Optima A123+hardware
Re: Optima A123+hardware
Zkoušel jsem co to udělá když celou OPTIMU XL vyleštím PTFe leštidlem na auta. Jo je to paráda jakej to má hladounkej porvch. A v letu to sviští ještě víc, hlavně při motoru to je hustý. Nakonec jsem takhle vypulíroval i F3J ENJOY, ale ten ještě nebyl v luftu. Vřele doporučuji těm kdo se nespokojí s nábytkem na křídle, nebo folii.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Slíbené fotky směrovky u Optimy: https://picasaweb.google.com/jindrich.strakos/OptimaSmerovka
Pokud chcete nafotit ještě něco jiného, dejte vědět.
Pokud chcete nafotit ještě něco jiného, dejte vědět.
-
Tak jsem s toho trochu zmatený, tahle konstrukce je na rychlý éro jako je OPTIMA trochu mimo mísu. Hlavně to uložení SOP je dost aerodynamicky mimo. Určitě bych to předělal. Jinak přeji hodně zábavy s vyvážením do těžiště. A ta slupka pod SOP při prvním přistání, kdy se Ti éro trochu stočí na zemi pude do kytek. Jak by řekl klasik : no potěš koště....
Ale třeba je všechno jinak.
Ale třeba je všechno jinak.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
No, dovedeš teda potěšit.
Předělávat nic nebudu, uvidíme po záletu a praktických zkušenostech (podělím se o pak ně). Včera jsem nakoupil listy na vrtuli, konektory, takže teď jen den volna a bude připravena na zálet.
Pořád se snažím doufat, že to nebude létat až tak rychle - zatím se na leštění, které popisuješ výše, rozhodně nechystám. Vždyť i na krabici to má napsáno "termický větroň", ne hotliner.
Předělávat nic nebudu, uvidíme po záletu a praktických zkušenostech (podělím se o pak ně). Včera jsem nakoupil listy na vrtuli, konektory, takže teď jen den volna a bude připravena na zálet.
Pořád se snažím doufat, že to nebude létat až tak rychle - zatím se na leštění, které popisuješ výše, rozhodně nechystám. Vždyť i na krabici to má napsáno "termický větroň", ne hotliner.
-
Jindro, na ten termický větroň zapomeň velice rychle. OPTIMA XL ani A123 rozhodně není termický větroň. Sice se neochotně při naklapkování v termice jakž takž chytá, ale proti třeba F3Jčku co mám možnost srovnávat je to fakt slabota. OPTIMA prostě potřebuje lítat rychle vzhledem k plošnému zatížení. S tou konstrukcí SOP buď ale připraven na všechno, není to pomalolet. To ti přijde až po cca 20 letech .
PS. já si s OPTIMOU XL dost konstrukčně vytrpěl co se týče vyvážení do těžiště s 3S LiPo a oběžkou 175g. Ale teď si to užívám maximálně.

PS. já si s OPTIMOU XL dost konstrukčně vytrpěl co se týče vyvážení do těžiště s 3S LiPo a oběžkou 175g. Ale teď si to užívám maximálně.
ja bych tak kritickej vubec nebyl a uz vubec ne ze Optima XL nezmakne termiku dobre,
jako srovnavat to s F3J nemuzes, to asi jako kdyz bys dal vedle sebe auto na rally a nascara a divil ses ze "universal" rally nejede na okruhu tak rychle jako Nascar ...
jinak me se provedeni libi, nevis jestli ten "paruzek" neni celej vylaminovanej, to bych se podival pripadne to dodelal pak ti garantuju ze se neulomi, envim jak ty pristavas s optimou ale tohodle bych se pri rozumnem zachazeni nebal, kort po vylaminovani, navic s tou smerovkou tu termiku bude tocit o neco lip, ja treba proste mel problem, mam v hlave zafixovane litani se smerovkou a klopil sem to moc
jinak celkove to udelany je pekne a mimochodem Optima XL neni ani omylem hotliner ... je to univerzalek pro radost s rozumnou velikosti
jinak az Leos dodela Optimu XXXL tak uz sem s nim domluvenej a moc se tesim az ji budu mit na packach
jako srovnavat to s F3J nemuzes, to asi jako kdyz bys dal vedle sebe auto na rally a nascara a divil ses ze "universal" rally nejede na okruhu tak rychle jako Nascar ...
jinak me se provedeni libi, nevis jestli ten "paruzek" neni celej vylaminovanej, to bych se podival pripadne to dodelal pak ti garantuju ze se neulomi, envim jak ty pristavas s optimou ale tohodle bych se pri rozumnem zachazeni nebal, kort po vylaminovani, navic s tou smerovkou tu termiku bude tocit o neco lip, ja treba proste mel problem, mam v hlave zafixovane litani se smerovkou a klopil sem to moc
jinak celkove to udelany je pekne a mimochodem Optima XL neni ani omylem hotliner ... je to univerzalek pro radost s rozumnou velikosti
jinak az Leos dodela Optimu XXXL tak uz sem s nim domluvenej a moc se tesim az ji budu mit na packach
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
ST píše:Jindro, na ten termický větroň zapomeň velice rychle. OPTIMA XL ani A123 rozhodně není termický větroň.
