Par otazok ku quadkoptere

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
googie
Kontaktovat uživatele:

Par otazok ku quadkoptere

#1 Příspěvek od googie »

Zdravim,

osadzam quadkopteru a mal by som par otazok na tych co uz tym presli a lietaju.

Ram som zobral z ycopter.com, pacila sa mi moznost sklapat cely ram, kvoli preprave.
Riadiacu jednotku zalozenu na Arduine vid odkaz http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1438619

Chcel by som sa spytat, cim ste vypodlozili motor, ci vobec, kvoli vibraciam. Vyvazenie vrtul je samozrejmost.
Potom, ak ma riadiaca jednotka moznost naprogramovat failsafe v pripade straty signalu, ake je podla vas to vhodne. Vypnutie motorov znamena smrt modelu aj s fotakom a samozrejme ohrozenie niekoho na zemi. Ide mi o znizenie otacok, aby model sklesal plynule. Chcem lietat FPV, vybavu mam z bevrc.com. Pise sa o nej v inom vlakne.

Dalej, co sa moze stat, ked zlyha jeden z motorov, alebo reglov. Je to este nejak ovladatelne?

Dakujem za odpovede
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
G0tik
Kontaktovat uživatele:

Re: Par otazok ku quadkoptere

#2 Příspěvek od G0tik »

googie píše:Dalej, co sa moze stat, ked zlyha jeden z motorov, alebo reglov. Je to este nejak ovladatelne?

Akurat som narazil na jedno video ked sa uvolnil jeden motor
http://www.youtube.com/watch?v=jKN5KfjUAVk
odpoved znie nie :D
j.e.n.i.k.82

#3 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

U QUADu nelze.. Pokud chces, aby to bylo jeste letuschopne po vypadku motoru, tak zkus hexa- nebo octocopter..

Ohledne toho podkladani. Ram je nejlepsi udelat ze dreva, protoze drevo celkem dobre tlumi vibrace.. Pokud mas ram z uhliku nebo hliniku nebo podobneho matrose, tak se nekdy motory pripevnuji pres gumove pruchodky (treba jako jsou u serv). Ale spis nez motory bys mel podlozit a odstinit od vibraci tu ridici desku..
HonzaS

#4 Příspěvek od HonzaS »

Obávám se, že tvá představa o neřízeném klesání "pouze" se staženým plynem je kapánek vedle. Dopadová rychlost bude i tak poměrně značná. Pokud chceš zachránit foťák v případě výpadku signálu, nech ho na zemi :wink:
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
googie
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od googie »

Zdravim,

chcel by som sa spytat, ake unasace pouzivate na quady. Uz to mam osadene, ale pocujem vibracie. Vrtule su OK, osky tiez, podozrievam unasace

Dik
Troll

#6 Příspěvek od Troll »

Quad bez jednoho motoru neletí. Hexa s tím má potíže, někdy se povede že to ustojí a někdy taky ne. Vyzkoušeno osobně ,pár pokusů pro studijní účely a taky pár nechtěných. Většinou to spadlo. :( . Nastavit failsafe pro motory tak , aby se to bezpečně sneslo k zemi je hezká teorie,v praxi je to bohužel kapku jinak. Už jenom proto, že postupně klesá napětí baterky a tím i otáčky motorů.A musí se to nastavit velice přesně, jinak je to k ničemu. Ještě větší potíž je, že ten copter obvykle neklesá pěkně způsobně dolů, ale začne se někam sunout .Pokud teda při ztrátě signálu někam nemastí plnou rychlostí. A to sunutí se zrychluje a zrychluje ( protože copter neví že má stát na místě pokud není zapnut GPS) takže je to nakonec pěkná rána do země i když klesá pomalu. A když to narazí do země a točí se vrtule, přijdeš o vrtule , a taky o hřídele motorů a ložiska. Při hrozící ráně doporučuji nebojovat o záchranu až do úplného konce , lepší je těsně nad zemí vypnout motory, ušetří to dost peněz. :) . Pokud na tom bude kamera za desítky tisíc, tak se ale situace musí zase posoudit jinak. V tom případě bych použil Oktocopter a kvalitní komponenty.
Odstranenění vibrací je dost náročné. Dnes jsem ve stadiu, že vyvážím vrtule ( kvalitní vrtule vibrují minimálně, sračkové vibrují při každých otáčkách jinak a nejde s tím nic dělat , nejde to vyvážit :( ) a na zbytek kašlu.Zkoušel jsem motory na pružné uložení - zbytečná práce. Alespoň pro mne a pro tohle období mého vývoje v učení se copterů. Případný zisk ( snížení vibrací) mi nestojí za tu práci a laborace. Vibrace jsou při dobrých pečlivě vyvážených vrtulích přijatelné. Natáčí to docela dobře , FPV zcela bez obtíží a já jsem pouhý amatér a nechci prodávat filmy do TV.
Dobré unašeče vrtulí jsou naprosto zásadní věc. Kvůli špatným mi uletěli za letu dvě vrtule :lol: a taky ty špatné nejso přesně vycentrované a bude to vibrovat i když se na hlavu postavíš. Dobré unašeče jsou třeba od MP Jet. Pokud s tím budeš práskat o zem, doporučuji unašeče gumičkové, sice to s nima víc vibruje, ale zachrání to spoustu vrtulí. Pokud už létáš spolehlivě, lepší jsou kleštinové. Ty nevibrují, ale zase při ráně jsou vrtule na odpis. A co je horší, velmi často jsou na odpis i hřídele motorů a taky ložiska v motorech , což se značně prodražuje. Tož si teda vyber. :?
googie
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od googie »

To som sa dnes presvedcil. Budto zly unasac s vrtulou ohol osku, alebo bola od vyroby ohnuta. Nebol to Turnigy motor. Zvuk ja prasa
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“