TGY 9X certifikat CE

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

TGY 9X certifikat CE

#1 Příspěvek od TomasC »

Upřímně řečeno je mi jasné, jak je toto vražedné téma. Ale věc je příliš důležitá.

Primárně mi jde to, aby se věc uvedla na pravou míru.

O co jde.
Hledal jsem, zda má TGY 9X certifikát pro Evropu. Prostě ono CE.

Snadno jsem našel, že ano: http://www.flysky-cn.com/Certificate/FS-TH9X.jpg

Nicméně mám věci ve zvyku ověřovat a zde to bylo snadné. Napsal jsem přímo do laboratoře, zda vydali onen certifikát a zaslal jsem jim odkaz na obrázek FS-TH9X.jpg.

Odpověď je pro mě šokem:

Dear Mr Ciniburk

Thank you for your e-mail.

The Certificate No. G105055V shown under the submitted link has not been issued by our Notified Body.

Best regards

Podpis, firma atd..

Takže, kladu solidní otázku, CO TEĎ s TÍM? Naprosto odmítám hlášky, "Já to říkal a podobně". To si nechte a zapomeňte i na jiné nepřínosné poznámky.

Zároveň přiznávám, že nemám v současnosti víc informací, než mail ze zkušební laboratoře.

Ale provozovatelé TGY 9X by si měli uvědomit, že by mohly mít problém. Předpokládám, že někdo osloví vhodné autority a zjistí jaká je pravda.
Samozřejmě, pokud se potvrdí, že je CE falešné, tak je dle mě správné prověřit platnosti CE i na jiné výrobky této firmy, ale to nechme na později. Teď jde o TGY 9X.

KAM a KDO to začně řešit? Navrhuji, abychom se zde dohodli a řešili věc společně a s chladnou hlavou. Je tu někdo kdo se v oboru CE vyzná. Klidně ať mi napíše SZ.

A na závěr.
Jestliže někdo bude tuto informaci šířit dál na jiné weby a blogy, tak očekávám, že tam VŽDY bude jako pramen uveden tento web: www.rcmania.cz
Obrázek

Info po prozkoumání celé věci uživatelem Drondys, kterému děkuji za odvedenou práci:

Poslal jsem jim CE certifikát, který má označení G106008V a je ke stažení viz tento odkaz a potvrdili, že tento certifikát skutečně vydali viz citace z jejich odpovědi.

We confirm that the submitted Certificate No. G106008V has been issued by our Notified Body.

Best regards

Herbert Baier

EMCCert DR. RAŠEK GmbH
- Certification Institute -
Stoernhofer Berg 15
91364 Unterleinleiter
GERMANY

Proč má výrobce FlySky na svém webu neplatný certifikát viz tento odkaz, který má označení G105055V, když existuje platný certifikát G106008V to opravdu netuším, ale na již dříve zmíněném to stejně nic podstatného nemění.

To je tedy k této problematice z mé strany vše.

Drondys

Závěrem lze na základě zjištěných skutečností a poskytnutých informací od ČTÚ konstatovat, že k provozování RC soupravy v ČR dovezené ze země mimo EU je podstatné především prohlášení o shodě a označení CE na výrobku.

Prohlášení o shodě poskytované eshopem HobbyKing bylo potvrzeno ČTÚ jako správné a CE označení je na výrobku uvedeno. Ostatní záležitosti jsou při individuálním dovozu nepodstatné.

Takže věc je vyřešena.
Naposledy upravil(a) TomasC dne stř 08.06.2011 11:27, celkem upraveno 4 x.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od cassiopeus »

Obávám se, že CE bude v pořádku (CE China export), jen může chybět povolení pro provoz v ČR (Rozhodnutí o schválení technické způsobilosti rádiového zařízení k provozu v ČR). Pokud vím (ale mohu se mýlit), tak evropské CE není povinné.
googie
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od googie »

Pokial je ten dokument podvrh, nejedna sa nahodou o nieco blizke falsovaniu uradnej listiny?
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
Loner

#4 Příspěvek od Loner »

sranda je ze tento blabol uz Drondys resil 22.2.2010

To opět není pravda. Výrobcem je firma FlySky a potřebná certifikace platná pro celé EU, a to jak pro FS-TH9X tak i pro již zmíněnou T9X a také pro Eurgle a je volně ke stažení zde viz tento odkaz.
http://www.flysky-cn.com/Certificate/FS-TH9X.jpg

http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... c&start=30

Edit by moderator - odpust si laskave sve jizlive poznamky a mluv pouze k veci !
Argo22
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Argo22 »

sice tomu hovno rozumim ale myslim si ze ten certifikat by mel byt akorad na to co vyzaruje tudiz modul a coz by se vymenou za asana neo neco podobnyho snad dalo obejit.... a pokud neni povoleni v cr tak by o to snad mohlo jit zazadat ne ??? nevim vtomhle se fakt nevyznam....
nema to kridla a prece to leti :D
kacer08
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kacer08 »

Pánové v úvodu bylo psáno řešit s chladnou hlavou!!
Jsem pro neřešit to , Číňan to do eu nepřestane posílat a celníci tohle řešit též nebudou, takže klid.
V tomto připadě jde jen o ty co to užívají aby se necítili že porušují zákon. Zde v ČR to problém nebude ale chápu že když někdo jezdí na soutěže a třeba i mimo republiku může to být problém.
Oslovil bych s tím čoi určitě poradí, ale jedná se o individuální dovoz tudíž to nemohou zakázat :-)
Mistik 125- 2x ,panic biplane, F4u,p40
DX7
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pkotatko »

