VYtrácí se řemeslná zručnost a čest? Pomůže modelařina?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
JMalik

#16 Příspěvek od JMalik »

dokken píše:
Nadpoloviční většina? Nějaký podklady by byly? Nebo je to jen výcuc z prstu.
K tvému překvapení existuje daleko víc modelářů, kteří nemaj tu potřebu tlachat na fóru, takže tvůj osobní peoplemetr tady značně kulhá..

Podlkady?
Ty by byly, stačí si přečíst vlákna o té Věci, co se tam řeší a kdo je to schopný zvládnout. Takže podklady máš, jen je zpracovat.
Teď sem dej tedy Ty nějaké svoje podklady o tom, kdo má tu Věc a nikdy nenavštívil internet a diskuse za účelem něco na tom řešit.
dokken

#17 Příspěvek od dokken »

to zdzd
Zručnost a řemeslná čest je v háji..hmm, to zní jako generační povzdech to já když byl mladej....
Rozhodně nesouhlasím a i si myslím, že si hodně protiřečíš. Na jednu stranu jsi propagátor nevrtání se v čemkoli a pak nářky nad všeobecnou nezručností.
Ber to tak, že se novej adept právě naučí pájet, když bude řešit třeba upgrade u RC XY. DIY se tomu říká a tím je modelařina především.
Skutěčně nemohu sdílet tento tvůj značně pochybený názor..
zdzd

#18 Příspěvek od zdzd »

dokken píše: Nějaký podklady by byly?

Pokud jde o podklady, je jich tu nepřeberně. Namátkou bych ti tu našel spousty fotek, co sem porůznu lidi dali. Ale nechci se nikoho dotkout. Najdi si je sám.

Já sám pájím parkrát do roka, ale když už, tak pořádně a tak abych neleknul pokaždé, když to uvidím.

Tady je třeba fotka mnou pájeného packu a svorek.

Obrázek

Obrázek

http://zd.wwwcity.cz/zd/Svorky.htm

Když se ulámal konektor v GPS http://docs-europe.electrocomponents.co ... 7beea1.pdf tak měl od plošňáku odtržené všechny nožky, kromě tří prostředních. Tři krajní z každé strany měly i zpřelámané přívody. Nadával jsem u toho, ale nakonec jsem ho úspěšně opravil a připájel zpátky.

A nejde jen o pájení. Tady je třeba moje elektroinstalace v helině http://zd.wwwcity.cz/ElektrikaSceadu tady jiná helina zevnitř http://zd.wwwcity.cz/zd/Files/ShuttlePlusKoment.pdf a pár dalších věcí různého typu http://zd.wwwcity.cz/KufrNaNabijecky/index.htm http://zd.wwwcity.cz/zd/MaxiRbedna.htm

Já se za svou práci nestydím a každý si ji může kdykoliv prohlédnout. Ale dost často se stydím, když vidím práci jiných. A je to horší a horší. Rukama už skoro nikdo neumí dělat.

Modelářství je cesta, jak z toho ven. Ale lidi musí mít soudnost a nepovažovat oslintané střeva čajna vysílače za vrchol pájecí techniky, rozpadající se kus pěny za extra kvalitu a podobně. Což zase bohužel podkopávají "recenze" v časopisech, kde je kdejký šmejd extra třída a podobně. Svět se v pr*el obrací, :cry:
zdzd

#19 Příspěvek od zdzd »

dokken píše:Rozhodně nesouhlasím a i si myslím, že si hodně protiřečíš. Na jednu stranu jsi propagátor nevrtání se v čemkoli a pak nářky nad všeobecnou nezručností.

Neprotiřečím si ani písmenko. Součástí řemeslných znalostí a cti je vědět, do čeho se vrtat nemá. To jsou třeba vysílače. Mají své předpisy, pravidla a to se musí ctít. Jestli se chce někdo učit pájet, ať si v GME koupí za pár desetikorun stavebici blikátka s LED, solárního brouka nebo jinou hračku. Ale ať proboha nevrtá do RC. Já si chci na letiště chodit odpočinout, nikoliv se tam bát.

