univerzalni vetron cca 2.5m
- Davidus007
Milan Nes píše:mno kdyz na to mas
Myslím, že 90% uživatelů tohoto fóra by bylo schopno na to našetřit bez hladovky, kdyby se to stalo jejich prioritou.
P.S. A pro ten zbytek jsou to drobné.
Naposledy upravil(a) Jetson dne úte 05.04.2011 14:06, celkem upraveno 1 x.
Vigo píše:Etalona jako univerzála určitě neee a to ani v "Abuově" úpravě. Je to speciál na termiku. Z levnějších univerzálů bych přemýšlel nad největší Optimou 2,2m myslím. Mám 1,7m O3 a je to geniální stroj. Pak možná nějakého Reicharda. Z dražších pak nějaký kompozit. Na trhu je to ho celkem dost, pokud nebudeš striktně trvat na 2,5m rozpětí.
Prípadne niečo od topmodelcz.cz ....
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... tail&id=74
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=6613
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=6857
Podľa mňa sú klapky na 2,5m univerzálnom vetroni zbytočné - zbytočne to pridáva na váhe a skrátiť pristátie sa dá bezpečne aj krídelkami a zakrivivať profil u univerzálu.... Ale kto che....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Jak už psal Vigo - co 2,2m?
http://www.lsmodel.wz.cz/optima_A_123.html
Anebo se zkusit s výrobcem domluvit na zakázkovým větším křídle...
http://www.lsmodel.wz.cz/optima_A_123.html
Anebo se zkusit s výrobcem domluvit na zakázkovým větším křídle...
-
were
- Kontaktovat uživatele:
lubo1 píše:Podľa mňa sú klapky na 2,5m univerzálnom vetroni zbytočné - zbytočne to pridáva na váhe a skrátiť pristátie sa dá bezpečne aj krídelkami a zakrivivať profil u univerzálu.... Ale kto che....
On to ale chce i na svah a tam je kazda plocha ktera se da vysunout na brzdeni dobra, ja tenhle pozadavek uplne chapu - i s jedenapulmetrovkou bez kridylek staci kdyz to lip nosi a dostat to dolu na male rychlosti aby clovek nebyl moc dlouhy je nekdy boj
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Abu píše: (je toho spousta, treba Alegro od Azera).
No prave ze je toho hrozne moc. Na Alegro i na Robina jsem koukal - ale ta konstrukcni kridla si rikam - kolik toho vydrzi...[/quote]
Alegro má křídla - střed i uši - vyztužené uhlíkem na zvětšení pevnosti po celém rozpětí, tak snad něco vydrží...A torzku též
were píše:lubo1 píše:Podľa mňa sú klapky na 2,5m univerzálnom vetroni zbytočné - zbytočne to pridáva na váhe a skrátiť pristátie sa dá bezpečne aj krídelkami a zakrivivať profil u univerzálu.... Ale kto che....
On to ale chce i na svah a tam je kazda plocha ktera se da vysunout na brzdeni dobra, ja tenhle pozadavek uplne chapu - i s jedenapulmetrovkou bez kridylek staci kdyz to lip nosi a dostat to dolu na male rychlosti aby clovek nebyl moc dlouhy je nekdy boj
Svah nelietam, tak sa neorientujem, ale s vysunutými klapkami na zem nesadneš a keď, tak iba raz..... No a zatvárať klapky nad zemou, to už chce cvik a mať ich na proporcionalnom ovládači.......
http://lubo111.rajce.idnes.cz
-
were
- Kontaktovat uživatele:
To bys byl prekvapeny kolikrat uz jsem je zapomnel zatahnout a zatim se nic nestalo
(musim rychle zaklepat) Na svahu ale sedas casto v minimalni nebo i nulove rychlosti vuci zemi a pokud je to pekny svah tak i do travy.
Bez poradnych brzd se ale na svahu kdyz to nosi seda velmi spatne, takze na svahaka ty klapky opravdu smysl maji, byt je to profil ktery lita dobre i bez zakrivovani - ono tech deset minut opakovanych naletu nez se zadari dostat tove spravne rychlosti na spravne misto je casto o nervy, sedat po vetru do protisvahu neni vzdycky dobry napad a sedat nekde kde uz to nenosi ale zato je tam rotor taky nebyva to prave
Samozrejme da se vsechno, kdo umi tak sedne s cimkoliv
Muj pripad to ale rozhodne neni 
Bez poradnych brzd se ale na svahu kdyz to nosi seda velmi spatne, takze na svahaka ty klapky opravdu smysl maji, byt je to profil ktery lita dobre i bez zakrivovani - ono tech deset minut opakovanych naletu nez se zadari dostat tove spravne rychlosti na spravne misto je casto o nervy, sedat po vetru do protisvahu neni vzdycky dobry napad a sedat nekde kde uz to nenosi ale zato je tam rotor taky nebyva to prave
Samozrejme da se vsechno, kdo umi tak sedne s cimkoliv
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Davidus007 píše:Pořiď Vikinga-E to je letadlo co Ti nabídne vše co hledáš.
