Prodluzka?!
Ahoj, kotel nezapojovat přes chránič, jak píše JMalik - musí být připojen "natvrdo" do krabice pohyblivým přívodem. Klidně zapoj i modrý - budeš mít dvojnásobný průřez
( samo ke žlutozelenýmu ). Ke všemu kotel spadá do stejné kategorie jako lednice, mrazák, PC prostě tam kde může vzniknout škoda.
geo
Chlapi díky, mám to tak připravený. Do krabice je přivedený 3-žilák z krabice nejbližší zásuvky, ale zapojený jen hnědý-fáze a žlutozelený-nulák (modrý nezapojený). Na propojení s kotlem mám připravený třížilák (licna) s pocínovanými konci a ať si to servisák zapojí jak chce.
Veškeré trubky v baráku (voda, boiler, topení) jsou pospojovaný žlutozeleným chráničem (průřez 6mm^2), takže ten by se měl připojit i na nové potrubí topení.
Ještě mě zarazila jedna věc. V papírech od kotle (Viessmann Vitodens 100-W) je psaný max příkon 107W, ale přípojka má být provedená pevným přívodem průřez 2,5mm^2
s jištěním max. 16A. To ten jistič toho asi moc neochrání? V kotli je ale pojistka T2,5A.
Ještě jednou díky.
Veškeré trubky v baráku (voda, boiler, topení) jsou pospojovaný žlutozeleným chráničem (průřez 6mm^2), takže ten by se měl připojit i na nové potrubí topení.
Ještě mě zarazila jedna věc. V papírech od kotle (Viessmann Vitodens 100-W) je psaný max příkon 107W, ale přípojka má být provedená pevným přívodem průřez 2,5mm^2
Ještě jednou díky.
- MAD_BOXs
- Kontaktovat uživatele:
JMalik píše:Už možná chrníš, filtruješ vzduch a zítra to servisák vyřeší.![]()
Pokud tam nebude chránič (musel by jsi přitáhnout zvlášť přívod z rozvaděče - podružného rozvaděče a už za tím nespojit tu pracovní s ochrannou), tak dej do té krabice jen dva vodiče. Černý a žlutozelený, a spoj to na stejné barvy v té přívodní zásuvkové krabici. Nesmíš to strkat vidlicí do zásuvky, musí to být pevná instalace!!!
Z krabice to nech připojit servismana.
Můžeš si pospojovat všechno co máš kolem (boiler, vodu....) a ten pospojovací žlutozelený vodič přitáhnout do té tvojí krabice.
(Než jsem to dopsal, tak tě asi vzbudilo to mlácení do klávesnice )
I po tom edit platí co jsem napsal.
Srry, ale co to tu pleteš za nesmysly.
1/ Proč se tu bavíš o chrániči? Jedná se o TN-C, takže proč chránič?
2/ Pokud se do podružného rozvaděče umístí Fí, tak samozřejmě je jeho vývod už TN-S a potom je namístě 3 vodič a to co jsi potom napsal o nespojení PE+N.
3/ Proč by to nemohl strkat do zásuvky, pokud má následný vodič 3 žíly. ( Udělal by vlastně prodlužovací přívod tažený pod omítkou)
4/ Proč musí mít tento spotřebič pevný přívod. Když na kotlích je standartně flexo šňůra a je to spotřebič třídy B.
MAD_BOXs senior
- MAD_BOXs
- Kontaktovat uživatele:
Lark píše:Chlapi díky, mám to tak připravený. Do krabice je přivedený 3-žilák z krabice nejbližší zásuvky, ale zapojený jen hnědý-fáze a žlutozelený-nulák (modrý nezapojený). Na propojení s kotlem mám připravený třížilák (licna) s pocínovanými konci a ať si to servisák zapojí jak chce.
Ještě mě zarazila jedna věc. V papírech od kotle (Viessmann Vitodens 100-W) je psaný max příkon 107W, ale přípojka má být provedená pevným přívodem průřez 2,5mm^2![]()
![]()
s jištěním max. 16A. To ten jistič toho asi moc neochrání? V kotli je ale pojistka T2,5A.
Ještě jednou díky.
To je vpořádku. To se jen výrobce jistí, aby na přívodu nevznikla vysoká hodnota impedanční smyčky. Vlastní jištění elektroniky řeší právě ta pojistka v kotli. Teď je jen o tom, aby přívodní součásti, před touto pojistkou v tom zařízení byly dimenzovány na toto proudové jištění.
