Navod na FUTABU T8FG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
JMalik

#16 Příspěvek od JMalik »

Smaniak píše:..................kamarád ji musel reklamovat kvůli občasným ztrátám signálu!..................

Můžeš to prosím blíže popsat, včetně výsledku reklamace?
Smaniak

#17 Příspěvek od Smaniak »

JMalik píše:
Smaniak píše:..................kamarád ji musel reklamovat kvůli občasným ztrátám signálu!..................

Byl to maník, který mi o tom povídal už na Nesvačilském podívání (tuším září?) u kafe s párkem na stánku. Co bylo příčinou nevím, ani u kterého prodejce to reklamoval nevím. Já tento typ vysílače nemám, tak jsem se o to nějak blíže nezajímal. Pro něj bylo důležité, že byla reklamace prý obratem vyřízena a ani on z toho nedělal žádné závěry, protože na to přišel údajně hned po uvedení do provozu a žádné éro mu na to nespadlo. Ani já bych z toho žádné závěry nedělal (pokud máš o tento typ zájem), chybka se prostě stane i v "lepších rodinách". Ostatně já si konkrétně o tomto typu myslím, že se dost vydařil a pro moje potřeby by za ty peníze technicky jistě vystačil.
zdzd

#18 Příspěvek od zdzd »

Smaniak píše:No to mě tedy opravdu nenapadlo, protože POMOC žádal jen Pixel v úvodním dotazu; pro nás ostatní mohla být tebou dotazovaná specifikace prodejce pouze jen INFO (i když nepopírám, že třeba přínosná).

A mě to zase napadlo, protože na Slovensku je jeden prodejce, který návody zapomínal poměrně často a hodně lidí se na mne obracelo z řešením. Nějakou dobu už se nikdo neozval a tak mne celkem zajímá, zda se někdo navrací ke starým zvykům, nebo je to nový objev.
pixel

#19 Příspěvek od pixel »

Takze v prvom rade velmi pekne dakujem Smaniakovi za pomoc.

No a teraz to trosku objasnim, aby som upokojil situaciu :D
Takze tato suprava bola zakupena asi pred rokom (podotykam osobne) od isteho internetoveho predajcu, a navod ku nej nebol. Ked mu bolo volane, tak ze zabudol a samozrejme ho doda. Ta suprava nebola moja a povodnemu majitelovi angl navod uplne postacoval, takze ten slovensky nenahanal. Takze preto tu ani nechcem zverejnovat o koho ide, pretoze by to bolo z mojej strany voci predajcovi max nefer. Nebola to iba jeho chyba. Aj ked ano - ten navod tam mal byt a blabla.

Uz druha vec je, ze som na forach na dotycneho pocul iba same "chvaly". A aj pri kupe tej supravy vladly take divne praktiky. Ale...
sabre

#20 Příspěvek od sabre »

Proč Ti připadá nefér napsat jméno internetového prodejce, který není schopen poslat návod k prodávanému výrobku?
Mirek
elektromodely.com

#21 Příspěvek od elektromodely.com »

zdzd píše:A mě to zase napadlo, protože na Slovensku je jeden prodejce, který návody zapomínal poměrně často a hodně lidí se na mne obracelo z řešením. Nějakou dobu už se nikdo neozval a tak mne celkem zajímá, zda se někdo navrací ke starým zvykům, nebo je to nový objev.

Zdenku, to je uplne jedno, odkial ten predajca tovar poslal.
ROVNAKE zakony musi dodrziavat aj Towerhobbies, HobbyKing
a podobne = KAZDY, kto PREDAVA tovar zakaznikovi
na Slovensko, teda obchodne a reklamacne podmienky
v slovencine, navod, zaruka 2 roky atd. Si niekedy dostal
od niekoho z nich navod v ceskom jazyku ?

Ked nejaky internetovy predajca u nas navod nedodal, tak
uz je zle, ale ked to nerobi HC, tak je to v pohode, ved
navod si modelar vzdy nejak zozenie, ano ?

Mne sa napr. stalo, ze mi z Robbe slovensky navod k vysielacu
neposlali, to iste sa mi stalo u Astramodelu aj u inych firiem a nie
len modelarskych. Aj vcera som kupoval topanky a nijaky navod
tam nebol, ani krajina povodu.
zdzd

#22 Příspěvek od zdzd »

elektromodely.com píše:ROVNAKE zakony musi dodrziavat aj Towerhobbies, HobbyKing a podobne = KAZDY, kto PREDAVA tovar zakaznikovi na Slovensko, teda obchodne a reklamacne podmienky
v slovencine, navod, zaruka 2 roky atd.

To asi nemyslíš vážně, že?
JMalik

#23 Příspěvek od JMalik »

Smaniak píše:
JMalik píše:

Byl to maník, který mi o tom povídal už na Nesvačilském podívání (tuším září?) u kafe s párkem na stánku. Co bylo příčinou nevím, ani u kterého prodejce to reklamoval nevím. Já tento typ vysílače nemám, tak jsem se o to nějak blíže nezajímal. Pro něj bylo důležité, že byla reklamace prý obratem vyřízena a ani on z toho nedělal žádné závěry, protože na to přišel údajně hned po uvedení do provozu a žádné éro mu na to nespadlo. Ani já bych z toho žádné závěry nedělal (pokud máš o tento typ zájem), chybka se prostě stane i v "lepších rodinách". Ostatně já si konkrétně o tomto typu myslím, že se dost vydařil a pro moje potřeby by za ty peníze technicky jistě vystačil.

