Jak opravit Elapor
Horkou vodou jsem srovnal trup po ročním "otloukání".Řešil jsem to u jednoho modelu ponořováním do skoro vroucí vody,u druhého jsem po odstrojení deformovanou část zabalil do bavlněných a vlněných hader a poléval horkou vodou z konvice.Po několika vteřinách jsem hadry odstranil.Výsledek obou způsobů byl stejný - dá se říct,že tvar byl jako před potlučením.K lepení používám Kontaktceys (na pěnový polystyren) nebo UHU por (na tvrdé pěny).Zejména s prvým jmenovaným jsem velmi spokojen.Spoj je pružný a bezbarvý.Zdá se mi,že vteřinová lepidla vytvářejí spoj křehký.Purex použiju jen pokud je potřeba "nahradit" chybějící materiál nebo pro zalepení výztuh do EPP (Elaporu) do vyřezaných drážek.
- StrycAlois
Na těžké poškození je opravdu dobrá vařící voda. Menší zdeformované díly a inkriminované části - např. předek modelu, doslova vyvařit. Nenechat plavat na hladině, ale ponořit do vody.
Na menší poškození a škrábance někteří používají parní čistič na nádobí viz tento odkaz, kde je podrobně popsána celá procedura.
Pro detailisty je možné doporučit ještě šlehaný tmel a broušení. Výsledek bývá nad očekávání dobrý.
Mnohdy je takto opravený model hezčí než byl před havárií.
Na menší poškození a škrábance někteří používají parní čistič na nádobí viz tento odkaz, kde je podrobně popsána celá procedura.
Pro detailisty je možné doporučit ještě šlehaný tmel a broušení. Výsledek bývá nad očekávání dobrý.
Mnohdy je takto opravený model hezčí než byl před havárií.
Re: Jak opravit Elapor
vidím krásné příspěvky, poradíte i mně? koupil jsem staršího Easycuba a jelikož už má něco za sebou , chci ho trochu dát do kupy, uvažuji o šlehaném tmelu a následně nastříkání ( nebo houbičkou ) celého modelu jakoby základovkou bílou akrylovou barvou a poté barevně vybarvit. Jde mi ale o to, že na některých dílech jsou větší díry nebo chybí část EPP, a to je právě ta otázka, čím tohle opravit? jak nejlépe a nejlehčeji vyplnit díry před tmelením? Jedná se např. o velké spáry po vlepené uhlíkové výztuze, servech atd. dík moc.
- kope
- Kontaktovat uživatele:
2 Markiba: Já jsem tohle (když mi třeba vrtule vysekla kus křídla) řešil tak, že jsem si udělal z pěny kousek, který +- zaplnil vyseklý díl a tím jsem to pak zazáplatoval-k lepení jsem použil purex, který to dopěnil. Popřípadě jsem kousky pěny použil jako "plnidlo" do purexu. A pak brousit a brousit....
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
jo jo nad tím jsem uvažoval a napadlo mne to jako první řešení jen se ptám zda nemáte nějaké vychytávky jelikož třeba na vyplnění děr po předchozích servech tohle bude krásně fungovat, ale na zaplnění díry podél uhlíkové vzpěry která je cca po 2/3 délky křídla to nebude nic moc, jako další řešení se mi pak jedině jeví to potáhnout, a to jsem se díval na další vlákna a nejsem z toho moc chytrej - papír ( jak někdo píše pečící, nebo páska ) nebo nějaký origoš potahový třeba modelspan? ale chtěl bych kompletní rekonstrukci včetně trupu takže nevím nevím jak to zvládnu bez předchozích zkušeností
- kope
- Kontaktovat uživatele:
A proč by to nešlo i na tu škvíru pod vzpěře ? Jak je velká (hluboká/široká)? Uřízneš pásek např. depronu 3 mm o potřebné šířce, vlepíš do škvíry, přebytek obrousíš. A pokud je ta škvíra tak úzká, že tam ani tenký pásek nenacpeš, tak bych to neřešil a jen to vytmelil. Co se týká potahování - Modelspanem (lepeným disperzí) jsem měl potažené náběžky a odtokovky-je tenký, takže nerovnosti stejně kopíruje. Hnědou lepící páskou (zase lepená disperzí a pak "prolakovaná"-dá se použít opět disperze nebo naředěný LA tmel) mám potažený střed křídla na jiném modelu, aby se zpevnil v místech, kde jsou poutací gumy. Výsledek je pevný, rovný. Ale nevím, jak naroste hmotnost, když tak potáhneš celý model.
no zkusim to , jen jsem mel obavu aby mi ten tmel kolem výztuhy držel a nevydrolil se , zdrsnit ji nějak? tu povrchovku stačí balakryl nebo lépe fakt akryl? vím že se tu o tom už diskutovalo ale co člověk to jsem asi tak vyčetl jiný názor, můžu poslat foto, ale vypadá to fakt hrozně tak se nelekejte
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Na barvení používám akrylové barvy z řady Hobby Color. Viz:
http://www.utulnybyt.cz/index.php/detai ... _matt_bila
Ke koupi v každém lepším papírnictví.
EDIT: K té obavě z vydrolování. S tím nemám zkušenost, ale jako 1. mne napadá-co po vytmelení a přebroušení škvíry jen tu škvíru přetáhnout úzkým proužkem Modelspanu apod ?
http://www.utulnybyt.cz/index.php/detai ... _matt_bila
Ke koupi v každém lepším papírnictví.
EDIT: K té obavě z vydrolování. S tím nemám zkušenost, ale jako 1. mne napadá-co po vytmelení a přebroušení škvíry jen tu škvíru přetáhnout úzkým proužkem Modelspanu apod ?