V případě poruchy v zařízení to vybaví právě tato pojistka. Pokud dojde k poruše před touto pojistkou, tak proto musí být ty komponenty před pojistkou dimenzovány na ten vybavovací proud předřadného jističe.
MAD_BOXs senior
MAD_BOXs píše:JMalik píše:Už možná chrníš, filtruješ vzduch a zítra to servisák vyřeší.![]()
Pokud tam nebude chránič (musel by jsi přitáhnout zvlášť přívod z rozvaděče - podružného rozvaděče a už za tím nespojit tu pracovní s ochrannou), tak dej do té krabice jen dva vodiče. Černý a žlutozelený, a spoj to na stejné barvy v té přívodní zásuvkové krabici. Nesmíš to strkat vidlicí do zásuvky, musí to být pevná instalace!!!
Z krabice to nech připojit servismana.
Můžeš si pospojovat všechno co máš kolem (boiler, vodu....) a ten pospojovací žlutozelený vodič přitáhnout do té tvojí krabice.
(Než jsem to dopsal, tak tě asi vzbudilo to mlácení do klávesnice )
I po tom edit platí co jsem napsal.
Srry, ale co to tu pleteš za nesmysly.
1/ Proč se tu bavíš o chrániči? Jedná se o TN-C, takže proč chránič?
2/ Pokud se do podružného rozvaděče umístí Fí, tak samozřejmě je jeho vývod už TN-S a potom je namístě 3 vodič a to co jsi potom napsal o nespojení PE+N.
3/ Proč by to nemohl strkat do zásuvky, pokud má následný vodič 3 žíly. ( Udělal by vlastně prodlužovací přívod tažený pod omítkou)
4/ Proč musí mít tento spotřebič pevný přívod. Když na kotlích je standartně flexo šňůra a je to spotřebič třídy B.
1/ Protože je to původní dvoužilový rozvod, na který připojuje podružný rozvaděč kotle. Kotel patří mezi vyjmenované spotřebiče jak psal GEO, ale montážní firma kotle na to může mít jiný názor. Způsob provedení přípojky si v tomto případě určí oni . Požadují 220V/ 16A na 2,5mm2. Pokud by požadovali chránič, tak si Lark zajistí samostatný přívod z rozvaděče na chrániči. Pokud by měli chránič v rozvaděči kotle, tak to Larka nezajímá.
2/ viz bod 1/
3/ protože nepřipojuje přenosný spotřebič, ale podružný rozvaděč kotle.
(proto nemůže ten kabel uložit pod omítku a strkat vidlici do zásuvky)
4/ Může to tak udělat, v jeho případě ale servisní technik požadoval připojení do spojovací krabice.
Lark píše:Chlapi díky, mám to tak připravený. Do krabice je přivedený 3-žilák z krabice nejbližší zásuvky, ale zapojený jen hnědý-fáze a žlutozelený-nulák (modrý nezapojený). Na propojení s kotlem mám připravený třížilák (licna) s pocínovanými konci a ať si to servisák zapojí jak chce.
Ještě mě zarazila jedna věc. V papírech od kotle (Viessmann Vitodens 100-W) je psaný max příkon 107W, ale přípojka má být provedená pevným přívodem průřez 2,5mm^2![]()
![]()
Ještě jednou díky.
Už to zodpověděl MAD_BOXs.
Tu 2,5mm2 tam dáváš proto, aby to vyhovělo na smyčku a až se to vyzkratuje na konci, aby vůbec vypnul jistič.
Tak jak to máš to nechej.
- MAD_BOXs
- Kontaktovat uživatele:
Jaký podružný rozvaděč!!!!
To je přeci součástí zařízení, jako celku a jako celek je na zařízení vydáno CE.
Asi jsi to špatně pochopil, to co psal GEO:
Ahoj, kotel nezapojovat přes chránič, jak píše JMalik - musí být připojen "natvrdo" do krabice pohyblivým přívodem. Klidně zapoj i modrý - budeš mít dvojnásobný průřez Smějící ( samo ke žlutozelenýmu ). Ke všemu kotel spadá do stejné kategorie jako lednice, mrazák, PC prostě tam kde může vzniknout škoda.
Takže podle tebe musí být vyjmenované GEEM spotřebiče zapojené natvrdo!!!
