Když se daří tak se daří - nepovedený zálet

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Když se daří tak se daří - nepovedený zálet

#16 Příspěvek od JMalik »

kroxigor píše:2. start a bylo to v ... vůbec nevím co se stalo

Že Ti není líto s takovým krasavcem tak mlátit :wink:
- dej si větší výchylky na křidélka a expo
- ale hlavně řiď na startu směrovkou. Směrovku dost doprava (vždycky- výjimka je jen silný boční vítr zprava) a postupně jak to zrychluje, tak většinou ubíráš. Ale stále řídit tou směrovkou. Nedávej si na ní mix s křidélky, na start a přistání to musíš ovládat odděleně.
kure87
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od kure87 »

Hmm já měl dneska povedený zálet mám z toho radost a musím to někam napsat :-D
kroxigor

#18 Příspěvek od kroxigor »

JMalik píše:
Že Ti není líto s takovým krasavcem tak mlátit :wink:
- dej si větší výchylky na křidélka a expo
- ale hlavně řiď na startu směrovkou. Směrovku dost doprava (vždycky- výjimka je jen silný boční vítr zprava) a postupně jak to zrychluje, tak většinou ubíráš. Ale stále řídit tou směrovkou. Nedávej si na ní mix s křidélky, na start a přistání to musíš ovládat odděleně.

Foukal lehkej vítr cca z druhé hodiny. Pokud to je podvozkem na zemi tak to drží stopu výborně.
Bohužel nevím proč když mám správné výchylky nalevo i napravo nereaguje na výchylky křidýlek vpravo. Proto jsem nemohl kompenzovat to jak to šlo po odlepení vlevo.

Tak jsem ještě zjistil vadné ložisko v motoru :cry:
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
kroxigor

#19 Příspěvek od kroxigor »

Lark píše:to kroxigor: Je to škoda, ale řek bych, že to dopadlo ještě docela "dobře". Máš dost velké výchylky na těch křidélkách? Při ubraném plynu to taky nezatáčelo?
Při křidélkách jen na jednom křídle je jejich účinnost podstatne menší a může na to mít vliv i krouťák motoru a ofukování křídla. Akrobat (LASER 200) na 7,5ccm mi pravé výkruty taky dělá nepatrně pomalejší než levé. Zvětšil jsem výchylku doprava a je pokoj. Lepší by asi bylo to mamixovat s plynem, ale lítám jen rekreačně, tak to neřeším.
Ať to brzo opravíš :D

Díky jo výchylky dobrý doleva to klopí výborně doprava nic musím to doprava kopnout směrovkou. Že to doprava klopí pomalejc je jasný ale tomuhle se nechce vůbec. Divný moc divný bohužel jsem neměl dost času laborovat. Snad po opravě ...
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
JMalik

#20 Příspěvek od JMalik »

kroxigor píše: Pokud to je podvozkem na zemi tak to drží stopu výborně.
Bohužel nevím proč když mám správné výchylky nalevo i napravo nereaguje na výchylky křidýlek vpravo.

Podvozkem to není. Řeší Tě reakční moment od vrtule. Dej větší výchylky na křidélka, expa a řiď tou směrovkou.
(samozřejmě předpokládám, že za chvíli nevyhlásíš, že to má nějaké potíže se servem, táhlem, je to zkroucené..............)
kroxigor

#21 Příspěvek od kroxigor »

Servo i táhla v křídle jsou v pořádku, chodí to bez vůlí a přesně stejně na obě strany. Zkusím trochu větší výchylky. Teď mám 9mm na obě strany. Křidélka jsou dost velká téměř po celé délce spodního křídla.
http://kroxigor.rajce.idnes.cz/MissBipe/#P1080620.jpg

Další pokusy, ale musím odložit do doby než seženu nová ložiska do motoru.
cilek

#22 Příspěvek od cilek »

