chyba regulátoru? poradíte?
chyba regulátoru? poradíte?
mám model easy cub
Základné údaje:
Rozpätie: 1400mm
Dĺžka: 980mm
Letová hmotnosť: 1190g
Motor TGY AerodriveXp SK Series 35-36 910Kv,
Regulátor TURNIGY Plush 40A,
Batéria ZIPPY Flightmax 2200mAh 3S1P 20C,
4 servá Turnigy S3101S Servo 17g / 2.5kg / .14sec
letalo to perfektne,ale v posledni dobe se mi objevuje nešvar a to jakoby vynechávání motoru. Nejvíc ve vysokých otáčkách, kdy se ozve zvuk jakoby motor chtěl brzdit, mrkl jsem na regulítor, nikde zadne zjevne poruseni, při jeho pritlaceni chladice problem odstranen ale mam strach s tim dal letat, muzete mi poradit nejaky vhodny regl treba z HK ? dik moc.
Základné údaje:
Rozpätie: 1400mm
Dĺžka: 980mm
Letová hmotnosť: 1190g
Motor TGY AerodriveXp SK Series 35-36 910Kv,
Regulátor TURNIGY Plush 40A,
Batéria ZIPPY Flightmax 2200mAh 3S1P 20C,
4 servá Turnigy S3101S Servo 17g / 2.5kg / .14sec
letalo to perfektne,ale v posledni dobe se mi objevuje nešvar a to jakoby vynechávání motoru. Nejvíc ve vysokých otáčkách, kdy se ozve zvuk jakoby motor chtěl brzdit, mrkl jsem na regulítor, nikde zadne zjevne poruseni, při jeho pritlaceni chladice problem odstranen ale mam strach s tim dal letat, muzete mi poradit nejaky vhodny regl treba z HK ? dik moc.
Re: chyba regulátoru? poradíte?
skusil by som zmenit casovanie v regli... inak s regl radou Plush som problemy este nemal... reklamoval som 80A superbrain...
Hitec, PA Extra MX, EG PRO, RS352 RCF, ESA Combat Zero, RCF Edge 540T HotRed, Marabu XL
- kasssy
- Kontaktovat uživatele:
Při přitlačení chladiče problém odstraněn? To mě zní jako nějakej studenej spoj a přitlačením prostě jen zlepšíš spojení. Může to být chyba u některý fáze coč by vysvětlovalojakoby brzdění....
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
no prvotne me ten studenej spoj taky napadl ale nejsem elektrotechnik a nevim kam co sahnout navic mam obycejnou pajku ne mikro
k tomu casování ? nemáte nekdo návod nato jak to udelat ? teda postup programování reglu ? uz jsem to tak koupil nastavene jako starsi
k tomu casování ? nemáte nekdo návod nato jak to udelat ? teda postup programování reglu ? uz jsem to tak koupil nastavene jako starsi
- kasssy
- Kontaktovat uživatele:
markiba píše:no prvotne me ten studenej spoj taky napadl ale nejsem elektrotechnik a nevim kam co sahnout navic mam obycejnou pajku ne mikro
Trafopájkou se od reglu drž dostatečně daleko....
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
no to jo , ale co stim ? startuji i po povalcovanem poli po podmitnuti, coz tohle letadlo krasne umi i kdyz dostava na prdel zadni riditelne kolecko u podvozku, a treba pri startu nez se letadlo prehoupne pres prvni hrudky a rozjede se, teda v momente kdy potrebuji hodne plynu je to dost poznat a kdyz se mi to stane ve vzduchu tak mam strach abych ho nerozsekal, bylo by ho skoda i kdyz doplachti i bez motoru ale jak selze regl celej tak nevim nevim
- Andrews
- Kontaktovat uživatele:
Asi to samý mi teď dělá HK BlueSeries 30A s motorem Turnigy 2213. Opravdu to vypadá, že sepne velice krátce brzda a zase jede. Už jsem ho zkoušel přeprogramovat na high timing a rychlej rozběh, ale je to stejné. Zajimavé je, že to nedělá pokaždý. Dneska první baterka hned mínusová. Tak jsem prohodil kabely k motoru a ejhle dvě baterky zase OK. Takto to vydrží cca 5-10 baterek, než zpravidla začne blbnout ;( Nove reg je na cestě tak uvidím...
