Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
paf
Kontaktovat uživatele:

Plná moc

#781 Příspěvek od paf »

Dneska mi dorazila plná moc od pošty. Nic divného, ale text mě velmi zarazil. Čtěte prosím pozorně bod 2.

Obrázek

Takže je zplnomocňuji k porušování celních předpisů mým jménem? Nebo tomu tedy vůbec nerozumím....

Vy jste jim to podepsali?
Drondys

Re: Plná moc

#782 Příspěvek od Drondys »

paf píše:Dneska mi dorazila plná moc od pošty. Nic divného, ale text mě velmi zarazil. Čtěte prosím pozorně bod 2.

Takže je zplnomocňuji k porušování celních předpisů mým jménem? Nebo tomu tedy vůbec nerozumím....

Vy jste jim to podepsali?

Pochopil jsi to nesprávně. Je to sice nešťastně formulováno, ale fakticky to znamená pouze to, že je zplnomocňuješ k tomu, aby tě zastupovali ve všech úkonech včetně rozhodnutí o případném odvolání nebo neodvolání se atd. v případě, že celní orgán zahájí správní řízení atd. na základě zjištění o porušení celních předpisů nebo celního zákona v souvislosti se zásilkou určenou pro tebe.
paf
Kontaktovat uživatele:

#783 Příspěvek od paf »

Takže když semnou celní správa zahájí řízení o porušení předpisů - které udělal nějaký lepmp pošty. Tak mě bude zastupovat zase lempl české pošty. Možná ten samý co to udělal a dost možná ten samý lepml co sesmolil tuhle formulaci.

Chápu, že pošta chce souhlas k "vyřízení všech náležitostí celního řízení", ale takto to formulovat přeci není normální.

Ještě že poště končí roku 2013 monopol.
Drondys

#784 Příspěvek od Drondys »

paf píše:Takže když semnou celní správa zahájí řízení o porušení předpisů - které udělal nějaký lepmp pošty. Tak mě bude zastupovat zase lempl české pošty. Možná ten samý co to udělal a dost možná ten samý lepml co sesmolil tuhle formulaci.

V podstatě ano.

paf píše:Ještě že poště končí roku 2013 monopol.

Jaký monopol máš na mysli?

Monopol je pouze tam kde neexistuje vůbec žádná jiná (alternativní) možnost, a to zcela bez ohledu zda je tou alternativní možností soukromý dopravce. Alternativní možnosti posílání zásilek přes soukromé dopravce v oblasti zásilek i pro fyzické osoby již dávno existují prakticky po celém světě i mezinárodně viz Fedex, DHL, TNT atd.
paf
Kontaktovat uživatele:

#785 Příspěvek od paf »

Pošta má v současné době monopol garantovaný státem pro zásilky do 50g (dopisy). Dříve to bylo do nějakých 350g a předtím ještě víc.
A už dneska si (prý) drbe vedení pošty hlavu co budou dělat až jim skončí i tohle výsadní právo. A mají proč při "kvalitě" jakou poskytují. Pak už totiž nebude jediný důvod proč do tohodle podniku zajít. Nemyslím že nás to zachrání, ale možná to přispěje ke změně stylu jakým pošta funguje.

To už je ale velká odbočka od tématu...
Drondys

#786 Příspěvek od Drondys »

paf píše:Pošta má v současné době monopol garantovaný státem pro zásilky do 50g (dopisy). Dříve to bylo do nějakých 350g a předtím ještě víc.
A už dneska si (prý) drbe vedení pošty hlavu co budou dělat až jim skončí i tohle výsadní právo. A mají proč při "kvalitě" jakou poskytují. Pak už totiž nebude jediný důvod proč do tohodle podniku zajít. Nemyslím že nás to zachrání, ale možná to přispěje ke změně stylu jakým pošta funguje.

To už je ale velká odbočka od tématu...