Info tady: http://www.f3x.cz/viking2-e.html
Jsem si temer jisty, ze jednou vikinga nebo neco pobdobneho mit budu. Ale zatim je to jeste predcasne
Abu napsal:
(je toho spousta, treba Alegro od Azera).
No prave ze je toho hrozne moc. Na Alegro i na Robina jsem koukal - ale ta konstrukcni kridla si rikam - kolik toho vydrzi..
Alegro má křídla - střed i uši - vyztužené uhlíkem na zvětšení pevnosti po celém rozpětí, tak snad něco vydrží...A torzku též
Měl jsem Genesise od Kostky(což je vlastně totéž) a všechno to byla hrozná měkota, křídla jsem dokázal rozflátrovat na požádání, stačil jen rychlejší sestup(takže, kdo ví, jak to tam s tím uhlíkem a kvalitou torzky bylo) a trup jsem měl zlomený 2x.
Nakonec jsem éro pohřbil, když flatrem ulítlo ucho, pravda, mojí vinou, když jsem šel pod plynem z kopce. Ale jinak lítalo moc pěkně, jen jsem ho nesměl rozjet.
(je toho spousta, treba Alegro od Azera).
No prave ze je toho hrozne moc. Na Alegro i na Robina jsem koukal - ale ta konstrukcni kridla si rikam - kolik toho vydrzi..
Měl jsem Genesise od Kostky(což je vlastně totéž) a všechno to byla hrozná měkota, křídla jsem dokázal rozflátrovat na požádání, stačil jen rychlejší sestup(takže, kdo ví, jak to tam s tím uhlíkem a kvalitou torzky bylo) a trup jsem měl zlomený 2x.
Nakonec jsem éro pohřbil, když flatrem ulítlo ucho, pravda, mojí vinou, když jsem šel pod plynem z kopce. Ale jinak lítalo moc pěkně, jen jsem ho nesměl rozjet.
Re: univerzalni vetron cca 2.5m
Genagen píše:Ahoj!
rad bych si poridil vetrone nasledujicich parametru:
- neocekavam spickove vykonu, spise univerzalnost a robustnost (ne ze se na to krive podivam a bude v tom dira, a kazdy steblo bude na nabezce).
- primarne na termiku, ale musi zvladnout se cti i svah
- rozpeti cca 2.5m
- delene kridlo, s klapkama
- uz neco uridim - ale nemela by to bejt v letu svine
- elektrifikovany
Zatim je mym favoritem Etalon od LS v tzv. Abuove uprave (zevetsene na 2.5, separatne ovladane klapky, vyztuzene kridla.
Je to spravna volba? Pripadne byste doporucili neco jineho?
Dekuji
Jako alternativu-vedle kompozitových svahaku hodně létají kluci na svahu-termika,pokud nefouká ekonomickou výhodnější obdobu-dýhovaná křídla-3 dílná-střed a uši,od pohledu to vypadá jako kompozit,létá to pěkně a je to vcelku bez problému opravitelné,takže určitě jako obouchánek víc použitelné,nežli kompozit,pokud nedáš jo ránu,tak jednou ročně opravíš pomlácený náběžky a pokud si jo pečlivka,možná dáš i jednou za čas nový potah.Vcelku je to nezničitelné,jen to po opravách těžkne,ale tak to v pohodě nakonec dolétáš na svahu.řešil bych to modelbazarem,do 6 tisíc musí stačit tam dát jen přijímač a letět,dost často se tam dá na něco narazit.Ohledně výškovky se mi na svah líbí nejvíc plovoucí x ko,dobře se seřizuje a na pomlácení je asi nejblbuvzdornější,téčka mi bud lámou trup,nebo se rozlepuje steven,nebo jak se říká tomu klínku ve směrovce,někdy stačí,aby se to na rychlosti při dosednutí rozklepalo a myslet si,že na svahu budeš sedat opatrně je blbost,pokaždé to nevyjde.Etalon mi naopak přijde uzce specifický,to nic nemění na tom,že se mi specielně ten Abuuv zvětšený líbí,ale na svah rozhodně ne.
Jetson píše:Určitě máš pravdu, ale někdy to musí být i o něčem jiným, než o ceně. A Absolution je prostě nádherný a nečetl jsem jedinou negativní ponámku na toto éro a VHmodel obecně.
Kdyby to bylo o ceně, tak Proxima II.
No, ale díky bohu já mám zatím co stavět a snad i lítat.