Kdyz ji nejdriv oplacas laminatem, tak se pak nesmis divit. Svoboda dobre vi, proc tam dava ten "nabytkarskej" povrch. Vsechno ma sve vyhody i nevyhody.
Sice to neni termickej special, ale da se seridit tak, ze si v termice zalitas. Termika se da litat i s plosnym 55g/dm2....
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
prave kdyz sem se bavil s Leosem tak mi rikal ze termiku uplne v pohode a videl sem i loggy z litani termiky s XL kem a v pohode ...
docela zajimava novinka je ted to ze testuje u "2" servove Optimy kridelko prez celou odtokovku a prej dosahuje zajimavejch vysledku
docela zajimava novinka je ted to ze testuje u "2" servove Optimy kridelko prez celou odtokovku a prej dosahuje zajimavejch vysledku
SOVA is YouR CO-pilot
Jenom malinký dotázek snese Optima A 123 přistání na neposečenou plochu(tráva)
MaM
MaM
No, určitě lépe, než na beton či asfalt...nebo na co jseš zvyklý přistávat ty?
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Podle toho cemu rikas "neposecena trava". A taky jak moc to budes mit nalozeny a jestli budes mit brzdici klapky. S klapkama pristanes temer kamkoli, pokud tam nebudou kameny nebo nejake vylozene tvrde drevene stonky, kere, kroviny.
Obcas pristavam na zarostlou louku, ktera se seka parkrat do roka, takze tam muze byt treba trava po pas. Litam tam s Etalonem od LS (2.5m 1kg) nebo s Trinity (kompozit 3m 3kg), zadny problem. Optima 123 bude nekde mezi temito dvema stroji (vahou, rychlosti i bytelnosti).
Obcas pristavam na zarostlou louku, ktera se seka parkrat do roka, takze tam muze byt treba trava po pas. Litam tam s Etalonem od LS (2.5m 1kg) nebo s Trinity (kompozit 3m 3kg), zadny problem. Optima 123 bude nekde mezi temito dvema stroji (vahou, rychlosti i bytelnosti).
Šlo o tu neposečenou louku s trávou po pás. S malou váhou a klapkama je to tedy OK
Dík
Dík
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Klidne i s vetsi vahou (u Optimy tak do 2kg asi). Jde spis o ty klapky, aby to pred pristanim dostatecne zpomalilo.
No jo tak je to termickej větroň. Ale zeptejte se na to F3J čkařů s OPTIMOU v ruce a pose.. se smíchy. Ty opovržlivý pohledy co jsem si musel vystát...
Ještě jednou říkám, že OPTIMA XL a nejspíš i A123 není termický větroň. Nechat na křídle hlubokou orbu nábytku je prostě hnus, hnus, hnus. Možná pro pomalolety ano, ale né pro tyhle éra.
Pokud bych pořizoval další OPTIMU, tak bych do úpravy povrchu šel znova.
TO ABU: Ty jsi si dělal nějakým rydlem úpravy povrchu na TRINITY styl OPTIMA ? Pochybuji.
TO MILAN: Každý gram na ocase OPTIMY se Ti těžko vymstí při vyvažování éra do těžiště. Takže bych to s tím vystužováním pod SOP moc nepřeháněl.
TO ALL: fakt nejsem rydlo, ale proč zrovna já musel bojovat u všech ér od LS s váhou ocasu. ( F3K VERTEX, OPTIMA XL )
Ještě jednou říkám, že OPTIMA XL a nejspíš i A123 není termický větroň. Nechat na křídle hlubokou orbu nábytku je prostě hnus, hnus, hnus. Možná pro pomalolety ano, ale né pro tyhle éra.
Pokud bych pořizoval další OPTIMU, tak bych do úpravy povrchu šel znova.
TO ABU: Ty jsi si dělal nějakým rydlem úpravy povrchu na TRINITY styl OPTIMA ? Pochybuji.
TO MILAN: Každý gram na ocase OPTIMY se Ti těžko vymstí při vyvažování éra do těžiště. Takže bych to s tím vystužováním pod SOP moc nepřeháněl.
TO ALL: fakt nejsem rydlo, ale proč zrovna já musel bojovat u všech ér od LS s váhou ocasu. ( F3K VERTEX, OPTIMA XL )
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
ST píše:TO ABU: Ty jsi si dělal nějakým rydlem úpravy povrchu na TRINITY styl OPTIMA ? Pochybuji.
Pokud se nepocita uprava nabezky pomoci hromady sutru, tak nedelal (a i to uz je opraveno). Ale jsem si jist, ze s 2.2m drevenou Optimou bych Trinity v termice bezproblemu prelital, snad s vyjimkou divokych podminek typu poryvy 8-10m/s, tam by pak mela ta cihloidni F3F vyhodu.
A F3J to je zase jiny zvire, to nemuzes srovnavat, to je jednoucelovy zavodni special, na nej nemuze mit laciny univerzal sanci, navic kdyz je o 35% mensi.