorder, takže bys jinak zas utřel.
Jimmies

#1539 Příspěvek od Jimmies »

Jo s tim BK tam mam uz zkusenost a na ebay platit za HK desku prez 30 dolaru je komicky.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1540 Příspěvek od JirkaA »

Jimmies píše:Jo s tim BK tam mam uz zkusenost a na ebay platit za HK desku prez 30 dolaru je komicky.

Komický je, že tady za 30 USD nepořídíš ani součástky (a to mám na mysli tisícikusovou sériovost výroby), natož nějakou práci, kontrolu....
OK2WY
Trinom

#1541 Příspěvek od Trinom »

Když mi zjistíš, kolik stojej gyra, tak se na to můžu kouknout. Ale předpokládám, že pod pětikilo to stejně nepůjde už jen kvůli mikrokontroléru za 90 Kč.
petr_P
Kontaktovat uživatele:

#1542 Příspěvek od petr_P »

Dávám zde odkaz na letové video mého Tricopteru:

http://www.youtube.com/watch?v=oRzrUFWz ... AAAAAAABAA

motory: 3x 2213N 800kV
vrtule: 3x APC SF 10x4,7
yav servo: HD-1810MG
ESC: 3xTGY Plush 18A
kkmulticontroller vyroben samodomo
Turnigy 2200mAh 25-35C
LED osvětlení
RC switch LED osvětlení vyroben samodomo
PKZ F4U Corsair, F16 Alfa Model,
CopterX 450AE V2, KK Tricopter
Blade mCP X V2, DX6i
Jimmies

#1543 Příspěvek od Jimmies »

Peknej kousek,predpokladam ten pad byl zpusoben ze si to moc naklopil vid.Byla nejaka skoda po padu?
petr_P
Kontaktovat uživatele:

#1544 Příspěvek od petr_P »

Byl to pád na ruce, způsobený nezkušeností, po tomto pádu to v pohodě lítalo dále. Ušlechtilá zemědělská plodina náraz dostatečně ztlumila (tímto se omlouvám tamnímu zemědělskému družstvu za nižší výnosy). Ale i tak je to hodně odolný stroj, těch pádů bylo zpočátku asi tak 10 a škody vesměs mizivé- přeražené ramena atd. Naposledy jsem vzadu zkoušel jiný typ unašeče vrtule a tento mi v plné rychlosti ulítl pochopitelně s vrtulí. Copter dopadl tak šťastně že se přetrhla jen gumička upevňující rameno a uvolnila se baterka. Při nárazech jsem zatím odrovnal několik převodů serva a jeden motor. Teď už tak nepadám. Je to bezva na učení se s vrťasem.
PKZ F4U Corsair, F16 Alfa Model,
CopterX 450AE V2, KK Tricopter
Blade mCP X V2, DX6i
madbull

#1545 Příspěvek od madbull »

moc pěkné video a stejně tak stroj.Nikdy jsi asi předtim nelítal heli ne?Myslím, že tohle naučí a pády jsou rozhodně levnější:-)já se posledních 5 letů kochám osvětlením ale koukám, že ho máš bohatší takže až bude koruna navíc tak osvětlím celá ramena.Ve vzduchu to je znát.Já mám jen čtyři led pásky na celém quadcopteru a v dálce už je to těžko rozeznatelné.Ty to máš suprový...
nerušit...bastlím :-)
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“