LED pásky na HC??
- j.e.n.i.k.82
Ahoj, potrebuji poradit s osvetlenim modelu. Tyhle pasky, o kterych je tu rec jsou v metrovych pasech. Kdyz toho chci na ero navesit vic, tak jednotlive pasky spojim paralelne a pripojim k napajeni? Paralelne proto, abych mel na vsech vetvich stejne napeti (to si myslim ja).. Je to tak?
To, ze se jednotlive pasky daji rozstrihat po trech diodach, vim, ale uz si nejsem jisty, jestli je mozne (a rozumne) spojit vic pasku do serie za sebe..
Diky
To, ze se jednotlive pasky daji rozstrihat po trech diodach, vim, ale uz si nejsem jisty, jestli je mozne (a rozumne) spojit vic pasku do serie za sebe..
Diky
- j.e.n.i.k.82
j.e.n.i.k.82 píše:Jinymi slovy je celkem jedno, jak to pospojuji, kdyz dodrzim polaritu?
není!!
buďto budeš mít paralelí zapojení(vedle sebe) =>když takhle spojíš dva pásky, tak to bude na 24V (napětí se sčítají!!)
Když to zapojíš za sebou, tak bude potřeba jen 12 V (to ty POTŘEBUJEŠ - na tříčlánek lipolku)...sčítá se jen proud...ale to tě nemusí zajímat!!!
...každopádně ty pásky jsou dost zrádný!! já, kterej tomu rozumím, bych teď s něma měl problém...musíě přijít na ten způsob zapojení s rozstřiháváním, atd... (každý 3 ledky jsou totiž propojený jen sériově s ostaníma!...ale vedou tam netradičně dva dráty!!=>aby bylo možný ten pásek napájet jenom z jedné strany!! pozor na to!!)
jinak můžeš zkoušet donekonečna! ...jestli máš v ruce jen tříčlánkovou lipolku, takto nemůžeš zničit ať to zapojíš jakkoliv!!
...jen to bude buď svítit málo...a nebo třeba vůbec!
Xxx
- j.e.n.i.k.82
Nechci si tu otvírat obchod, ale za ty samý prašule umím pásky jak s potahem - transparentní "guma" - tak bez. Teď jsem instaloval v jedné restauraci jako doplňující osvětlení cca 30m. Pořizovací cena vč zdroje vychází o cca 1/3 levněji než zářivka, o možnosti aplikace nemluvě, svítivost dobrá, barevné podání dle přání zákazníka. Zbylo mi cca 1,5m teple bílé bez gumy, tak jsem - jak již tady popisuje RiMr - ji "zařízl do náběžky Maxi Swifta, na konce křídel klasika - zelená, červená, napájím to natvrdo z 3S balančního konektoru LiPolky. Docela dobrý, až to nafotím - resp přijdu na to jak to vyfotit aby to vypadalo dobře, tak to pověsím na RC album.
Kdybyste si někdo chtěl vyzkoušet jak to svítí, než to koupí, tak mi dejte vědět po SZ, můžu zapůjčit pár metrů i se zdrojem. Jinak se to stříhá po 5 cm ( 3 LED ) a vcelku může svítit na 60W zdroj cca 14 m, jen je dobrý napájení umístit do středu pásky - prostě 5 resp 7m na stranu kvůli úbytku proudu daným délkou pásku. Upozornění - LED nejdou resp jdou špatně stmívat. LED svítí "proudem ne napětím ". Odborníci vědí
Pro upřesnění - je to seriovo-paralelní zapojení. Proto se to stříhá po 5cm resp 3 LEDkách - ty jsou na pásku v sérii s odporem a dalších 5cm (5m) je k tomu paralelně. Můžeš tedy rozdílné barvy, typy i watáže spojovat paralelně. Stačí dodržet + a - a výsledný proudový odběr. Jo a pro jednoduchost jsou na pásku namalovaný nůžky v místě střihu a polarita
Kdybyste si někdo chtěl vyzkoušet jak to svítí, než to koupí, tak mi dejte vědět po SZ, můžu zapůjčit pár metrů i se zdrojem. Jinak se to stříhá po 5 cm ( 3 LED ) a vcelku může svítit na 60W zdroj cca 14 m, jen je dobrý napájení umístit do středu pásky - prostě 5 resp 7m na stranu kvůli úbytku proudu daným délkou pásku. Upozornění - LED nejdou resp jdou špatně stmívat. LED svítí "proudem ne napětím ". Odborníci vědí
Pro upřesnění - je to seriovo-paralelní zapojení. Proto se to stříhá po 5cm resp 3 LEDkách - ty jsou na pásku v sérii s odporem a dalších 5cm (5m) je k tomu paralelně. Můžeš tedy rozdílné barvy, typy i watáže spojovat paralelně. Stačí dodržet + a - a výsledný proudový odběr. Jo a pro jednoduchost jsou na pásku namalovaný nůžky v místě střihu a polarita
geo