Teploměr motoru

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
malcomx

#16 Příspěvek od malcomx »

pouzivam eLogger s power panelem pro rychlou orientaci, data pak skouknu v PC, sonda je umistena na hlave motoru
Maxipes

#17 Příspěvek od Maxipes »

saint21 píše:Na druhou stranu jak psal i Maxipes a na tom mém teploměru je to taky jsou diody, které vidíš i z dálky.

Posledni dobou na ty diody nekoukam, staci se na zemi podivat na maximalni teplotu, ted mam motor naladenej ze maximalni teplota se pohybuje 105-110°C, po pristani mivam tak kolem 85°C zalezi na jaky otacky pristavam.

Ten tvuj teplomer dej do vody (teda jenom cidlo izolovany proti vode:-) ), a zacni ji varit, krasne uvidis co ty diody maj znamenat nebo jestli meri kraviny, je mozny ze bude odpaleny teplotni cidlo - taky sem uz jedno utavil. Jaky je tam cidlo? Dvou nebo tridratovy?

EDIT: ten falcon je to co sem pred rokem hledal a nenasel. A koukam ze umi merit otacky, aspon vim co do myho teplomeru pridat :-)
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
saint21

#18 Příspěvek od saint21 »

Je tam jen dvoudrátový. Zkusím tu vodu to je celkem chytrý,ale myslím, že reakce bude stejná jako na motoru. Vyzkouším a napíšu.
T-Rex 600E Pro Spirit, T-Rex 600N AR7200BX, UH-60 (T-Rex 500)
DX9
Carbon Cub SS, Traxxas Summit
saint21

#19 Příspěvek od saint21 »

malcomx píše:pouzivam eLogger s power panelem pro rychlou orientaci, data pak skouknu v PC, sonda je umistena na hlave motoru

Na to jsem už taky koukal, vypadá zajímavě.
DX9
Maxipes

#20 Příspěvek od Maxipes »

tak to bude obycejny termistor, takze to cidlo budes muset izolovat proti vode, ne ze bys ho znicil, ale bude zkreslovat a pomerne dost.
72ka

#21 Příspěvek od 72ka »

saint21 píše:Kéž bych měl telemetrii. Takže když přistanu a na hlavě mám nějakych 85°C je to v pohodě? Motor O.S.Max 50 SX-H, výfuk MP5 50 a palivo heli 15% nitra.

Ahoj, nejsem ve vrtulníkách tolik zkušenej, lítám s nitro vrtulníkem první sezónu, mám Aeolus50 3D (podobný Trex600), motor TT53 Redline, výfuk AHF. Za letu je teplota hlavy jak jsem psal, když přistanu a motor klesne na volnoběh, tak teplota stoupne na chvíli tak na 95°C a pak klesá - asi v důsledku malých otáček ventilátoru těsně po ubrání plynu. Takže bych řekl že po přistání 85°C je úplně OK. Lítám teď taky Tornado 15% nitra. Chystám se udělat let a za letu ukládat data z telemetrie.. ale chce to mít na letišti PC a to se mi zatim tahat nechtělo.
Když letadlo kouří, je to správně!
saint21

#22 Příspěvek od saint21 »

Po přistaní teplotu vím,ale bohužel během letu kdy je to asi nejduležitejší tak tu neznám ani orientační. já jsem ze spalovákem teprve začal. Takže jsi o velký kus dál než já :) a pravě nechci na začátku nic zanedbat abych pak musel vyhodit motor nebo dělat GO.
DX9
saint21

#23 Příspěvek od saint21 »

Maxipes píše:tak to bude obycejny termistor, takze to cidlo budes muset izolovat proti vode, ne ze bys ho znicil, ale bude zkreslovat a pomerne dost.

Přemýšlel jsem, že ho zatavím do smršťovací bužírky.
DX9
saint21

#24 Příspěvek od saint21 »

Ještě mně napadla jedna věc sundat listy z rotoru a a na idle1 dát plyn tak na 95%. Změřit teplotu aspoň na zemi dratovím čidlem co mám na meřáku za skoro plnýho výkonu. Má to smysl?
DX9
Maxipes

#25 Příspěvek od Maxipes »

saint21 píše:Ještě mně napadla jedna věc sundat listy z rotoru a a na idle1 dát plyn tak na 95%. Změřit teplotu aspoň na zemi dratovím čidlem co mám na meřáku za skoro plnýho výkonu. Má to smysl?

