Nabíjení li-pol
Angusss píše:Ahoj,
co si myslíte o nabíjení 6S 3000mAh bez balancování?
balancovat bych mohl každý 5. cykl, myslíte, že je to ok?
U šestičlánku už je potenciálně docela velké riziko, že jeden z článků bude oproti ostatním ujetý a spolu s vysokým celkovým "nabíjecím napětím" už to může nadělat pěknou paseku ...
Takže být v Tvé situaci, udělal bych pro jistotu tato dvě opatření:
1.
Jestli máš jednodušší nabíječku, nenabíjel bych to jako LiPol, ale jako LiIon (s menším koncovým napětím na článek).
Nebo pokud to Tvoje nabíječka dovoluje, nastavil bych rovnou koncové napětí nikoliv 6 x 4.15V nebo dokonce až 6 x 4.2V, ale raději jenom 6 x 4.1V nebo napoprvé i ještě méně - za cenu menší využívané kapacity (nenabíjení doplna).
2.
Ze začátku (myšleno první cykly tohoto režimu nabíjení bez balanceru - než získáš jistotu, že články jsou plus minus stejné) bych ještě před koncem nabíjení ten šestičlánek odpojil od nabíječky a na balančním konektoru porovnal napětí jednotlivých článků...
- LV
- Kontaktovat uživatele:
Angusss píše:Ahoj,
co si myslíte o nabíjení 6S 3000mAh bez balancování?
balancovat bych mohl každý 5. cykl, myslíte, že je to ok?
Na mé nabiječce odešel balancerobčas bych si pujčil otcovu, abych články srovnal
Podmienka nabíjania bez balancovania je dobrá baterka a aký taký zobrazovač napätia.
Bežne nabíjam 10S4000 bez balancovania. Tento rok asi 25 cyklov a ešte ho nevideli....
Ale treba pri tom myslieť a byť opatrný. Nenechávať bez dozoru
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
- František Koudelka
- Kontaktovat uživatele:
Co je pro lipo lepsi? vyletam baterii, necham ji vzdy zchladnout a zase nabiji naplno...pak ji tak do tri az ctyr dnu vybiji...maximalne nekdy je to treba druhy den, pokud vim ze nepujdu letat treba tyden tak ji nabiji jen na pul a pak dobiji pred letem...ale jinak pred letem nedobijim.....nebo je lspi nechat baterie treba tri dyn vybite a dobijet az pred letem....to mi moc nevyhovuje protoze pak kdyz chci ji letat mam vse pripraveno......baterie mam ted rok stare a porad na ne letam 7...8minut...bylo to pres deset driv ale za rok to neni tak strasne....co vy na to...a to mi jeste pres zimu lezely skoro dva mesice na plno nabite...holt jsem nevedel no... 
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
liopl
Tak kluci, zapoměl jsem na LiPolky \GOLD RAY 1600 mAh ve skříni. |Hodil jsem je na nabíječku a málem jsem slítnul ze židle. 3,89, 3,36, 1,87. Síla co? Dnes po zhruba 2 hodinách blbnutí na nabíječce jsem se dostal na 4,2, 4,17 a 3,97. Nabíjím na Raytronic C-16 a pořád ještě maká. Myslíte, že to je ještě k životu, nebo přímo do sběrny?
OK53
OK53
- František Koudelka
- Kontaktovat uživatele:
- LV
- Kontaktovat uživatele:
ninja949 píše:Když jste tady nakousli to skladování,někde jsem četl že je dobré při delší odstávce nabít lipol na 60% a dát je v papírovém pytlíku do lednice.Je to vážně taková alchymie??
Toto je správne "je dobré při delší odstávce nabít lipol na 60%"
Ostatné je blbosť
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
LV píše:ninja949 píše:Když jste tady nakousli to skladování,někde jsem četl že je dobré při delší odstávce nabít lipol na 60% a dát je v papírovém pytlíku do lednice.Je to vážně taková alchymie??
Toto je správne "je dobré při delší odstávce nabít lipol na 60%"
Ostatné je blbosť
Nad tím bych ještě popřemýšlel.
Všichni výrobci dodávají lipol nabité na cca 3,8V/čl. Mohli by to vysvětlit tím, že ušetří za el. energii spotřebovanou pro plné nabití.
Ale mají 1kWh po přepočtu za cca 2 Kč.
Tím to nebude
- LV
- Kontaktovat uživatele:
JMalik píše:
Nad tím bych ještě popřemýšlel.
Všichni výrobci dodávají lipol nabité na cca 3,8V/čl. Mohli by to vysvětlit tím, že ušetří za el. energii spotřebovanou pro plné nabití.
Ale mají 1kWh po přepočtu za cca 2 Kč.
Tím to nebude
Všetky LiPolky (ktoré boli v dobrom stave) čo mi prešli rukami jak Hyperiony, tak Himodel mali napätie 3,82-3,85V čo zodpovedá plus minus autobus tým 60%
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk