Udělal jsem dvě úpravy:
1. Z vahadla jdou vyndat kovové závažíčka vysunutím směrem dolů. Chce to trohu podebrat ostrým slabým nožíkem ale jde to dobře.
Nejprve jsem zkusil lítat úplně bez ničeho jen s lehkým prázdným flybarem
Potom jsem do vzniklých děr po závažíčkách natlačil plastelínu
Je to teď super. Stabilizace je ok a do kabiny to mlátí o 80% méně. Zkoušel jsem hooodně blbnout, ale skoro si neštrejchne o kabinu. Ale za to je daleko živější a rychlejší. Klonění, klopení - paráda. Ale co je nejdůležitější když dáte bočení (směrovka) tak udělá otočku skoro kolem své osy!!! Je to bomba. To těžké vahadlo ho hodně strhává a proto nedělá otočku na místě, ale obkrouží se i "klopením"
Vyzkoušejte to. Pro toho kde nechce cvakat flybar je to výborná věc. Musíte samozřejmě už umět létat, protože vahadlo (flybar) už nedrží vrtulník tolik na fleku. Kolega modelář se smál a konstatoval, že je to živej divoch....
2. Tak a druhá věc se týká ocasu respektive motoru na ocasu a jeho chlazení!
Udělal jsem jednu úpravu!!! Zjistil jsem, že proud vzduchu kterej vatváří zadní vrtule jde směrem od motoru! Ano můžete namítnout, že i před vrtulí je stejnej podtlak a průvan, ale mám vyzkoušené, že není. Hlavní motor je danej směrem do průvanu pod hlavní vrtulí a také je krásně studenej. Ano je větší, jinak dimenzovanej, ale ovívající vzduch z vrtule není zanedbatelný. U jiných vrtulníku kde je hlavní motor trochu schovanej tak je taky více zahřátej...
No zpátky k ocasu...
Prostě jsem otočil celej držák dolů. Vypadá to trochu nezvykle, ale fakt je to jen zvyk. Potom musíte otočit vrtulku a nasadit jí obráceně Pozor na vysunování. Není dobré jí podebírat nožem nebo pinzetou protože se může zničit komutátor (kartáčky) Je dobré jí stáhnout jakoby stahovákem aby se hlavní hřídel nepohybovale axiálně v motoru. No snad mi rozumíte. Prostě podebrat pinzetou, ale netahat za vrtuli, ale tlačit do hřídelky nějakým tupým špendlíkem nebo tak... Na to bacha.
A nakonec musíte otočit napájení na desce v konektoru k ocasu. Prosttě + a - aby se točil motor naopak!!!
No a heuréka vrtule je teď trochu níž, ale je na levé straně a proud vzduchu jde směrem na motor. A výsledek po 4 baterkách je jen mírně vlažnej motorek nebo spíš je studenej
Určitě to pomůže životnosti.
No a také jsem zjistil, že jestli Vám "odchází ocasy"
Jestli Vám odešel motor v ocase zkuste se podívat jestli to není toto. Proměřte to i ohmetrem, ale nejlepší je pod mikroskopem mrknout jestli se bužírka na drátu nenatahuje jako guma. Potom je to v tom místě přervané.
Tak zdááár piloti...