Gyro HK 401B

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Mojm10

Gyro HK 401B

#1 Příspěvek od Mojm10 »

Ahoj, mám tyhle gyra.
Na zemi jsem si s nimi dost vyhrál a vše fungovalo na pohled výborně.
Zapojil jsem je na křidélka (Y kabel) a výškovku.
Kanál pro nqstavení zisku jsem dal na potenciometry, navíc vypínané na 0 přepínačem.
Dnešní testování však nedopadlo dobře.

Nastavení na gyrech bylo Delay 0 limit 100. Při letu jsem je zapnul a pomalu točil potenciometrem. Při malém zisku letadlo (ES) nevyrovnávalo dostatečně, při větším se rozkmitávalo.

Teď mě zajímá jak to tedy nastavit podle Vašich zkušeností, tak aby to letělo stabilně o což mi jde především.

Nebo je možné, že vše je nastavené dobře ale čekám víc, než ve skutečnosti dokážou?

Ještě dodám, počasí nebylo ideální - sice mírný vítr, ale s nárazy.
72ka

Re: Gyro HK 401B

#2 Příspěvek od 72ka »

Vypadá to na pomalá serva, pokud jsou na vrtulníku pomalá analogová serva, chová se to přesně jak píšeš. Drobným pokusem - zmenšením páky ke kromidlu (zvětšení rychlosti), se dá hranice mezi nefunkčností a kmitáním vylepšit, ale nikdy to nebude pořádně fungovat. Takže bych zkusil rychlé dig. servo.

O podstatě věci dávat gyra do letadla nepíšu... chápu to jako celkem dobrý zdroj zábavy a experimentování.
Když letadlo kouří, je to správně!
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Nakadah »

A pozor, s analogovymi servy nemuzes mit nastaveny delay na nulu :wink: A dalsi vec, pokud to chces na letadlo tak nesmis mit v nahonech na kridelka nebo ocasni plochy zadne vule nebo pruzeni. Jinak to zacne pekne kmitat. Dal sem HK401 na smerovku pro akrobata a normal rezim byl nepouzitelny (digital HD1581), ocas kmital sem a tam. AVCS rezim drzel dobre, ale to sem se zase musel prat s letadlem a nutit ho nekam zatocit :D Proste mam vuli v nahonu (bowden) a bez prekopani to odstranit neumim. Nak
Mojm10

#4 Příspěvek od Mojm10 »

K čemu je tedy vlastně funkce delay? Mám to na HXT900.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Nakadah »

Delay = zpozdeni (pro analogova serva, pro digitaly obecne nula ale neplati to uplbe pro vsechny). Pro analog nastav neco kolem 20. Nak
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od TomasC »

Hrál jsem si s tím a je to třeba problém na EPP letadle. Musí to být DOST tuhé.
Mojm10

#7 Příspěvek od Mojm10 »

Nakadah píše:Delay = zpozdeni (pro analogova serva, pro digitaly obecne nula ale neplati to uplbe pro vsechny). Pro analog nastav neco kolem 20. Nak

Chci se zeptat proč se některá digitální serva nemohou požívat na stabilizaci? Zrovna ta mám (v popisu je napsáno "not to be used with gyros).
Díky
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Nakadah »

Protoze to sice mozna bude digital, ale snese na vstupu jen nizkou frekvenci signalu, treba jenom 80Hz. Bohuzel ne vzdy se to da zjistit co to servo snese. Nak
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“