Anténa 2,4GHz do pravého úhlu ?

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
RayBan
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od RayBan »

Ahoj,

teď jsem zachytil zajímavý názor, že anténa u 2,4GHz by měla být sklopená
do pravého úhlu, aby správně vysílala.

Je to fáma nebo skutečnost ?

RayBan

Obrázek
ko44

#2 Příspěvek od ko44 »

Je to fakt. Hlavne by narovnana antena nemela mirit primo na model.
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: Anténa 2,4GHz do pravého úhlu ?

#3 Příspěvek od Libor »

Konec antény by neměl mířit na model, protože anténa v tomto směru vyzařuje nejslabší signál.
Libor
zdzd

#4 Příspěvek od zdzd »

ko44 píše:Je to fakt. Hlavne by narovnana antena nemela mirit primo na model.

Není to fakt.

Vyzařovací charakteristika této antény je něco jako pneumatika, kde anténa je hřídelí kola. Proto by anténa měla směřovat tak, aby se model pohyboval v té pneumatice. Obecně tedy přednostně mířit pilotu na čelo, nebo být před ním vodorovně do leva nebo do prava.

Se zalamováním antény do pravého úhlu to nemá nic společného. Zalomaní souvisi jen s tím kde a ve kterém směru je anténa vyvedena z TX a jak ji dostat do té nejlepší provozní olohy. Klidně se může stát, že bude zalomana jinak než do pravého úhlu, případně nebude zalomena vůbec.
cilek

#5 Příspěvek od cilek »

Obecně tedy přednostně mířit pilotu na čelo, nebo být před ním vodorovně do leva nebo do prava.

A co polarizace, ta nemá žádný vliv?
OldaS
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od OldaS »

zdzd píše:Vyzařovací charakteristika této antény je něco jako pneumatika, kde anténa je hřídelí kola. Proto by anténa měla směřovat tak, aby se model pohyboval v té pneumatice.

Zcela správně

zdzd píše:Obecně tedy přednostně mířit pilotu na čelo, nebo být před ním vodorovně do leva nebo do prava.

Tohle už není uplně správně.

Za předpokladu, že se při létání stavíme vždy čelem k modelu je výhodnější mít anténu vodorovně, "pneumatika" je na výšku. Pak ať je model jakkoliv vysoko je v oné "pneumatice".
Pokud je anténa svisle tak "pneumatika" leží na plocho a jelikož není nekonečně tlustá tak to jestli je model v dobrém signálu je určeno sklonem atény.

Dalším hlediskem je polarizace signálu. Nejvýhodnější je když orientace antény vysílače i přijímače je shodná, tj. obě svisle nebo obě vodorovně.

Jako nevýhodnější proto vychází aby anténa na vysílači i v modelu byla vodorovně. Pokud má přijímač dvě antény tak by měli být obě vodorovně a spolu svírat úhel 90°.
Multiplex Royal Evo9 upgradované na Pro9 (fw 2.62) + 2,4GHz DuplexEX (Neboť jak praví Avenger: Duplexák nehádá Duplexák ví.)
zdzd

#7 Příspěvek od zdzd »

cilek píše:
Obecně tedy přednostně mířit pilotu na čelo, nebo být před ním vodorovně do leva nebo do prava.

A co polarizace, ta nemá žádný vliv?

Má, ovšem ne prakticky, neboť modely dělají kotrmelce. I když je pravda, že někteří piloti mají tendence podobně kroutit i vysílačem. :wink:
FlyBear

#8 Příspěvek od FlyBear »

OldaS píše:Za předpokladu, že se při létání stavíme vždy čelem k modelu je výhodnější mít anténu vodorovně

To je sice pravda, ale ten předpoklad sám o sobě není až tak úplně správný :D

Na letištích se můžeš celkem běžně setkat s různými styly pilotů: v extrémním případě jsou to na jedné straně ti, kteří "tancují" po ploše ve snaze nějak ukočírovat to divně poletující cosi. Těm bude bohatě stačit, aby anténa nemířila přímo rovně z vysílače, to je pro ně zpravidla nejhorší.

