Hitec Optima 7 / 9 - napajanie Rx a serv

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

Re: Hitec Optima 7 / 9 - napajanie Rx + serv cez DATA port?

#16 Příspěvek od NefroniK »

Ja som to takto chcel napajat preto, lebo reguator nezvladne 6 serv. Takzema na padlo to spravit tak, ze tam dam tie 4, a zvysne 2 na klapky budu z druhej baterky, takze z regulara pojde aj napajanie, do SPC dam este prud z tej dalsej baterky a dalsie 2 serva budu z nej tiez.
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od NefroniK »

Spravil som to teda takto, ale pri zapnuti prijimaca (privedenie napatia na regulator) sa 2 serva (klapky) napajane z vlastnej baterky okamzite seknu v krajnej polohe. (Ciarkovane ciary su zvazovane ako pridavne napajanie prijimaca do SPC, zatial nezapojene.)

Obrázek

Je toto zapojenie spravne?
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
petertn
Kontaktovat uživatele:

Re: Hitec Optima 7 / 9 - napajanie Rx a serv

#18 Příspěvek od petertn »

Podla mna nie, nemozes mat naraz pripojeny bec a aj prijimacovky v jednej vetve. Jedine ze by si chcel tie prijimacovky dobijat z bec ak ma dostatocne napatie ...
Ale preco to ovlivnuje serva to nechapem ...
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
coro

#19 Příspěvek od coro »

TAK ako to je na obrázku, je to dobre (elektricky, o logickosti rozdelenia nebudem špekulovať).
Prúd z BEC reglu prejde len na servá pripojené všetkými troma drátikmi a NEPREJDE do príjmača - musela by sa dať prepojka na SPC a tá tam nie je lebo tam je iný káblik.
Prúd z príjmačoviek prejde cez SPC (je tam stabilizátor) do príjmača, spojí sa s jeho zemou z reglu (toto by som si radšej zmeral - merákom na teste diod musí pískať medzi zemou príjmačoviek a zemou BEC=pohonnej baterky).
Vďaka tomu spojeniu zemí má oproti čomu fungovať signál pre tie dve samostatne napájané servá z ktorých idú do príjmača len signálne kábliky - v sutočnosti akoby tam išli aj čierne (zeme).
coro

#20 Příspěvek od coro »

NefroniK píše:Spravil som to teda takto, ale pri zapnuti prijimaca (privedenie napatia na regulator) sa 2 serva (klapky) napajane z vlastnej baterky okamzite seknu v krajnej polohe. (Ciarkovane ciary su zvazovane ako pridavne napajanie prijimaca do SPC, zatial nezapojene.)

http://img696.imageshack.us/img696/8365/schema2m.jpg

Je toto zapojenie spravne?

Zatiaľ nezapojené medzi príjmačovkami a SPC?
A v SPC je asi prepojka? (inak by nemal fungovať príjmač vôbec...)
Signál do serv nie je len signál, je to elektrika ako každá iná a potrebuje OKRUH aby niečo tieklo alebo aby bolo nejaké napätie (= napätie medzi : čím? )

Musel by si čierne káble serv rozdvojiť a priviesť aj do príjmača, aby to fungovalo bez spojenia príjmačovky na príjmač (SPC)
petertn
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od petertn »

Ups, ciarkovane su nezapojene ...
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od NefroniK »

Ano, ciarkovane su nezapojene a teda na SPC je prepojka aby bol prijimac napajany z regulatora. Rovnako su z toho napajane aj 4 serva.

V Aurore to mam na model typ Glider takze tie kanaly su v skutocnosti trochu inak ako na nakrese - motor/regulator je na CH7 kde je zaroven napis BAT, ale to mi pripada ako nepodstatne, pretoze v oboch pripadoch (CH7 al. CH3 ako na scheme) sa napaja aj prijimac aj serva.

Je teda este potrebne rozvetvit zem z oboch serv a zapojit ju k ich kanalom spolu so signalom?
Aurora 9 mod 2
coro

#23 Příspěvek od coro »

NefroniK píše:---
Je teda este potrebne rozvetvit zem z oboch serv a zapojit ju k ich kanalom spolu so signalom?

Je treba si len uvedomiť že signál je napätie voči nejakej zemi a keď je to oddelené (galvanicky oddelené), neni tam aj keď je zapojený - je tam nejaký chaos šum.
Ani voltmeter Ti nemeria cez jeden drát, musíš merať dvoma .

