Těžiště
Těžiště
U motoráku se určí bez paliva nebo s palivem?Nádrž je za motorovou přepážkou.Mám takovej problém,že už jsem z toho magor.Dík
Teď to taky řeším. Koupil jsem hotovou Cessnu 182, letová hmotnost bez paliva 3356g. Motor Tiger Thunder 7,5 cm 2T žhavík. Bez paliva bych potřeboval na dovážení 456g (váženo na motor. přepážce) bez tohoto závaží je na vyvažovačce Cessna skloněná cca 30° ocasem dolů. Co stím? Když tam přidám závaží, mám obavu, aby to vůbec letělo. Ta Cessna už lítala s prvním majitelem a asi to neřešil. Takže jenom dotrimovat za letu? A co pak když to zdechne? Máte někdo zkušenosti. Dík
- PEO
- Kontaktovat uživatele:
dvdmann píše:Teď to taky řeším. Koupil jsem hotovou Cessnu 182, letová hmotnost bez paliva 3356g. Motor Tiger Thunder 7,5 cm 2T žhavík. Bez paliva bych potřeboval na dovážení 456g (váženo na motor. přepážce) bez tohoto závaží je na vyvažovačce Cessna skloněná cca 30° ocasem dolů. Co stím? Když tam přidám závaží, mám obavu, aby to vůbec letělo. Ta Cessna už lítala s prvním majitelem a asi to neřešil. Takže jenom dotrimovat za letu? A co pak když to zdechne? Máte někdo zkušenosti. Dík
Nespletl jses s tou hmotností?
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
http://www.peomodel.websnadno.cz/
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
dvdmann píše:Teď to taky řeším. Koupil jsem hotovou Cessnu 182, letová hmotnost bez paliva 3356g. Motor Tiger Thunder 7,5 cm 2T žhavík. Bez paliva bych potřeboval na dovážení 456g (váženo na motor. přepážce) bez tohoto závaží je na vyvažovačce Cessna skloněná cca 30° ocasem dolů. Co stím? Když tam přidám závaží, mám obavu, aby to vůbec letělo. Ta Cessna už lítala s prvním majitelem a asi to neřešil. Takže jenom dotrimovat za letu? A co pak když to zdechne? Máte někdo zkušenosti. Dík
.. dovážit.
Pozn.letadlo by mělo být zkostruováno tak, aby změna množství paliva v nádrži neovlivňovala polohu těžiště ( nádrž v těžišti ,v jeho blízkosti nebo přiměřeně velká) Poloha těžiště je daná aerodynamickou koncepcí letadla a požadovaným letovým projevem.
Pokud je nádrž umístěná hodně před těžištěm , případně vozíš v modelu neúměrné množství paliva a mohlo by docházet k posunu těžiště po jeho odčerpání, je otázkou jak jseš dobrý pilot a jaká je mohutnost VOP, aby si rozumně dostal na zem letadlo těžké na ocas ( značné nestabilní ) .
Lítání s tzv přední centráží ( plná nádrž) v době kdy běží motor je vždy jednodušší, než pilotáž při překročení zadní centráže ( prázdná nádrž) se zastaveným motorem.
Pár poznámek o poloze těžiště můžeš najít třeba zde:
http://www.vekamodel.cz/soubory/dilna/avp.html
veka1
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
dvdmann píše:Ta hmotnost sedí, i podle návodu se má pohybovat 3,5kg - letová. S tím dovážením si to myslím stejně, ale co pak ten motor - už to bude vážit skoro 4 kg. Je to konstrukční model, převážně překližka.
....nic, prostě to bude vážit 4kg, ale bude to řiditelné.
Otázkou je , jestli tebou uvedená pohonná jednotka zrychlí eroplán tak aby rozumně stoupal.
V každém případě vyšší plošné zatížení tě posune do vyšších přistávacích a minimálních rychlostí = řízená dělová koule.
Furt je to však lepší ,než špatně ovladatelný model, těžký na ocas.
veka1
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
corsair píše:bez paliva
nebo s vybitým accu, v případě elektriky...
- Kontaktovat uživatele:
dvdmann píše:Tak toho se taky bojím . Ještě jeden problémek, který není přímo k vyvážení - VOP je nakloněná horizontálně vůči křídlu. Konstrukční model, zalepeno epoxidem - co stím?
...otázkou je kolik je vychýlená.
V každém případě se tento nedostaek projeví snahou modelu letět s vybočeným trupem.
Z hlediska aerodynamiského na příčně vychýlené VOP dochází k nerovnoměrnému rozložení vztlakové síly na jednotlivých polovinách za současneho vzniku stranových složek. Tyto způsobují vybočení zadní části trupu .
Je to nepříjemné, ale za určitých podmínek se to dá řešit ( pevnou ploškou na Sop, nebo křídle , případně trimem na vysílači) . Pokud je to však váce než 1,5 st, bude problém a chtělo by to srovnat .
Nejjednoduší je podložit křídlo vůči trupu, ale zase to bude jenom kompromis bo nebude sedět symetrie SOP. Ideální by bylo srovnat výškovku v bočnicích trupu.
Taky může nastat situace , kdy nechtěné vyosení Vop je takové , že by mohlo částečně eliminovat vybočování modelu , od ofukování zešikmeným vrtulovým proudem , které se v praxi řeší vyosením motoru.
Kam bude model zatáčet poznáš na zemi tak , že dáš VOP vodorovně, koukneš na letadlo zezadu ( zepředu) a uvidíš na kterou stranu jsou jsou nakloněny křídla ...
PS. příčné vyklápění VOP se u volných modelů ( házedla, F1A , F1B F1C, F1D ... a další typy gumáčků ) používá k seřizování modelů do organícké ploché zatáčky ( bez náklonu modelu) .
Není tu nebezpečí ,že při vlétnutí do silnějšího stoupavého proudu padne do kleasvé spirály .
Prostě se vyhneš přílišnému vyklopení směrovky , která ve velkém náklonu působí jako potlačená výškovka.
Příčně vyklopená VOP na rozdíl od vychýlené SOP , nezpůsobuje náklon modelu kolem podélné osy (pouze šoupe ocasem do strany) z důvodu malého výškového ramena působiště posouvajících sil vzhledem k těžišti modelu.
veka1
veka 1 - děkuji za vyčerpávající odpověď , teď už tedy zbývá pouze ji nějak dostat ven a srovnat vůči křídlu. Výchylka je cca 5° SOP je kolmo k rovině křídla a trupu. Nemáte někdo nápad jak na ni? Nechci zničit potah protože je s potiskem a těžko bych ho sehnal. Přemýšlel jsem o ochraně potahu nějakým tvrdým plastem, nebo slabým plechem. Pak nejlépe strunovou (lanovou) pilku a "protáhnout spáru mezi trupem a VOP. Co vy na to? Jinak RiMr - to je samozřejmý