casovanie v reg. sa obvykle nastavuje najlahsie cez prog. kartu .. hodnoty vecsinou low, mid, high, auto
skus vsetky... a uvidis
skus vsetky... a uvidis
Hitec, PA Extra MX, EG PRO, RS352 RCF, ESA Combat Zero, RCF Edge 540T HotRed, Marabu XL
Jestli ti to celou dobu litalo pekne. Na letadle se nic nezmenilo a najednou to leta spatne, tak si nemyslim ze casovani ti nejak pomuze. Vymenil bych ten regl a neriskoval. To, ze by odesel jen motor, je jeste v pohode, me pokazde odesel regulator cely a do kremikoveho nebe s sebou vzal i BEC, pristani nic moc....
Na viacerých regloch a viacerích motoroch som si všimol podobné správanie, spôsobuje to podľa mňa vypadávanie zo synchronizácie - preskočenie niektorej polohy. Je to tvrdé ostré trhnutie.
Všetky tie regly sú v poriadku a s inými motormi to nerobia. Regly sú rôznych značiek aj starý TMM 40e+ a je medzi nimi aj Plush 40A.
Podstatný spoločný bod bolo "dočasné" pripojenie aj uchytenie motora.
Nemohlo by to byť len mäkkým uchytením motora, že by sa nejak mohol pootočiť (možno aj s motorovou prepážkou, alebo voči nej?).
Pri 14 póloch motora to nie je veľký uhol, (teraz neviem či 3x 14 polôh alebo len 14?) a na zlé určenie polohy by mohlo stačiť časť z toho.
Inak keby sa odlepilo železo statoru od stredovej trubky a teda čela o ktoré sa motor šroubuje, a mohlo trošku potočiť, asi by to robilo tiež veľký problém - ale aj pri rozbehu motoru, nie len pri rovnomernom behu naplno.
Alebo ulomená časť kábliku (vinutie je vždy viacerými drátmi paralelne a keď sa na jednom z troch káblov zvýši odpor, klame to regl pri sledovaní polohy).
Konektory na motore sa dajú (po odpojení reglu) letovať aj trafopájkou, a videl som správy o čínskych motoroch kde konektor držal len zmršťovačkou..
Napadá ma ešte kondenzátor reglu, prípadne v spojení s mäkšou baterkou alebo špinavým konektorom baterky - tieto motory majú dosť indukčnosti.a indukovaný prúd sa musí zachytiť. Ak sa dobre pamätám tak na Plush 40A je trápny jeden kondík 540mikro - pridal som tam ešte dva kvalitné kondíky, miesto tam bolo.
Bol by som zvedavý na výsledok pátrania, že čím to bolo. Akosi predpokladám že to bude len tým nastavením časovania.
Všetky tie regly sú v poriadku a s inými motormi to nerobia. Regly sú rôznych značiek aj starý TMM 40e+ a je medzi nimi aj Plush 40A.
Podstatný spoločný bod bolo "dočasné" pripojenie aj uchytenie motora.
Nemohlo by to byť len mäkkým uchytením motora, že by sa nejak mohol pootočiť (možno aj s motorovou prepážkou, alebo voči nej?).
Pri 14 póloch motora to nie je veľký uhol, (teraz neviem či 3x 14 polôh alebo len 14?) a na zlé určenie polohy by mohlo stačiť časť z toho.
Inak keby sa odlepilo železo statoru od stredovej trubky a teda čela o ktoré sa motor šroubuje, a mohlo trošku potočiť, asi by to robilo tiež veľký problém - ale aj pri rozbehu motoru, nie len pri rovnomernom behu naplno.
Alebo ulomená časť kábliku (vinutie je vždy viacerými drátmi paralelne a keď sa na jednom z troch káblov zvýši odpor, klame to regl pri sledovaní polohy).
Konektory na motore sa dajú (po odpojení reglu) letovať aj trafopájkou, a videl som správy o čínskych motoroch kde konektor držal len zmršťovačkou..
Napadá ma ešte kondenzátor reglu, prípadne v spojení s mäkšou baterkou alebo špinavým konektorom baterky - tieto motory majú dosť indukčnosti.a indukovaný prúd sa musí zachytiť. Ak sa dobre pamätám tak na Plush 40A je trápny jeden kondík 540mikro - pridal som tam ešte dva kvalitné kondíky, miesto tam bolo.
