Mám 2200 LiPolku Hyp. která měla původně jiný konektor, tak jsem vzal štípačky, cvak, cvak a jal se letovat DEANa. Jenomže ty dráty z baterky jsou tak tlustý, že na to mé pájecí náčiní sice stačí, ale trvá mu to a samozřejmě se mi taví plast na konektoru. Výsledek je roztavený konektor. Chápu, že to někomu příjde jako blbá otázka, ale nemáte někdo nějaký fígl, krom výkonnější pájky, jak tam ten konektor přiletovat a při tom nezkapalnit plast? Díky. Pokud jste někdo z Holešovic a okolí a jste ochotni mi to lípnout, klidně si řekněte za kolik. Nervy mám jen jedny…
Pájení DEAN T konektoru
Pájení DEAN T konektoru
Ahoj pánové, potřebuji radu či pomoc. Vše mám osazené tímto konektorem http://www.peckamodel.cz/produkt/677_de ... -par-.aspx
Mám 2200 LiPolku Hyp. která měla původně jiný konektor, tak jsem vzal štípačky, cvak, cvak a jal se letovat DEANa. Jenomže ty dráty z baterky jsou tak tlustý, že na to mé pájecí náčiní sice stačí, ale trvá mu to a samozřejmě se mi taví plast na konektoru. Výsledek je roztavený konektor. Chápu, že to někomu příjde jako blbá otázka, ale nemáte někdo nějaký fígl, krom výkonnější pájky, jak tam ten konektor přiletovat a při tom nezkapalnit plast? Díky. Pokud jste někdo z Holešovic a okolí a jste ochotni mi to lípnout, klidně si řekněte za kolik. Nervy mám jen jedny…
PIPER Super Cub 1220mm (slepovanej, sešroubovanej, sdrátovanej, ohořelej - nekecám…)AXN Floater-Jet
- mikymik
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pájení DEAN T konektoru
A co vlastni plastovou schranku nasunout az po pajeni? A bacha na spravnou polaritu 
No vida, tak rychlou a perfektní odpověď jsem ani nečekal. Teda vysunout kontakty mě nenapadlo.
Neřešitelné problémy mají většinou triviální řešení… Kdybych se zeptal hned, tak jsem si ušetřil spoustu času. Diky, diky
PIPER Super Cub 1220mm (slepovanej, sešroubovanej, sdrátovanej, ohořelej - nekecám…)AXN Floater-Jet
Ja pájkujem konektory (aj DEAN T) na baterku klasickou trafopájkou (100W); konektor si uchytím do držiaku, napatlám na kontakty a na vodiče pájkovacej kvapaliny, na koniec pájkovacieho hrotu si odtavím trochu cínu, priložím vodič ku kontaktu konektora, zapnem pájkovačku a akonáhle sa mi na hrote roztaví cín, priložím asi na cca 2-3 sekundy k pájkovanému kontaktu a vodiču, cín sa pekne rozleje po pájkovanom mieste, oddialím hrot pájkovačky - A JE TO. Prípadne to potom trochu pofúkam, aby to skôr schladlo. Nakoniec pred zazmrštením pájkované miesto umyjem od pájkovacej kvapaliny liehom. Zatiaľ sa mi neroztavil ani nenatavil ani jeden konektor. Prípadne môžeš druhý koniec pájkovaného kontaktu uchytiť trebárs kombinačkami, čím bude lepší odvod tepla pri pájkovaní z kontaktu a zmenšíš možnosť roztavenia konektoru. Treba si ale dať pozor, aby si pri pájkovaní náhodne neskratoval baterku.
SVK 34-12
Nevím jak u Deanů (neznám je), ale konektory citlivé na teplo většinou pájím se zasunutým protikusem. Jednak mi fixuje ty kontaktní plošky, aby se v plastu nehnuly, druhak z nich prece jen trochu odvádí teplo. Je to výrazně jednodušší, než bez protikusu.
Teď mne napadlo, že nevím, jestli ty Deany náhodou nemají tu plastovou klec využitou k dosažení přítlaku na kontakt, to by to pájení s protikusem bylo maličko kontraprodiktivní...
