Kdo si troufne zalétnout SIG Smith Miniplane?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
malvin

Kdo si troufne zalétnout SIG Smith Miniplane?

#1 Příspěvek od malvin »

Ahoj, hledám zkušenějšího pilota, který by mi provedl zálet SIG Smith Miniplane, kterého jsem postavil. Sám si na to zatím netroufám. Mám zkušenosti s pilotováním AXN FloaterJet (elektrolet), simulátorem RFG4, ale real. spalováka jsem ještě nepáčkoval. Nebezpečí nezdaru jsem si vědom, ale určitě bude nižší, než kdybych se o zálet pokusil sám. Budu tedy vděčen za každou pomoc.

Miniplane je připraven k letu, osazen 10ccm ASP 4T a DX6i TX/RX. Postavil jsem si i lyže, ale sníh už asi nebude. Motor je již zaběhnutý. Uvítal bych i letové rady do začátku.

Jsem z Prahy Vysočan a není pro mě problém vzít auto a zajet do okolí. Občas jezdím na víkend také do Holešova nebo do Hukvald (okr. Frýdek-Místek). Preferoval bych ale hlavně okolí Prahy, kde jsem nejčastěji.

Předem díky za každou pomoc, Malvin

http://brezinal.rajce.idnes.cz/SIG_Smith_MiniPlane/
http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=23157

Obrázek

K dispozici je i ICE verze
Obrázek
DX6i, AXN FloaterJet, SIG Smith MiniPlane
baxiik
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od baxiik »

Tak se nakonec urodilo? :) Vypadá nádherně... Přeju hodně štěstí nejen při záletu! Sice jsem zastánce toho, že si éro již od začátku zalétávám (rozbíjím :lol: ) sám, ale záleží na každém - zvlášť, když je v podobné situaci jako ty.
I pád na držku je pohyb dopředu...
AR1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AR1 »

No jo, to ještě popiš předem řešení, když to při záletu zbuchne.

Ale vážně - máš to vyvážený, nezkroucený. Není důvod abys to neuřídil. Jestli chceš, půjčím ti ve vzduchu předem stejně těžký model na spalovák, nic to není. Necháš ho při startu rozeběhnout, jemně přitáhneš a při splnění mý druhý věty to vyloženě nikam neuhne.

Já jsem si zalítával všechny modely, od prvního, a když jsem je fláknul o zem, tak nikdy ne ze začátku, ale když už jsem si myslel, že to s nima umím.
Max
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Max »

Pokud chceš neni problem to zalítnout,stačí se domluvit a sejítse na Sobince. :D
Pokud máš vše správně nevydím v tom žádnej problem. 8)
F-5 TigerII X-tremejets,Vampir DH100 Vasamodel.
jarda17
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jarda17 »

Naprosto krásná práce...
Vety
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Vety »

jarda17 píše:Naprosto krásná práce...

Souhlasím..Malvine moc se ti to povedlo :wink:
*![>>(Vety)<<]!*
JMalik

#7 Příspěvek od JMalik »

Krásný stroj.
Napiš mód jaký létáš, zjednoduší se výběr pilotů.
Na zálet bych dal radši kola, lyže později a taky by byl dobrý solidní povrch dráhy, případně asfalt.
Létám mód 2, jsem z Příbrami, dráhu nemáme úplně ideální, ale šlo by to.
Zatím bych být Tebou asi preferoval nabídku Maxe, protože to máš blízko na dobrém letišti a s dobrým pilotem.
K těm radám na začátek. No, asi nejdůležitější je toto:
Model by jsi měl mít zalétnutý už doma, ven jdeš jenom ověřit, že to tak je.
Takže žádné dolaďování těžiště před záletem na letišti, výchylky, expa... všechno mít nastavené už doma. Zkontrolovat úhly seřízení a vyosení motoru, nepodělat něco v instalaci, zkontrolovat všechny táhla....
Motor máš zaběhnutý, tak snad povrtět pět minut servama, aby Tě za letu nepřekvapilo že něco nečekaně odešlo.
Před letem můžeš ověřit dosah. Ten skutečný, ne s omezeným výkonem, nebo staženou anténou.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Celeron »

AR1 píše:Já jsem si zalítával všechny modely, od prvního, a když jsem je fláknul o zem, tak nikdy ne ze začátku, ale když už jsem si myslel, že to s nima umím.

