Kolego geo, sice me elektrika nezivi 35 let, ale napsal jste spoustu nesmyslu.
Napr.
že v našem státečku jsou i lidé, kteří mají starší produkty - třeba vrtačka s hliníkovým tělem a držadlem - a je tu průser při nákupu prodlužky, rozdvojky v gumě od Lekrandu, atp kde je toto otočeno. Vysvětli mému 80tiletýmu tátovi, že tahle vrtačka je do sběru.
Proc ??? Pokud je ta vrtacka zapojena spravne a ne jako ten vysavac od elektroluxu, co jsem popisoval pred par prispevkama, tak je jedno, jestli je faze v levo, nebo v pravo. Hlavne musi byt zapojen spravne, tj. motor na faze + nulak a kostra na ochranny, tj. dutinka na vidlici. Vse ostatni je spatne. Rozhodne zadny pracovni vodic nesmi byt spojeny s krytem a neznam takovy pristroj (videl jsem stare vrtacky CKD, kde izolacni stav nedovoloval je pouzivat, ale nebylo to konstrukci, ale starim).
O tom že vše toto el nářadí podléhá pravidelné revizi - kdo z vás tady má kartu přístroje a platnou revizi? V domácnosti bych to tipnul na 99,9% všech zařízení
To sice ano, ale tato pocinnost plati pouze pro zamenstnavatele, nikoliv pro domacnosti.
Cesky vyrobek "Solid" jste taky urcite myslel jako dobrej vtip, co?
Navic, jak uz jsem tady psal, tak za socika pouzival rozbocky, ktere prohazovaly fazi s nulakem kde kdo a nevim o nikom, kdo by na to zemrel.
A kdyz jsem videl, co se pouzivalo treba na stavbach v letech sedmdesatych, tak faze v pravo v prodluzce byla jen to nejmensi zlo (myslim tim vselijak "opravovane" prodluzky, omotane naplasti z lekarnicky, napojovane vselijak, dvouzilove s jednim dratem, ktery byl zroven na koliku a (leve) spicce, atd.).
Znovu pripominam, ze neprosazuju fazi vpravo, jen pisu, ze v neposvecene podobe se to tady pouzivalo vic jak padesat let a spouste lido to vyrazne nevadilo.
Rozhodne ale souhlasim s tim, ze prodluzka s nezapojenym ochrannym je opravdovej pruser !!!