Na druhé straně extrému pak například piloti vrtulníků, kteří stojí stabilně v jedné poloze a helinu sledují jen mírným pootáčením hlavy. Pro tyhle bude nejvýhodnější mířit si anténou na čelo, ta pneumatika je pak optimálně položená.

Potom existuje spousta lidí někde mezi těmito extrémy.

Taky bude zálažet na stylu řízení. Ruční Tx při palcování přímo svádí k tomu, aby se s ní furt mířilo na model. A ve vypjaté situaci se pak docela dost lidí - hlavně začínajících - urputně snaží pomoci modelu v manévru "příslušným" nakláněním Tx v požadovaném směru manévru :D

Naopak pultovka spíš vede ke klidnému postoji s občasnou korekcí natočením celého trupu nebo i patřičnou mírnou změnou postoje.
OldaS
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od OldaS »

Souhlasím.

Především jde o to, aby si každý uvědomil v jakých polohách vůči němu se model ocitá a podle toho zvolil horizontální nebo vertikální orientaci antény vysílače a té taky přizpůsobil orientaci antény v modelu.
Multiplex Royal Evo9 upgradované na Pro9 (fw 2.62) + 2,4GHz DuplexEX (Neboť jak praví Avenger: Duplexák nehádá Duplexák ví.)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od TomasC »

Osobně mám anténu vodorovně otočenou vpravo.
Principieně by mi vycházela na můj styl letu vhodnější svisle, ale to by pro mě znamenalo pokaždé s anténou manipulovat při ukládání do kufru a vyjímání z kufru.. Antény, nejsou dle mě, myšlené na denní namáhání. Proto ji mám vpravo a v kloubu ZALEPENOU.
martin z

#11 Příspěvek od martin z »

"Pro tyhle bude nejvýhodnější mířit si anténou na čelo..."

Hláška dne !! :lol:
Patas_
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Patas_ »

TomasC píše:Osobně mám anténu vodorovně otočenou vpravo.
Principieně by mi vycházela na můj styl letu vhodnější svisle, ale to by pro mě znamenalo pokaždé s anténou manipulovat při ukládání do kufru a vyjímání z kufru.. Antény, nejsou dle mě, myšlené na denní namáhání. Proto ji mám vpravo a v kloubu ZALEPENOU.

Jojo nejhorší je když se s ní furt někam šmrdlá nebo otáčí, kdysi jsem to dělal a za necelý dva měsíce se mi z ní ukroutil drát = -2 modely. Od tý doby se jí netknu, dávám si na to bacha a taky ji mám vodorovně vpravo.
FlyBear

#13 Příspěvek od FlyBear »

To záleží na kvalitě provedení; nejen materiálu, ale již prvotního designu uchycení antény na Tx. Celou dobu nosím vysílač v kufru s anténou sklopenou vodorovně vpravo, ale pro lítání ji pokaždé otáčím o 90° do svislé polohy. Domnívám se, že je na to dělaná :wink:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jyrry »

Patas_ píše:...
Jojo nejhorší je když se s ní furt někam šmrdlá nebo otáčí, kdysi jsem to dělal a za necelý dva měsíce se mi z ní ukroutil drát = -2 modely. .....

Tak to jsi ji asi mel nejak blbe pridelanou - vf lanko se ohyba jen kdyz se s ni vergluje stylem ohyb - narovnani - ohyb - .....
Pri otaceni, kdy je trvale zahnuta, se to soupe v tom konektoru. Neni duvod ji mit narovnanou - jako optimalni podle ruznych diskuzi, navodu, svych zkusenosti atd. povazuji polohu "osou do cela pilota" nebo pri modulu pod kysnou "osou do zeme mirne pred pilota"...
jyrry.webnode.cz
RCmichal

#15 Příspěvek od RCmichal »

TomasC píše:Osobně mám anténu vodorovně otočenou vpravo.

WiFi antény nejsou konstruovány na denní manipulaci, takže čím méně se s ní bude pohybovat tím lépe. Já anténu po roce používání vyměním za novou a neřeším jestli je už načatý kablík nebo konektor, nebo volný kloubek, ta anténa je totiž daleko levnější než model (za 99Kč anténa mi nestojí ani za kapku vteřiňáku). :)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“