Redukce XT60 <-> T konektor

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
jova
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od jova »

arda1 píše:Však právě - potřebuješ pájet rychle a kvalitně - nikoli na jednu stranu přepalovat pájku na přetopený smyčce a na druhou prohřívat silnější kabely a konektory půl minuty než se pájka uráčí roztopit - pak to máš zavzlínaný cenťák v kabelu -ten je teplej tak, že se odletovává pomalu z PCB na reglu a ve finále na konektoru student jako prase. Neříkám že to nejde- ale za tu námahu(a hlavně s dost nejistým výsledkem) to opravdu nestojí. arda1BOT

Proto aby to nevzniklo, jsem psal že je třeba nejdříve ocínovat konec vodiče, konektor a pak teprve po přiložení k sobě proletovat společně. Pokud je někdo začátečník, tak ta kalafuna hodně pomůže.
Cvičně jsem si ohnul pár takto letovaných spojů a vzhledem k tomu že se ohnou hned u konektoru, o vyzlínání nemůže být řeč. Jestli ono to spíše nebude o tom kdo a jak umí pájet než čím to pájí. :lol:
Ale tak už to většinou bývá, jenom špičkové nářadí z nikoho mistra neudělá.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Klubas
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Klubas »

Tak já pak napíšu jak to dopadlo.. Doufám že dobře :D
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
chastra
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od chastra »

jova píše:.... Jestli ono to spíše nebude o tom kdo a jak umí pájet než čím to pájí. :lol:
Ale tak už to většinou bývá, jenom špičkové nářadí z nikoho mistra neudělá.

Naprostý souhlas. Ono taky de o to kolik tam necháš přilnout cínu a celkově to chce grif a zkušenost. Taky de o zvyk na svuj nástroj. Prostě ono staré přísloví nelže, akorát bych ho trochu upravil, že "nezáleží ani tak na nástroji jako na mistrovi." To "ani tak" má význam toho, že dnes jsou dostupné takové technologie, že by to zvládla i vopice s ucházejícím výsledkem :lol: :lol: (Tím na nikoho nechci útočit)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od arda1 »

Každý kdo pájí trafačkou a pak vezme do ruky alespoň trochu lepší mikropájku ví své- já to nikomu vnucovat nebudu - já tímto"vývojem" taky prošel - a to že kvalitní nářadí z nikoho mistra neudělá - no kdo má volšový ruce tak asi ne - ale každý průměrně zručný člověk si na lepší věci hodně rychle zvykne a návrat zpět je těžký někdy až zcela nemožný.... :wink: arda1BOT
EDIT- ještě k těm trafačkám- on je docela taky rozdíl mezi kvalitními českými a těma čínskými (s těmi převlečnými maticemi pod sebou místo šroubků vedle sebe )- zatímco česká byť jen třeba 75W je docela v pohodě a při troše šikovnosti a sebezapření se s ní dá vyrobit ucházející spoj -pak s těmi druhými(a že jich na trhu je) pak se nedá zapájet defakto nic- to jsou doslova parodie na páječky byť "třídy" trafo... http://www.naradi-hrebec.cz/cz/e-shop/3 ... -9923.html stejně jako třeba tohle je doslova výsměch mikropájek .. http://horkovzdusne-pistole.heureka.cz/ ... ker-ci500/ ..a mohl bych dál pokračovat...
ICQ 638556901
kesi
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od kesi »

Mám starou českou transformátorovou páječku TRP2-73 ještě za 180,-Kčs a dá se to. :)
Na přepájení jednoho nebo dvou konektorů za půl roku... :wink:
r.v. 1983/7
Komar033
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Komar033 »

Když jsem poprvé pájel tyto konektory, tak jsem jeden úplně roztavil a vypadl mi jeden konektor z toho plastu. Další jsem raději jen ucvaknul. Jinak nevím, čím pájkujou Číňani. Jejich cín se hrozně pájkuje - jestli je to cín. :( Dával jsem na baterii jiné konektory, klasické 3,5 zlacené. Ten cín nešel vůbec rozehřát, přitom kabel byl rozpálenej (trafopájka 75W) Lepší to ucvaknout a dát klasický cín s kalafunou. Pak to jde lépe. Je to jen moje zkušenost. Jo a nedávat konektor třeba do svěráku, to pak neohřeješ, i kdyby jsi se p.... :!: Něco nevodivého, třeba konektor napíchnout na špejli a tu pak dát do toho svěráku. Tak ať se daří.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od arda1 »

