Zdravim,
osadzam quadkopteru a mal by som par otazok na tych co uz tym presli a lietaju.
Ram som zobral z ycopter.com, pacila sa mi moznost sklapat cely ram, kvoli preprave.
Riadiacu jednotku zalozenu na Arduine vid odkaz http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1438619
Chcel by som sa spytat, cim ste vypodlozili motor, ci vobec, kvoli vibraciam. Vyvazenie vrtul je samozrejmost.
Potom, ak ma riadiaca jednotka moznost naprogramovat failsafe v pripade straty signalu, ake je podla vas to vhodne. Vypnutie motorov znamena smrt modelu aj s fotakom a samozrejme ohrozenie niekoho na zemi. Ide mi o znizenie otacok, aby model sklesal plynule. Chcem lietat FPV, vybavu mam z bevrc.com. Pise sa o nej v inom vlakne.
Dalej, co sa moze stat, ked zlyha jeden z motorov, alebo reglov. Je to este nejak ovladatelne?
Dakujem za odpovede
Par otazok ku quadkoptere
- googie
- Kontaktovat uživatele:
Par otazok ku quadkoptere
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
Re: Par otazok ku quadkoptere
googie píše:Dalej, co sa moze stat, ked zlyha jeden z motorov, alebo reglov. Je to este nejak ovladatelne?
Akurat som narazil na jedno video ked sa uvolnil jeden motor
http://www.youtube.com/watch?v=jKN5KfjUAVk
odpoved znie nie
- j.e.n.i.k.82
U QUADu nelze.. Pokud chces, aby to bylo jeste letuschopne po vypadku motoru, tak zkus hexa- nebo octocopter..
Ohledne toho podkladani. Ram je nejlepsi udelat ze dreva, protoze drevo celkem dobre tlumi vibrace.. Pokud mas ram z uhliku nebo hliniku nebo podobneho matrose, tak se nekdy motory pripevnuji pres gumove pruchodky (treba jako jsou u serv). Ale spis nez motory bys mel podlozit a odstinit od vibraci tu ridici desku..
Ohledne toho podkladani. Ram je nejlepsi udelat ze dreva, protoze drevo celkem dobre tlumi vibrace.. Pokud mas ram z uhliku nebo hliniku nebo podobneho matrose, tak se nekdy motory pripevnuji pres gumove pruchodky (treba jako jsou u serv). Ale spis nez motory bys mel podlozit a odstinit od vibraci tu ridici desku..
Obávám se, že tvá představa o neřízeném klesání "pouze" se staženým plynem je kapánek vedle. Dopadová rychlost bude i tak poměrně značná. Pokud chceš zachránit foťák v případě výpadku signálu, nech ho na zemi 
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
- googie
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim,
chcel by som sa spytat, ake unasace pouzivate na quady. Uz to mam osadene, ale pocujem vibracie. Vrtule su OK, osky tiez, podozrievam unasace
Dik
chcel by som sa spytat, ake unasace pouzivate na quady. Uz to mam osadene, ale pocujem vibracie. Vrtule su OK, osky tiez, podozrievam unasace
Dik
Quad bez jednoho motoru neletí. Hexa s tím má potíže, někdy se povede že to ustojí a někdy taky ne. Vyzkoušeno osobně ,pár pokusů pro studijní účely a taky pár nechtěných. Většinou to spadlo.
. Nastavit failsafe pro motory tak , aby se to bezpečně sneslo k zemi je hezká teorie,v praxi je to bohužel kapku jinak. Už jenom proto, že postupně klesá napětí baterky a tím i otáčky motorů.A musí se to nastavit velice přesně, jinak je to k ničemu. Ještě větší potíž je, že ten copter obvykle neklesá pěkně způsobně dolů, ale začne se někam sunout .Pokud teda při ztrátě signálu někam nemastí plnou rychlostí. A to sunutí se zrychluje a zrychluje ( protože copter neví že má stát na místě pokud není zapnut GPS) takže je to nakonec pěkná rána do země i když klesá pomalu. A když to narazí do země a točí se vrtule, přijdeš o vrtule , a taky o hřídele motorů a ložiska. Při hrozící ráně doporučuji nebojovat o záchranu až do úplného konce , lepší je těsně nad zemí vypnout motory, ušetří to dost peněz.
. Pokud na tom bude kamera za desítky tisíc, tak se ale situace musí zase posoudit jinak. V tom případě bych použil Oktocopter a kvalitní komponenty.
Odstranenění vibrací je dost náročné. Dnes jsem ve stadiu, že vyvážím vrtule ( kvalitní vrtule vibrují minimálně, sračkové vibrují při každých otáčkách jinak a nejde s tím nic dělat , nejde to vyvážit
) a na zbytek kašlu.Zkoušel jsem motory na pružné uložení - zbytečná práce. Alespoň pro mne a pro tohle období mého vývoje v učení se copterů. Případný zisk ( snížení vibrací) mi nestojí za tu práci a laborace. Vibrace jsou při dobrých pečlivě vyvážených vrtulích přijatelné. Natáčí to docela dobře , FPV zcela bez obtíží a já jsem pouhý amatér a nechci prodávat filmy do TV.
Dobré unašeče vrtulí jsou naprosto zásadní věc. Kvůli špatným mi uletěli za letu dvě vrtule
a taky ty špatné nejso přesně vycentrované a bude to vibrovat i když se na hlavu postavíš. Dobré unašeče jsou třeba od MP Jet. Pokud s tím budeš práskat o zem, doporučuji unašeče gumičkové, sice to s nima víc vibruje, ale zachrání to spoustu vrtulí. Pokud už létáš spolehlivě, lepší jsou kleštinové. Ty nevibrují, ale zase při ráně jsou vrtule na odpis. A co je horší, velmi často jsou na odpis i hřídele motorů a taky ložiska v motorech , což se značně prodražuje. Tož si teda vyber. 
Odstranenění vibrací je dost náročné. Dnes jsem ve stadiu, že vyvážím vrtule ( kvalitní vrtule vibrují minimálně, sračkové vibrují při každých otáčkách jinak a nejde s tím nic dělat , nejde to vyvážit
Dobré unašeče vrtulí jsou naprosto zásadní věc. Kvůli špatným mi uletěli za letu dvě vrtule
- googie
- Kontaktovat uživatele:
To som sa dnes presvedcil. Budto zly unasac s vrtulou ohol osku, alebo bola od vyroby ohnuta. Nebol to Turnigy motor. Zvuk ja prasa