To je pak sdělení s informační hodnotou nula a snad je lepší mlčet.
Pokud sem napíšu, že nějaký kus toho TX měl problémy s výpadky signálu, tak je dobré vědět aspoň jestli to byla výrobní vada toho kusu, nebo chyba obsluhy (pokud např. nenabil baterku) . Tady zatím přicházejí v úvahu obě možnosti.
elektromodely.com

#24 Příspěvek od elektromodely.com »

zdzd píše:
elektromodely.com píše:ROVNAKE zakony musi dodrziavat aj Towerhobbies, HobbyKing a podobne = KAZDY, kto PREDAVA tovar zakaznikovi na Slovensko, teda obchodne a reklamacne podmienky
v slovencine, navod, zaruka 2 roky atd.

To asi nemyslíš vážně, že?

Myslim, minule som to konzultoval na SOI (u Vas COI),
ide o pripady, ked tovar poslu piamo k Tebe do SR
(predpokladam, ze obdobne to mate v CR).

Ked si to kupis osobne v zahranici, tam si to mozes kupit
za podmienok, ktore platia u nich a doviezt si to do CR
pre osobnu potrebu.

To iste plati aj ine firmy v DE, AT, UK,,, podla mna by
sa mala zmenit co najskor legislativa, aby na kazdy
tovar stacil anglicky navod. Anglicky sa dnes ucia
deti od 3. alebo 4. triedy ZS, tak ako kedysi rustinu...
zdzd

#25 Příspěvek od zdzd »

V ČR to definuje občanský zákoník.

Tam je:

Část první
Obecná ustanovení
Hlava první: Občanskoprávní vztahy a jejich ochrana
§ 1
(2) Občanský zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a státem, jakož i vztahy vyplývající z práva na ochranu osob, pokud tyto občanskoprávní vztahy neupravují jiné zákony 1).

A pak:
Oddíl druhý: Právnické osoby

§ 19
(1) Ke zřízení právnické osoby je potřebná písemná smlouva nebo zakládací listina, pokud nestanoví zvláštní zákon jinak.
(2) Právnické osoby vznikají dnem, ke kterému jsou zapsány do obchodního nebo jiného zákonem určeného rejstříku, pokud nestanoví zvláštní zákon jejich vznik jinak.

Nepředpokládám, že nějaký Kim&Ťong unlimited je zapsaný v našem obchodním rejstříku. Tím pádem je při takovém obchodu celý náš občanský zákoník k ničemu.
elektromodely.com

#26 Příspěvek od elektromodely.com »

zdzd píše:V ČR to definuje občanský zákoník.

Nie Zdenku, toto je v Zakone o ochrane (na ochranu) spotrebitela,
to je biblia SOI (COI).
zdzd

#27 Příspěvek od zdzd »

V občanském jsou ty záruční podmínky.

A zákon na ochranu spotřebitele praví:

Část první
Úvodní ustanovení
§ 1 Předmět a rozsah úpravy
(1) Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství a stanoví některé podmínky podnikání významné pro ochranu spotřebitele, úkoly veřejné správy v oblasti ochrany spotřebitele a oprávnění spotřebitelů, sdružení spotřebitelů nebo jiných právnických osob založených k ochraně spotřebitele.

dále:

§ 2 Vymezení některých pojmů
(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí:
a) spotřebitelem fyzická nebo právnická osoba, která nakupuje výrobky nebo užívá služby za jiným účelem než pro podnikání s těmito výrobky nebo službami,
b) prodávajícím podnikatel, 4) který spotřebiteli prodává výrobky nebo poskytuje služby,

Odvolávka 4) jde do obchodního zákoníku:
(2) Podnikatelem podle tohoto zákona je:
a) osoba zapsaná v obchodním rejstříku,
b) osoba, která podniká na základě živnostenského oprávnění,
c) osoba, která podniká na základě jiného než živnostenského oprávnění podle zvláštních předpisů,
d) osoba, která provozuje zemědělskou výrobu a je zapsána do evidence podle zvláštního předpisu.

A už jsme zase u rejstříku, kde se Číňan nevyskytuje...
FlyBear

#28 Příspěvek od FlyBear »

elektromodely.com píše:Nie Zdenku, toto je v Zakone o ochrane (na ochranu) spotrebitela...

Člověče, ty jsi tu veden jako platící člen fóra, takže předpokládám, že modelářský prodejce...

A v tom případě bys měl ty zákony aspoň trochu opravdu znát. Ve vlastním zájmu i v zájmu svých zákazníků.

Zjednodušeně:

- Povinnosti podle našich zákonů má pouze ten prodávající, který je nějakým způsobem ukotven u nás, tedy zpravidla registrován.

- Pokud si sám kupuješ v zahraničí mimo EU, pak je jedno, jestli tak činíš osobně nebo dálkově přes internet. V konečném právním i věcném důsledku jsy to ty sám, kdo daný výrobek importuje k nám...

A taky by stálo zato - to platí pro všechny kupující na internetu - si občas přečíst obchodní podmínky daného prodejce, které se prakticky vždy v momentu objednávky pro vás stávají závazné (což právě tou objednávkou bezvýhradně potvrzujete).

Možná byste se pak divili, k jakým zákonům jste se dobrovolně zavázali svůj obchodní případ vztahovat.
pixel

#29 Příspěvek od pixel »

to sabre:
pride mi nefer menovat predajcu, pretoze:
1. nebol som osobne pritomny pri predaji, takze nemozem 100% tvrdit, ze ten a ten povedal to a to
2. kupujuci si ten vysielac bez navodu nemusel odniest, bola to jeho slobodna volba. jemu stacil anglicky
3. kupujuci sam zabudol urgovat dodanie slovenskeho navodu
sabre

#30 Příspěvek od sabre »

Psal jsi, že prodejci bylo voláno o chybějícím návodu. On ho prý zapomněl přiložit a že ho dodá. Nedodal. Tak kdo se choval nebo chová nefér?
Mirek
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“