Zlin 50L - HaiKong Model (Kostka model cetrum)

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jarb
Kontaktovat uživatele:

#196 Příspěvek od jarb »

nedovažoval jsem nic, mam tam motor PJS5000 (460g) a Li-Pol Hyperion G3 5S 4AH (506g) + 4x Eneloopy 2AH pro přijímač.

Ovšem nesplnuje to Tvuj hlavni požadavek....:-( předek jsem celý rozfrezoval vyztužil a udelal nove boky. Baterie je uplně vpředu téměř kouká dole ze sani v krytu..... :wink:

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Luky-plane

První let

#197 Příspěvek od Luky-plane »

Ahoj všichni,
tak nový "starý" Zlín byl poprvé ve vzduchu. Řízení jsem raději přenechal kamarádovi a sám jsem do toho všeho "chytře" kecal.

http://www.youtube.com/watch?v=-P-Myxpl_qE

Co se týče akumulároru a jeho umístění, použil jsem Li-Fe 6 čl. 2300 mAh, který když jsem posunul až k přední příčce, vyšlo těžiště akorát podle návodu. Váha je potom přesně 3 Kg.

Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
L.L.

Re: Z-50 elektro

#198 Příspěvek od L.L. »

morce77 píše:Ahoj Jendo a všichni,
koukal jsem na uvedený odkaz pro uložení A123. Autor si pěkně vyhrál a pěkně to zadokumentoval. Jen bych se při tomto bál o podvozek a celkovou kostru kostky pro motorové lože, tam na 2P 5S je už slušná váha. Já mám 1P 6S. Váha tohoto paku je přesně 0,5 kg i s kabeláží. Mám je uloženy 2x3 a tento pak přesně pásne do prostoru vsunutí od kabiny až na přepážku u motorového lože. Mě osobně těžiště vyšlo na 112-114 mm od náběžné hrany. Letadlo při tomto letí přesně v horizontu jak v normálním letu tak i letu na zádech, vůbec nemusím sahat na výškovku. Motor jsem použil Turnigy 4260-500 a vrtuli zatím třílistou 15x8, ale budu dávat na zkoušku třílistou 12x8 nebo dvoulistou 14x7. 15x8 má odběr při max. 51 mAh, ale pozor na hodnotu pod 16,8 V, kdy LIFE jdou do kytek. Menší vrtule tomu pomůže a 14x7 bude tahat pomalu stejně. Se svým érem mám letovku 3,1 kg a můžu zaručit, že je to váha optimální. Létá skvěle jak v mírně silnějším větru, tak i pohodově nese (třílistá vrtule trochu brzdí, ale vypadá lépe :D ). Jak budu mít chvilku dám i foto uložení A123, tak i zpevnění podvozku (zde určitě udělat nějakou tu úpravu pro zpevnění).
Tak zatím. :roll:
Taky by se mě líbila ta třílistá vrtule Turnigy 15 X 8.Ale objednávat ji v jednom kuse,zvlášť je trošku drahé.nezby la ti tam jedna pro mě?
jarb
Kontaktovat uživatele:

Re: Z-50 elektro

#199 Příspěvek od jarb »

L.L. píše:
morce77 píše:Ahoj Jendo a všichni,...

Tak zatím. :roll:
Taky by se mě líbila ta třílistá vrtule Turnigy 15 X 8.Ale objednávat ji v jednom kuse,zvlášť je trošku drahé.nezby la ti tam jedna pro mě?

Kdyby jsi objednával, tak bych se přidal a jeden popř. 2 kousky té vrtule bych také vyzkoušel:-)
peter hanuliak
Kontaktovat uživatele:

#200 Příspěvek od peter hanuliak »

chalani, neviete ako to bolo so svetelnou signlizaciou u zlinka, kde mal realny stroj stroboskopy, a pozicne svetla a tak...ak vobec mal :-)
Cessna 150(Guillows) 600mm, 2x Z-50 LS (Šad) 1000 mm, Alien (Svor) 1080, Basic 200 (Scorpio) 1450 mm,SuperChipmunk (Richmodel)1460mm, Arcus (Robbe) 1800 mm, RC Orion (J.Fara) 2300 mm, L-39 (LM), Z-50 LS 1600mm (Haikong)
SuPa

#201 Příspěvek od SuPa »

Lítám na dvoulist 15x6 JAS nebo Pakr. Teď jsem objednal třílist Master Airscrew 13x8 http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=8105
peter hanuliak
Kontaktovat uživatele:

#202 Příspěvek od peter hanuliak »

chlapi, a mohli by ste ku tym vrtuliam uviest aj kombinaciu aky motor a aku?
Cessna 150(Guillows) 600mm, 2x Z-50 LS (Šad) 1000 mm, Alien (Svor) 1080, Basic 200 (Scorpio) 1450 mm,SuperChipmunk (Richmodel)1460mm, Arcus (Robbe) 1800 mm, RC Orion (J.Fara) 2300 mm, L-39 (LM), Z-50 LS 1600mm (Haikong)
SuPa

#203 Příspěvek od SuPa »

Luky-plane

začátek stavby - Z-50

#204 Příspěvek od Luky-plane »

Ahoj zlíňáci,
tak jsem se konečně dostal ke stavbě i druhého Zlína. Toho prvního elektro, kterého mám jsem koupil už hotového. Ale o tom jsem tu už psal.

Docela nemile mě překvapila špatná kvalita slepení překližky v zámcích. Vzhledem k tomu, že tam chci šoupnout 15 ccm spalovák čtyřtakt musel jsem sáhnout po epoxidu a motorový domek všude prolít. Jak jste na tom byli Vy? Jak hodně jste vyztužovali? A Vy co máte spalováky, jak Vám to praská v zámcích po pár sezónách provozu?