Tenhle monopol je stanovený předpisy EU a spíš je jenom uměle udržovaný, protože když se chce tak se to prostě obejde s tím, že se pošle zásilka o váze 51 g a je vymalováno. Nicméně naprostá většina zásilek, o které jde v této diskusi je patrně nad zmíněným limitem 50 g takže toto nás tady nijak zvlášť netrápí. :wink:
Jetson
Kontaktovat uživatele:

Tak a už to přišlo

#787 Příspěvek od Jetson »

Včera mi po 6 týdnech od doby, kdy opustil balíček Švýcarsko, dorazil dopis, že je na celnici (totiž pardon, na vyclívací poště). Vybaven dopisem a výpisem z PayPalu na 22,41 USD a pro jistotu i s výpisem z HC na 15,42 USD jak bylo deklarováno plus poštovné 6,99 USD jsem dorazil na poštu 120. Ani ne po hodině jsem se s razítkem "bez cla" dostal na řadu k vyzvednutí balíčku. A ejhle, paní požadovala 96,- CZK. Odmítl jsem zaplatit a bez balíčku skončil u pana vedoucího. Ten hezky asertivně a potichu opakoval stále dokola to svoje (jako někdo tady na fóru, že by?). Trošku jsem si sprostě zavřískal po chodbách a bez balíčku vyrazil k právníkům. Situace je taková, že mám zaplatit a potom jít cestou stížnost, ombudsman ČP, ....

Každopádně to nenechám, kdyby to mělo jít k ústavnímu soudu.
Jinak mechanismus je následovný. Balíček dorazí a zaměstnanec ČP, zvaný nesmyslně celní deklarant, rozhodne podle oka, jestli ho pustí dál, nebo ne. Můj zastavil s podezřením na podhodnocení (kód 8 ). Celník po předložení dokumentace uznal mou pravdu, nicméně pošta si za "vícepráci" i tak účtuje 96,- CZK.

Takže pan poštovní deklarant bude vše zastavovat a všichni budou poště platit.

Abych použil analogii "Na základě předložených důkazů, soud shledává odsouzeného nevinným, za což mu uděluje trest smrti".
Drondys

Re: Tak a už to přišlo

#788 Příspěvek od Drondys »

Jetson píše:Včera mi po 6 týdnech od doby, kdy opustil balíček Švýcarsko, dorazil dopis, že je na celnici (totiž pardon, na vyclívací poště). Vybaven dopisem a výpisem z PayPalu na 22,41 USD a pro jistotu i s výpisem z HC na 15,42 USD jak bylo deklarováno plus poštovné 6,99 USD jsem dorazil na poštu 120. Ani ne po hodině jsem se s razítkem "bez cla" dostal na řadu k vyzvednutí balíčku. A ejhle, paní požadovala 96,- CZK. Odmítl jsem zaplatit a bez balíčku skončil u pana vedoucího. Ten hezky asertivně a potichu opakoval stále dokola to svoje (jako někdo tady na fóru, že by?). Trošku jsem si sprostě zavřískal po chodbách a bez balíčku vyrazil k právníkům. Situace je taková, že mám zaplatit a potom jít cestou stížnost, ombudsman ČP, ....

Každopádně to nenechám, kdyby to mělo jít k ústavnímu soudu.
Jinak mechanismus je následovný. Balíček dorazí a zaměstnanec ČP, zvaný nesmyslně celní deklarant, rozhodne podle oka, jestli ho pustí dál, nebo ne. Můj zastavil s podezřením na podhodnocení (kód 8 ). Celník po předložení dokumentace uznal mou pravdu, nicméně pošta si za "vícepráci" i tak účtuje 96,- CZK.

Takže pan poštovní deklarant bude vše zastavovat a všichni budou poště platit.

Abych použil analogii "Na základě předložených důkazů, soud shledává odsouzeného nevinným, za což mu uděluje trest smrti".