Teď mne napadlo, že nevím, jestli ty Deany náhodou nemají tu plastovou klec využitou k dosažení přítlaku na kontakt, to by to pájení s protikusem bylo maličko kontraprodiktivní...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Jen si trochu rýpnu, odvedení tepla z konektoru v průběhu pájení zase zvyšuje nárok na výkon pájedla a prodlužuje čas kdy se to trápí teplem. Jestli je to blbost tak sem nic neřek.
pixma píše:Jen si trochu rýpnu, odvedení tepla z konektoru v průběhu pájení zase zvyšuje nárok na výkon pájedla a prodlužuje čas kdy se to trápí teplem. Jestli je to blbost tak sem nic neřek.
Já nevím, jestli je to blbost
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Pájím jako mb - a to normální pájkou. Nejdříve ohřeju drát od baterie a potom přidelám ke konektoru.
Rozhodně doporučuji používat pájecí kapalinu - je to (na tento typ pájení) lepší než kalafuna a hodně lidí to nezná.
Jen nejsem tak důsledný a kapalinu pak neomývám.
Rozhodně doporučuji používat pájecí kapalinu - je to (na tento typ pájení) lepší než kalafuna a hodně lidí to nezná.
Jen nejsem tak důsledný a kapalinu pak neomývám.
-
Ono jaksi kvalitní konektor je z plastu, co se netaví. Pokud je to levná rádoby kopije, pak je problém.
Ale vůbec, do modelů patří konektory MP JET. Levné, dostupné v širokém sortimentu a hlavně spolehlivé.
Ale vůbec, do modelů patří konektory MP JET. Levné, dostupné v širokém sortimentu a hlavně spolehlivé.
MP Jet jsou suprove konektory, ale bohuzel nejsou blbuvzdorne ani na 50%. Pokud se pouziva na baterce (+) F a (-) M a na reglu opacne, tak lze spojit a vyskratovat baterku a pokud se pouziva na baterce F a na reglu M, tak lze snadno prepolovat. Oba pripady jsem uz parkrat videl !!!
Jinak souhlas s tim, ze jsou levne, dostupne a spolehlive.
mhabr píše:MP Jet jsou suprove konektory, ale bohuzel nejsou blbuvzdorne ani na 50%. Pokud se pouziva na baterce (+) F a (-) M a na reglu opacne, tak lze spojit a vyskratovat baterku a pokud se pouziva na baterce F a na reglu M, tak lze snadno prepolovat. Oba pripady jsem uz parkrat videl !!!
Jednoduché řešení - u (+) F a (-) M spojit kousek za konektorama kabely smršťovačkou nebo izolepou tak, aby se prostě nedaly ohnout a spojit. Jednoduché, funkční. (Osobně tedy z "historických" důvodů používám obyč 3.5mm goldy, přezbrojení sice plánuju, leč nějak ne a ne proběhnout.)
Priznam se, zu tu baterku jsem vyzkratoval ja 
Doslo k tomu naprosto nevinne. Kabely od baterky jsem nemel stazene paskou, ale smrstovackou. Pri rychlem a zbesilem odpojovani baterky od nabijecky jsem ji roztrhl a tudiz kabely volne plandaly, coz mi nevadilo s tim, ze prece nejsem blbec. Baterku jsem strcil do kabinky a ve zmatku a pokuseni jit uz uz litat jsem jen zasmatral po dratech a spojil to, co se mi zdalo, ze patri k sobe ...
Doslo k tomu naprosto nevinne. Kabely od baterky jsem nemel stazene paskou, ale smrstovackou. Pri rychlem a zbesilem odpojovani baterky od nabijecky jsem ji roztrhl a tudiz kabely volne plandaly, coz mi nevadilo s tim, ze prece nejsem blbec. Baterku jsem strcil do kabinky a ve zmatku a pokuseni jit uz uz litat jsem jen zasmatral po dratech a spojil to, co se mi zdalo, ze patri k sobe ...
To jsi se ani nedíval na barvy?
zdzd píše:To jsi se ani nedíval na barvy?
Hádej ...
Manželka mi občas říká, že jsem zmatkař a svojí nerozvážností a "potržeností" víc věcí pokazím, než udělám dobře. Nemá pravdu ... samozřejmě.
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je přesně ten důvod, proč jsem DEAN T konektory přestal používat a přešel jsem na 3,5 goldy. Taky jsem po natavení 2 DEANů usoudil, že v životě zažívám dost stresu, tak že je zbytečný působit si další nějakým pájením DEANů4ddesign píše:...pájecí náčiní sice stačí, ale trvá mu to a samozřejmě se mi taví plast na konektoru. Výsledek je roztavený konektor...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...