Na druhou stranu opravit konektor v GPS či mobilu není problém. Daná věc už je v háji. Jde o její záchranu, jinak skončí v popelnici. V servisech jsou všude stejní lempli a vrátí to s tím, že to bylo utopené, nebo mechanicky zničené. Ať jdou do háje.
Naposledy upravil(a) zdzd dne ned 30.01.2011 17:16, celkem upraveno 1 x.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od AR1 »

http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=5113

35Mhz + 2,4Ghz v jenom Tx na jeden vypínač. Proč se nepochlubit.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Nakadah »

Ja si vzdycky zpomenu na legendy, ze japonsti kovari radeji mnohdy znicili nekolikatydenni praci, nez aby pustili do sveta zmetek se svym jmenem.

Proto se snazim stavet tak, abych 1) nemusel nic nicit 2) nemusel se stydet. Ale takovych nas asi moc nebude.

Ale zdzd ma s tim pajenim pravdu :) zapajet dobre konektory, umi malokdo. Ale to chce vetsino jenom poradit a ukazat jak na to. Vetsinou jde jenom o spatny postup a neznalost. Nak
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Nakadah »

ar1> dobra provokace :D zdzd uz nabiji aku vrtacku a brousi 10ku vrtak do oceli 8) (aspon ja bych to uz chystal, kdybych akucko mel) Nak
zdzd

#23 Příspěvek od zdzd »

AR1 píše:35Mhz + 2,4Ghz v jenom Tx na jeden vypínač. Proč se nepochlubit.

Protože stát je na huntě a pokuta do 200 000,- se celkem hodí.

Až jednou Kalouska napadne, že lidi na sebe nabonzují kde co a nechá prosít Internet, spadne nám DPH o 5% a do důchodu můžeme o 5 let dřív.
zdzd

#24 Příspěvek od zdzd »

Nakadah píše:ar1> dobra provokace :D zdzd uz nabiji aku vrtacku a brousi 10ku vrtak do oceli 8) (aspon ja bych to uz chystal, kdybych akucko mel) Nak

To je jen pověra. Aku vrtačku mám, ale nikdy jsem TX nevrtal. Na to máme úřední orgány.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Milan Nes »

hmm tak ted uz vis proc sem ti v jinym vlaknu jak ty si rikal "slapal na paty" nebo co, si to po sobe precti, promin mam z tebe pocit ze ti je tak max 15 a mas celou chytrost sveta /dotycny vi koho myslim/
nebo se snazis vyhrat prvni misto o nejvic arogantniho nebo drzeho cloveka na manii :) pak t muze bejt i vic coz ti asi je coz je smutny fakt,

promin ale tvoje vystrelky do tmy sou fakt mimo a uz mi to nedalo to nenapsat

stejne bez obalu jako ty pises sem

ono totiz remeslo de fakt doprd... ja se pohybuju v architekture a stavarine
a moc dobre to vim tam ti kldine ukazky dolozim, dnesni remeslo je
otresny a myslim si ze to je jen reflexe celkoveho stavu ...

jinak 50% mi prijde hooodne velkej optimismus, ja vim sam nebejt vychovy Naka tak dotedka nepripajim poradne nic, ono ani ted to neni slava ale uz se na to da i koukat :)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
pepin

#26 Příspěvek od pepin »

Jen pro doplnění-je někdo z těch,co mají zde v diskusi starost o řemeslnou zručnost řemeslníkem?má nějakou osobní zkušenost v řemeslné činnosti co by zaměstnání a finančním ohodnocení své práce ve vztahu-kvalita-čas nutný k výsledné kvalitní řemeslné práci?Pokud nějakého řemeslníka potřebujete na vyřešení nějakého svého osobního problému zajímá vás jeho zručnost,nebo kolik bere na hodinu :lol:
JMalik

#27 Příspěvek od JMalik »