O tomto by neměl rozhodovat celní deklarant nýbrž až celní úředník v průběhu celního řízení. Celní deklarant není oprávněn rozhodovat o uznání nebo neuznání celní hodnoty ani o jejím určení. O tom je ze zákona oprávněn rozhodovat pouze celní úředník. Dej vědět jak jsi dopadl s tím odvoláním nebo stížností.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#789 Příspěvek od Dejfak »

Tak jsem z toho jelen, také mi přišla plná moc, a mám ji posílat nebo ne?
Po všem co jsem přečet tak stejně budu platit bud 96,- když tam pujdu nebo 180,- na poště.
Jelikož jsem pořád v práci a nemám čas tam dojít tak mi nezbyde nic jiného než to tam poslat a čekat.
Pak tedy zaplatím DPH nebo clo a ještě 180,- ?
Je to tak?
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Drondys

#790 Příspěvek od Drondys »

Dejfak píše:Tak jsem z toho jelen, také mi přišla plná moc, a mám ji posílat nebo ne? Po všem co jsem přečet tak stejně budu platit bud 96,- když tam pujdu nebo 180,- na poště. Jelikož jsem pořád v práci a nemám čas tam dojít tak mi nezbyde nic jiného než to tam poslat a čekat. Pak tedy zaplatím DPH nebo clo a ještě 180,- ? Je to tak?

V některý případech chtějí ještě navíc i dalších 22 Kč za provedení úhrady z jejich strany vůči celnímu úřadu.

A to nemáš ani někoho z rodiny nebo známého kdo tam může zajít za tebe ?

Pokud ano tak můžeš plnou moc napsat pro něj a vytisknout mu patřičné dokumenty viz tento dokaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce, které si tam vezme s sebou ?

Pokud ne pak ti nezbude než to nechat na poště, ale zkus to bez plné moci tj. tu jim prostě nepodepisuj. ČP zatím vytrvale porušuje zákon (daňový řád) a vyřizuje i celní odbavení zásilek u nichž je stanoveno DPH i v případech kdy jim adresát plnou moc nepodepíše. Takže i když jim plnou moc nepodepíšeš stejně to vyřídí za tebe akorát, že v takovém případě jim nebudeš muset platit těch 180 Kč a podle zákona dokonce ani DPH, protože ČP není oprávněna bez plné moci požadovat ani poplatek 180 Kč ani DPH.

ČP nesmí podle zákona žádným (zdůrazňuji naprosto žádným) způsobem donucovat adresáta k podpisu plné moci ani pod pohrůžkou nevydání zásilky a i samotné nevydání zásilky lze považovat za soudně stíhatelné naplnění hrozby ve snaze donutit adresáta k podpisu plné moci což je v rozporu se zákonem a v takovém případě bude vhodné zaplatit a potom podat podnět ČOI viz tento odkaz nebo ČTU viz tento odkaz.
Tompe
Kontaktovat uživatele:

#791 Příspěvek od Tompe »

Ten odkaz na ČOI bychom měli využít všichni.
Jednak aby ČOI zjistila co to je za nesmysl aby všechno co se zastaví v celním skladě platilo 96 Kč bez ohledu na cenu/velikost/pracnost apod. zásilky. A co opravňuje poštu zneužívat monopol když do změny zákona o DPH poplatek nepožadovali a úkony v případě nepodepsání plné moci jsou identické jako s těmi před změnou zákona.
Pokud by u nás bylo možné podat hromadnou žalobu na ČP potažmo stát tak se přidám hned. Tenhleten mafiánský přístup už mne vytáčí dlouho.
Jako zákazník České pošty jsem si u této instituce zadržení v celním skladu neobjednal a tedy nemohou chtít po mne jakýkoliv poplatek. To ať si vymáhají po státu/celnici.
Edit: kolegové, když budete psát na ČOI tak to samé prosím i na Český telekomunikační úřad který vydává ČP licence a kontroluje jejich řádné zajišťování.
Naposledy upravil(a) Tompe dne čtv 19.05.2011 8:15, celkem upraveno 1 x.
4cut

