Pád po křídle v praxi :-)

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
Vigo
Kontaktovat uživatele:

Pád po křídle v praxi :-)

#1 Příspěvek od Vigo »

Ahoj,

Mám pár modelů a některé z nich jsou náchylnější na pád po křídle. Proč tomu tak je chápu, ale nikdy jsem neměl (díky bohu) model, který by po pár otáčkách a rozumnému zásahu do řízení sám nevyrovnal.

Oproti tomu v simulátorech, třeba v IL2 u kterého se zdá být letový model vcelku reálný se dá letadlo dostat do pádu ze kterého se téměř nedá zachránit.
Můj dotaz tedy je: Páni piloti a teoretici, jak tomu je a proč?

Díky
Vigo
error414
Kontaktovat uživatele:

Re: Pád po křídle v praxi :-)

#2 Příspěvek od error414 »

Vigo píše:Ahoj,

Mám pár modelů a některé z nich jsou náchylnější na pád po křídle. Proč tomu tak je chápu, ale nikdy jsem neměl (díky bohu) model, který by po pár otáčkách a rozumnému zásahu do řízení sám nevyrovnal.

Oproti tomu v simulátorech, třeba v IL2 u kterého se zdá být letový model vcelku reálný se dá letadlo dostat do pádu ze kterého se téměř nedá zachránit.

Díky
Vigo

IL2 sem lital hodne, ale uz je to nejaky patek. Nevybavuji se ze by se ze "stalu" nedalo dostat. Jake letadlo si tam zkousel?
Logo 600 + spirit
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Vigo »

Občas se to povede, ale né vždy. V porovnání s modelem je to mnohem horší. Třeba Mustang byl pěkná bestie, P-47, FW-190...
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Luzr »

Vigo píše:Ahoj,

Ja bych rekl ze roli hraje podstatne vyssi plosne zatizeni.... Timpadem to pada o dost rychleji a pusobici sily jsou mnohem razantnejsi.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od maroslong »

Podľa tých "pár otočiek" myslíš pád do vývrtky? Nie som teoretik ani expert, ale domnievam sa, že modelárske simulátory nie sú zatiaľ až tak dokonalé, aby reálne zvládali simuláciu "neštandardných" letových stavov s čiastočne alebo úplne odtrhnutými prúdnicami, aby brali v úvahu presné charakteristiky profilu, Re, povrchu krídla atď... Simulátory nepoužívam, takže to berte len ako úvahu, možno veľmi chybnú. Inak modelov ktoré skončili po vývrtke v zemi napriek snahe nie neskúsených pilotov, som už zopár videl.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Vigo »

Jen pro upřesnění IL2 není modelářský simulátor a model už mi taky padnul do vývrtky, nicméně po maximálně 2-3 otáčkách se v klesání stabilizoval. V simulátoru se to točí jak šílené a nějaké potlačení moc nefunguje, tak by mě zajímalo jestli ty letadla byly opravdu takové bestie.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od TomasC »

Pokud je "modelování" reálné, tak může dojít k situaci, kdy je VOP či SOP "zastíněna". Pak je neúčinná.

Třeba Z-42 má proto vývrtku zakázanou nebo určitě nedoporučovanou.
error414
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od error414 »

Vigo píše:Jen pro upřesnění IL2 není modelářský simulátor a model už mi taky padnul do vývrtky, nicméně po maximálně 2-3 otáčkách se v klesání stabilizoval. V simulátoru se to točí jak šílené a nějaké potlačení moc nefunguje, tak by mě zajímalo jestli ty letadla byly opravdu takové bestie.

nerikej ze nepomuze stahnout motor a tlacit cumak dolu?

EDIT: jinak by me take zajimalo jestli se IL2 chova podle skutecnosti, slysel jsem zvesti ze letdla testuji piloti co vtech letadlech litaji. Ale slysel jsem i dost nadavavek na letovy model. treba LA-7 i v novackovych rukou je nebezpecna, strasne hodny ero. Na to se dost nadavalo.
Logo 600 + spirit
ariane
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ariane »

Tomas C
a víš jak se u té zmíněné Z 42 vývrtka vybírá ???

BAGREM:-DDD
ariane
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ariane »

error

takhle létá opravdový IL 2:-)

http://www.youtube.com/watch?v=jphYnNJQ ... r_embedded
kure87
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kure87 »

Vigo: Pokud vím doporučuje se u vybírání vývrtky doporučuje vyšlápnout směrovku aby jsi zastavil rotaci zároveň s potlačením. A rozhodně nešahat na křidélka.
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Prorock »

Il-2 Sturmovika dost hraju. Všechny letadla (co jsem zkoušel) jsem z vývrtky dostal potlačením a vykopnutím směrovky na druhou stranu točení, po pár otočkách se to srovnalo. Kromě P-39, u tý je vývrtka konec. Jinak by byla bomba, kdyby se ten Sturmovik z odkazu objevil i u nás, ne ?
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Prorock »

error414 píše: Ale slysel jsem i dost nadavavek na letovy model. treba LA-7 i v novackovych rukou je nebezpecna, strasne hodny ero. Na to se dost nadavalo.

Na letový model La-7 se online nadává denodenně. Příčinou je jistě patriotrismus ruských tvůrců hry, kteří prostě z lavočky udělaly nejlepší vrtulové letadlo ww2. Nejlepší stoupavost, moc dobrá rychlost, fantastická obratnost, spolehlivost se v simu neřeší ..Když jsem si jí prohlížel ve Kbelích, tak bych to do ní fakt neřekl, ale co já vím..
Peter1207

#14 Příspěvek od Peter1207 »

Ja som IL2 skusal tiez no po chvili mi to prislo ako prilis nerealne, velmi rychlo som pri stupani stracal rychlost, otocit sa bez pretazenia sa nedalo, ale ved stihacky musia zvladat vseliake akrobaticke obraty, ved preto su to stihacky, vrvael som si ked som to hral, no ani jednej to boh vie ako neslo.
Takze u mna 0 bodov. Mozno som tomu len venoval malo casu.
error414
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od error414 »

Peter1207 píše:Ja som IL2 skusal tiez no po chvili mi to prislo ako prilis nerealne, velmi rychlo som pri stupani stracal rychlost, otocit sa bez pretazenia sa nedalo, ale ved stihacky musia zvladat vseliake akrobaticke obraty, ved preto su to stihacky, vrvael som si ked som to hral, no ani jednej to boh vie ako neslo.
Takze u mna 0 bodov. Mozno som tomu len venoval malo casu.

musis se naucit znat ty letadla, pod jakym uhlem stoupat a jakou rychlosti stoupat. Napriklad kdyz se hral 42 tak ultimatni stroj byla bf-109G2, krasne s trme stoupala pri male ryclosti, pri pokusu o nasledovani zacatecnikem proste spadl protoze mu dosla ryclost. Za to bf porad stoupala.

Nevim jak se realne bojovalo za ww2 ale zkueni piloti v IL2 se do zadnych tocitych akci nepousteli, kdyz byla vyska zautocili a uleteli. Zadne toceni vkruhu:D.
Logo 600 + spirit
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“