letadlo pro MVVS 2ccm?

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Pti
Kontaktovat uživatele:

Re: letadlo pro MVVS 2ccm?

#46 Příspěvek od Pti »

Jde o to, jaký model chceš. Rozdíl, pokud budeš model stavět je v podstatě nulový. Plánků je hromada. Já jsem kdysi zacínal s modele Terry od Graupnera, s 1,5 kou O.S. Max. Těch TERRY jsem měl postavených celkem 5 ks. Různě jsem je rozdával, pak toho litoval postavil jiný a tak dokola. Posledního jsem prodal na bazaru. Byl tam prý necelý den. Je to hodný model, když mu dáš křidýlka, bude s tím i docela zábava. Pošlu ti origo plánek, pokud bys měl zájem. Jen ho budu chtít zpět, kdysi jsem ho dostal od člověka, který již nežije...nostalgie.

Přemýšlej o tom motoru. s MVVS se budeš trápit. Nabeton! Kup OSe,je-li to 2,5 ka velká, kup 1,5 ku.
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od kasssy »

jaký model chci? Nejlíp pomaly létající stíhačku :D
Teď vážně. klidnej,stabilní model, třeba klasický konstrukce. S možností použití podvozku-hlavně kvůli lítání na sněhu. Stavět podle plánku a vše si vyřezávat bych časově nezvládl. budu rád když slepím stavebnici z rozsypu- časově. pokud možno z domácí produkce... proto si lpím i na tom motoru...
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
Pti
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Pti »

Vašek sádlo (Savex) dělá malého Spitfira. S 1,5 ccm motorem je to krásný polítání. To samé je i s tou Avií B-35 od Svídy. Podstatou toho pomalýho letu je, aby byl model lehký. Pokud bys pohledal v časopisech a na webu, dá se sehnat plánek na Spitfire od Martina Elmberga. Je to taky na 1,5 ku, ale cpali jsme do toho 2,5 ky. je to velice jednoduchá stavba. V průměru je to 15 - 20 hodin stavby a to to stavěli kluci v kroužku. V Rakousku hodně staví Jak 3. A lítají s tím malí kluci.
hodně plánků najdeš tady: budeš se ale muset zaregistrovat pro to forum http://aircombat.modelarji.com/viewtopic.php?t=223

Se stavbou ti rád poradím.
mnov

#49 Příspěvek od mnov »

Rozumím tomu, že trváš na motoru MVVS, i když Tě tu varují, že to s ním není snadné. Také jsem ho rád ladil a pokud se to podařilo, radost z polétání byla o to větší. :) Zároveň píšeš, že to chceš i na létání na sněhu. Ladit motor na sněhu v mrazu, není nic moc. Osobně létám v zimě trenéra s motorem o obsahu 12 ccm, protože tam nemusím nic nastavovat. :)
von boberov

#50 Příspěvek od von boberov »

Ahoj, dle mě letadla nad 1,5m (raději ke 2m) začínaj lítat podstatně líp. I motor 10ccm je podstatně spolehlivější než 2ccm. Myslím tím, že přistávat na ty prťavý kola u malého modelu (kor na kamenité vysočině) je dost problém. Můj názor:
Za pár korun lítat s 2ccm bez podvozku ne kdejaký loučce( startovat z ruky, malý model moc nezatěžovat těma kolama)
nebo připlatit korunu a pořídit něco jako Trainer60(tam už si ty starty a přistání i vychutnáš) :?
DAF
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od DAF »

Je také otázkou, jak je na tom kolega s placem. Tu dvojku hodíš z ruky docela v poho. Na zem se to pak už "ňák" taky dostaneš. Ovšem na desítku už musím mít fackt letišťátko. Tu už z ruky jednoduše nezahodíš. Mám velké éro, které moc ve vzduchu nebylo právě proto, že mám problém s letištěm (a časem, např. prakticky celý tenhle prodloužený víkend jsem strávil v práci). Naopak mám větráka na čínskou jedničku, která má za 8 let provozu nelétáno už desítky hodin a už mám v tom druhý motor, první kleknul. Jinak s tou dvojkou mám docela dobré zkušenosti, i na to seřízení.
Hitec Aurora 9X
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od kasssy »