#792 Příspěvek od 4cut »

tak já se také připojím, došel mi doporučenej dopis s fotkama balíčku s celní cenou 30 HK$ cca 70kč a plná moc k podepsání a ať jim doložím cenu a bla bla bla , poslal jsem jim paypal a ebay že cena je skutčná no a to jim nestačilo chcou ještě plnou moc a to na dobu neomezenou není to moc prodražovat věc za 70kč o 180 ? a co dalších 5 balíčků nepatrné hodnoty co mám na cestě nebudou už mě pro vždy za 180 zastupovat jen tak pro jistotu ??
Tompe
Kontaktovat uživatele:

#793 Příspěvek od Tompe »

No pokud je cena balíčku 70 Kč tak jim rovnou napiš ať si to celé strčí někam. Protože poplatku za 96 Kč se nevyhneš a pak je otázka zda to má cenu platit.
4cut

#794 Příspěvek od 4cut »

jsem z Olomouce a osobně tam nepojedu takže spíš těch 180kč ,když jim to tam nechám tak si budou po 10 dnech účtovat 10kč deně za uskladnění ... ať mi pak třeba za deset let nepřijde nějaká řacha rovnou s exekutorem :-)
Drondys

#795 Příspěvek od Drondys »

4cut píše:tak já se také připojím, došel mi doporučenej dopis s fotkama balíčku s celní cenou 30 HK$ cca 70kč a plná moc k podepsání a ať jim doložím cenu a bla bla bla , poslal jsem jim paypal a ebay že cena je skutečná no a to jim nestačilo chcou ještě plnou moc a to na dobu neomezenou není to moc prodražovat věc za 70kč o 180 ? a co dalších 5 balíčků nepatrné hodnoty co mám na cestě nebudou už mě pro vždy za 180 zastupovat jen tak pro jistotu ??

Nepleteš si to a není cena ve skutečnosti 30 USD ?

Ať už je to pouze 30 HKD nebo 30 USD obojí je aktuálně pod limitem 22 EUR. Pokud po doložení dokladů celní úředník tuto cenu uzná, pak DPH nebude stanoveno a poplatek ČP nebude 180 Kč, ale pouze 96 Kč.

Můžeš jim sdělit, že k tomu, aby vyřídili celní odbavení zásilky s celní hodnotou pod 22 EUR (což je tvůj případ) nepotřebují podle celního kodexu žádnou plnou moc. Je na tobě jestli se jim rozhodneš plnou moc přesto udělit. Pokud se tak stane je ta jejich plná moc platná na dobu neurčitou ovšem jen do odvolání. Plnou moc tedy můžeš později kdykoli odvolat. Pokud se rozhodneš plnou moc odvolat není to žádný problém a postup je popsán i se vzorem odvolání viz přímo tento odkaz.

4cut píše:jsem z Olomouce a osobně tam nepojedu takže spíš těch 180kč

Ne 180, ale 96 Kč jak už jsem zmínil výše.

4cut píše:když jim to tam nechám tak si budou po 10 dnech účtovat 10kč deně za uskladnění ... ať mi pak třeba za deset let nepřijde nějaká řacha rovnou s exekutorem

Opět se pleteš prakticky ve všem.

1. Jednak jsou v současnosti poplatky za uskladnění pozastaveny tj. vůbec se neúčtují.

2. Navíc až se začnou účtovat tak se podle předpisu ČP účtují ne po 10, ale až po 14 dnech po uložení ve skladu (počínaje 15-tým dnem).

3. A k dovrčení všeho se tohle vůbec netýká zásilek, které jsou tzv. odmítnuty.

Tompe měl formulací "tak jim rovnou napiš ať si to celé strčí někam" na mysli odmítnutí zásilky tj. když jim sdělíš, že zásilku odmítáš přijmout ať ji tedy pošlou zpět odesílateli tak nebudeš nic
platit, protože ČP v takovém případě vrací zásilku odesílateli na náklady ČP nebo s ní je naloženo dle pokynů odesílatele, ale adresát samozřejmě za nedoručenou zásilku neplatí nic.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“