Alpha 1500 od Pelikána

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

#211 Příspěvek od NefroniK »

chmelda píše:Zdravím, taky jsem s Alphou začínal - tuto zimu. Vzpomínám na ní v dobrém. Myslím že na to jdeš dobře, gratuluji k prvním letům !!
Ty křídla si zajisti, opravdu se můžou vysunout. Já tam měl magnet v jednom křídle a ve druhém kousek ocelového plechu. Fungovalo to dobře. Než něco uděláš, tak to pro jistotu před letem přelep páskem lepenky, stačí papírová maskovací - nezanechává lepidlo.
Tak ať to létá !

Dakujem. Trochu som to nepochopil s tou lepenkou. Myslis na koniec kridla ktory ide do trupu ked tam bol ten magnet a plech alebo kde?

salamander píše:S Alfou mám nalietané 9 hodín asi za tri týždne, lietam s motorom, pre istotu som mal krídlo prelepené o trup s priesvitnou páskov. Dal som tam neomagnety, lenže je tam preglejka a účinnosť magnetu je nulová, magnety sa musia dotýkať aby to fungovalo. Dal som tam suchý zips, docela dobre to drží. Magnety majú silu 70n, mám dojem ak by sa dotýkali tak to vytrhne kus krídla - takže suchý zips docela vyhovuje. Krídla som prestriekal, spodok oranžová a vrch žltá reflexná ako sú vesty do auta. Na väčšiu vzdialenosť pod horizont, mal som problém rozoznať éro. Púštam ho od seba viac ako 200 metrov.
S Alfou som docela spokojný, tyčku do krídla som skoro narovnal a má to menšie vzopätie, rýchlosť sa o poznanie zvýšila. Pri štarte treba viac pridať plyn a prudšie to hodiť už sa to menej vzpína.
Je to éro na učenie a také pohodové polietanie.
Mám na pláne ísť do Radiana PRO.

Tak isto dakujem za rady. Nad tym prilepenim lepiacou paskou som rozmyslal, ale nenapadlo ma za co to prilepit a o co. Teraz ma napadlo ze mozno by to chelo skor urobit do tych kridel dierky a pripevnit to nejakou nitkou krizom cez trup, nieco na sposob ako ma Cessna. Teda z prednej dierky krizom cez trup do zadnej dierky drueho kridla atd. postupne dookola aby vznikol kriz. Pripadne do dierok vlepit este nejake plasove alebo ocelovky trubicky aby ta snurka neprerezala kridlo.
S nastriekanim je to dobry napad, to ma napadlo tak tiez, zatial vsak staci. Co sa tyka odhadu vzdialenosti a vysky - nedokazem si tipnut ako som daleko a vysoko :(
Kolko gramov navyse to vlastne zvladne? Standardna bateria + mobil s kamerou, alebo ako som videl na youtube videa s GoPro - alebo to na to uz potrebuje nejaky silnejsi motor a pod.? Zatial sa na to nechystam, ale bolo by fajn vediet kolko tam asi mozem "nalozit" predtym, ako to hodim z ruky :)
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
salamander

#212 Příspěvek od salamander »

Magnet je kruhový s priemerom 16 mm, do krídla kde je najhrubšie som vyrezal osadenie a magnet som prilepil zarovno povrchom a ešte som to prelepil páskou - pre istotu. Lenže je tam preglejka hrubá asi 4 mm takže magnety sa nedotýkajú a strácajú účinnosť.
Suchý zips pokladám za lepšie ale pracnejšie riešenie ale najjednoduchšie je prelepiť priesvitnou páskou povrch krídla kde sa spája s trupom, potom je to ale nerozoberateľné.
salamander

#213 Příspěvek od salamander »

Dodávam, striekanie krídel je lepšie zo spodku reflexnou zelenou, proti oblohe to lepšie vidieť ako reflexnou oranžovou.
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

Re: Alpha 1500 od Pelikána

#214 Příspěvek od NefroniK »

Dorabali ste si niekto na Alphu klapky? Ako to s nimi lieta? Planujem to prestavat na 4 serva a naucit sa nejake mixy kridelka spolu s klapkami, klapky dole a kridelka, pripadne kridelka dole spolu s klapkami a tak :twisted:
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
vorte-x