DAF píše:Je také otázkou, jak je na tom kolega s placem. Tu dvojku hodíš z ruky docela v poho. Na zem se to pak už "ňák" taky dostaneš. Ovšem na desítku už musím mít fackt letišťátko. Tu už z ruky jednoduše nezahodíš. Mám velké éro, které moc ve vzduchu nebylo právě proto, že mám problém s letištěm (a časem, např. prakticky celý tenhle prodloužený víkend jsem strávil v práci). Naopak mám větráka na čínskou jedničku, která má za 8 let provozu nelétáno už desítky hodin a už mám v tom druhý motor, první kleknul. Jinak s tou dvojkou mám docela dobré zkušenosti, i na to seřízení.

Má pravdu předsedo :) taky bych bral něco většího a stabilního, abych nemusel pořád čekat až se prestanou hejbat i lupeny na topolech,ale operativnost a nenáročnost na prostor malýho modelu zatím převládá. Chodím lítat převážně na louku za barák a to doslova. Sice chci model s podvozkem,ale to hlavně kvůli lyžím na zimu. Asfaltovou plochu můžu použít tak maximálně cestu k prasečáku, která je v dobrým stavu a není frekventovaná,ale zas je úzká na moje umění :lol:
Máme nějaký pole, takže bych si mohl zřídit vlastní travnatou plochu,ale pole je úzká nudle orientovaná blbě na převažující směr větru a byl by luxus udržovat dobrou plochu kvůli občasným startům :roll:
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od kasssy »

Jak by bylo asi nejlepší vyřešit žhavení? Respektive jaký žhavítko pořídit? Nechci se zrovna tlačit do power panelu. Potřebuji i s nabíječem, tak asi toto by mohlo stačit?
http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288

Nemám totiž nabíječ, který by zvládl jeden článek 1.2V :oops:
mnov

#54 Příspěvek od mnov »

Uvedené žhavítko bude pro začátek určitě dobrá volba. Nebude ničit svíčky.
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od kasssy »

mnov píše:Uvedené žhavítko bude pro začátek určitě dobrá volba. Nebude ničit svíčky.

Některý žhavítka svíčky ničí? nebo je to myšleno tak, že bych přes power panel svíčky ničil sám velkým výkonem?
von boberov

#56 Příspěvek od von boberov »

Někdo používá na žhavení toto: http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288 no a protože má baterie 2V a svíčka chce jen 1,5V řeší se to dlouhým kabelem ke žhavící koncovce. Tady pokud to máš nějak špatně odladěný může svíčka odejít. Za mě ale ty žhavítka na 1x Nicd jsou v pohodě.
Pti
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Pti »

PW panely, které se prodávají zabezpečují takovou spotřebu svíček, že mám podezření, zda nejsou přímo navrhované tak, aby zlepšovaly obrat prodejců svíček :lol:
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od kasssy »

Takže pro mě s příležitostným provozem bude asi žhavítko 1.2V dostačující. leda bych časem počet žhavíků rozšířil, ale s tím moc nepočítám, ikdyž nikdy neříkej nikdy:-) Nechodím lítat nikde na letiště, takže de-facto nachystám model doma, vyběhnu za barák a letím, tudíž nemusím ssebou tahat žádnej elektrárenskej kufřík :) Kufr na vysílač mám taky, ale na lítání jsem ho snad nikdy nebral :)
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od kasssy »

Jak tak nad tím přemýšlím, není lepší používat třeba toto?:
http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288

jen by tu byl opět problém s napájením... respektive s nabíjením 1článku.... A přece nebudu kupovat 4 a čas od času je nabíjet najednou...
Nebo kombinace žhavítka a žhavícího kolíčku? Takovej bastl.....
DAF
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od DAF »

Na nabíjení jednotlivých článků jsem si pořídil toto: http://shop.conrad.cz/websale7/Nabijeck ... e%2fmd5%7d . Bohužel je to na AA a AAA, tedy tužky a mikrotužky. Nabíjí, nabíjí a vybíjí, refreshuje a i nějak cykluje, plus test kapacity. Vozím to třeba i na dovolenou a z článků napájím foťák.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“