Rozhodl jsem se využít papírových pantů na křidélkách. V návodu píšou, že se mají lepit vteřinovým lepidlem. Mám ale strach z toho, aby se mi povedlo všechny panty správně vsunout aniž by lepidlo zatuhlo dříve než by mělo. Rád bych nalepil křidélka epoxidem, co Vy na to? Bude to držet?

Co se týká výškovky, určitě udělám ovládané obě poloviny od jednoho serva. Vzpěry výškovky kvůli těžišti osazovat vůbec nebudu. Můj elektro Zlin je také nemá a vše drží úplně v pohodě.

Serva osadím tyto: křidélka a výškovka - HS-635HB, směrovka - HS-645MG, motor - HS-422

Motor bude tento: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=36175

Na závěr bych měl prosbu. Podle fotky na stránkách u Kostky by měla být v balení stavebnice i palivová nádrž a plastové lože motoru. Mě to tam Číňani zapomněli dát. Je ta nádrž použitelná, nebo jste si dělali vlastní? Kdo dělal Zlína na elektropohon by měl mít tohle navíc. Dejte mi prosím vědět komu toto přebývá.

Díky Luky-plane
Naposledy upravil(a) Luky-plane dne sob 09.04.2011 18:04, celkem upraveno 1 x.
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Gaucher

#205 Příspěvek od Gaucher »

Co se kvality lepených spojů a vůbec pevnosti konstrukce týče je na tom Zlín bohužel dost špatně.Měl jsem v něm 8,5 dvoutakt ASP a po sezóně lítání jsem ho minulý týden pochoval. Ulomilo se mi křídlo ve vzduchu. A tady u nás vím o podobném konci dalšího zlína. Budiž jim země lehká no :-)
AR1
Kontaktovat uživatele:

Re: začátek stavby - Z-50

#206 Příspěvek od AR1 »

Luky-plane píše:
Rozhodl jsem se využít papírových pantů na křidélkách. V návodu píšou, že se mají lepit vteřinovým lepidlem. Mám ale strach z toho, aby se mi povedlo všechny panty správně vsunout aniž by lepidlo zatuhlo dříve než by mělo. Rád bych nalepil křidélka epoxidem, co Vy na to? Bude to držet?

Díky Luky-plane

Panty vsadím do křídla - ocasní plochy a přisadím kormidlo. Slícuju a uprostřed pantu si udělám na pevnou i pohyblivou část modelu značku. Tyto značky nakonec znova slícuju. Kormidla sundám, vyndám panty a vrtáčkem 2mm vyvrtám v místě značek otvory, všude. Panty ve vodorovné rovině v polovině namažu svíčkou (vosk), pant osadím do kormidla a pipetou nanesu do spáry a předvrtané dírky super řídký vteřiňák a pořádně to proleju. Bez aktivátoru!! Po zaschnutí zasadím kormidlo s panty do modelu a opět proleju vteřiňákem. Používám pipety s takovým dlouhým "nosem" co strčím až do spáry. Takhle zalepenej pant zůstane pružnej a nejde vytrhnout
Luky-plane

pevnost konstrukce + serva - Z-50

#207 Příspěvek od Luky-plane »

Ahojte,
co se týče pantů u křidélek, ještě uvidím. Rozmýšlím, se mezi těmi původními papírovými nebo MPjet plastovými lámacími. Ty plastové by se lepily epoxidem, že?

Z pevnosti konstrukce celé stavebnice jsem opravdu zklamaný. Dokonce jsem objevil po celé délce prasklé žebro v křídle. A to jen díky tomu, že je hned vedle šachty pro servo na křidélko. Zajímalo by mě kolik je tam takových prasklin, které jsou schované pod folií.

Celou přední část trupu (domek motoru, boky, uložení podvozku, uložení serv a křídla) jsem ve všech hranách "prolil" epoxidem. Vytvořil jsem jakoby koutové spoje. Doufám, že to má nějaký význam a bude to držet.

Taky mě překvapilo, že se na křidélka nedají namontovat standardní serva, aniž se nemusí upravovat šachta. Já jsem tam dával HS-635HB a jsem rád, že se mi je tam vůbec podařilo dostat.

Luky-plane
Luky-plane

Re: začátek stavby - Z-50

#208 Příspěvek od Luky-plane »

Luky-plane píše:Ahoj zlíňáci,
na závěr bych měl prosbu. Podle fotky na stránkách u Kostky by měla být v balení stavebnice i palivová nádrž a plastové lože motoru. Mě to tam Číňani zapomněli dát. Je ta nádrž použitelná, nebo jste si dělali vlastní? Kdo dělal Zlína na elektropohon by měl mít tohle navíc. Dejte mi prosím vědět komu toto přebývá.

Díky Luky-plane

Zkuste mrknout, prosím prosím.

Luky-plane
SuPa

#209 Příspěvek od SuPa »

Třeba ti to helfne.

- lože http://www.lowpricerc.com/index.php?cPath=26

- nádrže http://www.lowpricerc.com/index.php?cPath=27

Eshop funguje bez problému. Vyzkoušeno.
Luky-plane

foto haikong

#210 Příspěvek od Luky-plane »

Ahoj,

tak lože i nádrž jsem už pořídil. Stavba jde pomalu, protože času na ní je jako šafránu. :cry:

Byl jsem ale párkrát polétat s elektrou.

Foto: http://luky-plane.rajce.idnes.cz/Petr_nove/

Luky-plane
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“