jaké nejvyšší otáčky snese vrtule?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
hefe
Kontaktovat uživatele:

jaké nejvyšší otáčky snese vrtule?

#1 Příspěvek od hefe »

potřeboval bych poradit s konkrétní otázkou,mám zalétnout kompozit. pyloňáka na elektromotor /Scorpion HK-4025-1100KV /,vrtule APC 10/7
a lipolky 6S/4000. Snese vrtule tolik otáček. Petr
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Nakadah »

chastra
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od chastra »

Motor na prázdno má 24200 a s vrtulí bude točit cca 19000, tak mám takovej dojem že to je trochu za limitem podle jejich doporučení :-D Volil bych stěží var.1 lépe var.4
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Doktor »

Já bych se pozastavil i nad volbou vrtule.

aku 6S - dejme tomu 21V pod zátěží
motor s Kv 1100

Oběžky asi nemá cenu trápit za - otáčky bez zátěže/1,3=otáčky pod ještě smysluplnou zátěží. V tomhle případě 23100/1,3=cca 17750.

Když pominu otáčkovej limit vrtule APC 10/7E, tak dle DC tahle vrtule spolkne na 17750ot/min asi 2570W. Při nějaké cca 75% eff to znamená příkon 3420W! 3420W/21V=162A!

Vrtule 10/7 sport si veme ještě víc. 3060W! Pin 4kW! Odběr 200A!

On s tou vrtulí bude točit jistě ještě míň protože bude hezky přetíženej, takže ten odběr takovej možná nebude, ale tohle se obávam nemá šanci ten Scorpion ustát!
hefe
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od hefe »

OK,díky.Zítra tedy změříme,kolik ukáže ampér a pošlem ho do luftu. :lol:
coro

#6 Příspěvek od coro »

Akurát som lepil krídlo cez ktoré mi preletel list mikro vrtuľky APC 6x5.5 - nepreletel kolmo len tak cez tie dva centimetre EPP a 4 vrstvy sklenej pásky a pár ďalších vrstiev polymerizovanej stirbornej parozábrany Dorken, ale letel šikmo presne od osy motora pozdĺž krídla a cestičku si cez to všetko urobil asi v dĺžke 20cm.. a zjavne mu to nerobilo problém a pokračoval preč niekam do trávy.
Bolo tam 20tis rpm ale to je fakt pár gramová malinkatá vrtuľka a bol to len list bez koreňa čo neváži takmer nič.. A ak to nikoho netrafí, tak sa problém začne až potom, keď ten druhý list čo zostal na motore, rozoberie motor s prepážkou a kus trupu.
JMalik

Re: jaké nejvyšší otáčky snese vrtule?

#7 Příspěvek od JMalik »

hefe píše:potřeboval bych poradit s konkrétní otázkou,mám zalétnout kompozit. pyloňáka na elektromotor /Scorpion HK-4025-1100KV /,vrtule APC 10/7
a lipolky 6S/4000. Snese vrtule tolik otáček. Petr

Když to rozjedeš na rychlosti střemhlav dost snadno to přetočíš. Pokud se ti v tomhle režimu roztrhne vrtule, tak to často vyrve motor s přepážkou ven. Jestli budeš mít kliku, tak to zůstane viset na vodičích, nebude hořet regl a s přijímačovkama půjde přistát.
Jestli jsi Smolín, tak se to vyrve komplet z trupu a Ty budeš jenom divákem, protože výškovkou neutlačíš tu chybějící hmotnost motoru vpředu. Taky by to mohlo chytnout plamenem od zkratovaného reglu.
(Všechno tohle mám za sebou :wink: )
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Doktor »

>hefe

Já se omlouvam, ale netušim kam sem včera večer koukal. :oops:

Ty příkony pro vrtuli 10/7 co sem psal jsou nesmysl. Ten HK4025-1100 by jí mohl na 6S asi skutečně utočit. Sice se asi pěkně zahřeje, ale dát by to mohl.

Určitě ale nepokoušet elektrický APC. Minimálně 10/7 Sport. Nebo pro sichr sehnat pylonovou 9,5/7.
hefe
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od hefe »

Tak v neděli byl zálet,vrtuli jsem vyvážil,ale jak jdu víc jak nad třetinu plynu,začně šeredně rezonovat... :( http://www.youtube.com/watch?v=XPuAIM0W1g0
coro

#10 Příspěvek od coro »

Ešte viac vyvážiť, potom aj kužel, nakoniec spolu s kuželom na unášači.. pevnejšie uchytiť motor - aj keď verím že drží pri tom výkone poriadne, proste nesmie sa dať pohnúť ani tým výkonom.. Skontrolovať ako sedí vrtuľa na unášači (u apc ten medzikrúžok, musí byť trochu na fest). Vyskúšať druhý kus vrtule, možno ten čo tam máte nie je ideálne vyorobený.. Vyskúšať druhý kus kleštiny na motor.. Skúsiť bez kuželu.. Skúste to vyvažovať na oske v ložiskách (akoby na motore ale bez motora)..
Čo dynamické vyváženie, aj motoru?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od TomasC »

Dle mě je měkké uložení motoru.

Ideální možnost je podepřít vzadu dalším ložiskem.

Jinak pěkný model, sice na pyloňáka pomalý, ale hezký. To je stavebnice z USA?? Máš nějaký odkaz? Předem díky
hefe
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od hefe »

je to možné,motor je na loži z laminátu 3mm a lože vlepeno do trupu,který je poměrně lehký.S motorem 7.5cm prý létá 250km.Tohle je zkouška v elektroverzi a komponenty byly doporučeny.Zkusím subtilnější lože.
Stroj je celý kompozitový,vyráběl jsem formy na zakázku do Německa.
Na videu letí pomalu,motor jsem kvuli rezonaci pustil jen asi na třetinu výkonu. http://picasaweb.google.com/petrhetla6/Pylonmodell#
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Doktor »

Ta verze pro spalovák má předpokládam nějakou motorovou přepážku a na tu se montuje klasické lože jako u ostatních modelů?
U té elektroverze žádná taková přepážka která by podržela v přední části tvar trupu není?
Mně příde že ten trup je už dost objemnej. Pokud tam neni žádná přepážka která by ten trup ztužila (lehkej tenkej laminát), tak by ten trup v přední části mohl při nějakých menších vibrací od motoru (vrtule) povolit a rezonovat.
Chtělo by to zkouknout (osahat) co se děje s trupem při statickém motorování při vyšším plynu. Zda trup za motorem nějak nepracuje.

Pokud neni za tim více jak 300g motorem nějaká přepážka co ten trup drží "pohromadě", tak by se ten tenkej a lehkej trup při nějaké menší vibraci mohl začít klidně "bořit". Ale je to jen jakási má teorie. :)
hefe
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od hefe »

Teď jsem objevil závadu,odkrytoval motor,abych na něj viděl a je to tak,jak píše Doktor.Při vyšších otáčkách začne vibrovat motor i s přepážkou.
Takže nové subtilnější lože a možná předek zesílit uhlíkem. Lože z letecké překližky.Ovíkendu znova otestujem. :D
jirkati
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jirkati »

Nepleteš si trochu slova "subtilnější" a "masivnější" ? Jinak mi totiž co jsi napsal nedává moc smysl?
Jinak model hezký, ať to lítá :wink: .
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“