#215 Příspěvek od vorte-x »

Ja som si tiež kúpil alphu 1500 (hlavne kvôli tomu, ako vyzerá) a som nadmieru spokojný s jej výkonmi. Začínal som na SkyLady III, ale alpha je proste delo a výkonovo presne taká, akú potrebujem. Som len začiatočník, ale verím že s týmto modelom si užijem oveľa viac zábavy do budúcna, ako som pred kúpou predpokladal. Nepochopím, ako môže niekto kritizovať tento úžasný vetroň. Je pravda že materiál by mohol byť trochu odolnejší voči poškriabaniu a odlupovaniu guličiek elaporu, ale oproti tomu orgazmu, kt. prežívam počas letu niekde 80m nad hlavou (kde sa skylady nevedela vydriapať ani za rok), je to len drobný nedostatok :D

Letu zdar všetkým.
Denis Hařovský

#216 Příspěvek od Denis Hařovský »

Tak už vím čím to bylo že mi to nešlo. V přijimači v letadle jsem si proměnil drátky a už to líta jak v GTA. :-D jinak řečeno seriove jsem mel na leve páčce výškovku a směrovku, na pravé plyn a křidélka.. nyní na levé výškovka a křidélka, na pravé plyn a směrovka... směrovku vubec nepoužívám, zatáčím nakloněním křidélek a přitažením výškovky... předtím by to taky šlo ale páčky jsou citlive a pohybem kridelek jsem menil i rychlost... jak to máte vy ostatní? Děkuji
Míra 66

#217 Příspěvek od Míra 66 »

Tady si o tom něco přečti.Jak to popisuješ tak si si udělal mod 3.Ten je trochu netradyční.
http://www.kolmanl.info/index.php?show= ... niply_mode
Já mám mod 1.Ono je to vlastně jedno ale kdyby si potřeboval třeba pomoc se záletem těžko by si asi našel někoho kdo to tak létá.Navíc některé programovatelná rádia se prodávají v modu 1 nebo 2.Tam by asi byl problém s nastavením.
Denis Hařovský

#218 Příspěvek od Denis Hařovský »

problém je v tom že z alphou mi nejde zatáčet jenom pomocí směrovky a když jsem chtěl používat křidélka nechtěně jsem si přidával či ubíral plyn...
bitovod

#219 Příspěvek od bitovod »

Denis Hařovský píše:problém je v tom že z alphou mi nejde zatáčet jenom pomocí směrovky a když jsem chtěl používat křidélka nechtěně jsem si přidával či ubíral plyn...

Jedna varianta je změnit mod a druha (podle mne lepší) varianta je naučit se ovládat ruce tak, aby ti nedělaly to, co nechceš, tedy při křidélkování sahat do plynu. Samozřejmě - pokud jsi normální zdravý jedinec, pokud máš (například) ruce omezeně funkční, pak asi má smysl hledat možnosti, jak si ulevit nebo vůbec lítání umožnit. Pokud ne, je to věc cviku.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Míra 66

#220 Příspěvek od Míra 66 »

No,je pravda že s Alphou zatáčet jen se směrovkou hnedle nejde,ono vesměs se všemi modeli které mají křidélka se jen se směrovkou špatně zatáčí některé směrovku vůbec nemají.Já bych tě doporučil to vrátit jak to bylo,podle toho co jsi psal tak mod-1.No a ruce naučit co mají dělat :D .Ale jestli je pro tebe přirozenější tvé nastavení pak to nech ale počítej s tím do budoucna při výběru nového rádia aby to tam šlo nastavit a těch moc není. :( .Tk at tě to lítá. :D
jirakus

#221 Příspěvek od jirakus »

Já to mám podobně ale mod 2,takže plyn a směrovka na levé páčce,výškovka a křidélka napravo. Zatáčím též křidélky,a jelikož létám i vrtulníky v modu 2,tak mi to nejvíc vyhovuje. Jen mě trápí reakce serv křidélek,které při sebemenším pohybu páčky místo aby sly daným směrem vždy trošku zastřihají. Myslím že to neni ani servy,ale vysílačem,respektivě potenciometrem ovládání. Má někdo zkušenost?
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
petr64
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od petr64 »

uf to je hodin :) začal jsem číst tohle vlákno večer a dočetl ho až teď ..