Môžeš spojiť zeme akokoľvek, aj tým že ich rozvetvíš, aj tým že spojíš zem príjmačoviek s príjmačom... mal by si aj vedieť kadiaľ tečie prúd do motorov serv, ale v podstate je to úplne jedno kde sa to prepojí.
Pri vytvorení viacerých ciest ale môžu vznikať takzvané zemné slučky a to tiež nie je ideálne, rozťahať desiatky káblov hore-dole... takže si vyber jednu cestu, a tú urob.

Ja by som spojil ten jeden prerušovaný čierny medzi príjmačovkami a príjmačom, aj keď zatiaľ chceš nechať červený nepripojený a prepojku - zem by mala byť voľná aj keď tam je prepojka...
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od NefroniK »

coro píše:Ja by som spojil ten jeden prerušovaný čierny medzi príjmačovkami a príjmačom, aj keď zatiaľ chceš nechať červený nepripojený a prepojku - zem by mala byť voľná aj keď tam je prepojka...

Ano, prepojka ma spojeny akoby + a signal, takze pin na zem je volny. Ale napajanie SPC je len pre prijimac, takze SPC mi pripada ako uzavrety okruh. Teda neviem, ci sa zem z SPC dostane aj k zemi na kanaly serv. To budem musiet odmerat.
Ale pripada mi zvlastne, ze signalovy vodic z prijimaca do serv ktore su napajane svojou baterkou posle nieco, co ich vychyli uplne na kraj a vrcia. A pritom tam ta zem z prijimaca do tych 2 serv nie je.
Ked ale teda privediem zem servovej baterky na prijimac tak bude spolocna zem pre tuto baterku aj pre motorovu baterku. Maju rozdielne napatie, to nevadi?
Aurora 9 mod 2
coro

#25 Příspěvek od coro »

Spoločná zem nevadí, ani keď ide o kolík v zásuvke 230V striedavých a obal PC, 3,3V a 5 a 12V v pc.... LEN sa nesmie niekde urobiť okruh čo by niečo skratoval.
Vadiť by mohla spoločná zem keby si sa spojil so susedom a on by bol na inej trafostanici a mal by tú zem nejak posunutú - to isté by mohlo vadiť pri spojení PC a nabíjača alebo aj keby bola v modeli prepojená priveľa káblami rôznymi smermi, aj to len keby sa niekde nejak posunula prechodom vysokého prúdu, alebo by sa tam indukovalo napätie... Inak to nevadí..
Napr. v bežnom aute je zem celá karoséria a hocikde sa pripojíš ju máš - neťahajú sa dva káble, bežne je všetko len jedným a končí na tej karosérii.

Predpokladá sa že BEC reglu, "stabilizuje v kladnej vetve" - t.j. že zem prechádza.
Je to pravidlo ale nepísané, aj keby to bolo inak tak by to fungovalo, ale prepojenia rôzne špeciálnejšie ako napríklad SPC ne-SPC, príjmačovky a rôzne RC spínače, alebo telemetrické čidlá, by potom mohli narobiť poriadny dym.

Taký istý stabilizátor ako je BEC reglu je aj v príjmači Hitec na vstupe z SPC portu - prepojkou na jeho vstup pripojíš plus zo servokonektorov. Tie dva vývody na ktoré sa dáva prepojka, je ten vstup. Jeho výstup nie je prístupný nikde, ide len na interné napájanie príjmača.
Peter1207

#26 Příspěvek od Peter1207 »

A ja este doplnim ze serva sa ti vychylia do maximalu prave pre to, ze maju napatie, ale nemaju signal ;)
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od NefroniK »

Peter1207 píše:A ja este doplnim ze serva sa ti vychylia do maximalu prave pre to, ze maju napatie, ale nemaju signal ;)

No oni prave signal dostanu cez ten signalovy vodic, ale k nemu nie je zem. Ked sa pripoji len baterka bez toho signaloveho vodica z prijimaca tak sa serva len mierne pohnu a ostanu stat.
Dakujem za rady a vyklad teorie, dnes to snad konecne vyskusam a dam vediet ako to dopadlo. :wink:
Aurora 9 mod 2
Peter1207

#28 Příspěvek od Peter1207 »

Ved tak ako pises som to myslel nemaju zem teda nemaju signal;)
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od NefroniK »

Takze som to zapojil podla vasich rad a funguje to. :)
Este raz dakujem.
Aurora 9 mod 2
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“