Alpha 1500 od Pelikána

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
petr64
Kontaktovat uživatele:

Re: Alpha 1500 od Pelikána

#286 Příspěvek od petr64 »

2mydyingbride: vidím naprosto stejné konstrukční problémy:
- křídla nedrží v centroplánu
- trup za vrtulí je tenký
- trup před výškovkou se rád nalomí

i příčiny/situace:
- divočejší let - křídla se vysunují (ale nevypadnou)
- málo plynu, pád po křídle - čumák ulomený
- nepozorná manipulace s modelem - nalomen trup před výškovkou

... píšeš: Teď je nerozbitná a můžu jít konečně na další let. (po pásce a výztuhách a PVC)

Myslel jsem si to taky. Nebyla. Dokud jsem neaplikoval na trup za čumákem 5 ks uhlíkových výztuh a přes to 3 vrstvy laminátu a pod výškovku z každé strany trupu uhlík.

Teď je tak pevná, že jí nevadí pád z 2-3 m při přistání - ale nerozbitná není :)
Lítám na vrchu kopce, kde když fouká - a tam fouká skoro furt, tak jsou takový turbulence že Alfa běžně "cvičí" 1/2 m nahoru a dolů ... a to ještě musím mít plyn na 3/4 jinak bych proti větru stál na místě nebo dokonce couval.

Ale říkám si, těžko na cvičišti, lehko na bojišti a létat se musí i za ztížených podmínek. Aspoň se člověk něco naučí a hned tak ho něco nepřekvapí.

Pravda s tím plynem (výše napsaná), taky doporučuji v začátku 100% při prvním motorovém odhozu (před tím zkusit bez motoru 2,3 bezmotorové odhozy do vysoké trávy).

Dnes po půl roce nácviku startů už bezpečně hodím Alfu s 60% plynu (a to lítám jen s 2 článkovým aku). Zajímalo by mě jakou máš letovou hmotnost s 3 článkem 2200 mAh ?

Letu zdar ... škoda, že už není léto ... létával jsem do 20:40 (:
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

#287 Příspěvek od NefroniK »

Ten 3S 2200mAh ma teda tiez zaujal.
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
petr64
Kontaktovat uživatele:

#288 Příspěvek od petr64 »

Používám 2200 mAh, ale dvouclanek.
Letové časy s 50% plynu jsou kolem 20-25 minut.
Původní motor, původní vrtule, bez dovažovaní.

S triclankem 1300mAh litam tak 13 minut. (váží zhruba to co dvouclanek). Prostou trojclenkou mi vychází 2200 mA na 22 minut. Ale, 2200 bude těžší o hodně, takže bude třeba vice plynu a tím padem bude aku dřív vybita.

Takže jak dlouho lítáš na ten 3 článek 2200 mAh a kolik s ní váží cele ero?
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
Míra 66

#289 Příspěvek od Míra 66 »

Ahoj,našel sem video kde je to krásně vidět:
http://www.youtube.com/watch?v=oURoUQlw ... re=related
Po odhozu se snaží nabrat výšku,model stratí rychlost a spadne po křídle.
Samozřejmě je možné s tímto tipem modelu startovat i bez motoru,je to motoroví větron který je schopen po odhozu nějakých 10m plachtit i já to někdy dělám ovšem na výškovku nesahám.Po pár metrech přidám a Alpha začne sama stoupat,ani není třeba jí pomáhat výškovkou.Sám časem poznáš kdy je model na pádové rychlosti,začne se tak nějak ve vzduchu divně pleskat a přestane reagovat na kormidla,pak se sesype po křídle.Z této situace se dá ještě dostat,jak se model začne vzpínat musíš potlačit výškovku a to dost a udržet křidélky přímý směr a dostat model do vodorovného letu.Doufám že to někomu pomůže.Tak at vám to létá,držím palce. :D
Ticcino

#290 Příspěvek od Ticcino »

Míra 66 píše:Ahoj,našel sem video kde je to krásně vidět:
Po odhozu se snaží nabrat výšku,model stratí rychlost a spadne po křídle.