No ono je taky klidně možné, že když tě náhodou odchytí někdo z Telekomunikačního úřadu ( a nedělej si iluze že se o to nestarají ), že používáš neschválený vysílač, tak ti jsou schopni napálit pokutu kterou si budeš navždy moc dobře pamatovat.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Genagen »

Loner píše:To opět není pravda. Výrobcem je firma FlySky a potřebná certifikace platná pro celé EU, a to jak pro FS-TH9X tak i pro již zmíněnou T9X a také pro Eurgle a je volně ke stažení zde viz tento odkaz.
http://www.flysky-cn.com/Certificate/FS-TH9X.jpg

Mno stahnout si ho muzeme - ale jestli to dobre chapu, tak Tomas psal, ze prave tento dokument je podle jeho informaci padelkem.
Loner

#9 Příspěvek od Loner »

kurnik chlapi, rozum do hrsti, jak by asi nemcouri obhajili prodej v DE warehouse kdyby to nemelo certifikaty? dyt by jim to tam jejich coika davno zavrela :)
Abu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Abu »

Loner píše:viz. muj prispevek vyse, resilo se to pred vic jak rokem a je to v poradku. toto vlakno je nesmysl, prosim o presun na smetiste.

Precetl sis vubec uvodni prispevek, nezi si kolem sebe zacal kopat? Treba to, ze laborator zminema v tom "certifikatu" se tomu dokumentu vubec nezna, takze je mozne ze je falesny?
Pokud k tomu mas nejake jine informace nez "Drondys to resil", tak je napis. Pokud ne a touzis za kazdou cenu neco psat, vzhuru na Smetiste, ale v jinem vlaknu.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
bulvic

#11 Příspěvek od bulvic »

Loner: přečti si ještě jednou, co tu Tomáš napsal. Ten certifikát je podvrh, autorita pod identifikačním číslem v certifikátu jeho pravost nepotvrdila.

Mě, jako majiteli T9x to tedy vůbec radost nedělá. Otázkou je, jestli existují nějaké páky, které by donutily výrobce vysílačku nechat otestovat, jestli by prošla normami. Možná by stálo za to zjistit i vyjádření ČTÚ k problému falešného certifikátu.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jameson »

Loner, prosím ťa, nerob zo seba ešte väčšieho osla ako si už spravil a prečítaj si ešte raz poriadne Tomášov príspevok. Ušetríš sebe i iným kopec kilobajtov zbytočného textu. Ďakujem.

K veci: platnosť certifikátu je vec medzi výrobcom a vydavateľom certifikátu. Ak je podvrhnutý, vydavateľ certifikátu by mal túto skutočnosť nahlásiť a predajca by mal zacvakať mastnú pokutu. Lenže všetci vieme, ako to v Čine chodí.

Druhá možnosť je obrátiť sa na ČOI aby to preverila. Nemyslím, že urobí viac, ak sa potvrdí Tomášove zistenie, tak akurát môže nariadiť zákaz predaja v ČR a umožniť tak tým, čo rádio v ČR kúpili jeho vrátenie s následným plným refundom. Tí, čo kupovali rádio v zahraničí majú smolu.

Navyše môže Colný úrad zakázať dovoz tohoto rádia vzhľadom k neplatnému CE.

Nech na to pozerám akokoľvek, pre používateľa rádií nie je nič z toho práve pozitívne a celá táto sranda je vhodná iba ako varovanie pred potenciálnymi novými kupcami, aby moc tej značke CE neverili.

Len malý dodatok: HobbyKing dosť preveruje, ktoré tovary platné CE majú a ktoré nie. Zoznam tých "preverených" si ľahko dáte zobraziť tak, že skontrolujete, či je daný tovar v "Euro warehouse". Nakoľko TGY9x tam nie je, tak mám silné pochybnosti o platnosti CE pre toto rádio aj bez ohľadu na Tomášovo zistenie...

EDIT: Kým som sa vymáčkol, pribudlo pár príspevkov, tak pardón, že sa v niečom opakujem...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
robotmz

#13 Příspěvek od robotmz »

Konečný užívateľ nemôže dostať pokutu, nakoľko bol v domnení že to uvedený certifikát má.
Povinnosťou užívateľa nie je preverovať pravosť akéhokoľvek certifikátu, či nie je falošný. Toto je problém výrobcu, resp. predajcu, resp. distribútora.
Takže pokuta za používanie nehrozí.
zdzd

#14 Příspěvek od zdzd »

robotmz píše:Konečný užívateľ nemôže dostať pokutu, nakoľko bol v domnení že to uvedený certifikát má.
Povinnosťou užívateľa nie je preverovať pravosť akéhokoľvek certifikátu, či nie je falošný. Toto je problém výrobcu, resp. predajcu, resp. distribútora.
Takže pokuta za používanie nehrozí.

Nebyl bych si tak jistý. Podle zákona je za provoz zodpovědný provozovatel. Viděl bych to tak, že ČTÚ osolí provozovatele a ten se pak může v jiném sporu dožadovat náhrady od výrobce.
robotmz

#15 Příspěvek od robotmz »

pokutu môže dostať za všeličo, ale pochybujem že konkrétne za certifikát, ktorý zfalšoval výrobca T9X.
Konečný užívateľ nie je povinný čokoľvek preverovať a kohokoľvek kontrolovať.
Ak je tam certifikát vyrazený alebo označený, bol v dobrej viere že to certifikát má.
Možno by mu to mohol úrad odňať, ale to sú špekulácie, ktoré v praxi nikam nevedú.

.... za provoz to áno, aj za škody, ale nie za to že niekto niečo "sfalšuje"...
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“