Takže rychle.

Mam aflu od jara. Před tím simulátor měsíc, skoro každý večer.
První let - po křídle na čumák, úplně ulomený (ale čistě :)

Důvody:
- příčné nevyvážení - jedno křídlo mělo prostě hliníkovou trubku zalepenou dál v křídle, než druhé - když se to váží, tak se na to nepříjde :)
- jedno křidélko nebylo přesně v neutrálu (stačí 1mm)

Oprava:
- vyfoukání "dílů" horkovzdušnou pislolí 150 stupnu C - do půvoních tvarů (udělá se husí kůže, nevadí - viz dále)
- nabodování čumáku styrolepem
- kontrola souměrnosti (hlavně vlevo/vpravo)
- dolepení čumáku purexem - zevnitř - aby nebyl moc vidět
- vlepení uhlíkových pásků zebnitř kabiny od motoru až k servům

2 let: jakž takž, přistání opět na čumák (foukalo trochu víc)
opět dtto výše, ale bez uhlíku.
Změna:
- přelaminování "husí kůže" Letoxitem a 30gr skelnou tkaninou
- 1. vrstva od kužele až za odtokovou hranu křídel
- 2. pás široký 10cm okolo čumáku hned za kuželem, přes otvor kabiny (pak se odřízne) ... prostě, jako když chcete psovi omotat čumák, aby vás nekousl.

Od té doby několik tvrdších přistání - čumák naprosto v pohodě (píšu to proto, že v celém vláknu nebyla zmínka o laminování. Doporučuji vřele hned novou Alfu olaminovat a máte pokoj. (je to pár gramů - šetřit, roztírat válečkem)

Lítám jen s 2článkem LiPol 2200 mAh - alfa jej unese v pohodě, krásně stoupá. Naprosto dostačující - vodorovný let 45-50% plyn.
Regl nastaven na plynulý rozjezd, dále tvrdá brzda vrtule a hlídání vybití baterek.

Když chci blbnout tak 3 článek 1300 mAh (je trošičku lehčí - dávam jej o 1 cm dopředu na suchým zipu) - ale ! už tam nemám origo regl, ale jiný, který jde programovat. Tak ať mě někdo nekamenuje, že bude původní regl a s 3článk. aku "hořet". Předpokládám, že ne, ale co nemám vyzkoušeno tak neradím a upozorním na to.

Vylepšení:
- křídla na suchém zipu stačí (magnet není špatný, ale neměl jsem zatím důvod)
- sklopáska šíře 5cm na náběžkách křídel, dal jsem i užší na VOP
- o úpravě výškovky proti květinkám byla řeč
- o narovnání drátu (spojky křídel) taky
- trup z boků a shora (podélně) taktéž oblepen sklopáskou (tuhost se významně zvýší)
- vyosit motor dolů
- pořádně prstolepem přilepit lanovody (ta reklamní páska to neudrží)
- zajistit lépe serva - oboustranna páska není nic moc
- a hlavně: za serva jsem dodělal deformační zónu z XPS pro (před) aku - když je tvrdší přistání, tak aku suchý zip neudrží, aku vleí dopředu a všechno pomlátí

Éro jsem kupoval bez vysílače (mám DX6i), takže tohle asi nepůjde nastavit na setové vysílačce, nevim možná ano?
- odstraněn Ykabel a serva křidélek ovládána samostatně
- pak nastavena diferenciace křidélek (dolů 50%, nahoru 100%)
- nastaveny dvojité výchylky (50%) na přepínače pro V, S i K
- nastaveny expo výchylky pro V, S i K

Co dál?
- kamerka MP80
- gyra pro stabilizaci
- klapky/brzdy

Je to móc hodný éro, jak s motorem na vyblbnutí, tak na klidné plachtění s kamerkou. Se směrovkou jsem neměl problém, i na poloviční výchylky. Když chytnu stoupák tak se Alfa (skoro:) sama točí a jde nahoru.