Tohle je krásná ukázka naprosto zpackaného startu. Viděl jsem podobným způsobem startovat pár lidí a skoro vždycky to dopadlo podobně.
Přitom odhoz byl víceméně v pořádku, ale chlapec měl pokračovat v přímém letu a mírně stoupat, tak pod úhlem 30° nebo i menším. Po nastoupání do nějakých 20m začínám pozvolna točit, můžu i srovnat stoupání, ale rozhodně neklesat.
On moc přitáhl, začalo mu to prudce stoupat. Vlivem nedostatečného výkonu to ale i ztrácelo rychlost. Když není výkon, není rychlost. Když není rychlost, není vztlak. Když není vztlak, není nic, co by letadlo drželo ve vzduchu.

Já osobně se při záletu snažím dodržet výše uvedené (těch 20-30°) při odhozu. Když je jasně vidět, že motor na to má a letadlo během pár sekund zrychlilo jak čertisko, tak samozřejmě není nutné letět ještě dalších 300m rovně pod malým úhlem stoupání.
petr64
Kontaktovat uživatele:

#291 Příspěvek od petr64 »

Taky se dá odhodit "Éro" pod úhlem 60* i víc, ale chce to motor přes kilowatt :) cca 1,5 ... 2,5 kW
http://www.youtube.com/watch?v=ix60SSTI8mk

Moje Alfa se háže "mírně nahoru" a 65% plynu. Letí vodorovně a jak nabere rychlost (20 metrů?) jde cca po úhlem 15-20* nahoru. A když přidám plyn na 100% tak stoupá cca tak 40-45*. To vše s dvoučlánkem. S trojčlánkem používám trim plyn -> potlačení výškovky protože šla skoro do obratu.

Zajímala by mě odpověď, na můj dotaz výše v tomto vláknu, na letové časy s 3článkem 2200mAh a celkovou váhu modelu. Ale zatím jsem bez odpovědi :(
Ticcino

#292 Příspěvek od Ticcino »

petr64 píše:Taky se dá odhodit "Éro" pod úhlem 60* i víc, ale chce to motor přes kilowatt :) cca 1,5 ... 2,5 kW
http://www.youtube.com/watch?v=ix60SSTI8mk

Moje Alfa se háže "mírně nahoru" a 65% plynu. Letí vodorovně a jak nabere rychlost (20 metrů?) jde cca po úhlem 15-20* nahoru. A když přidám plyn na 100% tak stoupá cca tak 40-45*. To vše s dvoučlánkem. S trojčlánkem používám trim plyn -> potlačení výškovky protože šla skoro do obratu.

Zajímala by mě odpověď, na můj dotaz výše v tomto vláknu, na letové časy s 3článkem 2200mAh a celkovou váhu modelu. Ale zatím jsem bez odpovědi :(

Ale jo, dá se startovat i 60° nebo třeba i kolmo. A ani na to není potřeba kilowatt. Záleží od konstrukce letadla, od jeho hmotnosti, od vrtule, od pohonu. Příliš mnoho atributů než aby se to dalo jednoznačně odpovědět.
Pár lidí zde zatracuje parametr "statický tah". To je to, co se dá změřit na zemi a co všichni měříme. Ale na ty starty to má vliv.
Můžeme mít velký statický tah, ale letadlo bude lenoch. Naopak můžeme mít malý statický tah a lítat to bude jako střela.
Ale abych moc neodbočoval od Alfy (kterou nemám)... při slušné motorizaci to musí startovat skoro vertikálně už někde na 500W (hrubý odhad).
mydyingbride

#293 Příspěvek od mydyingbride »

Tak jsem včera zvážil ten tříčlánek 2200 mAh:

Obrázek

Na fotce je vidět, že má necelých 200g
Tak zvažte ty, co máte a odečtením zjistíme, o kolik je těžší.