Komar033 píše:Ten cín nešel vůbec rozehřát, přitom kabel byl rozpálenej (trafopájka 75W)
Je to zřejmě bezolovo a to prostě trafačkou nezapájíš- ne že se nerozehřeje -naopak- "přepálíš "ho a on pak jakoby zhrudkovatí (jako amalgám to pak vypadá) a už s ním nenaděláš vůbec nic. Takže opravdu ucvaknout a pak klasický olovo. Ono ani olověná si při pájení trafačkou zrovna blahem nemlaská - ale vydrží podstatně víc než bezolověná. Ona totiž trafopáječka byť má psaný třeba 100W má na hrotu tak mizerný výkon že ji trvá dlouho než pájený místo prohřeje -pak je vše už okolo doslovo žhavé a pájka ne a ne se pořádně roztavit- prostě buď to přepálí nebo neprohřeje. Trefit se mezi je mnohdy nadlidský výkon a mohlo by mě to vylízat vočičko abych se s tím vůbec paplal když jsou na trhu páječky co to zvládnou levou zadní a perfektně.arda1BOT
ICQ 638556901
Komar033
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Komar033 »

Nezbývá než souhlasit. :)
chastra
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od chastra »

Komar033 píše:Když jsem poprvé pájel tyto konektory, tak jsem jeden úplně roztavil a vypadl mi jeden konektor z toho plastu. Další jsem raději jen ucvaknul. Jinak nevím, čím pájkujou Číňani. Jejich cín se hrozně pájkuje - jestli je to cín. :( Dával jsem na baterii jiné konektory, klasické 3,5 zlacené. Ten cín nešel vůbec rozehřát, přitom kabel byl rozpálenej (trafopájka 75W) Lepší to ucvaknout a dát klasický cín s kalafunou. Pak to jde lépe. Je to jen moje zkušenost. Jo a nedávat konektor třeba do svěráku, to pak neohřeješ, i kdyby jsi se p.... :!: Něco nevodivého, třeba konektor napíchnout na špejli a tu pak dát do toho svěráku. Tak ať se daří.

Zkusim poradit. Většinou tuto techniku používám u větších vodičů a je potřeba hodně rukou. Zkus trafačku nejdřív rozehřát, pak přilož k odpajovanému místu, nech chvíli působit a potom přidej trochu cínu :-D Vypadá to následovně levá ruka trafačka (mikro), pravá ruka drží kábl a v hubě odmotanou špulku s cínem. Tim, že na očko přidáš čerstvý cín, zvýšíš kontaktní plochu a teplo pude rovnou do spoje. S 50Watama odpájim i 8 vodič to je asi limit.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od JirkaA »

Komar033 píše:Jejich cín se hrozně pájkuje - jestli je to cín. :( Dával jsem na baterii jiné konektory, klasické 3,5 zlacené. Ten cín nešel vůbec rozehřát, přitom kabel byl rozpálenej (trafopájka 75W) Lepší to ucvaknout a dát klasický cín s kalafunou. Pak to jde lépe. Je to jen moje zkušenost. Jo a nedávat konektor třeba do svěráku, to pak neohřeješ, i kdyby jsi se p.... :!: Něco nevodivého, třeba konektor napíchnout na špejli a tu pak dát do toho svěráku. Tak ať se daří.

Dneska už i číňan kvůli směrnici RoHSS používá bezolovnatou pájku aby to mohl vyvážet do Evropy. Bezolovnatá pájka má o dost vyšší teplotu tání a menší rozmezí teplot, kdy už teče a ještě se nepřepaluje. Pájí se s tím docela blbě i s regulovanou páječkou, natož s trafopájkou bez regulace teploty.
OK2WY
Komar033
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Komar033 »

To jsem poznal, jak píšu, ucvaknout a pájet po našem. :)
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“