Ono někdy už nejde ani o peníze, ale prostě je málo těch velmi šikovných řemeslníků.
Myslím, že každý šikovný modelář si třeba koupelnu obloží lépe než průměrný obkladač. Jde jen o to, že na tom stráví násobně delší dobu.
Na druhou stranu mi právě superšikovný obkladač loni předvedl jak se to dá taky dělat.
Když třeba tady budou padat návody na to, jak vyměnit ložiska inrunnerů, tak 90% motorů skončí neopravitelnou devastací na manuální zručnosti těch montérů. To je prostě realita. Když to budou oběžky, tak by to měl naopak zvládnout úplně každý. Realita manuální zručnosti současného stavu je ale taková, že k tomu ,aby to dobře dopadlo i u té oběžky je většinou nutná spolupráce s nápovědou.
Osobně pokud potřebuji řemeslníka na vyřešení svého osobního problému, tak mě v první řadě zajímá jestli a jak to zvládne a až nakonec cena.
breh
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od breh »

Vůbec si nemyslím , že jde řemeslo do háje . Jenom máme každý tu pomyslnou laťku preciznosti posazenou jinak vysoko a to bylo vždycky.

Myslím , že je to taky o věku jedince (modeláře) .
Už pračlověk říkal : Ách ta dnešní mládež , ta nic neumí . Jó to já jsem v jejich letech už dělal tamto a ono ......

(Akorát asi ještě nepájel baterky ).

:D
dokken

#29 Příspěvek od dokken »

breh píše:Vůbec si nemyslím , že jde řemeslo do háje . Jenom máme každý tu pomyslnou laťku preciznosti posazenou jinak vysoko a to bylo vždycky.

Myslím , že je to taky o věku jedince (modeláře) .
Už pračlověk říkal : Ách ta dnešní mládež , ta nic neumí . Jó to já jsem v jejich letech už dělal tamto a ono ......

(Akorát asi ještě nepájel baterky ).

:D

ano, líp bych to nenapsal, do kamene tyhle slova tesat...
zdzd

#30 Příspěvek od zdzd »

pepin píše:Jen pro doplnění-je někdo z těch,co mají zde v diskusi starost o řemeslnou zručnost řemeslníkem?má nějakou osobní zkušenost v řemeslné činnosti co by zaměstnání a finančním ohodnocení své práce ve vztahu-kvalita-čas nutný k výsledné kvalitní řemeslné práci?Pokud nějakého řemeslníka potřebujete na vyřešení nějakého svého osobního problému zajímá vás jeho zručnost,nebo kolik bere na hodinu :lol:

Hledali jsme firmu na výměnu oken. Prvně se zjišťovalo co umí, pak teprve co to bude stát. Když se kupují třeba brýle, tak se napřed vyberou kandidáti, pak se teprve kontrolují ceny. Nejprve je třeba vybrat co vlpastně chceš a pak možnosti přebrat podle ceny. Jít na to naopak je průser.

Kámoš teď přebudovával koupelnu. Nešel až tak moc po ceně, ale ani si úplně neprověřil kvalitu dodavatele. Přes měsíc chodil vzteklý jako svině. Dělá v Rakousku a vrací se až večer. Denní práci tedy přebírala jeho žena. Ta není modelář a detaily ji až tak moc neberou. Tak jim vždycky schválila denní výsledek a basta. On pak přijel a byl na umření. Firma to dělala s pomocí subdodávek. Zedník, plynař, vodař, obkladač, truhlář... Každý přišel a něco spáchal. Obkladač udělal mozaiku kolem vany. Pak přišel vodař a natáhnul trubky jak se mu líbilo. Baterii fláknul mimo osu mozaiky, hajzlmísu dal předepsaných 33cm od zdi. Nikoliv ovšem krajem, nýbrž osou. Levák si nich prdel nevytře, protože pravé ramano máš opřeno o zeď jen si sedneš. Že by jsi se naklonil, tak to ani náhodou. Zedník stoupačku obezdil podle trubek. Že tam měli mít nějaké výklenky a stupně na poličky? Zapomeň. Kuchyňská linka na míru přiletěla o týden později a dva týdny čekala na pár chybějících desek. Pak byla v kupě, ale nebyl dřez. Dodavatel ho tři dny sháněl. Pak se přihrnul s dřezem a aby to bylo z krku, natřel ho silikonem a zalepil do desky. Než kámoš přišel, byl dřez na tvrdo. Tak pod ním strávil několik hodin upravováním díry a montáží baterie, což by na dřezu venku zvládnul za půl hoďky. Byly to story na pokračovaní...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“