Hydroplán

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Canman

Hydroplán

#1 Příspěvek od Canman »

Kamarad si poridil plovaky na sve EPP, ale nejak nam chybi odvaha to soupnout na vodu. Poradte prosim, jak zabezpecit regulátor a ostatni elektrovybavu proti vode.
Diky
Létej i dnes!
Joker
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Joker »

Zdravím, někdy se to dělá tak, že se vloží do igelitového sáčku a na stranech kabelu zajistí gumičkou. Ovšem nesmí být pod vodou dlouho :)
Pietro
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Pietro »

Joker píše:Zdravím, někdy se to dělá tak, že se vloží do igelitového sáčku a na stranech kabelu zajistí gumičkou. Ovšem nesmí být pod vodou dlouho :)

Ale nebude se přehřívat? když bude v tom sáčku. :?:
HonzaS

#4 Příspěvek od HonzaS »

většinou se zalepí kolem kabelů purexem, nebo silikonem, přehřát by se neměl... ale stejně, když jej potopíš, hlavně vypni motor, a co nejdřív vypoj baterky...
Joker
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Joker »

Zdravím, nesmí být používán na hranici svých parametrů, jinak hrozí uvaření :)
Hubert
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Hubert »

hele nic vo tom nevim ale skusil bych to dát do sáčku a zaělat :wink:
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od MakoBear »

několik nazoru z modelcentra - vyhledavani v sekce elektrolety na slovo hydroplan :

cituji :

Re: F3A & spol vo vode
cs (17.06.2006 09:24:46): Neviem si predstaviť opravu reglu, do ktorého natiekla voda.. lietam s Catalinou od HVP a mám v nej 2ks JES030 .. jeden nebol dostatočne chránený.. no čo, odletovené tranzistory padali rovno na kokam3200 :( ... model na vode cca 10m od brehu, jeden z prvých letov s Lipol, a valil sa z neho žltý štiplavý dym :( .. ale kokamy s druhým motorom zvládli cestu k brehu, ani obal packu nebol poškodený. Reklamovať ten kus spáleného škvarku čo zostal po plošnom spoji z reglu? to je asi žart.....
Elektroniku z hydroplánov striekam 3-4 vrstvami ochranného sprayu Plastic 70. Funguje to skoro perfektne - príjmač s reglom fungujú aj ponorené pod vodou. Ale.. občas sa zrejme ochranný povlak poruší, a skončí to uškvarením reglu.

Re: F3A & spol vo vode
tomasc (16.06.2006 09:42:00):
raději požívám JETI regulátory ale po vykoupání jek MGM tak JETI jsme už odpravili oba typy. Docela se osvědčili zbavit regl obalu a celý ho 2 - 3 x ponořit do nitrolaku, problém je jen v tom, že to jde udělat jen na 100% s regly které nemají chladič, ty co ho mají tam se lak nemusí vždycky dostat a dopadne to jako když Mára utopil v Jablonci UZI XXL regl JETI Advanced 18A vyhořel kompletně, protože nebylo zalakované připjení POT 200 a asi taky byla díra někde v laku na reglu. Nicméně po odeslání k opravě jsme obdrželi za cenu opravy nový regl do 4 dnů.

Re: Ortientácia vypínača.
Ďusi (23.02.2006 19:45:45): To sa nestalo mne, ale kolegovi. Podľa mňa je to hovadina keď vypínač funguje opačne. Kolega ho kupoval ešte v začiatkoch keď elektra ešte neboli veľmi rozšírené. No a ten regler použil v hydropláne kto mohol vedieť, že sa mu dostane voda do vypínača a v strede rybnika mu vypne model. Najlepšie je mať ajtak model bez vypínača. Menšie riziko poruchy.

Re: Elektro za vlhka drobneho mrholenia a inych meteo shitow.
hifly (05.01.2005 11:58:59):
S vodou mají své zkušenosti zejména majitelé hydroplánů. Já jsem tak třeba 2x za sebou vykoupal Ac16/15/5 v přehradní vodě. Vždy si tam poležel tak aspoň 10 minut. Regulátor byl suchý, tak jsem ho okamžitě po vytažení nechal několik minut běžet, aby v ložisku nezůstala voda. Pozor - pokud zvlhne i regulátor, tak to rozhodně nezkoušejte! A večer jsem ho lehce prostříknul WD-40 a zase pustil. Motor má naběháno několik desítek hodin a pořád je v OK.
Tím chci říct, že čistá voda/sníh by neměl být až takový problém. Horší to bude s blátem.

Re: Elektro za vlhka drobneho mrholenia a inych meteo shitow.
HonzaT (05.01.2005 12:11:33): MNoo....to si ma potesil moc. Takze ked si tavnou pistolou napatlam regulator resp. tie miesta gde nie je folia ergo zavrem regulator tak mozem veselo lietat. Imho ten axik 2212/26 je na Albatrose D.V myslim od FSK a ked riesim komplikovanu situaciu ktoru som si sam zapricinil na dvore firmy gde neni vela miesta tak na dvojclanok to stupa za vrtulou vertikalne ( lipol 1200 , APC 10x4.7) inak pre maketovy let musim ist na tretinu plynu.

Konec citatu / doufam ze jsem neporusil zadna autorska prava :-)

Vyvozuji z toho , ze je dobre mit na letani ssebou stlaceny vzduch ve spray s dlouhou trubickou na vyfoukani a ostatni zpusoby jsou urcite diskutabilni, bylo by mozna se o tom pobavit , filozofie je dvoji a vychazi z toho ze problem je hlavne reglu:

a) zabalit, opatlat
b) nechat jak je, nezapinat a vysusit ( ale jak to funguje, kdyz se tam dostane vody pri pristani tj. regl je zapnut - to nevim )

s prijimacem problem nebude , otazka jeste co baterky - ale zrejme v praxi zde neni take problem.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od TomasC »

Odvahu seber, hydroplány jsou super.

Mám teď sebou i loďku na 40MHz s druhým vysílačem a díky tomu se zatím nic nestalo. :-))

V artistovy jsem létal regulátor JeTi Master 70 Spin BEC a zabezpečení jsem provedl tak, že regulátor jsem obalil další vrstvou smšťovačky a kabely zajistil tavným lepidlem.
Ale na závody vozím náhradní regulátor :-)

TomasC
Abu
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Abu »

TomasC píše:Odvahu seber, hydroplány jsou super.
Ale na závody vozím náhradní regulátor :-)

Hmmm, ja mam dvoumotoraka a dalsi dva nahradni AC regly nemam :(

A v cem vlastne spocivaji ty HVP zavody, jaka je letova uloha????
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“