No, taky se musím pochlubit. :D Včera jsem chtěl kamarádovi zalétnout Pittse a dopadlo to nevalně - zlomené vzpěry, nalomené křídlo, zlomená vrtule. Příčinou byla kombinace tech. závady, nezkušenosti a zbrklosti :roll: . Model už je opravený, ale musíme počkat na novou vrtuli.
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od hoblik »

kure87 píše:Hmm já měl dneska povedený zálet mám z toho radost a musím to někam napsat :-D

taky jsem dal zálet, taky z toho mám radost. Při prvním letu jsem měl těžiště moc vzadu a nebylo to ono. Přidal jsem půl kila olova do čumáku a teď je to ono: http://www.youtube.com/watch?v=54ecp2UwdoI :D
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Celeron »

hoblik píše:taky jsem dal zálet, taky z toho mám radost. Při prvním letu jsem měl těžiště moc vzadu a nebylo to ono. Přidal jsem půl kila olova do čumáku a teď je to ono: http://www.youtube.com/watch?v=54ecp2UwdoI :D

Peknyy, moooc peknyyyyy. :) Kolik to vazi? Vlastni konstrukce?
Jirka
JMalik

#25 Příspěvek od JMalik »

kroxigor píše:Servo i táhla v křídle jsou v pořádku, chodí to bez vůlí a přesně stejně na obě strany. Zkusím trochu větší výchylky. Teď mám 9mm na obě strany. Křidélka jsou dost velká téměř po celé délce spodního křídla.
http://kroxigor.rajce.idnes.cz/MissBipe/#P1080620.jpg

Další pokusy, ale musím odložit do doby než seženu nová ložiska do motoru.

O té velikosti křidélek si nedělej zase až takové iluze. Je to jenom dole a máš spíš jedenapůlplošník, než dvouplocha :wink:
Můžeš dát klidně i něco diferenciace, protože ta strana dolů se bude chovat víc jako klapka než křidélko a bude to dost brzdit.
JMalik

#26 Příspěvek od JMalik »

hoblik píše:............

Krásný stroj a nádherný zvuk.
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#27 Příspěvek od rampa_mckvak »

hoblik píše:------------------

Super. Když jsem dělal plastiky měl jsem ho jako model s TU-2 mezi nejoblíbenějšími.
Co neubrzdíš neukecáš.
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od hoblik »

Celeron píše:
hoblik píše:taky jsem dal zálet, taky z toho mám radost. Při prvním letu jsem měl těžiště moc vzadu a nebylo to ono. Přidal jsem půl kila olova do čumáku a teď je to ono: http://www.youtube.com/watch?v=54ecp2UwdoI :D

Peknyy, moooc peknyyyyy. :) Kolik to vazi? Vlastni konstrukce?
Jirka

Jo, jo, vlastní konstrukce, vlastní stavba.
Rozpětí 3,2m, váha 19,8Kg, motory MOKI 50VT
Klucíí, to jsou tak krásný "nervy", když to jdete zalítat a nevíte, jestli to poletí....
Když postavíš letadlo podle nějakýho plánku, máš jistotu, že to už někomu letělo, ale když to sám nakreslíš a vymyslíš......to je správný rajc!!
Jsem moc spokojenej, lítá to v podstatě samo... :D
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od sharkcom »

Ono každej pořádnej dvouploch lépe zatáčí doleva. ,,jde za vrtulí,, Každopádně to chce pěkně křidélka a k tomu i směrovka. Na křidélka diferenciace a podle profilu klidně i dost velká. Ono to bude u nosného profilu velice dobře zatáčet i pokud půjde na jedné straně křidélko nahoru a na druhé zůstane v rovině. To křidélko který bude vychýlený nahoru bude letadlo samozřejmě naklánět, ale i brzdit krídlo a tím zatáčet.
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Celeron »

hoblik píše:Jsem moc spokojenej, lítá to v podstatě samo... :D

To teda lita! S takouvouhle masinou pri druhym letu nizky prulety, to je teda neco!!! :)
At se dari!
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“