Jinak jsem byl včera po druhé lítat. Dost foukalo, ale na večer se to zklidnilo a tak jsme vyrazili.
Kamarád vystoupal, ale nahoře to samo dělalo výkruty.. Přistál a vytrimoval výškovku.
Po druhé lepší, ale stejně to šlo dost strmě nahoru. Nevím, jestli při prvním pádu není motor ještě víc nahoru..

Na potřetí mi to dal a plachtil jsem dolů. Ale vítr docela byl a pro začátečníka nic moc.
Byla hrozně neklidná, při troše plynu šla hned ostře nahoru. Tak jsem chtěl přistát.
Při zatáčení vpravo po větru (bez plynu) s ní asi 5m nad zemí hodil vítr a šla strmě dolů.
Stačil jsem jen udělat vlnku, lehce se zkoupla, ale nezadržitelně šla opět po křídle na zem:-(
Výstuhy pomohly, už praskla jen z jedné strany od předního odvětrávání tak 45° nahoru ke středu.
Hned slepeno a posunut unašeč. Výstuhy se zlomily, ale náraz utlumily. Tak jsem je udělal z pevnějšího plastu.
Chtěl jsem si vyosit motor, ale je to tak přilepené, že to prostě ničím nejde a strhnout to nechci.
Budu muset potlačit výkon trimem otáček a uvidíme. Hlavně půjdu příště jen za menšího větru.

Škoda, že jsem musel vrátit kabel na simulátor. Našel jsem nastavení větru, mohl jsem trénovat.

Mám objednanou vysílačku od Turnigy z Hobbykingu, teď za dobrý peníz a k ní kabel. Tak uvidíme..
Kdybych si tady koupil kabel, který na setovou vysílačku funguje, dám za něj skoro to samé, co za tuhle vysílačku.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8991__Turnigy_9X_9Ch_Transmitter_w_Module_8ch_Receiver_Mode_1_v2_Firmware_.html

Mode2 je hned vyprodanej, ale na youtube je návod. Stačí jen prohodit 2 součástky. Vše ostatní se nastaví ve vysílačce. Návod:

http://www.youtube.com/watch?v=YvB32X4e9VM&feature=related

Asi jsou lidi líní..:-)
petr64
Kontaktovat uživatele:

#294 Příspěvek od petr64 »

Uz jsem to tu psal:
- vyosit motor dolu. Je to z výroby dotazene a zalepene CA. Chce to brutální silu, pak šrouby motoru povolí. Podložil jsem (zevnitř přepážky) dva spodni srouby motoru podlozkami 1mm.
Bez vyosení budeš mít s Alfou porad problém a ty o to větší neb používáš 3clanek.

- dát uhlikove vyztuhy (1 - 1,5 mm tycky) zvenku od čumáku po konec kabiny. Mám jich tam 5! Mám 2 u hrany kabiny, 2po bocích a jednu dole. Přes to laminovat 3 vrstvy 30g/m2 skelnou tkaninou. Vypada to jak profi trup (po prebrouseni a strikuti barvou) a udrží to i kolmy pad z 5 m do hlíny na poli (na beton to nemám kde vyzkoušet :) ).
Nutno ale poradne upevnit aku v trupu (udelal jsem si na aku z XPS takovou "ohrádku" s deformacní zónou pred aku - suchý zip je dobrý ale málo).
I Regl je treba poradne přílepit dobrou oboustrannou paskou. Serva jsou lehká a podrží je táhla, s tím jsem problém nezaznamenal.