Nerikej, kdyz jde prvne do vzduchu neco novyho, velkyho, drahyho, tak se ti vubec, ale vubec neklepaj ruce. :roll: Me jako svina, a mohl bych taky jak se rika "stipat roxor v riti" :lol:
Jirka
AR1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od AR1 »

A víš že už ani ne? Mám přípravu tak jak píše JMalik, potom výběr počasí, bez lidí, v klidu se vydejchat a děj se vůle boží. Jestli není něco nějak skrytě blbě, tak to poletí. Nakonec, vždycky jsem zálet ustál. Nejvíc mě tak nějak nervoval el. větroň tím, že jsem si ho sám házel, to nebylo úplně ideální ale taky to žádný brikule nedělalo.
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od TERAZKY »

Určite si ho daj skontrolovať a zalietať niekým skúseným. Myslím, že o výhodách sa tu netreba rozpisovať.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
diablotin

#11 Příspěvek od diablotin »

Napiš jaký mód lítáš a pak není problém se s někým dohodnout.
Já lítám klasiku směrovka výškovka-vlevo ,křidélka plyn-vpravo.bydlím kus od prahy takže by taky nebyl problém se dohodnout.
Pokud se na zálet necítíš tak je rozhodně lepší si to nechat zalítnout,než to rozbít jen kůli tomu že jsi nervózní.
Pokud ještě někde najdeš sníh tak klidně můžeš zalítávat na lyžích,já jsem tak teď zalítával extru 2,5m na motor DLE 111.mě osobně to přišlo lepší protože nemusíš moc řešit jestli se trefíš na dráhu nebo ne.
Naděje umírá až po nás.
malvin

#12 Příspěvek od malvin »

Díky všem.
Musel jsem se hodně zamyslet, jaký mám mod, protože už to nějak beru automaticky. Vlevo mám výškovku, směrovku, vpravo plyn a křidélka (nejsem si jist těmi křidélky a směrovkou :), ale bude to tak, jak jsem psal ). Ta Sobinka by šla. Ještě mi psal SZ Petr-Powder. V sobotu udělám ještě pozemní test a budu připraven na zálet.
JMalik

#13 Příspěvek od JMalik »

malvin píše:Díky všem.
...... Vlevo mám výškovku, směrovku, vpravo plyn a křidélka (nejsem si jist těmi křidélky a směrovkou :)....

Nech si to zalétnout :wink:
malvin

#14 Příspěvek od malvin »

Tj tím, že už to beru při létání jako hotovou věc a neuvažuji nad tím :wink: A nejsem zrovna doma, abych se mrknul na vysílačku
JMalik

#15 Příspěvek od JMalik »

malvin píše:Tj tím, že už to beru při létání jako hotovou věc a neuvažuji nad tím :wink: A nejsem zrovna doma, abych se mrknul na vysílačku

Podívej, toho dvouplošníka musíš odstartovat tak, že začneš s plně dotaženou výškovkou, tu budeš plynule povolovat jak se to bude rozjíždět, aby jsi to nezaryl hned na čumák a hlavně to musíš řídit na zemi směrovkou, jinak to klidně odbočí o 90 stupňů do strany a odstartuje to tam. Už jsem dost těch událostí u nás viděl a uhýbal jsem těm rozdováděným tříkilovým strojům z cesty.
Není to těžké, ale chce to na to klid a ne stres z prvního velkého letadla s minimem zkušeností. Neuděláš chybu, když to třeba Max zalétne.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“