Chjoo....
END
To je přeci součástí zařízení, jako celku a jako celek je na zařízení vydáno CE.
Asi jsi to špatně pochopil, to co psal GEO:
Ahoj, kotel nezapojovat přes chránič, jak píše JMalik - musí být připojen "natvrdo" do krabice pohyblivým přívodem. Klidně zapoj i modrý - budeš mít dvojnásobný průřez Smějící ( samo ke žlutozelenýmu ). Ke všemu kotel spadá do stejné kategorie jako lednice, mrazák, PC prostě tam kde může vzniknout škoda.
Takže podle tebe musí být vyjmenované GEEM spotřebiče zapojené natvrdo!!!
Chjoo....
END
MAD_BOXs senior
MAD_BOXs,
jenom to špatně čteš
Může to klidně připojit do zásuvky. Přitáhne si další zásuvku poblíž kotle a normálně tam strčí tu vidlici flexo šňůry od kotle.
Jesliže by mu volně visící flexošňůra vadila, nemůže to zasekat pod omítku.
Jestliže tam servisák požaduje místo zásuvky připojovací krabici, bude tam ta krabice.
Co je na tom nejasného?
jenom to špatně čteš
Může to klidně připojit do zásuvky. Přitáhne si další zásuvku poblíž kotle a normálně tam strčí tu vidlici flexo šňůry od kotle.
Jestliže tam servisák požaduje místo zásuvky připojovací krabici, bude tam ta krabice.
Co je na tom nejasného?
- MAD_BOXs
- Kontaktovat uživatele:
JMalik píše:MAD_BOXs,
jenom to špatně čteš![]()
Co je na tom nejasného?
Projdi si řádně vlákno a potom slušně reagij. Kličkuješ a už nevíš kudy kam a překrucuješ to co jsi napsal.
Jen tak mimochodem jsem nikde nenapsal, že flexo bude zasekaný pod omítkou, co když jsem měl na mysli protažení přívodního vodiče instalační trubkou, třeba...možností je několik. Bohužel jsem se nikde nedočetl, že servisák požaduje pevný přívod a další a další.
A už opravdu končím. Projdi si nějaké normy EU a s tím související. Hodně ti to asi prospěje, než začneš povídat např. o chybné funkci zařízení s přehozenými silovými vodiči.
Pokud to má ten revizák v hlavě v pořádku, tak to napíše jako závadu, protože po připojení některých spotřebičů nastanou potíže (Indukční varná deska, plynové kotle....)
MAD_BOXs senior
MAD_BOXs píše:JMalik píše:MAD_BOXs,
jenom to špatně čteš![]()
Co je na tom nejasného?
Projdi si řádně vlákno a potom slušně reagij. Kličkuješ a už nevíš kudy kam a překrucuješ to co jsi napsal.
Jen tak mimochodem jsem nikde nenapsal, že flexo bude zasekaný pod omítkou, co když jsem měl na mysli protažení přívodního vodiče instalační trubkou, třeba...možností je několik. Bohužel jsem se nikde nedočetl, že servisák požaduje pevný přívod a další a další.
A už opravdu končím. Projdi si nějaké normy EU a s tím související. Hodně ti to asi prospěje, než začneš povídat např. o chybné funkci zařízení s přehozenými silovými vodiči.
Pokud to má ten revizák v hlavě v pořádku, tak to napíše jako závadu, protože po připojení některých spotřebičů nastanou potíže (Indukční varná deska, plynové kotle....)
MAD_BOXs napsal:
Bolí Tě zub, špatně ses vyspal, nebo jsi spolutvůrce té kraviny fáze vpravo ?
Naposledy upravil(a) JMalik dne pát 12.11.2010 18:08, celkem upraveno 1 x.
- MAD_BOXs
- Kontaktovat uživatele:
Lark píše:Ale pánové, klid. To pevné připojení do krabice předepisuje přímo výrobce a zakazuje připojení do zásuvky. Asi právě kvůli tomu co se tady probíralo ohledně prohození fáze s nulákem.
Tak to je dobře. Pokud to tak výrobce má, proč né. Někde jsi měl napsáno, že to má ustřižený vývody. Jen jsem napsal, že se běžně kotle připojují flexo šňůrou.
Nechápu proč je tu kolem toho takový průvan.
Tak ať ti to topí.
MAD_BOXs senior