To nedelej, nic tim nezjistis, motor se bez zateze neohreje, a na plnej plyn se roztoci moc.

jestli mas po pristani 85°C tak je to ve vzduchu OK. Vetsina lidi lita bez teplomeru a na zemi si jenom sahnou na motor, naslineny prst nesmi zasycet

saint21 píše:Přemýšlel jsem, že ho zatavím do smršťovací bužírky.

To sem myslel ze je zataveny uz originalne, urcite zatavit. U predchozi verze teplomeru mi zateklo palivo pod buzirku a pak to merilo blbosti, neni to i tvuj problem?
saint21

#26 Příspěvek od saint21 »

No vypadá to, že ano. Protože jsem se díval, že ten plast co kryje termistor je plny oleje! půjdu to teď vysušit a zatavit do bužírky uvidím co to udělá.

Teď jsem se vrátil z letiště a naměřené hodnoty 93°C na plný plny, volnoběh 80°C při tažení kolektivu dolů 110°C. Bohužel jsem si přečetl tvé informace až teď takže jsem to zbytečné měření udělal :), ale to mně nevadí ba naopak mně to baví :)

Jinak teploměr při dosažení teploty 90°C změnil chování. Když teplota byla pod 90°C tak zelená a červená kontrolka blikala a oranžová svítila. Jak jsem překročil teplotu 90°C tak se oranžova rozbliká stejně jako dvě ostatní.
DX9
apoke

#27 Příspěvek od apoke »

ja mam toho Falcona , chodi naprosto vyborne , kdyz litam idle1 jedu treba 95stupnu , na vyssi otacky mam tak 85stupnu.Spicky, kdyz letim ctyri tahle premety pres cele nebe za sebou max 105-110.Ale vetsinou se nedostanu ve spickach pres 100 stupnu.Nepotrebuji cumet za letu na radio podivam se kdyz pristanu aktualni je videt i za letu kdyz si vedle sebe zavisis.Pres volnej kanal si muzu iprepnout zabrazovane hodnoty.Displej je vyborne citelny.Napojeny to mam hned na AKU ne az za BECem , takze sleduji i stav prijimacoveho AKU , coz je pro me hodne dulezita funknce , Prijimacovku menim kdyz se dostane na 7,4V. Davam tak pet startu , jen si musi clovek ohlidat aby po doletani odpojil AKU jinak mu FALCON vycuca baterky do nuly.A jeste se mi po te nejak rozkalibroval , nevim jak jsem to udelal ale znova jsem to nakalibroval, po pripojeni napajeni drzte prepinaci switch a dostanete se do SE menu ,prepnutim a drzenim je mozne vymazat motorove hodiny, pak je tam dalsi polozka kde je 1,3,20,30 atd , predpokladal jsem ze to jsou stupne byl jsem s tim doma kde jsem mel 20stupnu potvrdil tech 20 , prepnul na dalsi polozku a odpojil napajeni , od te doby to mam zase zkalibrovane, a jede to paradne.Pred kalibraci po uplnem vybiti napajeci baterie a zhasnuti FALKONA byla ujeta teplota o 14stupnu.
saint21

#28 Příspěvek od saint21 »

apoke píše: takze sleduji i stav prijimacoveho AKU , coz je pro me hodne dulezita funknce , Prijimacovku menim kdyz se dostane na 7,4v.

jo to já už sleduji taky důkladně po tom co se mi seklo servo od motoru :cry:. Tak říkaš, že falcon je dobrý?
DX9
apoke

#29 Příspěvek od apoke »

Falkon je maly , lehky , citelny, energeticky nenarocny , multifunkcni zarizeni ze ktereho nemusim slozite dostavat udaje , jsem spokojeny
saint21

#30 Příspěvek od saint21 »

Asi do něho půjdu. Na kolik tě to přišlo a kde jsi to koupil?
DX9
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“