V dnešní době nejlevněší postup, kterej se mi osvědčil a funguje:
1/ Koupě rozumnýho 6ch radia s heli programem (koupil jsem jetý DX6i za 2500,-)
2/ Pořízení simulátoru (taky jsem šáhl po bazarovim phoenixu 1200,-)
3/ Tréning na simu a studování nastavení atd. - než jsem se naučil viset tak jsem uměl postup nastavení na zpaměť
4/ Když mám bod 3 poctivě za sebou - umím viset a lítat 8mičky - výběr a koupě modelu, nabíječky atd. - zase jsem šáhl po použitym zboží a koupi MiniTitan E325 - podle mě novej model nemá pro začátečníka smysl, rozhodně ne sestavenej - sestavením stavebnice nebo dáním do kupy šrotu se toho člověk hodně naučí a pří první bouračce rovnou ví co a jak. Kdežto když se pořídí nová sestavená věc, která se mnohdy musí stejně doladit a většinou se nedožije ve stavu nový věci konce prvního letu - když si s tim člověk dá tu práci, má k tomu větší respekt a rozmlátí to až během třeba 20cátýho letu jako já.
5/ teď se dá začít viset s reálnym modelem a pomalu začít lítat - během toho pořád drtit simulátor - je to prakticky zadarmo a letový hodiny naskakujou jak houby po dešti, navíc se sim prakticky nedá zničit, takže se dá vždy prodat, to samý radio, ale dobitou HB nebo podobnej sráč už neprodáš - kámoš se snaží už půl roku prodat Blada CP2 a nikdo to nechce.
Tohle je podle mě cesta jak finančně nevykrvácet a zároveň si časem zalítat. Když se to pořizuje takto postupně tak člověk zjistí, že za půl roku má slušný nebo aspoň použitelný vybavení za cca 12k a ani neví kde to vzal, když koupíš HB nebo něco podobnýho a vydržíš u toho, za půl roku budeš mít dobitej nebo několikrát přestavěnej model, kterýho se stejně nezbavíš a budeš stát před rozhodnutim, jestli se nato vyprdnout - zjistíš, že v dílech už si zaplatil částku, za kterou jsi mohl mít slušnou 450tku, nebo začít s bodem 1/ - simulátor sice už pravděpodobně nebude nutnej, ale to ti vyhozený prachy nenahradí a stejně je dobrý ho mít a používat