- pozor na silnější vítr a turbulenci na kopci
- začátečník = bezvětří (do 20:15 je světlo :)
- pozor na minimálku - jak nemá rychlost, jde po křídle do vývrtky

Tož tak to je tak asi vše :)

P
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
jirakus

#223 Příspěvek od jirakus »

No tak dnes jsem s tím švihnul o zem střemhlav,takže skoro vše na šlupky. Zakouřilo se z toho. Jak zjistím zda je v háji motor nebo regulátor? Motor po zapojení zapípá ale neroztočí se. Serva fungují normálně,přijímač to přežil. Jen nevím ten motor a regl. Poraďte prosím někdo. Asi koupím novou verzi ARF.
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
petr64
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od petr64 »

... vyzkouzkoušet motor s jiným reglem.

pokud není jiný regl, tak asi bych zkusil toto:

- protáčí se vrtule volně ? (už to tu někdo psal - kužel zaražen až do šroubků, které drží motor)

- nemůže být hlína až v motoru ?

- na Tx jsi nic kolem plynu neměnil (thro cut apod) ?

- zkus dat plný plyn (nejdřív zapnout TX) a pak zapnout přijímač (nastavují se tak max. otáčky), regl by měl pípnout, pak dát 0 plynu (nastaví se min. ot) - pokud regl reaguje (pípá po přemístění plynu, tak by mohla být být řídící část reglu, OK)

- neurval se jeden ze 3 vodičů od reglu k motoru ? (neboj se vodiče zatáhnout, jak směrem k motoru, tak směrem k reglu - jednou se mi odštípl plošný spoj v reglu, držela to smrštovačka)

- neupadl nárazem kondenzátor v reglu ?

- jesliže nic nezabralo, tak bych asi sundal bužírku z reglu a prohlídl ho (plošný spoj - zda není někde viditelně něco utavené, začouzené, vypečené.) Jednou se mi stalo, že jsem padl na max. plyn do trávy, vrtule se do ní zamotala a utavil se jeden spoj - tím velkým proudem. Sletoval jsme pájkou a regl dál funguje.

- jestliže nic, tak motor: vymontovat, pořádně prohlédnout zda není někde zapečené vinutí (píšeš, že se z toho zakouřilo - něco musí smrdět - a to co smrdí bude nejspíš po smrti), pak proměřit - v nouzi stačí baterka a žárovka. Přístroj na měření mezizávitových zkratů asi nemáš, takže dál už nevím.

- motor se dá převinout, není to zase tak složité - ze zachráněného motoru budeš mít největší radost! (stačí motor rozebrat, odmotat spálené vinutí - pamatovat si kolik to bylo závitů drátu. Změřit vodič šuplerou a z nějakýho starýho trafa sehnat drát a znova navinout - jak se střídají vinutí najdeš na netu. Pak spojit vývody, zkapat opatrně vteřiňákem a je to). Vyzkoušet s vrtulí ve svěráku.

Závěr? Asi znova na začátek: vyzkoušet motor s jiným reglem a regl s jiným motorem.

Hlavně klid, systematicky postupovat - nekupuj cely ARF. bud ve finále koupíš motor nebo regulátor (obojí naráz neodešlo).

A slepit se dá taky téměř všechno - kupovat nový ARF nemá smysl, ještě s tím mockrát bouchneš, lepší je opravovat, špekulovat a přicházet věcem na kloub - moc se u toho naučíš.

Nový ARF si kup, až tu stávající alfu rozsekáš tak, že to nepůjde dát dohromady - jesli se ti bude alfa stále líbit, tak pak budeš mít krásný neomlácený a hodný éro o kterým budeš vědět téměř všechno od její starší mrtvé sestřičky.
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
petr64
Kontaktovat uživatele:

#225 Příspěvek od petr64 »

Dnes jsem si moc nezalítal - hodinu jsem setřepával alfu z dubu na kraji lesa.
Trouba - přepnul jsem si na poloviční výchylky směrovku, zatáčka měla větší poloměr, fouklo a už byla na stromě.

Se starým dubem se špatně třese, nakonec jsem do ní zespodu dloubal klackem a jak se uvolnila, tak jsem ji chytil do náručí. Byla načatá VOP - vteřinák s aktivátorem to za 10 sec zpravil. Jenže pak už bylo 20:05 - skoro tma - lákalo mě to ještě na jeden let, ale odolal jsem. A dobře jsem udělal.

Když se nedaří, tak se má jít od toho. Zítra je den taky.

Máte někdo na alfě osvětlení ? :)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“