Takže, ESC funguje tak, že při plném plynu pouští proud z baterek do motoru a ESC s tím tedy nemá žádnou velkou práci. Na tohle je ESC dokonale stavěnej. Prostě otevřená přípusť = volný tok ke spotřebiči bez jakýchkoliv překážek (PWR, brushless a jiné problematiky nechávám úmyslně zcela stranou, pro pochopení laikem to nemá vliv).
Pokud ale plyn neotevřu úplně, tak si můžu laicky představit, že vlastně tok proudu přiškrtím, stavím mu do cesty nějakou "překážku" (a pro pochopení je opět jedno jakou a jak).
Jinými slovy: ESC se namáhá nejvíc, když dám málo plynu - s malým plynem musí ESC hodně škrtit a má tak velkou práci. Proto ESC dostává na frak a hřeje se daleko více, když musí dlouhodobě pracovat na nízkém plynu...
A teď ke tvé konkrétní problematice:
Není třeba spoléhat na protichůdné "rady" z internetu. Stačí si koupit teploměr a sledovat alespoň občas teplotu motoru a ESC. Pokud se nepřehřívají, pak jsou v tvých konkrétních jízdích podmínkách v pohodě a není co řešit - nic se neděje, nic si neodvaříš.
Pokud se ale bude hlavně ESC hřát v režimu pomalé jízdy nezdravě vysoko, pak máš problém a je nutno se tím zabývat.
Obecná rada z vlastní praxe:
Přehřívání jsem řešit nemusel, EMaxx mi zvládal dobře pomalou i rychlou jízdu.
Ale přesto jsem mu pořídil dvourychlostní převodovku, protože jsem získal pro pomalou jízdu v terénu a na skalách daleko lepší provozní režim v optimálnějších otáčkách motoru a s plynem nad polovinou rozsahu
Správné zpřevodování pro daný účel je prostě základ! To neokecáš
A pokud chceš jezdit pomalu i rychle, je řešením právě ta převodovka.
Mimochodem, nejedná se o jinou převodovku. Jde jen o upgrade, kdy ve stávající převodovce vyměníš a doplníš pár dílů, čímž se tato převodovka stane dvourychlostní. Patřičná sada upgrade se prodává za rozumný peníz. Tříkanály třeba od Sanwy rovněž (a jsou daleko lepší, než origo Traxxas Tx).