Bol by som zvedavý na výsledok pátrania, že čím to bolo. Akosi predpokladám že to bude len tým nastavením časovania.
sakra sakra, dik za odpoved a vidim ze s tím asi sám nehnu nejsem zadne zkuzsenej modelar ani elektrotechnik a spis mam obavu ze nez abych to spravil tak to poslu do nebe ,
- programovaci kartu nemam, programuji co mam regly na ostatnich dvou letadlech pres vysilacku a mel jsem u nich navod co ktere pipinuti znamena coz u tohohle reglu nemam proto jsem se ptal jak na nej
-zkusim pucit mikropajku a nejake snado prepajitelne a dostupne spoje prepajim snad je nejakej studenej spoj a pomuze to
-motor v lozi sedi perfektne , prepazka je taky na tuho prisroubovana primo k trupu co myslís tím pootocenim? myslis nejake pootoceni statoru od rotoru nebo kam presne mám hledet? sory jsem fakt blebej laik
zkusim to dnes cele rozebrat a mrknout, ale dik za dalsi rady a tipy, budu rad kdyz se to odstrani
- programovaci kartu nemam, programuji co mam regly na ostatnich dvou letadlech pres vysilacku a mel jsem u nich navod co ktere pipinuti znamena coz u tohohle reglu nemam proto jsem se ptal jak na nej
-zkusim pucit mikropajku a nejake snado prepajitelne a dostupne spoje prepajim snad je nejakej studenej spoj a pomuze to
-motor v lozi sedi perfektne , prepazka je taky na tuho prisroubovana primo k trupu co myslís tím pootocenim? myslis nejake pootoceni statoru od rotoru nebo kam presne mám hledet? sory jsem fakt blebej laik
zkusim to dnes cele rozebrat a mrknout, ale dik za dalsi rady a tipy, budu rad kdyz se to odstrani
tak návod na programování mam stahlej, casovani jsem vyzkousel, ale zadnej vysledek, ale novy poznatek, blbne to stale stejne, jen se jeste pridalo to, ze se mi n asi dvakrat stalo ze po jakemsi zapnuti brzdy a vypadnuti motoru se znovu ozve pipnuti jako pri prvotnim zapnuti regulatoru na baterii, tedy jako by se regulator odpojil neby byl preruseny privod proudu. privodni konektory jsem dal zcela fungl nove, prepajene. baterie fungl nova i stara stejny vysledek . Ale mozna naprava , zkousim vsechyn kontakty atdk, a mozna chyba by mohla byt jak pises vys v provizornim zapojeni? zda se mi alespon na zemi ze chyba bude v kontaktech mezi regulátorem a motorem bud je vymenim nebo pripajim natvrdo jeste uvidim , doufam ze to bude jen touhle kravinou a ze kontakty jdou nejak zanesene atd, ocistim , slozim a uvidim .
vse zkontrolováno sestaveno, konektory od motoru ocisteny a provizorne i mirne secvaknuty ale stopro prijdou vymenit, myslim si ze na 90 procent je to v tech kontaktech , uvidim jak to vyzkousim ve vzduchu, an zemi to zatim slape bez problemu, jen jsem jeste zrusil tu brzdu uvidim jak to bude bez ni kdyztak si ji na poli vratim zpet , pak napisu. jdu objednat ty kontakty
tak odletano zatim cca 20 minut a chyba se neopakuje, takze je to asi fakt v tech kontaktech pokud mate stejny problem zkuste je vymenit nebo proste zkontrolovat jejich spravnou tesnost, dik za rady mozno forum uzavrit, jeste jednou dik
markiba píše:vse zkontrolováno sestaveno, konektory od motoru ocisteny a provizorne i mirne secvaknuty ale stopro prijdou vymenit, myslim si ze na 90 procent je to v tech kontaktech , uvidim jak to vyzkousim ve vzduchu, an zemi to zatim slape bez problemu, jen jsem jeste zrusil tu brzdu uvidim jak to bude bez ni kdyztak si ji na poli vratim zpet , pak napisu. jdu objednat ty kontakty
Co tě vede k tomu dávat na kabely mezi reglem a motorem konektory? Osobně sem tohle počínání nikdy nepochopil a všude mám kabely pájené.
Futaba T8FG
Vektor II, Super Elipse, Pilatus Porter, Rower
Vektor II, Super Elipse, Pilatus Porter, Rower