Jeste se mi vyplatilo dať "uhlí" do trupu pod vyskovku. Ale to iz sem psal nahoře.
Naposledy upravil(a) petr64 dne pát 14.10.2011 23:33, celkem upraveno 1 x.
Míra 66

#295 Příspěvek od Míra 66 »

No,tvůj postup dost dobře nechápu:Kamarád vystoupal, ale nahoře to samo dělalo výkruty.. Přistál a vytrimoval výškovku.
Model musíte vytrimovat za letu,od toho tam ty trimy jsou.A jestli to dělalo výkruty,tak s tím má výškovka pramálo společného,to mají na svědomí křidélka.To kdyby to dělalo přemety tak jo.S tím vyosením motoru si moc nepomůžeš,já to dělal,pod horní šroubky sem dal podložky a to dost,Alphě je to ale hnedle jedno,po přidání plynu stoupala stejně tak sem to vrátil,prostě na plný plyn musíš potlačovat,nebo si nastavit MIX plyn-výškovka,kdy po přidání plynu se výškovka potlačuje,ovšem jestli to tvůj TX umožnuje.Výkon motoru trimem nesnižuj,buď rád že tam je,od toho je tam přeci knipl,nemusíš přeci dávat plný plyn.Něco k té ráně:musíš si uvědomit že po větru musíš letět dost rychle,rychlost modelu+větru,někdy se zdá že to letí rychle.Jak to popisuješ došlo ke ztrátě rychlosti a pádu po křídle,je to stejná chyba jako při startu,psal sem o tom o několik příspěvků výše.Takhl nějak to vypadalo?
http://www.youtube.com/watch?v=fweHLTw9Gco
Všimni si že ty rány jsou hnedle stejné.Držím palce at to létá a nenech se odradit :D
Míra 66

#296 Příspěvek od Míra 66 »

Pro:petr64
No,můžeš upřesnit kam si dal ty podložky?Jestli si je dal na spodní šroubky tak si to vyosil nahoru a tím si to ještě zhoršil.Nebo sem to špatně pochopil?
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

Re: Re: Alpha 1500 od Pelikána

#297 Příspěvek od NefroniK »

Míra 66 píše:Pro:petr64
No,můžeš upřesnit kam si dal ty podložky?Jestli si je dal na spodní šroubky tak si to vyosil nahoru a tím si to ještě zhoršil.Nebo sem to špatně pochopil?

Ked das podlozky a spodne srubky tak sa motor vychyli smerom dole, teda uhol osi motora voci zemi bude ostrejsi.
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
Míra 66

#298 Příspěvek od Míra 66 »

No,nechápu.Když dáš podložky mezi motor a přepážku na spodní šroubky vyosíš to přeci nahoru?Můžeš to třeba vyfotit?
mydyingbride

#299 Příspěvek od mydyingbride »

Míra 66 píše:No,nechápu.Když dáš podložky mezi motor a přepážku na spodní šroubky vyosíš to přeci nahoru?Můžeš to třeba vyfotit?

Podložku dáváš mezi motor a ten držák motoru. Proto musíš podložit dolní šroubky. Když dáš podložku před držák, nic se nezmění..
vytvořil jsem obrázek, kde je to vidět:

Obrázek

Jinak, když chci šroub vyšroubovat (ať chci jako chci silou) strhává se už šroub. Zkoušel jsem i kombinačky..:-(
mydyingbride

#300 Příspěvek od mydyingbride »

Míra 66 píše:No,tvůj postup dost dobře nechápu: Kamarád vystoupal, ale nahoře to samo dělalo výkruty.. Přistál a vytrimoval výškovku.
Model musíte vytrimovat za letu,od toho tam ty trimy jsou.A jestli to dělalo výkruty,tak s tím má výškovka pramálo společného,to mají na svědomí křidélka.

Špatně jsem to nazval, samozřejmě přemet:

Obrázek

Ale kolega říkal, že lepší je to upravit dole a znovu hodit, když to dělal za letu vychýlil to hodně a měl co dělat, aby to nerozsekal..

Jo a jinak jsem chtěl poslední otočku a přistání, ale je pravda, že už neměl rychlost.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“