Primárně mi jde to, aby se věc uvedla na pravou míru.
O co jde.
Hledal jsem, zda má TGY 9X certifikát pro Evropu. Prostě ono CE.
Snadno jsem našel, že ano: http://www.flysky-cn.com/Certificate/FS-TH9X.jpg
Nicméně mám věci ve zvyku ověřovat a zde to bylo snadné. Napsal jsem přímo do laboratoře, zda vydali onen certifikát a zaslal jsem jim odkaz na obrázek FS-TH9X.jpg.
Odpověď je pro mě šokem:
Dear Mr Ciniburk
Thank you for your e-mail.
The Certificate No. G105055V shown under the submitted link has not been issued by our Notified Body.
Best regards
Podpis, firma atd..
Takže, kladu solidní otázku, CO TEĎ s TÍM? Naprosto odmítám hlášky, "Já to říkal a podobně". To si nechte a zapomeňte i na jiné nepřínosné poznámky.
Zároveň přiznávám, že nemám v současnosti víc informací, než mail ze zkušební laboratoře.
Ale provozovatelé TGY 9X by si měli uvědomit, že by mohly mít problém. Předpokládám, že někdo osloví vhodné autority a zjistí jaká je pravda.
Samozřejmě, pokud se potvrdí, že je CE falešné, tak je dle mě správné prověřit platnosti CE i na jiné výrobky této firmy, ale to nechme na později. Teď jde o TGY 9X.
KAM a KDO to začně řešit? Navrhuji, abychom se zde dohodli a řešili věc společně a s chladnou hlavou. Je tu někdo kdo se v oboru CE vyzná. Klidně ať mi napíše SZ.
A na závěr.
Jestliže někdo bude tuto informaci šířit dál na jiné weby a blogy, tak očekávám, že tam VŽDY bude jako pramen uveden tento web: www.rcmania.cz
Info po prozkoumání celé věci uživatelem Drondys, kterému děkuji za odvedenou práci:
Poslal jsem jim CE certifikát, který má označení G106008V a je ke stažení viz tento odkaz a potvrdili, že tento certifikát skutečně vydali viz citace z jejich odpovědi.
We confirm that the submitted Certificate No. G106008V has been issued by our Notified Body.
Best regards
Herbert Baier
EMCCert DR. RAŠEK GmbH
- Certification Institute -
Stoernhofer Berg 15
91364 Unterleinleiter
GERMANY
Proč má výrobce FlySky na svém webu neplatný certifikát viz tento odkaz, který má označení G105055V, když existuje platný certifikát G106008V to opravdu netuším, ale na již dříve zmíněném to stejně nic podstatného nemění.
To je tedy k této problematice z mé strany vše.
Drondys
Závěrem lze na základě zjištěných skutečností a poskytnutých informací od ČTÚ konstatovat, že k provozování RC soupravy v ČR dovezené ze země mimo EU je podstatné především prohlášení o shodě a označení CE na výrobku.
Prohlášení o shodě poskytované eshopem HobbyKing bylo potvrzeno ČTÚ jako správné a CE označení je na výrobku uvedeno. Ostatní záležitosti jsou při individuálním dovozu nepodstatné.
Takže věc je vyřešena.