Nabíjení li-pol

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
danio007

#76 Příspěvek od danio007 »

Nikto nic? :(
Angusss

#77 Příspěvek od Angusss »

Ahoj,

co si myslíte o nabíjení 6S 3000mAh bez balancování?

balancovat bych mohl každý 5. cykl, myslíte, že je to ok?

Na mé nabiječce odešel balancer :( občas bych si pujčil otcovu, abych články srovnal
Dovi

#78 Příspěvek od Dovi »

Angusss píše:Ahoj,

U šestičlánku už je potenciálně docela velké riziko, že jeden z článků bude oproti ostatním ujetý a spolu s vysokým celkovým "nabíjecím napětím" už to může nadělat pěknou paseku ...

Takže být v Tvé situaci, udělal bych pro jistotu tato dvě opatření:

1.
Jestli máš jednodušší nabíječku, nenabíjel bych to jako LiPol, ale jako LiIon (s menším koncovým napětím na článek).
Nebo pokud to Tvoje nabíječka dovoluje, nastavil bych rovnou koncové napětí nikoliv 6 x 4.15V nebo dokonce až 6 x 4.2V, ale raději jenom 6 x 4.1V nebo napoprvé i ještě méně - za cenu menší využívané kapacity (nenabíjení doplna).

2.
Ze začátku (myšleno první cykly tohoto režimu nabíjení bez balanceru - než získáš jistotu, že články jsou plus minus stejné) bych ještě před koncem nabíjení ten šestičlánek odpojil od nabíječky a na balančním konektoru porovnal napětí jednotlivých článků...

LV
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od LV »

Angusss píše:Ahoj,

Na mé nabiječce odešel balancer :( občas bych si pujčil otcovu, abych články srovnal

Podmienka nabíjania bez balancovania je dobrá baterka a aký taký zobrazovač napätia.
Bežne nabíjam 10S4000 bez balancovania. Tento rok asi 25 cyklov a ešte ho nevideli....
Ale treba pri tom myslieť a byť opatrný. Nenechávať bez dozoru :!:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od František Koudelka »

Co je pro lipo lepsi? vyletam baterii, necham ji vzdy zchladnout a zase nabiji naplno...pak ji tak do tri az ctyr dnu vybiji...maximalne nekdy je to treba druhy den, pokud vim ze nepujdu letat treba tyden tak ji nabiji jen na pul a pak dobiji pred letem...ale jinak pred letem nedobijim.....nebo je lspi nechat baterie treba tri dyn vybite a dobijet az pred letem....to mi moc nevyhovuje protoze pak kdyz chci ji letat mam vse pripraveno......baterie mam ted rok stare a porad na ne letam 7...8minut...bylo to pres deset driv ale za rok to neni tak strasne....co vy na to...a to mi jeste pres zimu lezely skoro dva mesice na plno nabite...holt jsem nevedel no... :?
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
PH

#81 Příspěvek od PH »

Při létání do týdne až 14. dní bych nabíjel naplno, ne na 60 %.
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
PH

#82 Příspěvek od PH »

Vybité nenechávat. :roll:
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
kovaco

liopl

#83 Příspěvek od kovaco »

Tak kluci, zapoměl jsem na LiPolky \GOLD RAY 1600 mAh ve skříni. |Hodil jsem je na nabíječku a málem jsem slítnul ze židle. 3,89, 3,36, 1,87. Síla co? Dnes po zhruba 2 hodinách blbnutí na nabíječce jsem se dostal na 4,2, 4,17 a 3,97. Nabíjím na Raytronic C-16 a pořád ještě maká. Myslíte, že to je ještě k životu, nebo přímo do sběrny? :lol:
OK53
arda1
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od arda1 »

Nabít je po článku -ten co měl 1,87V co nejmenším proudem dokud nedosáhne alespoň 3V - pak už normál 1C - arda1BOT
ICQ 638556901
kovaco

liopl

#85 Příspěvek od kovaco »

:lol: Jj, najel jsem pomalé nabíjení a už to hází 4,2 , 4,17 a 4.01. Snad to srovnám, protože mají jenom pár letů.
OK53
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od František Koudelka »

Tak nejak to delam, pokud vim ze do tech 14ti dnu pujdu letat tak nabijim naplno....a jak pak teda pred letem....nabiju naplno, mam treba tyden, tyden a pul....a pak jeste dobit pred letem a nebo jen letat....ja nedobijim a baterie vydrzi....tak nevim..
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
ninja949

#87 Příspěvek od ninja949 »

Když jste tady nakousli to skladování,někde jsem četl že je dobré při delší odstávce nabít lipol na 60% a dát je v papírovém pytlíku do lednice.Je to vážně taková alchymie??
LV
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od LV »

ninja949 píše:Když jste tady nakousli to skladování,někde jsem četl že je dobré při delší odstávce nabít lipol na 60% a dát je v papírovém pytlíku do lednice.Je to vážně taková alchymie??

Toto je správne "je dobré při delší odstávce nabít lipol na 60%"
Ostatné je blbosť
www.elektromodely.sk
JMalik

#89 Příspěvek od JMalik »

LV píše:
ninja949 píše:Když jste tady nakousli to skladování,někde jsem četl že je dobré při delší odstávce nabít lipol na 60% a dát je v papírovém pytlíku do lednice.Je to vážně taková alchymie??

Toto je správne "je dobré při delší odstávce nabít lipol na 60%"
Ostatné je blbosť

Nad tím bych ještě popřemýšlel.
Všichni výrobci dodávají lipol nabité na cca 3,8V/čl. Mohli by to vysvětlit tím, že ušetří za el. energii spotřebovanou pro plné nabití.
Ale mají 1kWh po přepočtu za cca 2 Kč.
Tím to nebude :wink:
LV
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od LV »

JMalik píše:
Nad tím bych ještě popřemýšlel.
Všichni výrobci dodávají lipol nabité na cca 3,8V/čl. Mohli by to vysvětlit tím, že ušetří za el. energii spotřebovanou pro plné nabití.
Ale mají 1kWh po přepočtu za cca 2 Kč.
Tím to nebude :wink:

Všetky LiPolky (ktoré boli v dobrom stave) čo mi prešli rukami jak Hyperiony, tak Himodel mali napätie 3,82-3,85V čo zodpovedá plus minus autobus tým 60%
www.elektromodely.sk
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“