Plně souhlasím, Proxima II od Reicharda je super volba, sice o něco málo přes 2,5m ale za cenu jaká nemá u ostatních výrobců obdoby ...
jistě, najde se dost lidí kteří budou tvrdit že Reichardovy modely nejsou nic extra ale já jsem maximálně spokojený. Možná jsou o pár procent letového výkonu horší než jiné ( myslím si ale že nejsou ) ale jsou za cenu o několik desítek % levnější ... jsou skladem, nečekáš, mají slušné zázemí náhradních dílů i je jich spousta mezi lidmi takže jdeš na jistotu ...
cena / výkon ? prostě velmi příznivý mix ... sám ji mám ...
FrSky Horus X12S+Tandem X20, ACES combat a kdejaké jiné poletuchy. www.Smart3D.cz
- marman
- Kontaktovat uživatele:
Mám Futuru (jsem ten výše zmiňovaný kamarád
Z mojeho pohledu je to univerzální větroň, ale vždy je to o nějakých kompromisech:
- svah, vítr (nejen na svahu) - paráda, tam je doma
- termika - když to nosí, tak dobrý, dá se něco vykroužit, ale když termici kolem mě pomalu stoupají v "nulkách", Futura jakž takž drží výšku - není to termický speciál
- lítat se dá určitě i bez klapek, ale po "zalítnutí pilota" a osahání si letových vlastností můžu doporučit používat klapky na sestupy a přistání. Krom toho sklopení odtokovky o pár mm pomůže poměrně rychlému éru zpomalit a točit nějaký ten termický komínek
Osobně bych ji tedy nedoporučil, pokud to má být primárně termik (byť "univerzální") s nějakými výkonovými nároky v termice nebo pokud by majiteli vadilo, že jde o celkově relativně rychlejší stroj.
Pokud má jít ale o obecný (elektro)větroň univerzál, se kterým jde mj. i cosi vytočit, pak doporučuju. Bez nadsázky bych řekl, že je to éro do každého počasí. Mým subjektivním pohledem může být výrazně lepším univerzálem (lepší termika, ještě větší rozsah rychlosti, větší pevnost draku) jen F3x kompozit jako třeba zmiňovaný Viking...
Z mojeho pohledu je to univerzální větroň, ale vždy je to o nějakých kompromisech:
- svah, vítr (nejen na svahu) - paráda, tam je doma
- termika - když to nosí, tak dobrý, dá se něco vykroužit, ale když termici kolem mě pomalu stoupají v "nulkách", Futura jakž takž drží výšku - není to termický speciál
- lítat se dá určitě i bez klapek, ale po "zalítnutí pilota" a osahání si letových vlastností můžu doporučit používat klapky na sestupy a přistání. Krom toho sklopení odtokovky o pár mm pomůže poměrně rychlému éru zpomalit a točit nějaký ten termický komínek
Osobně bych ji tedy nedoporučil, pokud to má být primárně termik (byť "univerzální") s nějakými výkonovými nároky v termice nebo pokud by majiteli vadilo, že jde o celkově relativně rychlejší stroj.
Pokud má jít ale o obecný (elektro)větroň univerzál, se kterým jde mj. i cosi vytočit, pak doporučuju. Bez nadsázky bych řekl, že je to éro do každého počasí. Mým subjektivním pohledem může být výrazně lepším univerzálem (lepší termika, ještě větší rozsah rychlosti, větší pevnost draku) jen F3x kompozit jako třeba zmiňovaný Viking...
A když řekla: "Dáme si bublinky?", vzal jsem Merlina a šel si zalítat.
Prý nemyslím na budoucnost, tak přístě polítám radši s Future...
Prý nemyslím na budoucnost, tak přístě polítám radši s Future...
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Myslim, ze nastal cas, aby se Genagen rozhodl, co vlastne od toho modelu chce:
- bud opravdu hlavne termiku, pak nejakeho lehouse ala Etalon
- nebo neco spis rychlejsiho, pevneho, do vetru, i na svah (Futura, OptimaXL, Rytmus, ION, atd...)
- nebo nejakeho lehciho univerzala, co bude umet skoro vsechno, ale nic z toho dobre
- nebo kompozita, ktery bude umet vsechno skvele, ale bude to za 35 a vic (komplet)
- bud opravdu hlavne termiku, pak nejakeho lehouse ala Etalon
- nebo neco spis rychlejsiho, pevneho, do vetru, i na svah (Futura, OptimaXL, Rytmus, ION, atd...)
- nebo nejakeho lehciho univerzala, co bude umet skoro vsechno, ale nic z toho dobre
- nebo kompozita, ktery bude umet vsechno skvele, ale bude to za 35 a vic (komplet)
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Abu píše:- nebo nejakeho lehciho univerzala, co bude umet skoro vsechno, ale nic z toho dobre
Zadani vice mene znelo takto
Ale uz si pisu s Leosem a asi to vypada, ze pujdu preci jenom do etalona, svah ozelim s tim, ze do 5 m/s na svahu to pujde 8 m/s to prezije a casem si koupim neco svahovatejsiho
Jinak Abu - jeste si me nalomil do Robina - ten ma vyhodu, ze bych na nej nemusel cekat - tak si o nem ted ctu a uvidim.