Traxxas E-Maxx Brushless pomalá jízda

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
LiVes

Traxxas E-Maxx Brushless pomalá jízda

#1 Příspěvek od LiVes »

Ahoj. Před nedávnem jsem pořídil Traxxas E-Maxx Brushless. S autem jezdím v terénu, velmi pomalu, baví mě spíš zdolávat překážky, šplhat do svahu a tak. Jezdím opravdu veeeeelmi pomaloučku. Sem tam si zajezdím rychlejc i na asfaltu, ale spíš vyjímečně. (dvourychlostní převodovku, ani jiné pomalejší převody zatím neplánuju, protože auto se nechová nijak divně, prostě jezdí dobře rychle i pomalu).
Jde mi o to, jestli velmi pomalou jízdou neničím něco v autě. Například regulátor nebo motor.
Auto jede plynule, neškube, nechová se jak nemá, všechno je z mého pohledu v pořádku. Pomalu prostě jezdí dobře. Ale ptám se proto, že jsem na jednom fóru, kde se baví o dvourychlostní převodovce narazil na větičku
"The two speed will help keep the low speed bashing temps in check and allow you to gear higher for speed runs without killing the ESC."
a protže neumím dost anglicky, tak nevím přesně co to znamená, ale mám strach, že je tam něco jako, že pomalou jízdou zabíjím regulátor? Motor ani regl se vůbec nehřejou.
Translátor v tomto případě je na nic.
Ticcino

Re: Traxxas E-Maxx Brushless pomalá jízda

#2 Příspěvek od Ticcino »

Tý větě taky moc nerozumím, ale spíš to vyznívá obráceně. Že pokud chceš jezdit rychlejc, dáš tam dvojku.

U té pomalé jízdy, ač s auty zkušenost nemám, tak při nízkých otáčkách a vysoké zátěži nepracují tak efektivně. Prostě víc žerou. Pokud jezdíš pomalu, tak bych uvažoval o jiné převodovce. Na kolech se zvýší kroutící moment, motor bude pracovat ve vyšších otáčkách a spotřeba proudu třeba ještě klesne.

Ale v současné konfiguraci bych se nebál toho, že bys něco spálil. Pokud tedy nejezdíš způsobem rock crawler. Tam bych jinou převodovku viděl jako nutnost.
Troll

#3 Příspěvek od Troll »

Mluví se tam o známém faktu, že pokud je regulátor hodně přivřený , tak se kupodivu hřeje víc jako když je otevřený. Takže reglům obecně neprospívá dlouhodobý provoz s malým otevřením. ( když se dává málo plynu)Ale pokud nemáš potíže, nehřeje se to , tak to neřeš. Ale i když je to teď v pohodě, potíže můžou nastat v létě až bude horko . Mohl bys tomu pomoci lehčím převodem. ( menší pastorek ) tak se motor může roztočit víc a pojede to stejně pomalu. Nicméně pokud Tě baví spíš lezení přes překážky, daleko vhodnější model by byl pro Tebe Summit od Traxxasu.
BTW , sice nejsem žádný angličtinář, ale znamená to, že dvourychlostní převodovka vám dovolí jezdit pomalu a i rychle bez zničení reglu. Pomůže udržet teplotu reglu v rozumných mezích.
Ticcino

#4 Příspěvek od Ticcino »

Troll píše:Mluví se tam o známém faktu, že pokud je regulátor hodně přivřený , tak se kupodivu hřeje víc jako když je otevřený. Takže reglům obecně neprospívá dlouhodobý provoz s malým otevřením.

Tak já tomu teda zase nerozumím. O přivření / otevření jsem tady četl mockrát, ale taky jsem četl, že to není pravda, protože neexistuje něco jako přivřený stav. Buďto proud teče nebo neteče. Rozdíl je jen jak dlouho (pulzní modulace).
Nebo mi zase něco uniká?

Jestli to nesouvisí s tím, že motor při nízkých otáčkách víc žere a tím pádem se víc hřeje ten regulátor...
LiVes

#5 Příspěvek od LiVes »

No každopádně se mi to nehřeje, ale sem tam zajezdím rychlejc na asfaltu, tak to zatím nechci převodovat do pomala.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od darth.hokro »

Určitě tím nic neodvaříš. Ale pokud tě baví spíše pomalá jízda, uvažoval bych opravdu o té dvourychlostní převodovce, jeden převod do rychla, druhý do pomala, budeš mět lepší akceleraci do kopečku. Summit by byl pro tebe asi to správné ořechové :)
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
LiVes

#7 Příspěvek od LiVes »

No po Summitovi taky pokukuju. Ale vozovej park rozšířím až na příští rok. Teď mi fakt vyhovuje ten E-Max. Umí rychle i pomalu. Nemám s ním fakt žádnej problém. Měl jsem jen strach, abych něco neodvařil.
Tu dvourychlostní převodovku bych bral, ale abych si neudělal nový problémy. To musím koupit novou vysílačku a tu převodovku. Zase se bojím, aby ta převodovka něco vydržela.
Ale to je na jiný téma. Jestli fakt myslíte, že takový ježdění není problém, tak jsem rád.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od darth.hokro »

Tu převodovku, nemusíš nutně ovládat 3. kanálem, jde přepínat i ručně :) Ale dálkově je to pohodlnější. Já o ní do budoucna uvažuji. Mám Kolegu v práci, který s partou jezdí expedice. Karosku už mám nachystanou :) Jinak s E-Maxxem taky MAXXimální spokojenost :)
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Nakadah »

Jednou sem zkusil se Slashem 2WD VXL neco jakou pomalou expedici asi 4km. No hardcase LiPol 2s 5200mAh Turnigy se mi pekne ohrala a nafoukla :D nevim co ji vlastne vadilo. Kdyz sem v lete jezdil na draze co to slo, tak se proste ohreje ze je tepla. Takhle ale byla horka a jeste na foukla - upozornuju ze podvybita nebyla, to hlida pipak. Nak
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od darth.hokro »

Já právě takové procházky dělám z kinder révem a baterky mám už druhou sezónu, držej pořád. Jezdím 2x 2s lipo 2200mah zippy, paralerně. Pomalou jízdou okolo 2. hodin :)
midiborec

#11 Příspěvek od midiborec »

Představ si že se chceš rozjet s normálním autem na 3 rychlost.. S trochou štěstí to pujde ale budeš ničit spojku, tak je to nejak i u emaxxe a reva
HITEC, TRAXXAS, ALIGN, RC FACTORY
LiVes

#12 Příspěvek od LiVes »

Tohle přirovnání je naprosto mimo. Tady spojka vůbec nepřichází do hry. Právě naopak. Při pomalých a jemných rozjezdech nemá sebemenší šanci vůbec zafungovat. Je to elektro, kde je spojka pořád seplá a prokluzuje pouze při větších výkonech.
Neber to ve zlém.
Troll

#13 Příspěvek od Troll »

To přirovnání není naprosto mimo, jenom je třeba logicky se zamyslet nad pár věcmi. :) . I když elektra spojku nemá, na rozjezd je třeba nějaký výkon a nějaký kroutící moment. Každý motor má nějakou křivku výkonu a ta je silně závislá na otáčkách. Když se snažíš roztlačit svoje vlastní auto, na co je třeba největší síla? :wink: . Ale problém s reglem se zase týká ještě něčeho jiného.
LiVes

#14 Příspěvek od LiVes »

No to je to co chci vědět. Čeho se týká ten problém s tím reglem?
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od darth.hokro »

Pozor, tyhle modely zrovna třecí spojku mají :)
Odpovědět

Zpět na „Auta“