Osvětlení, pozičky, atd..

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

Osvětlení, pozičky, atd..

#1 Příspěvek od CharlitoCZ »

Ahoj, chtěl bych poprosit o radu, jak byste řešili nasvícení letadla / heli /atd..

Chtěl bych si udělat poziční světla a další udělátka, zajímalo by mě ale, jestli to můžu napojit na přijímač (zda to umožňují ty 3 kábliky) nebo ne. Chtěl bych to ovládat z rádia, kanálů mám dost, ale přemýšlím jak - však servo je napájené, i když je "nepoužívané" ne?, takže jednoduše +/- napojit by asi uplně nešlo..

Máte s tím někdo zkušenosti? :?
DJI Phantom 3 Advanced / SIG Smith Miniplane / spousta deproňáků a miniqvéček
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od H1N1 »

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=12615

Todle to vyřeší za Tebe stačí jen napojit Ledky, pásky mají na HC taky.
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
sviznik

#3 Příspěvek od sviznik »

Prosté připojení na +/- výstupu přijímače fakt možné není, protože by to svítilo pořád (navíc jde o zdroj napětí, musely by tam být tedy předřadné odpory) - musíš tam mít spínač, který bude reagovat na šířku pulsu (ten třetí drát, kterým se řídí poloha páky serva). Ale jsou na to specializované řídící jednotky, které fungují jako zdroj proudu. Viz například - http://www.mminfo.biz/nightfly/
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od CharlitoCZ »

super, díky kolegové, už vím aspoň po čem koukat :wink:
Jano5

#5 Příspěvek od Jano5 »

Používal som Nightfly, ale cenovo lepšie a pre mňa postačujúce je toto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8850
A zapínanie svetiel je cez vysielač a jedno servo z ktorého je použitý iba plošák so zosilovačom.
jez_cz

#6 Příspěvek od jez_cz »

sviznik píše:Prosté připojení na +/- výstupu přijímače fakt možné není, protože by to svítilo pořád (navíc jde o zdroj napětí, musely by tam být tedy předřadné odpory) - musíš tam mít spínač, který bude reagovat na šířku pulsu (ten třetí drát, kterým se řídí poloha páky serva). Ale jsou na to specializované řídící jednotky, které fungují jako zdroj proudu. Viz například - http://www.mminfo.biz/nightfly/

sviznik: Proč podle Tebe není možné připojení přímo na přijímač? Odběr diody se správně zvoleným předřadným odporem nastavený na 0.02A až 0.1A je naprosto v pohodě pro trvalé připojení. Když mu stačí, aby to celou dobu za letu svítilo, tak nepotřebuje ani žádný RC spínač. Maximálně může použít řídící desku ze starého (klidně i nového) serva. Já to tak mám na samokřídle TORO, tedy nevidím důvod tak kategorického soudu. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
sviznik

#7 Příspěvek od sviznik »

Protože tam měl napsáno: "Chtěl bych to ovládat z rádia"....
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Nakadah »

jez_cz> jen takova technicka. Velka vetsina supersvitivych diod ma maximalni povoleny proud 20mA. Z dlouhodobeho hlediska je lepsi neprekracovat tak 15mA. Jednou sem mel na akvariu nocni osvetleni z modrych LED - nejak sem to moc neresil a proud do nich tehdy sel cca 80mA - do tydne bylo po nich a jen mzouraly fialovou barvou. Level cislo dve bylo nastaveni presne 20mA - vydrzely pul roku nocniho sviceni.

Od te doby davam radeji mene. Nak
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od CharlitoCZ »

jez_cz píše:Maximálně může použít řídící desku ze starého (klidně i nového) serva. Já to tak mám na samokřídle TORO, tedy nevidím důvod tak kategorického soudu. JaHo

zajímavé, takovéto nápady vítám :-)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

Nakadah píše:jez_cz> jen takova technicka. Velka vetsina supersvitivych diod ma maximalni povoleny proud 20mA. Z dlouhodobeho hlediska je lepsi neprekracovat tak 15mA. Jednou sem mel na akvariu nocni osvetleni z modrych LED - nejak sem to moc neresil a proud do nich tehdy sel cca 80mA - do tydne bylo po nich a jen mzouraly fialovou barvou. Level cislo dve bylo nastaveni presne 20mA - vydrzely pul roku nocniho sviceni.

Tos musel kapnout na nejakej smejd. Ja jsem drbal HP 20 mA bilou supersvitivku v nocnim svetylku asi 5 let skoro 60 milikama a vydrzela. Tedy hodne pres 20 000 hodin. Blbe jsem to kdysi spocital. Prisel jsem na to az kdyz odesel predradny kondik co snizoval sitovy napeti.
Jirka
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Nakadah »

celeron> ja to vsechno beru v GESu a povetsinou jsou ty LEDky od cinskeho dodavatele. Tys asi trefil na kvalitni kousek :) Nak
jez_cz

#12 Příspěvek od jez_cz »

Nakadah píše:jez_cz> jen takova technicka. Velka vetsina supersvitivych diod ma maximalni povoleny proud 20mA. Z dlouhodobeho hlediska je lepsi neprekracovat tak 15mA. Jednou sem mel na akvariu nocni osvetleni z modrych LED - nejak sem to moc neresil a proud do nich tehdy sel cca 80mA - do tydne bylo po nich a jen mzouraly fialovou barvou. Level cislo dve bylo nastaveni presne 20mA - vydrzely pul roku nocniho sviceni.

V Libeci jsem v Elitronu koupil 4mm supesvítivky - mají je rozsvícené na reklamním tablu a svítí moc pěkně. Katalogově prý mají 100mA a také je tímto proudem na tablu krmí. V pozičkách na éru jim dávám 20mA a bohatě to stačí, i tak svítí jak šlak. Jen mě překvapilo, že zelená má napětí přechodu 9V, takže se nedala napájet z BEC, musela jít přes odpor rovnou na 12V z baterie. Když jsem jí prohlídl lupou, tak je to tříčipovka, tedy je jasný důvod těch 9V. Naproti tomu bílá 8mm dioda do předních světel, co má psaných 100mA a 0.5W, tak při těch 100mA po chvilce pohasíná, přechod tedy se přehřívá, i když měření teploty na diodě tomu nenasvědčuje. Nastavil jsem jí 0.08A a jede v pohodě. Uvidím po půl roce :). JaHo
I květák je jen vycepované zelí
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“