To je samozřejmě pravda, ale za předpokladu že se o něj taky staráš. Pokud v něm necháš zatuhnout ricin, pak Tě rozborka nemine. Třeba ložiska od řádně zatuhlého ricinu pouhým prolitím palivem korektně nevyčistíš ani omylem. Pak stačí aby se Ti jen jedna kulička netočila, ale smýkala a... - rozborka + výměna ložiska Tě nemine
Cim rozpustit ricinovy olej
[quote="diablotin"]já jsem kdysi slyšel krásný pravidlo.čím míň se v motoru hrabeš tim míň toho zkazíš........
To je samozřejmě pravda, ale za předpokladu že se o něj taky staráš. Pokud v něm necháš zatuhnout ricin, pak Tě rozborka nemine. Třeba ložiska od řádně zatuhlého ricinu pouhým prolitím palivem korektně nevyčistíš ani omylem. Pak stačí aby se Ti jen jedna kulička netočila, ale smýkala a... - rozborka + výměna ložiska Tě nemine
No zacal jsem prozatim lihem, hlavne proto ze jej mam po ruce. Necham to tam par dni a uvidime co z toho bude. Poreferuji pak vysledek. Roky to lezelo takze to bude potrebovat trochu casu. S vetsim rozebiranim hned ze startu bude trosku problem protoze jsem sice povolil hlavu a sundal kryt kardanu ale s ostatnim taky nehnu. Musel bych to rvat opravdu nasilim a to se mi nechce. A znicil bych taky tesneni. Zatvrdly ricin je fakt svinstvo.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
diablotin píše:já jsem kdysi slyšel krásný pravidlo.čím míň se v motoru hrabeš tim míň toho zkazíš.
jakákoliv rozborka znamená to že ten motor si už nikdy nesedne stejně a jedinej důsledek je snížení spolehlivosti,výkonu a různé netěsnosti.
Jinak používat nějaký čističe na kterejch je výslovně napsáno že jsou nevhodné na hliník k umytí hliníkového motoru považuju za vrchol demence.na 100% to ten hliník nějak narušovat bude, z venku to sice nepoznáš ale v motoru je spousta leštěných částí které tu určitě bude napadat.dřív nebo později.
No to jsem rad, ze jsem se tu konecne dozvedel, ze jsem dement.
Po takovymhle starani o motory vydrzi stovky hodin a treba MVVS 12.7 ABC vybrus me vydrzel 3 sady lozisek SKF, o jejiz kvalite netreba pochybovat.
Jirka
Aktualni stav..
tak jsem to nalozil do lihu, nechal nekolik dnu a zda se to byt na dobre ceste .. uz jde s tim hybat. Jeste je to kapku "medovite" takze to necham jeste trochu uzrat ale bude to asi OK. .. Na zaver pak nasadim WD-40
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
Jestli jak píšeš "nasadím WD 40", tak ho potom musíš rozebrat a vyčistit a nebo minimálně pořádně prolít palivem. WDéčko uvolní fakt všechno a to zrovna není slabě řečeno ideální...
Po této lázni doporuřuji vpravit do všeh částí motoru parafínový olej.
Po této lázni doporuřuji vpravit do všeh částí motoru parafínový olej.
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
Když už se to tu probírá, taky se přidám - už delší se snažím o pohnutí s motorem ASP 6,5ccm, stáří je prý cca 35 - 40 let, ležel 20 roků na půdě, nijak zásadně ošetřen, ale dostatečně zatrolený olejem, takže naštěstí vypadá, že je jenom zasviněný. Všude je zaschlý ricin - nakládal jsem - petrolej, líh, palivo - a postupem času, cca po 2 týdnech, kdy si motor hrál na okurky (metylový lák měl i docela výmluvnou barvu) ve sklepě jsem rozhýbal všechno, až na ložiska. S tim si zatim nějak nevim rady... Totálně vytuhlý, nejdou pohnout. Protentokrát se snažím vynechat svou oblíbenou metodu, že co nejde kladivem, jde větším kladivem.
Taktéž mě to překvapilo. Já akorát znám takové ty, které byli vyráběny ještě v Rakousku, ale že už takhle dávno, to mi bylo řečeno několika modeláři. Po fotce se podívám, ale bojím se, že tady ji nemám - motor mám na chalupě, takže je nějaký čas nedostupný - ale vzhledově to není nic tak zvláštního, ony jsou si tyhle methyly dost podobné.
Není se čeho bát. Odstroj ho a zbude Ti jen karter s ložisky. Vyhřej troubu na 150 stupňů a nech ho tam půl hodiny péct. Pak ho vem takovou tou rukavicí na pečení na prkénko a ložiska opatrně vyraz. V nouzi nástavcem a příslušným oříškem z malé goly. Jde to dost lehce, takže není třeba s tím moc tlouct. A složit obráceným postupem.......